Новите цени втрещяват хората, ще има протести

600 000 домакинства са на прага на оцеляването, обявиха от КНСБ
29 юли 2012 17:05,
590
Новите цени втрещяват хората, ще има протести
Ако не се вземат мерки може да има протести, смята Пламен Димитров. Снимка: БТА

Около 600 000 домакинства у нас живеят с доход от под 205 лева на човек, което е на прага на оцеляването.

Това алармира в предаването „Неделя 150” президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Домакинствата, които имат възможност да живеят сравнително добре по българските стандарти и разполагат с около 550 лева на месец, са намалели с 1,5% за 3 месеца, допълни той.

Според него новите цени втрещяват хората, заражда се напрежение и ако не бъдат взети мерки може да се очакват протести.

Димитров е на мнение, че трябва да бъдат предвидени добавки за пенсионерите. Еднократна помощ в размер от 20 до 50 лева ще струва около 60 млн. лева на бюджета, сочат сметките на КНСБ.

Второто нещо, което трябва да се направи през есента е да се промени гарантираният минимален доход. Възможно е да се увеличи с размера на увеличението на тока. Искаме, освен към енергийната помощ, това да се отрази и към всички видове обезщетения и помощи, които държавата дава на социално слабите, допълни Пламен Димитров.

Той алармира още, че учителските заплати отново са паднали под средните за страната. За да бъдат повишени с 20-30 лева ще са необходими 15 милиона лева.

Президентът на КНСБ напомни отново за идеята на синдиката в Народното събрание да се създаде Парламентарна комисия за контрол на ДКЕВР.

Не може да има безконтролна институция, която е независима от всички и да определя ключови цени по непрозрачен начин, смята Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


590
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
415
0
 
1
 
! Отговори
emi преди 11 години
Samo s pisane ne stava.triabva deistvie hora! Stignahme danoto.veche niama nakade.Vsichki zakoni i institucii deistvat prtiv nas.Niama edin normalen zakon priet ot tova pravitelstvo.Ima samo opravdania i hvalenia za edni magidtrali.Za kogo sa tezi magistrali?Da ne bi da doidoha investitori naprotiv zatvoriha mnogo zavodi.niamame nikakav iznos a samo vnos .Ubiha naoda tezi mafiozi.I oshte tarpim ?????
414
0
 
0
 
! Отговори
бай Бончо преди 11 години
Какви синдикати,какво правителство!Всички са масони и *** в едно гърне!Това трябва да се знае от всички!Нямаме вече държава,а само васал ***!
413
0
 
1
 
! Отговори
...... преди 11 години
Nqma da opravim ne6tata samo sus pisane tuk vuv neta ami si trqbva deistviq!!!Az si mislq 4e samo sme pisateli,daite da se digmem za6toto e kraino vreme naroda da si kaje tejkata duma!!!!!!!!!!!!!!
412
0
 
7
 
! Отговори
ДО 505 преди 11 години
Съгласен съм с теб. Никой не бяга от хубавото. Тези, които заминаха, отидоха на по-добро място и за по-добър живот. За тях и децата им. В нормални държави. От моите братовчеди и приятели имам 40човека, зад граница. Който е заминал не се е върнал.Дори и отпуските почиват по чуждите курорти.Тук си идват за една седмица в годината.Защо? Защото почивка резервирана от Германия, за Малдивите или Доминикана е два пъти по-евтина, отколкото от България.Също, ако почиват на Сл.бряг, например...
411
0
 
10
 
! Отговори
Фейсбук преди 11 години
Всички проблеми се решават по един и същ начин - силно гражданско общество! Когато гражданите се информират и заемат твърда гражданска позиция, те са естествения инструмент, който контролира властта. Това е.. as simple as that.. Обаче тази позиция не върши работа на маса или във фейсбук- върши на протести, общински съвети, форуми, подписки и избори и тн. Не сме свикнали да се интересуваме от политиката на страната, нито да се борим срещу нещата, които не ни харесват. Свикнали сме да търпим да ни тъпчат и газят (буквално) и да чакаме "някой друг" да дойде и да оправи нещата. Е, няма да стане така.. ВСИЧКИ НИЕ НОСИМ ОТГОВОРНОСТ ЗА СТАВАЩОТО В ДЪРЖАВАТА НИ! И докато си траем и го играем жертви, то собствения ни граждански мързел ще ни погуби, не политиците, полицаите, мутрите и тн.. Всички ние ежедневно се примиряваме с корупцията, беззаконията, унищожаването на природата, разграбването на държавата, управлението на мутрите и упадъка ни като народ, защото всички си мислим, че нищо не можем да променим...Не можем, докато сме единици, но ако сме хиляди? А десетки хиляди?
410
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
евала на 505!
409
0
 
6
 
! Отговори
Gost преди 11 години
Каквато ни е държавата, такива са ни и т.нар. синдикати. Едва ли има по-беззъби, послушни "синдикати". Ако вместо да симулират някаква дейност- чат пат интервюта по телевизията и абсолютно нищо друго, вдигаха стачки и протести, както в Гърция например, можеше и да се подобри положожението на народеца. Някой трябва да организира и канализира народното недоволство, а не само да го яха и обяздва, и други неща...
408
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
molim, molim, ne pla4ete, nali si izbrahte nai-golemia tupak poiavil se v politkayta dosega, b.borisov!!Kakvo iskate sega, da misli za vas!!Nema takov film, pulni si gushkata zdravo junaka vi blagoslavia, osobeno tezi koito se snimaha s nego, celuvaha mu rucete i zadnika, i tezi koito go za6titavaha za vsichko. Sega si pla6taite skup tok, parno, goriva, lekarsvta, iskaite malko glutka vuzduh no TOI nema da vi dade!!Razbiha durjavata tezi goveda i dali 6te ima pravitelstvo da gi osudi dojivot?
407
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Господин Колев, според Вас от кого зависи трудът Ви да е ценен, от държавата, в която сте, или от хората? Смея да твърдя, че зависи от хората! И щом Вие имате представа какво означава да цениш нечий труд, вероятно сте точно от тези хора, които биха могли да помогнат в промяната на България към по-добро. Но Вие сте избрали да допринасяте със своето отношение към света на нечие чуждо общество. Също, щом сте стигнали да четете коментарите тук, вероятно има нещо, което Ви кара да се сещате за БГ.
406
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нищо им няма на хората , щом си харесват ББ и ЦЦ , ще си сърбат каквото са си надробили.
405
2
 
17
 
! Отговори
колев преди 11 години
Скъпи 503,ние не сме отишли да оправяме чужди държави,това е смехотворно!Но ,оставайки тук,не бихме оправили и нашата!Имахме смелостта да се изнесем,рискувахме ,без да знаем,какво ни очаква утре...но спечелихме:по добър живот за децата си и по-достоен остатък за нас!рискувайте и вие и тогава пак понапишете нещо-отказвам да бъда критикуван от хора като вас и нямам ГУЗНА съвест!Честно сме се трудили и на двете места!С тази разлика,че тук,трудът ни е зачетен!
404
0
 
7
 
! Отговори
daaa преди 11 години
да 501,проблем си е,особено когато започнеш да четеш обявите за работа и откриеш за какви работни места се изисква магистратура.И с какви ОГРОМНИ изисквания, а какви миниатюрни заплатки.Друг е въпроса, че много млади хора успяват да си намерят някаква работа и да помагат за издръжката си по време на обучението, но с някои не става така.
403
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
М/у другото, много ме радват някакви гурбетчии, като почнат да обясняват колко са добре, а ние колко сме зле. Не разбирам защо са толкова горди от факта, че са избягали от родината си? Защо такива хора се радват толкова много, когато нещата тук са зле? Може би са с гузна съвест и търсят обществено одобрение за своя избор? Защо, гурбетчии, като сте толкова добри специалисти не останахте в България да си помагаме всички и да променим нещата тук в нашата държава, а отивате да оправяте чуждите?
402
6
 
6
 
! Отговори
До гурбетчия преди 11 години
Драги, "патриоте", стой си в чужбината, бери си доматите на господарите, забърквай им бетона и не давай злоради интервюта и хич и не се връщай тука, никому не си нужен.
401
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
474:Този коментар много добре описва част от проблема. Двете деца тръгнали да учат магистратура, а родителят им с 500 лв. се мъчи да ги издържа!След 2 години тия магистри ще излязат високо-образовани на пазара на труда вероятно на 25-6 годни без нито грам опит. А и без нищо съществено научено. Но въпреки това родителят на драго сърце прави "магии" да ги изучи с 500лв. Сигурно и те ще бачкат за 500лв.
400
0
 
12
 
! Отговори
???? преди 11 години
В България е изяснено кога хората излизат на улицата : При пенсии 5 долара и заплати 10 долара , дотогава ще си траем , това е ясно.
399
6
 
10
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 11 години
МАЛЕЕЕ , "ДА ЖИВЕЯТ СРАВНИТЕЛНО ДОБРЕ С 550 ЛВ. ПО БЪЛГАРСКИТЕ СТАНДАРТИ" !!! Е ТО БИВА ЕДИН НАРОД ДА СЕ НАВЕЖДА ДА ГО Е.... ,АМА ЧАК ПЪК КАТО БЪЛГАРСКИЯ НАРОД НЕ СЪМ ВИЖДАЛ ДРУГ ТАКА ДА СЕ НАВЕЖДА !! ВАС КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ВИ Е.... ,ВИЕ ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ ГИ ОБИЧАТЕ ,ПАТРИОТИ СТЕ ,ГОТОВИ СТЕ ДА ДАДЕТЕ ВСИЧКО ЗА РОДИНУ !!!!
398
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Синдикатите и да искат няма кого да организират. Колко и кои са предприятията които останаха!? Откъде да се вдигнат доходите когато няма производство, няма селско стопанство, затрихте малкия бизес!
397
1
 
17
 
! Отговори
Бай Манчо преди 11 години
Изглежда че Българските профсъюзи могат само да констатират нещо което го знае всеки , вместо да организират стачки и протести . Доколкото знам това е идеята на профсъюзите - констатциите са за едни други също толкова безполезни организации .
396
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И за чий ще стачкувате?