1800 кандидат-студенти пишат за страданието в поезията на Яворов

Те могат да съпоставят и цитати от Далчев и Вапцаров на изпита в СУ
9 юли 2012 09:10,
74
1800 кандидат-студенти пишат за страданието в поезията на Яворов
Снимка: архив, Булфото

Между две теми избират да пишат кандидат-студентите на днешния изпит по български език и литература от редовната изпитна сесия в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Първата тема е "Страданието като съдба в поезията на Пейо Яворов". Кандидат-студентите, избрали втората изпитна тема, трябва да съпоставят цитати от стихове на Атанас Далчев и на Никола Вапцаров, и да осмислят заложените в тях проблеми.

Цитатът "И сякаш аз не съм живеел никога и зла измислица е моето съществуване" е от стихотворението "Повест" на Атанас Далчев, а вторият цитат - "За него живота, направил
бих всичко" - от "Вяра" на Никола Вапцаров.

Темите бяха изтеглени в 65-та аудитория на СУ от кандидат-студентката Галя Ганчева от Варна.

Изпитът ще продължи четири астрономически часа и за него предварително желание за участие са заявили 1804-ма кандидат-студенти.

На предварителния изпит по български език и литература през април в Софийския университет кандидатите избираха да пишат по темата "История и избор в романа "Железният светилник на Димитър Талев" или да съпоставят цитати от стихотворенията "Майце си" на Ботев и "Хайдушки песни" на Яворов.

Кандидатите, които са се явили и на двата изпита по български език в СУ, могат да
участват в класирането с по-високата си оценка.

Резултатите от днешния изпит ще са готови до 10-12 дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
2
 
! Отговори
жена преди 11 години
Радвай се на живота и бъди щастлив!
53
0
 
4
 
! Отговори
полеко с данъците 64 преди 11 години
Ама още ли е безплатно образованието в БГ? Защото аз като си дойда си плащам за всичко и за зъболекари,болници и медицински прегледи пък и роднините ми които са там си плащат въпреки че цял живот са им удържали пари и данъци/както и на повечето българи/за издържането на армията и построяването на заводи и безплатни санаториуми и почивни бази,хотели в които уж да почиват безплатно,пък изведнъж се оказаха собственост на по един човек който да им определя цените и условията възползвал се от безплатният им безвъзмезден труд да ги закупи на безценица!
52
1
 
1
 
! Отговори
Жена преди 11 години
до 61Предполагам, че първо си завършил нещо в България - основно, средно или дори някаква бакалавърска степен преди да станеш студент в престижен университет в чужбина. Значи си се възползвал от нашата образователна система, за която аз плащам с данъците си. Когато се върнеш през ваканциите ходиш на зъболекар и на други медицински прегледи, за които аз също плащам. Родителите ти или други роднини получават пенсии и т.н. Колкото до емигрантите, образовани или не, те винаги остават чужди и за дв
51
1
 
3
 
! Отговори
Чавес преди 11 години
Днес имаше кандидат-студентски изпити и в други университети в БГ. Защо не отразявате и тях, а пишете надълго и на широко само за софийските ВУЗ-ове?!
50
1
 
4
 
! Отговори
До 56 преди 11 години
Точно тези които имат амбицията и по високите цели,млади и образовани хора и не могат да се реализират у нас напускат България ! Масларова онзи ден посочи 18 000 практично образовани млади емигранти,които са напуснали само за първите пет месеца на 2012 г. страната! В България остават само посредствените и оскатените от изискванията на старомодното и неприложимо на запад образование, с самочувствие от ненужно натрупаните и непрактични знания на усложненото образавание, като път към сигурна безработица !
49
2
 
3
 
! Отговори
А преди 11 години
И би ли обяснила, ако обичаш, как ти в частност допринасяш за моето лично благо или за благото на другите студенти в чужбина? А колко сме по-образовани и по-можещи не е въпрос на дебат. Колко процента от студентите в УНСС, които учат "Икономика и бизнес" могат да се конкурират с хора, завършили икономика в чужбина, владеещи перфектно 4 езика ( сред които и китайски )? Осъзнавам, че сигурно си горда от това, което си постигнала сама в България и уважавам това, но погледни фактите...
48
0
 
4
 
! Отговори
жена преди 11 години
Ние, които сме завършили в България и работим в нея, създаваме условия на такива като вас да си уреждат бъдещето и да учат в чужбина. Доколко сте по-образовани и можещи е въпрос на дебат, а дали можете повече - трябва да го докажете с дела, а не с думи.
47
1
 
3
 
! Отговори
А преди 11 години
А вие вместо да си седнете на задниците и да направите нещо за страната и за себе си, се намирате често твърде заети да оплювате нас - тези, които сме избрали по-доброто бъдеще.
46
1
 
7
 
! Отговори
До 56 преди 11 години
56, завършваме в чужбина, връщаме се в България и сме с пъти по-квалифицирани от тиквениците, които са останали да учат в България и които ги оценяват "на камарки". Учим се да се борим в чужбина, оцеляваме, изискваме повече от себе си, можем повече...
45
1
 
8
 
! Отговори
До 56 преди 11 години
Не всички искат да стават прислужници в чужбина. Някои имат по-високи цели!______________________________________________________Да ,да станат роби в България ,бе бате
44
4
 
2
 
! Отговори
жена преди 11 години
до посредник за работаО, свещена простота!Не всички искат да стават прислужници в чужбина. Някои имат по-високи цели!
43
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Една,че две,че три усилни паметни години,боже,за някой грях ръце всесилни ,повдигна ти и нас наказа ,кой ли може неволя клетнишка изказа."Яворов-гения на словото,вулкан от емоции.Все по-малко хора владеят това изкуство.Някой така боравят с думите,че по-добре е останат безмълвни.
42
4
 
6
 
! Отговори
посредник за работа преди 11 години
Глей сега с какви глупости занимават младите хора и кандидат-студентите и умишлено им усложняват живота с ненужните остаряли изисквания от миналото- изпит по български език и литература, вместо да оползотворят времето си с нещо полезно и практически необходимо за бъдещия им живот в чужбина! *** кой на запад се интересува от Яворов или Далчев бе и дали знаеш и с каква оценка си взел изпита по български език! Даже ромите с предимство ги приемат на работа като кажат че не са учили български език и имат повече шансове по лесно и бързо да се приспособят към местният работен пазар!
41
3
 
5
 
! Отговори
хаха преди 11 години
Мацката е супер!
40
1
 
3
 
! Отговори
Мани преди 11 години
до 39-Като пишете първо проучете и тогава пишете...
39
1
 
6
 
! Отговори
ново преди 11 години
до 39: V клас в онова време е съответствал на сегашен 12 или 13 клас и е бил със статута на колеж. Основното образование е било в отделения, а класовете са започвали да се броят в гимназията.
38
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В 11 клас спорех с даскалицата по литература за следният абзац от ,,Опъченците на Шипка'',,Идат като тигри, бягат катоовции пак се зарвъщат; българи,орловци''За нея българите били като орли...Аз казвам не е така,руснаците участвали в боя са от 4 полк на град Орлов.Тя с порицание каза авторът е искал да каже...Толкова от мен за тази зубективна наука.
37
0
 
15
 
! Отговори
И С Т И Н А Т А : преди 11 години
Студентите взимат дипломи без "грам" знания.Да не говорим, че съм попадал на петокурснички, които не могат да назоват правилно името на специалността, която уж изучават.Университетите бълват неграмотници с дипломи.Десетки измислени частни колежи си купуват акредитациите. След това просто събират таксите от "студентите" си, а накрая им раздават дипломи "на килограм".Няма реален учебен процес дори в най-елитните ВУЗ.Какво бъдеще очаква България с такива висшисти, сами си направете изводите.
36
1
 
14
 
! Отговори
И С Т И Н А Т А : преди 11 години
ГЕРБ доунищожиха висшето образование !Сегашният министър приличащ по-скоро на селски квартален направи кандидат-студентските изпити излишна формалност. Преди те бяха онова сито, което отсяваше тези, които могат да бъдат студенти от тези, които не стават за такива. Сега с оценките от матурата влезат деца, които трудно говорят български език и не могат да си напишат името без грешка.Студентите масово не посещават лекции. Преподавателите не им изискват присъствие.Всичко е та.ак работа !
35
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Какво е искал да каже автора?"*** е, че никой не знае със сигурност. Никой не е седял до него, докато го е писал. Но сега трябва да учиш умствените повърни на някакви автори, които най-вероятно са нямали хабер, че са искали да кажат това, което се тълкува от професори/учители. Но ти го заучи, не мисли самостоятелно, защото рискуваш взимането на изпита.