560 хил. лв. дадени без правила на Божидар Димитров, алармира НПО

Парите за честване на Балканските войни да бъдат усвоени след конкурс
Обновена: 6 юли 2012 15:31 | 6 юли 2012 15:31,
42
560 хил. лв. дадени без правила на Божидар Димитров, алармира НПО
Фондацията на Божидар Димитров била избрана без конкурс. Снимка: архив, Булфото

Българският дарителски форум (БДФ) настоява  за открит и прозрачен конкурс за неправителствена организация, която да разпределя средствата, отпуснати от кабинета за честването на Балканските войни.

В отворено писмо до премиера Бойко Борисов шефката на фонда Красимира Величкова настоява министър-председателят да преразгледа решението на кабинета от 21 юни, с което се отделят 560 хил. лв. от държавния бюджет за възстановяване и ремонтиране на 51 паметника на военни части и на загинали герои в Балканските войни.

Тези средства ще бъдат отпуснати на новоучредената фондация „Българска военна памет" с председател проф. Божидар Димитров, която след това ще ги разпределя по предназначение.

Още по темата
Мотивът за този избор, по думите на министър Цветан Цветанов, който е и председател на Националния комитет за отбелязване на 100 години от Балканските войни, е, че "фондацията е с достатъчно педагогическа насоченост".

„Само по себе си решението да се отдаде почит на събития от миналото ни, емблематични за нашата история и памет, заслужава уважение.

Притеснителното в решението на Министерски съвет e начинът, по който е избрана фондация „Българска военна памет" за основен разпределител на държавните средства – без конкурс, без ясни правила и критерии и без достатъчно убедителни аргументи“, алармират от БДФ.  

Организацията припомня, че вече близо половин година експертна група от представители на неправителствени организации по инициатива на министър Томислав Дончев работят сериозно за създаване на прозрачен механизъм за финансиране на гражданския сектор в България и настояват за публикуване на интернет страниците на ведомствата на изчерпателна и структурирана информация за предоставеното финансиране на гражданските организации и постигнатите от тях резултати.

Всичко това било заложено в Проект на стратегия за подкрепа на развитието на гражданските организации (2012-2015).

„Решението на МС да отпусне сумата на фондация „Българска военна памет” създава и двойни стандарти при разпределянето на пари от държавния бюджет и то точно в годината, когато средствата за неправителствени организации, разпределяни на конкурсен принцип, бяха спрени. Това решение не кореспондира с нито един от принципите, заложени в проекта на цитираната стратегия и обезсмисля усилията на НПО сектора да наложи ясни принципи за разпределяне на държавните субсидии, което води и до по-голямо недоверие в обществото, че парите му подкрепят смислени начинания, каузи и организации“, посочва в писмото си Красимира Величкова. 

Тя настоява пред премиера МС да преразгледа решението си и да обяви конкурс с ясни правила, който да бъде достъпен за граждански организации, така че да гарантира максимална ефективност в използването на публични средства.

Българският дарителски форум припомня, че членове на организацията са 45 компании и благотворителни фондации, които са едни от най-големите дарители в България.

Всички те непрестанно разпределят средства за каузите, които подкрепят, но при ясни правила, с конкурс или при прозрачни и публично оповестени механизми.

Според първоначалната идея на управляващите честванията по случай 100-годишнината от Балканските войни трябваше да се финансират със събраните пари от чиновнически бонуси. След широко обществено недоволство заради даденото по-рано от премиера обещание събраните пари от бонуси да отидат за лечение на деца премиерът ревизира решението си. Така се стигна до отпускането на бюджетни средства.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ние страдаме от липса на информация. Подхвърлят ни нещо като кокалче и започваме да се джавкаме. Същите коментари, същите изрази се използваха преди няколко години за "тройната ламя". Сега се използват за ГЕРБ.
39
3
 
4
 
! Отговори
Божидар Димитров преди 11 години
След 6 тата ракия ще ви кажа къде открих срамни косми от йехова както и прашките на Саломе, утре ще открия кайсиите на Мойсей,преди 2 дена намерих кивота за жалост фидосова го помисли за стол и седна върху него дано да ми простите
38
2
 
1
 
! Отговори
исус преди 11 години
до 34 да ти *** майката ***
37
3
 
7
 
! Отговори
аъъъ преди 11 години
Хитър е божо ламята-я на каква *** е замязал във време на криза!
36
2
 
8
 
! Отговори
Сътрапезник преди 11 години
Недейте така, бе хора, ще му докарате киселини, тамън е седнал на ракийка сред русалките и караконджулите, мислейки за България.
35
3
 
9
 
! Отговори
а преди 11 години
Божидар Димитров Стоянов с агентурни имена Кардам, Тервел и Телериг трябва открито да подчертае, че научното му звание "професор" е всъщност прякор. И на комшията му викат Графа, ама събира стара хартия за да си купи бира.
34
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Той вече тумбак и гуша направи, ама ако е за България...
33
8
 
3
 
! Отговори
българин преди 11 години
абе *** като направите за българия и една милионна колкото него плюйте даже не ви е ясно какъв е спора между БД и една антибългарска НПО
32
5
 
9
 
! Отговори
БОЖООО,КРАДЛИВЕЦО преди 11 години
НАЛИ Е ГЕРБЕРАСТ.ЗА ТЯХ МОЖЕ.ВЛАЧАТ,КРАДАТ КАТО ЗА ПОСЛЕДНО И ЗА СВЕТОВНО.НАРОДЪТ МОЖЕ ДА БЪДЕ ИЗТЕЗАВАН С ВИСОКИ ЦЕНИ НА ТОКА,ТРАНСПОРТА,ВОДАТА НА ВСИЧКО ОТКЪДЕТО БОКО И АВЕРИТЕ МУ МОГАТ ДА КРАДАТ.ТИЯ СА НА ПЪТ ДА ЗАДМИНАТ И КОСТОВ, АКО НЕ СА ГО ЗАДМИНАЛИ.МАРОКАНСКИ СКАКАЛЦИ.ОПОСКАХА ДЕ ЩО ИМА НЕГОДНИЦИТЕ.Я ОСТАВКА,***.
31
1
 
8
 
! Отговори
СКУБИВЕЖДИ преди 11 години
БЕЖДИ Е ЗАВЪРШИЛ РАБФАК /работнически факултет/
30
3
 
6
 
! Отговори
Тийнейджър преди 11 години
Абе, тоя не трепеше ли вампири като Спайдърмен?
29
2
 
9
 
! Отговори
Калинка преди 11 години
Божидар Димитров е старши научен сътрудник II степен от 1985, но тъй като в публичното пространство присъства с титлата професор (която не е равнозначна на ст.н.с. II)
28
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Професор, колкото Калинка е вишистка.
27
2
 
16
 
! Отговори
uzunski преди 11 години
Изглежда този измислен професор ,крадец и мафиот само Господ може да го изгони от народната софра !
26
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абсолютно вярно, 25, "професор" му е медийният псевдоним от 12-тина години насам.
25
3
 
11
 
! Отговори
Мрише на мафия преди 11 години
Дянкоф му подписва записи с десетки хиляди лв за : Лампа на Аладин,вампири,кръстители,вазички .Е за болници няма пари, а за приказки граничещи с фантазията има яко наливане на пари.Много е съмнителна тая работа.....
24
2
 
13
 
! Отговори
a преди 11 години
Трябва да е ясно, че този човек няма научното звание "професор", което до преди няколко години се присъждаше от ВАК към Министерския съвет. Търсих го в търсачката на ВАК и там не видях такъв професор. Пишеше, че е ст.н.с. втора степен, което е равно на "доцент".
23
1
 
15
 
! Отговори
Пиянка преди 11 години
Верно е на маса е супер
22
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аман от плювачи, проф. Божидар Димитров е истински патриот, а и страхотен човек.
21
2
 
21
 
! Отговори
Куратор преди 11 години
От 20 години се е разпрал да краде в музея, но сега му предоставиха по-добри възможности.