Стотици на протест срещу промените в Закона за горите

Орлов мост остана блокиран близо час
Обновена: 14 юни 2012 20:29 | 13 юни 2012 21:31, Бойчо Попов
412
Стотици на протест срещу промените в Закона за горите
Протестиращите блокираха движението. Снимка: БТА

Стотици еколози се събраха на протест срещу приетите на второ четене днес в парламента промени в Закона за горите. Промените улесняват строежа на ски комплекси на територии от горския фонд, без промяна в предназначението на земите.

Около 500 души блокираха столичния  Орлов мост. Блокадата на движението започна около 20.00 часа, а полицията успя да разпръсне протестиращите около 21.00 часа. Колони с коли се образуваха около мястото на протеста.

Десетина души бяха арестувани от полицията след няколко призива да освободят платното, видя Dnes.bg. Демонстрантите нямаха разрешение от общината за протест. Други от протестиращите получиха само актове от охраняващата полиция. 

Природозащитниците твърдят, че с приетия днес окончателно нов закон за горите ще се увеличи значително изсечената и застроена площ в защитените територии и горите.

”За първи път от Освобождението насам държавата позволява на трето лице да строи в чужда собственост без дори да плати обезщетение”, се казва в становище по Закона на коалицията от неправителствени организации, наречена ”За да остане природа в България”.

Според еколозите държавата ще позволи да се изсичат двойно повече дървета над техния естествен прираст, което ще доведе и до намаляване на запасите от дървесина.

”Рожденикът Бойко носи подарък на Цеко” пише на един от плакатите, взирайки Цеко Минев, които се свърза презастрояването на Банско и рожденика днес - премиера Бойко Борисов.

Още по темата

”Извинете ни за причиненото неудобство, но правим опит да спасим едно от малкото останали неща в България”, пишеше на друг плакат.Природозащитниците, скандиращи "Оставка!", издигнаха още плакати с надписи: "Вън бетона от закона!", "Гората е живот" и "Долу Цеко от Алеко" - лозунг, който често се забелязваше в протестите на екозащитниците от последните месеци.

От ”Орлов мост” преди 5 години започнаха протестите си срещу застояването на горите и по-специално на Странджа неправителствени организации.

”Тогава на управление беше тройната коалиция, но дори нейните представители се свеняха да правят такива подаръци на олигарсите”, заяви Янко Петров, един от организаторите на протеста.

По-рано днес Тома Белев от природозащитната организация „Зелени Балкани“ каза пред Investor.bg, че екоорганизациите, обединени в коалицията „За да остане природа в България“, още утре ще внесат искане президентът да върне закона за доработка. Белев уточни, че ако президентът не наложи вето, природозащитниците ще подадат сигнал в Европейската комисия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


412
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
281
1
 
15
 
! Отговори
do 340 преди 11 години
Защо всичко трябва да се политизира? Това че вие нямате гражданско отговорно мислене и ви трябва някой да ви ръчка и бута , не значи че хората са като вас. Трябва да во кажа че на протеста не само че нямаше значение кой какъв е но и кой от коя партия/съюз/движение е. Стига сте мислили само за политика, тука става въпрос за ПРИРОДА! ПП Никога не съм гласувал за комунисти!
280
2
 
3
 
! Отговори
Малкотърновския преди 11 години
ПОМООООЩ - ГОРА НЕ ОСТАНА ИЗСЯКОХА Я , А ОТ МЕСЕЦ КАКВОТО Е ОСТАНАЛО - ГЪСЕНИЦИТЕ ГО ИЗЯДОХА. ГОРСКИТЕ ПОТРИВАТ РЪЦЕ , ЧЕ ЩЕ ИМА ОЩЕ ДА СЕКАТ НА КОГО ДА СЕ ОПЛАЧЕМ - ЩЕ СТАНЕМ КАТО В ЛИВАН - ЕДНО ДЪРВО НЯМА ДА СОТАНЕ
279
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хитрите *** отново използват чувствителността на младите хора към екопроблемите на страната ни, които самите те създадоха чрез дерибейското комунистическо управление по времето на БКП. По време на комунизма реките Искър, Струма, Тунджа бяха отровени от вливащите се в тях отпадни води от най-различни фабрики и заводи. Почвата около тези заводи беше отровена. Хората от големите градове като Стара Загора, Русе и др. също дишаха отровния въздух на ТЕЦ-ве, химически предприятия. Нямаше никаква грижа за природата и човека! Трагичното положение на тези хора продължи и по време на сателитните управления на СДС, ДПС, НДСВ и Тройно Крадливата коалиция. Но сега децата и внуците на тези комунистически управници, станали милионери с откраднати от бащите им държавни пари плащат на разни измислени екоорганизации за да съботират всяко едно решение на правителството! Впрочем председателите на тези екорганизации, като например Зелени балкани са деца на номенклатурчици от БКП/БСП! Просто те са узурпирали тези организации с цел влияние на политическо ниво !Младите хора, които са най-чувствителни на тема екология, без да осъзнават ставата маши в ръцете на тези лъжливи екоактивисти! Комунистическата демагогия продължава и днес да промива мозъците на младите хора, както на времето ги промиваше с измишльотините за светлото комунистическо бъдеще и десетки млади хора повярваха, минаха в нелегалност и станаха партизани, част от тях загубиха живота си в името на комунистическа идея за добруване на хората, но по-късно, когато комунистите взеха с терор властта, установиха най-сатрапското управление на страната ни по примера на сталинския зверски болшевизъм! Сега сме свидетели на истиността на поговорката, че Вълка козината си мени, но нрава никога, най-вече на нрава на червения комунистически вълк!
278
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Партията на зелените в Германия се пребори за спиране на АЕЦ и преминаване към възобновяеми източници на енергия. *** у нас пък искат АЕЦ и даже правят подписка в която твърдят че били събрали половина милион поддръжници. Не е ли много забавно, как за едно и също нещо се изговарят куп лъжи и ние трябва да се правим на глупави и да вярваме.
277
3
 
3
 
! Отговори
Геро преди 11 години
Как се казва групата във Фейсбук където се организира протеста?
276
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АЕЦ Белене беше опасен, понеже щяха да го правят руснаците а сега ще го правят безопасен янките, тъй като цената на ел.енергията ще бъде 3 пъти по-висока.Кой не верва да пита новата американска посланичка.
275
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българските еколози искат АЕЦ - а сега де?Искат златна Добруджа да стане радиоактивна пустиня.
274
6
 
5
 
! Отговори
ГЕРБ преди 11 години
Вие си протестирайте а ГЕРБ ще прави, каквото си иска !
273
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
326, вместо да строим атомни бомби като АЕЦ Белене, не е ли по добре да развиваме туризъм? Туризмът дава хляб на много повече българи от АЕЦ!!! Близо 1 милион българи, пряко или косвено си изкарват хляба от туристическата индустрия и годишно в България влизат около 3 милиарда евро!!!Веднъж ако стане катастрофа с АЕЦ и замърсението тръгне по Дунав, половин българия ще загине и тогава ще разбереш какво е еко катастрофа!
272
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Предпочитам 10000души да имат работа по пистите на планите ни, отколкото да строят атомен самовар в земетръсна зона.
271
2
 
4
 
! Отговори
ленторез преди 11 години
328...да бе, за това че го пра'ят янките...Щуротията не ходи по гората, а по тия дето думата Бокова е цЕлата истина...
270
6
 
3
 
! Отговори
махалото преди 11 години
Като бях млад митингувахме за да сваляма комунистите, сега децата ми митингуват за да връщат децата на комунистите на власт.
269
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чудесно е, че младите хора в България мислят по този начин,че ги вълнуват последицитеот безумията на нашето поколение.
268
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АЕЦ Белене е най-цитирания проект в негативен план в зелените движения в Европа. Няма европейска банка която би финансирала този проект, включително и руските банки.
267
2
 
16
 
! Отговори
achtung преди 11 години
Ако има днес нов протест - ВНИМАВАЙТЕ!!!!!!!!!!!!МОГАТ ДА ПУСНАТ ПРОВОКАТОРИ-ВАНДАЛИ! ВНИМАВАЙТЕ!Така ще дикредитират протеста, ще настроят обществото негативно към протестиращите, и най-вече! ЩЕ РАЗВЪРЖАТ РЪЦЕТЕ, т.е. ПАЛКИТЕ на жандармерията!
266
4
 
4
 
! Отговори
pimpalicious преди 11 години
Айде стига глупости бе! АЕЦ ''Белене'' е проект с национална важност, който ще добави адски много стойност към икономика на България и като цяло ще повиши стандарта на живот в държавата, особено в Северна България, където е най-зле. С цялото ми уважение към разните ви организациики, oбаче в България българина се бори да оцелее, защото като няма пари да си купи хляб му е през дедовия за околната среда. АЕЦ ''Белене'' ще открие около 10 000 работни места по веригата...
265
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АЕЦ Белене е най-големия проблем на България в екологичен план, питайте по мрежата всеки истински защитник на природата.
264
1
 
1
 
! Отговори
Геро преди 11 години
Как се казва групата във Фейсбук където се организира протеста?
263
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДОЛУ ГЕРБ!! НАРОДНИ ПРЕДАТЕЛИ! ОК, гласувайте за тези дето искаха да направят нефтопровод през странджа, дето строяха аец в земетръсна зона и дето бетонираха морския бряггласувайте за тях и после стягайте куфарите за странство
262
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 312 Защо си мислиш, че ако си природозащитник трябва да си против ядрената енергетика? Тецовете са много по-вредни за природата!