"Витоша ски" сезира ЕК за Закона за горите

Фирмата се заканва да каже защо е спряла лифтовете
28 юли 2012 18:54,
119
"Витоша ски" сезира ЕК за Закона за горите
Лифтовете би трябвало скоро да тръгнат. Снимка: БТА

"Витоша ски" се закани, че ще сезира Европейската комисия за промени в Закона за горите, които ограничават правото й на строеж на Витоша, предаде БНТ.

В понеделник се очаква от фирмата да дадат пресконференция за бъдещето на ски зона "Алеко". От "Витоша ски" обясняват, че са законен собственик на лифтовете с безсрочно право на строеж.

"Новият Закон за горите от юли 2012 ограничи това наше законно право и ние ще сезираме Европейската комисия", казват от фирмата.

От фирмата собственик на лифтовете на Витоша се заканиха, че в понеделник ще дадат и отговор на въпроса защо Законът за горите, обнародван през април 2011 г., накара фирмата да замрази лифтовете и ски влековете на Витоша миналата зима.

Още по темата

Тогава те обявиха, че с новите текстове не им се дава възможност да поддържат съоръжения си. Този месец фирмата влезе в спор със столичния градоначалник Йорданка Фандъкова, която обяви, че ще се консултира с юристи и ще предприеме мерки срещу ”Витоша ски”.

25 юли на второ четене беше приет новият Закон за горите. Сред приетите текстове остана и този, който ще позволява на фирмите да подменят вече съществуващите лифтове.

Право на строеж в горски територии без промяна на предназначението ще има за изграждане на станции и стълбове на съществуващи лифтове и влекове, които са "търпими строежи" по Закона за устройство на територията.

Правото на строеж ще се дава за срок от 20 години за нуждите на основен ремонт, реконструкция, подмяна и модернизация на съоръженията.

Поправката беше приета след дълги дебати между природозащитници, представители на властта и на фирмите концесионери на лифтовете. Законът за горите беше върнат в началото на юни с вето на президента Росен Плевнелиев заради няколкодневните протести на екозащитници на Орлов мост.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
имали народ на тази територия бе хора? страхли вие какво ли? защо гледате и си траете? от милициято ли вие страх или от мутро-комунистите бе? ами по тази логика утре ще ви отсекат и главите бе. или вие спазвате правилото преклонена главица сабя не я сече? едно дърво не остана в градовете. всичко се сече поголовно. всички градинки станаха на бензиностонций. не ви ли прави впечатление бе хора?
14
2
 
20
 
! Отговори
ИМЕ преди 11 години
Ей, мутри дерибейски, снишавайте се по-ниско от тревата и почвайте да работите за гражданските интереси или ще ви изринем до последната корумпирана тиква. ЯСНО ЛИ ВИ Е!!!
13
0
 
20
 
! Отговори
5552 преди 11 години
До 21,напълно подкрепям!Преди 10-11 години с варварска сеч бяха премахнати тополите навсякъде по бул Бъкстон, Овча купел, зад и в спортния комплекс Славия, жк Славия, Красно село, Борово... до ден днешен няма засадени нови дървета. Единствено по Цар Борис III са възстановени тополите и то частично. Над Горнобански остава голо и до ден днешен.В тези жеги и суша и без зеленина, София се превъща в пустиня.И на фона на всичко това опитите за съсипване на Витоша продължават. :-(
12
1
 
10
 
! Отговори
Ядосана преди 11 години
До #6 "Витоша ски " нямат никакъв проблем с гЕРБ, до сега се борим, с управляващите които искат да прекарат още по лобистки закони за тях, друг е въпросът, че явно са много властови, щом никой от опозицията не се възпротивява, явно не иска да се бърка в кашата... да не кажа л....
11
1
 
24
 
! Отговори
5552 преди 11 години
До 18То се вижда и никой не го крие. Кварталите Еделвайс и Света Анна се строят малко над Околовръстното на бул. България срещу Резиденцията. На тяхно място имаше смесени гори. Който пътува с 63 също го вижда. Над обръщалото на този автобус има цели карета с изсечена гора и се виждат от пътя.Питам, докъде мислят да строят? До Копитото?Едните отдолу нагоре, другите от върховете надолу. Какво ще остане от тази планина накрая???
10
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На Световната ски купа за ски в Банско кой бяхя тримата хубавци с екипи на Българската федерация по ски?
9
0
 
36
 
! Отговори
5552 преди 11 години
Искам да добавя едно нещо, че нещо ни отвличат вниманието от други неща.Защо Витоша е застроена до Бялата вода? Защо има още терени от по 5-6 дка, изсечени голо с "виза" за строеж все по-нагоре по Беловодския?Който иска да отиде да види колко гора има изсечена вече над кв. Магнолия!Кой строи още два затворени комплекса над Резиденцията на мястото на ГОРА?Защо никой нищо не казва за тези беззакония? А Княжевската гора?
8
2
 
18
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
- Какво значи "закона ни ограничи законното право", какво е това законно право, да не би да се дава от поколение на поколение или е някакво право измислено от комунистите и се дава само на послушници ..- Закона си е такъв и или ти дава право или не, как така новия закон ти отнемал законно право...- Просто спазваш законите и това което ти позволяват и забраняват и толкова.- Тия гори там да не са им бащиния, че им отнемали законното право?!?!?!
7
2
 
22
 
! Отговори
ХАХАХА преди 11 години
"Фирмата се заканва да каже защо е спряла лифтовете". Ами да каже....да нямат сливи в устата! Кой знае какви кирливи ризи имат и те....ами вземете застроете вси4ко с бетон и го опашете с въжета.....може направи и жилищни квартали да по4нете да правите в природните паркове. А тия гори дето горят в БГ тия месеци.....хи4 не ми се струва слу4айна работа. Народа стои кротко и блее.....а нашите ов4ари си ни подстригват и доят най-безцеремонно!
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да сезирате ЕК и ,че цеко минев е ***! Да не стават грешки просто ... :D
5
3
 
19
 
! Отговори
Гражданка преди 11 години
Трябва всички заедно, колективно да заведем граждански иск срещу дуржавника сложил си подписа от наше ( на всички граждани) име под този продажен договор, тогавашният кмет на София, Бойко Борисов.... И да поискаме да му свалят званието генерал, то се дава само на хора заслужили пред народа.... Ние сме гражданите и можем, така управниците ни ще се научат, че имаме реален глас!!!!!!
4
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Витоша ски" e на БСП и затова имат проблем с ГЕРБ.
3
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КОЙ ПОДПИСА ДОГОВОРА СЪС ТЕЗИ? КОЙ ИМ ДАДЕ РАЗРЕШЕНИЕ ДА СЕ СТРОИ В ПРИРОДЕН ПАРК? КОЙ ИМ ПРОДАДЕ ГОТОВ ЛИФТ ПОСТРОЕН С ПАРИТЕ НА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ? НА КОЙ Е ХОТЕЛА ПОСТРОЕН НА ВИТОША ДО ТВ КУЛА НА КОПИТОТО? КЪДЕЕ ПРОКУРАТУРАТА? ЗАЩО НЕ СИ ВЪРШИ РАБОТАТА? КЪДЕЕ НАРОДА ДА СИ ВЪРНЕ ВСИЧКО ЗАГРАБЕНО ОТ МУТРО-КОМУНИСТИТЕ ПРЕЗ ТЕЗИ 22 ГОДИНИ? ИМАЛИ ИЗОБЩО НАРОД НА ТЕРИТОРИЯТА ТИКВОЛАНДИЯ? ПО ВСИЧКО ИЗГЛЕЖДА ЧЕ ОТДАВНА НАРОД НЯМА. ИМА САМО НЕКАВИ ОФЦЕ КОИТО СЕ ИЗПОЛЗВАТА ЗА ДОЕНЕ СТРИЖЕНЕ И Е.АНЕ.
2
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Долу ТИКВАТА и неговите подържници!
1
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво значи "закона ни ограничи законното право", какво е това законно право, да не би да се дава от поколение на поколение или е някакво право измислено от комунистите и се дава само на послушници ..Закона си е такъв и или ти дава право или не, как така новия закон ти отнемал законно право. Просто спазваш законите и това което ти позволяват и забраняват и толкова. Тия гори там да не са им бащиния, че им отнемали законното право.