Нямало да има драстичен скок на хляба

Животновъдството пък е на ръба на фалита
29 юли 2012 13:50,
75
Нямало да има драстичен скок на хляба
Снимка: Булфото

Драстичен скок на цената на хляба няма да има. Това обяви в "Неделя 150" по БНР Радослав Христов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Според него всеки продукт трябва да има реална цена.

През изминалата седмица средната цена беше 420-425 лева на тон зърно, нормално е да реагира цената на брашното и на хляба, обясни Христов.


Хората са забравили вкуса на българското месо и месни продукти, а животноводъството е на ръба на фалита, каза пък Бойко Синапов, председател на Асоциацията на животновъдите.

"Ние сме в омагьосан кръг. Енергията скача, зърното скача, горивата скачат, при нас - нищо. Всички управляващи обещаха, че 2012 ще бъде година на животновъдството.

Българският потребител не консумира българско месо и чисто сирене, затова и няма как да скочи цената на месото. Вносът, който ни се налага, ни убива. Заливат евтини продукти, затова и ние изоставаме", допълни Синапов.
 
Той благодари на министър Найденов и правителството, че е постигнато сътрудничество с Турция да изнасяме агнета и шилета.

Във вторник Министерството на земеделието и храните ще представи своите разчети и анализи на консултативен съвето по зърното.

В началото очаквахме по-ниски добиви, но сега те се доближават до миналогодишните. Качеството на пшеницата е превъзходно, заяви министърът на земеделието Мирослав Найденов.

Той обясни, че животновъдите не получават европейски субсидии въобще, като това е резултат от правителството, което е подписало договора за присъединяване.

"Той е подписан така, че европейските субсидии са единствено за единица площ, тоест няма по схемата за глава добитък. Това може да се поправи в следващия програмен период 2014 – 2020 г.", каза още Найденов.

Според министъра на този етап на финансовото състояние на държавата няма как да се намали ДДС за да се да реши проблема с увеличаващите се цени в хранителния сектор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
0
 
! Отговори
kireza преди 11 години
до 71Ако са вярни цифрите ти,то надценката е бандитска,за което в някои държави слагат "конопени вратовръзки"....
63
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хляба от производителя излиза на 60 ст. ЗА 700 ГР. А в магазина го продава 1.30. КАКВА Е ТАЗИ надценка ОТ 70 ст?
62
0
 
1
 
! Отговори
kireza преди 11 години
В България тази година пшеницата е повече от миналата поне с 500000 тона и стига са лъгали че е уж по-малко...Изнасят я с ускорени темпове,после внасят ГМО и получават тайни премии от Уорличето,от името на "Монсанто",ако сами вече не са засели ГМО пшеница - нали вече си строим завод за ГМО семена,нали за това америкосите потупват снизходително нашите политици по рамената.....Гнусотия пълна.....Така че приказките за по-скъп хляб са манна небесна за бандитите....
61
0
 
2
 
! Отговори
кики преди 11 години
то със всичко е така потпипват почвата леко да видят народа как ще раегира и действат всичко е с цел
60
0
 
0
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 11 години
Радо , приятелю - от една страна се жалваш от вноса от друга , благодариш на същия тоя бездарник дето е за Белене , само че на другата площадка
59
1
 
0
 
! Отговори
Мила34 преди 11 години
Според мен все повече българи държат на качеството и произхода на храната си. В крайна сметка когато си малък производител, надали очакваш да изхраниш целия ни народ, постепенно се ориентираш към определено група хора, които да имат устойчиви изисквания към храната. Министър Найденов много добре разбира тази ситуация с евтиния внос, но предполагам, че ще посъветва животновъдите да потърсят своето място, ние не сме изолирана държава, такива са условията на пазара.
58
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Никога по-големи некадърници не са управлявали държавата!!! Разкатаха я!!!
57
2
 
6
 
! Отговори
деса поетеса преди 11 години
ГЕРП е партия велика,още ще ни го натика,а за хляба не мислете,земеделието долу го цунете.
56
0
 
7
 
! Отговори
С.Дян. преди 11 години
като нема паре за лебо муайте пасти
55
0
 
6
 
! Отговори
!!!!! преди 11 години
Не дарастичен само 20%. Няма само висшите държавни чиновници да си вдигат доходите и мутрите гледат да не остават назад.Балона се надува. Скоро зърнените мутри ще последват гришата, строителите и мутрите от имотният балол може и картофеният бос и мишо бирата да навестят. Опаа ама те май са същите мутри, що ли никой не го каза до сега?
54
7
 
2
 
! Отговори
ЧЕРВЕНИТЕ МОНОПОЛИ.. преди 11 години
...ФИНАНСИРАТ --ТУРСКО-ЧЕРВЕНАТА -СИНЯ МАФИЯ .....КОЯТО ЗА БЛАГОДАРНОСТ, ФИНАНСИРА ИЗБОРНИТЕ РЕЗУЛТАТИ НА КОМУНИСТИТЕ!ЦЕЛТА Е ЯСНА:ПРЕДИ 10.11.89---ИМАШЕ НАЛИЦЕ ...ДЪРЖАВЕН И ПАРТИЕН МОНОПОЛ!!!ДНЕС.....СТРЕМЕЖА Е ДА СЕ НАЛОЖИ ПЪЛЕН ИКОНОМИЧЕСКИ И ТЪРГОВСКИ МОНОПОЛ ОТ ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ!ИЗВОДА Е:КОМУНИСТИТЕ ---МОГАТ ДА УПРАВЛЯВАТ --САМО В УСЛОВИЕ НА" ПЪЛЕН МОНОПОЛ"...!ПРИНЦИПА НА СВОБОДНАТА КОНКУРЕНЦИЯ --УБИВА КОМУНИСТА И НЕГОВОТО КОТИЛО...!
53
4
 
7
 
! Отговори
от кака ви Цветелина преди 11 години
Няма как, Ще бъдете принудени да ми плащате зелената енергия чиято надбавка е включена в снетките за тока.Малко соленичко ще ви излезе, но и ние с Бойко сме спретнали семеен бизнес с фотоволтаици и цената на произвеждания от тях ток.Какво тук значи някакви си цени на хляб, на колбаси на млеко ?!Какво тук значи някакъв си народ ?!Важен е нашият бизнес.
52
4
 
4
 
! Отговори
ЧЕРВЕНИТЕ МОНОПОЛИ. преди 11 години
...ПО-СПЕЦИАЛНО "ЗЪРНЕНАТА МАФИЯ"--ПРИТИСКА ВСИЧКИ В БРАНША И ИЗМУКВА ВСИЧКИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ СУБСИДИИ ...ЗА ЖИВОТНОВЪДСТВО ,ЛОЗАРСТВО ,ОВОЩАРСТВО И ДР.ПОМНИТЕ КАК МИНАЛАТА ГОДИНА ИЗОРАХА ЦЕЛИЯ ВИДИНСКИ ОКРЪГ ЗАЕДНО С МЕЖДУСЕЛСКИТЕ ПЪТИЩА ....ЗА ДА ПРИБЕРАТ ЕВРОСУБСИДИИТЕ НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО!ТОВА Е ПРОБЛЕМА НА БЪЛГАРИЯ---ЧЕРВЕНИТЕ МОНОПОЛИ НА БКП/БСП..С ХОРА , КАТО ..КОВАЧКИ ,ГЕРГОВ ,ГР,ГАНЧЕВ, ЗЛАТЕВ И ...РЕД ТАКИВА АЛЧНИ НЕГОДНИЦИ!!
51
4
 
3
 
! Отговори
АКО ГЕРБ ИСКАТ... преди 11 години
....ДА ТУШИРАТ ЦЕНОВАТА АТАКА НА "ЧЕРВЕНИТЕ МОНОПОЛИ"...ТЕ ТРЯБВА ДА ИЗГРАДЯТ ЕДНА ЗДРАВА И СИЛНА АНТИМОНОПОЛНА СТРУКТУРА --КАКВАТО Е .АГЕНЦИЯТА ПО ЗАЩИТА НА КОНКУРЕНЦИЯТА И ПОТРЕБИТЕЛИТЕ!В ТОЗИ ВИД СТРУКТУРИ --ТРЯБВА ДА ИМА ЧИСТИ И НЕПОДКУПНИ ХОРА , А...НЕ КАДРИ НА ПАРТИЯТА НАЗНАЧЕНИ ....ЗА ДА ДОКАРАТ СПОКОЙНО ДО ПЕНСИЯ!В ЗАЩИТА НА АНТИМОНОПОЛНОТО ПРАВО И ПРИНЦИПА НА КОНКУРЕНЦИЯТА ---СЕ ИСКА СИЛНА И ЗДРАВА РЪКА !ТОВА ---ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЧАСТ ОТ СТОПАНСКАТА ПОЛИЦИЯ!!!!!!!!!!!!!!
50
2
 
8
 
! Отговори
Филия с мас преди 11 години
Няма да е драматично само с около 1 лев - гарантирано от ГЕРБ.
49
8
 
6
 
! Отговори
МАНИПУЛИРАТ ВИ... преди 11 години
....БЪЛГАРИ..!ЦЕНИТЕ НА ЖИТОТО СЕ ВДИГА ОТ МОНОПОЛИСТИТЕ В БРАНША!!!--ТОЧНО ТЕЗИ ,КОИТО МИНАЛАТА ЕСЕН ИСКАХА СУБСИДИИТЕ ОТ ЛРАВИТЕЛСТВОТО И ПРАВЕХА СТАЧКИ С БЕНТЛИТАТА И ГАЙДИТЕ В СОФИЯ И ПО ГРАНИЦАТА С КЕБАПЧЕТАТА!ЧЕРВЕНИТЕ МОНОПОЛИ СЕ ОБЕДИНЯВАТ ПРОТИВ ГЕРБ...ЗАЩОТО ТЕЗИ МОНОПОЛИ МОГАТ ДА СЪЩЕСТВУВАТ -САМО С ДЪРЖАВНА ПОДКРЕПА И ФИНАНСИРАНЕ.ЧЕРВЕНИТЕ МОНОПОЛИ , ЖИВЕЕХА ДОБРЕ ПРИ "ТРОЙКАТА"...НО ,СЕГА ГЕРБ ИМ ОТРЯЗА ДЪРЖАВНАТА ПОДКРЕПА!ЗАТОВА Е АТАКАТА...!!!
48
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вчера бях на опашката за вода на Княжево. Между другото състояща се от различна възраст и пол . Ако знаете колко псувни отнесе "любимият Бойко" , незнам къде ги правят тия социологически проучвания. Сигурно сред държавните служители и ***.
47
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Излиза оня *** Найденов и казва, "хлябът ще поскъпне" и на другият ден хлябът поскъпва навсякъде. Това го няма никъде по света, правителството да апелира за поскъпване на нещо.
46
3
 
5
 
! Отговори
БНРП преди 11 години
С НФСБ ще направим коалиция: НФСБ-БНРП-ВМРО-СИЛА срещу мафията! Единствено национализма може да изведе България от блатото на ***...23 години геноцид!
45
3
 
2
 
! Отговори
ВМРО преди 11 години
Не опетнявайти Валери, той е много точен човек! И няма сестра шансонетка!!!