Населението на България се топи с 6 души на час

Губим най-квалифицираните си кадри, които напускали страната
6 юни 2012 21:12,
1084
Населението на България се топи с 6 души на час
Най-квалифициранит екадри напускали страната. Снимка: архив, Булфото

Заради емиграция или смъртност населението на България намалява със 70 000-80 000 души на година, или с шест души на час, съобщи проф. Петър Иванов от Центъра за демографска политика.

Той посочи, че според данни от сайта на ЦРУ през май 2012 г. населението на България е 7 037 935, а според данни на Националния статистически институт у нас живеят 7 380 000 души.

Ученият оспори и данни на НСИ, според които ромите у нас са намалели с 14 процента за десет години и заяви, че при преброяването през 2011 г. само 380 000 души у нас са заявили, че са роми, но други 800 000 души не са отговорили какъв е етническият им произход.

България е единствената държава в света, в която в документите й за самоличност се вписва само
гражданството, без националността, каза проф. Иванов.

Позовавайки се на тревожната статистика, учените прогнозират, че до 10 години българите няма да са мнозинство на територията на собствената си държава. Вече пета година по брой новородени българите са малцинство, припомнят експертите.

Според проф. Иванов безпътицата, в която сега се намира българското общество, се дължи на "некадърността на управлението на държавата". 80 процента от работодателите в България са с начално или със средно образование, заяви проф. Петър Иванов, цитиран от БТА.

Проф. Трендафил Митев от УНСС, който също е от Центъра за демографска политика, представи данни за населението в балканските страни в края на 19-и век и към момента.

По думите му в края на 19-и век албанците са били 3 милиона души, а сега са 10 милиона, гърците - от около 6 милиона души, сега са се увеличили на 11 милиона. Сърбите, също от 5-6 милиона души в края на 19-и век, сега вече са достигнали над 10 милиона, а румънците от около 10 милиона души - сега са 22 милиона.

В края на 19-и век турците са били 24 милиона, а сега са 55 милиона, като в Турция живеят и 20 милиона кюрди. Българите са били 6-7 милиона в края на 19-и век, а сега - след 130 години, са малко над 7 милиона души.

Това показва, че в България няма никакъв прираст на населението, коментира проф. Митев. По думите му тези
данни показват, че "българската нация в демографско отношение тъпче на едно място и губим най-квалифицираните си кадри, които напускат страната". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1084
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
737
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Факт е, че раждаемостта започва да пада от влизането на съветската армия в Царство България. Пишете ми колкото истате минуси, но това е историческата истина - през цялото управление на БКП прирастта пада и през 1983г става отрицателен и така до наши дни.
736
2
 
7
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....ИГРИШТА ЗА ГОЛФ ОТ ДУНАФ ДО БОСФУРА...!...БАЦЕ ПО КАТАРСКИ ЖАПАНКИ ШЕ МАА ТОПШЕТО ПО БАИРИТЕ...ГОЛФ...ДЯНКУФ ШЕ ЛЕТИ ФМЕСТО ТОПШЕ...!
735
2
 
22
 
! Отговори
НФБ преди 11 години
фалирала гърция изпреварва по доходи финансово стабилната българия..финансовия остров на стабилността българия по назад от македония и косово които не са членки на ЕС!След 10г войни сърбите винаги са били пред нас Не е виновен само боко но и предишните управницидон боко само задълбочи тенденциятаза да се стимулира растежа трябва да се стимулира потреблениетоДнес хората се страхуват да харчат защото са несигурни в утрешния ден!как да тегля кредит ако утре ме съкратяткак да харча спестеното
734
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Крайно време е *** да си имат държава - избора е паднал на най-бедната държава в Европа. Великите сили са се събрали и са решили да се прекрати дискриминацията на *** и да се спре тяхната емиграция на запад. Така издръжката на *** ще им излезе далеч по изгодно. В западна европа един *** получава 500 евра помощи месечно, а в *** държава получава само 50 евра.
733
4
 
4
 
! Отговори
interestno преди 11 години
Dobre doshli v BULGARISTAAAAAN xaxaxaxax nie sme edni mizerni maloUMNI neobrazovani tupi neshtastnici koito ne iskat da u4at a samo da vurtat neshtastni Zdelki i da lujat majat kradut za pari .... sled 10 godini Bulgariq she se kazva BULGARINISTAN !!! az sushto se iznasqm ot BG ...nqma po4va za razvitie nqma pari nqma hubavo orbazovanie aideee astelavista!
732
3
 
21
 
! Отговори
БОРИСОВСТАН преди 11 години
След 10 години1. Държавата ще се казва БОРИСОВСТАН2. МВР е ще стане чатна охраниелна подфирма на ИПОН3. Съдебната система ще стане отдел в МВР4. Администрацията ще се премести в Кърджали5. ГЕРБ ще е етническа партия на *** мнозинство.6. Бойко ще бъде провъзгласен за новия *** цар, и ще му бъде дадено *** гражданство - безплатно
731
0
 
14
 
! Отговори
до 907 преди 11 години
А защо ни е Турция? Защо не Русия- поне една вяра сме, няма да ми строят джамии, и ни уважават. От 20 г няма "русия " тук, все сме със САЩ и живеем по-зле
730
3
 
7
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
...."Българите са били 6-7 милиона в края на 19-и век, а сега - след 130 години, са малко над 7 милиона души. "....СИГУРНО Е ИМАЛО 20 ВОИНИ... А БАЦЕ...ЛОШИ КОМУНИЗИ...!
729
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И аз се спасявам след месец и няма да се върна...Крадливи политици, за всичко ти искат пари, а как да ги изкараш като няма раота, скъпи ток, парно, никой от властт не мисли как се оцелява- знаят само да защитават монополите, картели навсякъд еи все няма виновни, пълно с държавни агенции, които нямат никакви права, пълна липса на законност, няма оправия....
728
11
 
4
 
! Отговори
Турция преди 11 години
Нека с Турция да се хванем.Това е една от десетте икономики в света.За какво ни е Русия?Индия е страхотна държава и култура но не искам България да заприлича на Индия.Но кой ли ме пита?
727
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това за Русия е ясно-само *** може да върви срещу нея, цяла Европа ползва горивата и сътрудничи с нея. В България, управляващите от лични интереси са с нея , или против нея. Няма никаква икономическа стратегия! Много хора са забравили за СИВ! Но на ЕС му липсва икономическата конкуренция. СИВ си беше един съюз, подобен на ЕС и много добре ресурсно обезпечен. Същото се отнася и за НАТО и Варшавския договор. Никой не ни е искал в ЕС-трябваше да ни вземат впазара. Това е колонизация.
726
2
 
15
 
! Отговори
ан преди 11 години
КАКТО БЯХ ПИСАЛ В ЕДИН КОМЕНТАР ЧЕ ДО 30 ГОДИНИ ТРЯБВА ДА ПРЕКРЪСТИМЕ ДАРЖАВАТА БГ НА ЦИГАНТИЯ НО СЕГА СЕ ОКАЗВА ЧЕ ТОВА ЩЕ СТАНЕ САМО СЛЕД НЯКАКВИСИ 10 ГОДИНИ. 800 000 НЕ СА СИ ОПРЕДЕЛИЛИ НАЦИОНАЛНОСТА. И КАКВИ МИСЛИТЕ ЧЕ СА ТОВА? АМЕРИКАНЦИ ГЕРМАНЦИ ЯПОНЦИ ИЛИ АВГАНИСТАНЦИ? САМИ СИ ОДГОВОРЕТЕ. УНИЩОЖЕНИЕТО НА БГ НАРОДА ВЪРВИ СЪС УСКОРЕНИ ТЕМПОВЕ ПО ХАМЕРИКАНСКИЯТ ПЛАН РАН-ЪТ. ЗАЩО МИСЛИТЕ ЧЕ ВИ ЗАМРАЗИХА ЗАПЛАТИТЕ И ПЕНСЙИТЕ? А ВИ НАДУВАТ ЦЕНИТЕ НА ТОКА ГОРИВАТА ВОДАТА ХРАНАТА? АМИ СЕТЕТЕСЕ.
725
3
 
13
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 11 години
отстрела на *** е разрешен , забрана няма !!!
724
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тая статия не е новина .. депопулацията и отрицателния прираст са почнали още от 1990 година, заради непрекъснатитите икономически кризи в българия, независимо от кого са причинени,още от едната българия не е излязла и влиза в нова криза.обаче тая тенденция важи само за етническите българи, не за *** 100 % от които са на държавна хранилка и смучат социални помощи от държавата поне в 10 варианта -детски,за социално слаби,за отопление и прочие. аз ако съм управляващ ще реша проблема за 2 часа
723
1
 
9
 
! Отговори
Не е чудно преди 11 години
Не е чудно при тази политиката да се работи без пари от люлката до гроба, за да продължават някой да живеят от вашия труд. Трето поколение българи си отива, невидяло нищо друго освен недоимък, болести, оскъдица и страх за утрешния ден, страх от репресивната политическа и икономическа криминална върхушка.
722
2
 
3
 
! Отговори
до 891 преди 11 години
Да ходил съм на училище и то до 12 -ти клас.И къде са ми правописните грешки,бе човек!Хайде малко час по правопис да имаме.Давай!Ха-ха-ха икономиката на Германия зависела от Тази на Русия по - смешно нещо не бях чела.Кой *** още вярва на сравянска душа.За славянските народи само бич!Един Хитлер ни трябва той ще въведе ред и дисциплина.Ще направи хубави пътища и *** на съпун.Какво повече ни трябва в България!Чакам и тук коментари за правопис и запетайки.Колко вземаш на час да ме образоваш?
721
1
 
5
 
! Отговори
До 897 преди 11 години
Я не обиждай индийците на българи
720
0
 
8
 
! Отговори
НФБ преди 11 години
Скоро столицата борисовград ще бъде пред обсада от никнещите като гъби за вечер катуни!направете еднодневна екскурзия до Видинско и ще видите реалността без политическо изкривяване ни от ляво ни от дясно...вижте ситуацията в Сливен, Пазарджик....огледайте се на улицата , заслушайте се в речта на хората около вас...вижте си фишовете на заплатите и ги сравнете с тези преди 3г!задължително застраховане на жилищата се въвежда в застрахователна компания герб/Ипон през банката на цветелинка..!
719
5
 
6
 
! Отговори
@#$%& преди 11 години
След 10-15 години *** ще таковат дъщерите ви и внуците ви ще са ***. Вие пък ще метете улици и ще им лъскате обувките.
718
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
България става индия на балканите.