"Пирогов" укривала лице, оперативно интересно за службите

Нови разкрития за злоупотреби в болницата направи д-р Бойко Тошев
Обновена: 19 юни 2012 10:41 | 19 юни 2012 10:40,
63
"Пирогов" укривала лице, оперативно интересно за службите
Прокуратурата вече разследва констатираните нарушения в "Пирогов". Снимка: архив, Булфото

Болница "Пирогов" е укривала лице, оперативно интересно за службите, с цел да не се яви по известно дело. Това разкри пред bTV д-р Бойко Тошев, вече бивш началник на Първа травматологична клиника в спешния център.

„Едно лице, което е оперативно интересно за службите, в един момент се оказва в болницата. Без да знае шеф екипът, началникът на отделението, началникът на клиниката. Той е бил пуснат в оперативна програма от секретарката на клиниката, т.е. да бъде опериран на следващия ден“, разказа докторът.

По думите му за случая е знаел директорът на болницата проф.д-р Димитър Раденовски.

„Бяхме привиквани при директора и започна да ни се оказва натиск да подписваме документи, че въпросното лице е в болницата и какво му е състоянието. Аз това лице не съм го виждал. Той е приет и изписан, без да бъде видян“, добави д-р Тошев. 

Независимо от силния натиск обаче такива документи не са били подписани. 

Д-р Тошев се оплака от натиск и за други документални измами. По думите му с помощта на ниското заплащане лекарите са принуждавани да си докарват допълнителни средства.
„Имам конкретни обвинения към сегашното ръководство за политиката на допълнително финансово стимулиране,” заяви д-р Тошев.

„Искам да се извиня на абсолютно всички честни колеги за всичко, което се изнесе. Държа на достойното заплащане, но съм против тези, които умишлено ги държат на ниски заплати, за да може с финансов натиск да ги притискат да участват във финансови далавери,” каза още травматологът.

Още по темата
Д-р Бойко Тошев бил освободен като началник на травматологичната клиника към средата на май с обяснението, че това било по нареждане на здравния министър Десислава Атанасова.

„Поласках се от това, че министърката знае за моята личност”, каза той. По думите му на негово място била назначена доц. Кътева, „която е добър хирург на ръка..., но не отговаря на изискването на Здравната каса за компетентностите за тази позиция”.

По-късно министър Десислава Атанасова заяви пред  bTV, че не познава д-р Тошев и че той не е освободен от длъжност по нейно настояване. „Това категорично не е вярно,” каза здравният министър и посочи, че напоследък името й е замесвано в измами с медицински изделия, с хора, които са в чужбина и търсят медицинска помощ.

„Никога досега не съм говорила с проф. Раденовски по повод на назначения и уволнения на лекари от „Пирогов”, заяви Десислава Атанасова.

Д-р Тошев обясни, че в клиниката работят хора, които не оперират. Той обвини ръководството на „Пирогов” в лицето на директора проф. Раденовски в оказване на натиск за извършване на документална измама. От Тошев се искало да отпуска бонуси за извършване на брой операции на лекари, които никога не са влизали в операционната. „Отказах да им плащам,” заяви травматологът.

Друга съмнителна схема било приемането на пациенти по т.нар. рехабилитационна пътека. Здравната каса разрешавала такава да се ползва един път годишно за седем дни рехабилитация на пациент.

Според д-р Бойко Тошев пътеката е крайно нерентабилна и неизгодна за болницата, защото касата превежда общо 300 лева за болен, а престоят му струвал на „Пирогов” по 100 лева всеки ден. За Тошев било необяснимо защо болницата приема такива пациенти, когато това е толкова неизгодно за нея.

"Имам данни от дистрибутори на импланти, че на тях се оказва натиск от страна на шефа на секцията, че той е поел ангажимент към директора и те трябва да завишат цените на изделията. Имах неблагоразумието, вярвайки, че директорът на болницата проф. Раденовски не би влязъл в такава схема и му го казах това нещо. Но е факт, че някои изделия при нас са по-скъпи от същите изделия в други болници. Шефът на секцията доц. Кастелов го е искал това нещо от дистрибуторите с оправданието, че е имал ангажимент към директора", разказа още д-р Бойко Тошев.

Прокуратурата вече е започнала разследване по скандалните нарушения, констатирани в доклада на здравното министерство.

„Всички констатации са предоставени на изпълнителния директор проф. Раденовски със срок за отстраняване. Отговорност за нарушенията носи не само Раденовски , а и целият борд на директорите. Изпълнителният директор трябва да понесе отговорност за нарушенията, затова той няма да бъде сменен, докато не приключи проверката. Останалите членове на борда на директорите обаче ще бъдат освободени“, уточни пред TV 7 Десислава Атанасова.

Тя беше категорична, че целта на проверката в „Пирогов“ не е била политическа атака, нито смяна на директора или злепоставянето на лекарите в болницата.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
0
 
! Отговори
Снежка преди 11 години
Ами то май вече всички сме лица, оперативно интересни за службите. Доносниците от ДС един по един си отиват, трябва техните редици да се попълнят с нови, свежи кадри - още по-усърдни, още по-неуморни и още по-подли
56
0
 
1
 
! Отговори
бау-бау преди 11 години
Janet RodriguezPetar Nikolovкакво се пише от откачалки във фейсбук :ИСТИНАТА ЗА "НАХАПАНИЯ" СТАРЕЦ ОТ РЕДУТА. СПОДЕЛЯЙТЕ:д-р Бойко Тошев травматолог в "Пирогов": "В един хубав момент ние биваме привикани при директора и ни се оказва натиск да подписваме документ за лицето, че е в болницата и какво му е състоянието", разказа д-р Тошев, цитиран от БГНЕС. Той сподели, че натискът да се подпише документът е бил изключително силен
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
napravete proverka v PATALOGIJATA na PIROGOV kakva mafija eeeeeeeee skoro shte gi izbija tija gadove marodeistvat horata za pari
54
0
 
5
 
! Отговори
pimpalicious преди 11 години
Ситуацията с Пирогов е поредното доказателство какъв фарс цари в тази държава. Най-лошото е че няма никакви последствия и чувството за безнаказаност е по-високо от всякога. Някак си не върви тогава, Бойко да ми реже лентички и да хвали наляво и надясно колко е постигнал и колко е велик. Нали го видяхме сега с всичките си безумни решения и закони, които прокара. Отказа от проект като АЕЦ Белене, закона за шистов газ, скандала с бонусите, сега и горите....Пирогов със сигурност не е единствен случа
53
0
 
6
 
! Отговори
Йордан преди 11 години
Това с ниското заплащане за оказване на натиск върху хората не е само в Пирогов. В цялата държава сме така.Замисляли ли сте се от колко време заплатите Ви не са се увеличавали реално?
52
1
 
2
 
! Отговори
Вячеслав Тихонов преди 11 години
"17 мига от пролетта",....така беше през 2-рата световна война ---контрабандни операции!
51
0
 
7
 
! Отговори
Иван преди 11 години
Сутринта журналистка специален пратеник на ТВ7 в Гърция която направи първите разкрития за далаверите с лекарствата в България обясни как стават търговете за лекарства - всичко по интернет - фирмата производител обявява цените които предлага и това е видимо от всеки който пожелае.Така се избягва ситуацията в която един производител играе с три свои фирми на търговете .Има сигурно и други начини в Европа от които можем да се поучим но 23 години никой не си помръдна пръста - далаверата да върви.
50
0
 
6
 
! Отговори
до 52 преди 11 години
Алоо, какво си се развикал ,...по-тихо ,......народа още спи ,ще го събудиш....?
49
4
 
2
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 11 години
"лице, което оперативно интересно за службите " бе изядено "интересно " от крокодил в Африка :)))))))))))))
48
8
 
10
 
! Отговори
Гласоподавател преди 11 години
"..лице, което е оперативно интересно за службите". Алооо народа не бъди ***. Такова "животно" в законите нема. Там се пише уличен, обвиняем, подсъдим. Другото е ченгесарска, ДС-арска и болшевишко-милиционерска простотия, създадена да оправдае репресиите. С какво е "оперативно интересен", ако е за престъпление има друго качество, но не и това. Или пък истината е, че такива са лицата, които могат да бъдат изнудвани и ръководени. Ето, затова Бойко твоето управление е ТОТАЛИТАРНО и НЕДЕМОКРАТИЧНО
47
0
 
4
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 11 години
ДО 50 ПРАВ СИ ТАЗИ БОРМАШИНА БЕШЕ ГОЛЯМА ПАРОДИЯ ЗАЩО НЕ Е КАЗАЛ НА ЗАВ ОТДЕЛЕНИЕ ДА СЕ ЗАКУПИ ВСИЧКО Е НАРОЧНО ЗАТОВА ЧЕ НЯМАТ КОНСУМАТИВ НАРОЧНО НЕ ИЗПИСВАТ ПРАВЯТ СЕ НА ИЗСТРАДАНИ НЕЩАТА НЕ СА ТАКА КАКТО ГИ ОПИСВАТ МОЛЯ МОЛЯ
46
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо не се заемат с военна болница, там да видят какво е? Колкото до Пирогов, говориха какво ли не и бургии показваха и един лекар от детската травматология говори по БТВ много "прочувствено"- личеше си колко е нагласено всичко. А никой не каза какви пари се искат под масата от пациенти и как се "играе" с фирмите за консумативи. Здравната каса да я закрият,нека пазара определя. Корупцията е непосилна за болния и беден народ. Здравеопазването според конституцията е безплатно!!!Хаха
45
0
 
7
 
! Отговори
,ш,ш преди 11 години
А някой да се заинтересува от прикритите издирвани лица в Александровска болница?!Колко са през годините на "демокрацията" и как укриващите ги още просперират в тази пропаднала болница?!
44
2
 
8
 
! Отговори
до 45 преди 11 години
Е то това е ясно, само като му видях очичките сутринта на това докторче и той е същия, ама са се скарали с другита докторчета и сега се топят един друг :)
43
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
откакто агент гоце сдаде поста на президент, почнаха голевите разкрития на измамни схеми!
42
1
 
5
 
! Отговори
до спиридон преди 11 години
ами притеснява , се че ако му каже името ще си има разправия с него после :) Ще бере ядове, а не може да разчита на полицията. Принципно и мен ме дразнят такива доносници, защото тоя до сега що е мълчал, а сега изведнъж приказва? Някой го е настъпил по мазола или му е секнал далаверката и сега тропа :)
41
0
 
2
 
! Отговори
спиридон преди 11 години
до 42 ако е така както казваш, какво тогава има да се притеснява да му каже името???
40
6
 
6
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 11 години
ДО Д -Р ТОШЕВ НЕ ВИ ПРАВИ ЧЕСТ НЕ СТЕ БЕЗПОГРЕШЕН
39
1
 
5
 
! Отговори
до спиридон преди 11 години
Ахахахахаххаа ама ти разчиташ на ченгетата ли пич? И мислиш ли, че ако ен ги хванат на място може да докажат кои са? ги викнат на разпит и след 2 часа са вънка...бате в кои свят живееш не знам :)
38
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До номер 30Прав си,но само частично!Веднага давам пример:Избери произволна държава,член на ЕС,та даже и задлъжнялата Гърция.И виж какъв финансов ресурс се отделя средно на един леглоден за един пациент там,и го сравни с положението у нас!Разликата е не в %,не в пъти,а в десетки пъти,мой човек!И това ще е така,докато приоритет на управлението не стане здравеопазването.