Няма как хлябът да стане 2 лева, уверява Найденов

Земеделският министър прогнозира поскъпване само с няколко стотинки
Обновена: 31 юли 2012 10:14 | 31 юли 2012 10:14,
297
Няма как хлябът да стане 2 лева, уверява Найденов
Хлябът щял да поскъпне с няколко стотинки. Снимка: архив, Булфото

Няма как хлябът да стане 2 лева. Това би било въпрос на спекула и пазарът няма да го позволи, увери земеделският министър Мирослав Найденов пред bTV.

Според него основният хранителен продукт у нас няма да поскъпне рекордно заради голямата конкуренция и свития пазар.

„Факт е, че българинът не е платежоспособен. В тази връзка е важно да се отбележи, че цените са функция на потреблението. Затова огромният проблем за производители и търговци е свитото потребление – това е най-големият бич”, заяви Найденов.

Той обаче посочи, че в момента цената на хляба в България е най-ниска в целия ЕС.

Още по темата
По думите на ресорния министър властите са изготвили анализ, който точно показва в проценти формирането на цената на хляба към момента. В него влизат различни компоненти, най-важните от които са пшеницата, токът и горивата.

„Пшеницата заема около 50% от формирането на цената. Но трябва да се има предвид, че поскъпването й не води автоматично до скок в цената на хляба. Една от причините е фактът, че все още не се използва пшеницата от новата реколта, имаме достатъчно преходни запаси”, добави Мирослав Найденов с уточнението, че световните борси са основните виновници за поскъпването на пшеницата, което на свой ред влияе на хляба и фуража.

„Нормално е с няколко стотинки да поскъпне хляба заради тази рекордна цена на пшеницата”, добави министърът.

Днес се събира на заседание Консултативният съвет по зърното, на който са поканени всички представители по веригата.

„Ще анализираме края на жътвата и тенденциите. Защото след пшеницата, предстои да се прибира царевицата, слънчогледът. Това пък е важно за цената на фуража”, коментира още Найденов, без да се ангажира с прогноза за евентуален скок в стойностите на млечните продукти и месото.

Шефът на земеделското ведомство обобщи, че тази година цените на основните продукти са с 20% по-ниски от миналогодишните. Това се дължало на гарантираната от държавата прозрачност при ценообразуването.

"Няма да има лавинообразен скок нито на хляба, нито на останалите хранителни продукти“, увери Найденов. 

„Утре с премиера имаме среща с млекопроизводители, за да се гарантира, че няма да има лавинообразно поскъпване на другите храни и тази добра тенденция на ниски стойности ще се запази”, каза в заключение земеделският министър.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


297
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
DO 136 QJ TI PASTI BE PALQ4O DANO TE SHIBAT OT ELEKTORATA VI NQKOI MAZEN *** MAZNO DA TI GO NAVIRA V PODLOGATA NA KOQTO PISHE GERB
116
0
 
9
 
! Отговори
заглавието преди 11 години
Няма как хлябът да Остане 2 лева, уверява Найденов
115
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Щом Найденов ни успокоява, че няма как хляба да стане 2лв, значи вече е факт.Абе, Найденов, *** сплескано, ти кога за последно си купувал хляб? Знаеш ли грамажа на хляба? Или като с киселото мляко, което изобщо не е мляко де. От стандартна кофичка 500гр, намалиха я на 450, сега вече е 400. Очаквайте 300гр да стане, а цената пак нагоре.
114
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 122 ревахме щото нямат хората пари щото сме си осиновили 240 депутата и още толкова министри и трябва да си ги гледаме да живеят по царски--те на нашият гръб лежат
113
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Znam edno ot kakto GERB SA NA VLAST VSI4KO SE VDIGA SAS SKOROSTA NA SVETLINATA,NA MEN NE MI TRQBVAT MAGISTRALITE NA ASFALT EFENDI SLED KATO NQMAM PARI DA ZAREDQ GORIVO OT NEGOVIQ PRIQTEL PO KARTI ZLATEV ,NA HORATA IM TRQBVA RABOTA I DOBRI ZAPLATI A NE POPULISTITE NA GERB NA KOITO VSE NQKOI DRUG E I IM VINOVEN. OT TQH SAMO LAJI I ASFALT MOJE DA SE O4AKVA NISHTO DRUGO I VISOKI CENI
112
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБ до откат! Другите им събрахме помията, а и вече загиват...
111
0
 
10
 
! Отговори
Комунист преди 11 години
Какво казва министъра няма значение накрая хляба ще стане 5 лв!
110
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ОСТАВКА!
109
8
 
5
 
! Отговори
ГЕРБ преди 11 години
Като ви е скъп хляба - яжте пасти!
108
2
 
9
 
! Отговори
бойкот преди 11 години
Спрете да купувате хляб за няколко дена и всичко ще бъде наред. Хляба не е като салама -да го сложат в хладилниците и да чакат да се повиши цената. Сега има плодове зеленчуци мляко Спрете да купувате хляб и ще видите как всички зърнари брашнари и хлебари ще направят нормални цени.
107
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В България няма стабилност в производството на храни. Имаме традиции, имаме дадености, но решихме да сме най-либералните и оставихме всичко на пазара, атова дори и САЩ не са направили. Ние сме единствената страна в света, която произвежда зърно и цената му на вътрешният пазар е такава, каквато и на международните. Това е проблема, заради това няма и не можем да задоволим и собствените си нужди от месо, мляко и яйца. Докато не се промени това, положението ще е такова.
106
1
 
10
 
! Отговори
Койчо преди 11 години
Овцеееее. Овчари със съмнителен умствен потенциал ви водят на паша. Където съм аз, хляб 1,300 кг струва 1 лев и 50 стотинки - в България за около 500гр самун, плащам 70-80ст. Млякото е 1,12 лв. като има намаления стига до 54 ст. Има каймак, макар и малък.Затрийте София и ще живеете добре
105
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Миро, внимавай какво говориш, щото квото кажеш само след месец се опровергава. Да ти напомня, че точно ти през Май даваше наляво и надясно интервюта, как реколтата била малко по-слаба от миналата година, но пък по-качествена и като резултат ще ядем по-качествен хляб на същите цени. А сега събираш консултативни съвети и се чудиш как да спреш качването.Така, че внимавай какво говориш. При тебе всичко става на обратно!!!!
104
0
 
12
 
! Отговори
БЪЛГАРИН 1 преди 11 години
Бе то и бензина и тока нямаше как да поскъпне пък какво стана,аз мисля че при това управление всичко е възможно - гарантирано от герб,припомнете си го пред урните колеги.
103
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 119 не всички като тебе могат да си напъват задниците явно добре работиш ТИ СЗЪЗА СИ ЛИ ГЛЕДАШ БАБА СИ
102
1
 
8
 
! Отговори
Oleee преди 11 години
Ами като няма държавно регулиране, защо държавата се намеси когато фалираха западни банки? Защо има квоти за захарта тогава? Защо се дотира земеделието по цял свят? Още примери искаш ли? Няма лошо, че си неграмотен но когато и управляващите са неграмотни положението става ужасно. Тия дрънканици, че може да си правиш какво си искаш са за молумници като тебе.
101
4
 
8
 
! Отговори
ПОМНЕЩ преди 11 години
Всичко върви по план.Така както на Жан Виденов му спретнаха голямата инфлация и хаос в държавата, защото отказа да работи по плана.Същото ще се случи и с Бойко, ако не намери начин да се спаси, в което много се съмнявам. /РАН ЪТ/
100
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Откакто спрях да ям хляб, се чувствам в страхотна форма! 5 лева да го правят комунистите, пак за ГЕРБ ще гласувам...
99
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 119Ей, п*дал, не се подигравай с хората да не те емнат! На хората им дойде до гушата вече от вас и това е сигнал, какво ви чака!
98
2
 
8
 
! Отговори
до 119 преди 11 години
нагъл *** !