Няма как хлябът да стане 2 лева, уверява Найденов

Земеделският министър прогнозира поскъпване само с няколко стотинки
Обновена: 31 юли 2012 10:14 | 31 юли 2012 10:14,
297
Няма как хлябът да стане 2 лева, уверява Найденов
Хлябът щял да поскъпне с няколко стотинки. Снимка: архив, Булфото

Няма как хлябът да стане 2 лева. Това би било въпрос на спекула и пазарът няма да го позволи, увери земеделският министър Мирослав Найденов пред bTV.

Според него основният хранителен продукт у нас няма да поскъпне рекордно заради голямата конкуренция и свития пазар.

„Факт е, че българинът не е платежоспособен. В тази връзка е важно да се отбележи, че цените са функция на потреблението. Затова огромният проблем за производители и търговци е свитото потребление – това е най-големият бич”, заяви Найденов.

Той обаче посочи, че в момента цената на хляба в България е най-ниска в целия ЕС.

Още по темата
По думите на ресорния министър властите са изготвили анализ, който точно показва в проценти формирането на цената на хляба към момента. В него влизат различни компоненти, най-важните от които са пшеницата, токът и горивата.

„Пшеницата заема около 50% от формирането на цената. Но трябва да се има предвид, че поскъпването й не води автоматично до скок в цената на хляба. Една от причините е фактът, че все още не се използва пшеницата от новата реколта, имаме достатъчно преходни запаси”, добави Мирослав Найденов с уточнението, че световните борси са основните виновници за поскъпването на пшеницата, което на свой ред влияе на хляба и фуража.

„Нормално е с няколко стотинки да поскъпне хляба заради тази рекордна цена на пшеницата”, добави министърът.

Днес се събира на заседание Консултативният съвет по зърното, на който са поканени всички представители по веригата.

„Ще анализираме края на жътвата и тенденциите. Защото след пшеницата, предстои да се прибира царевицата, слънчогледът. Това пък е важно за цената на фуража”, коментира още Найденов, без да се ангажира с прогноза за евентуален скок в стойностите на млечните продукти и месото.

Шефът на земеделското ведомство обобщи, че тази година цените на основните продукти са с 20% по-ниски от миналогодишните. Това се дължало на гарантираната от държавата прозрачност при ценообразуването.

"Няма да има лавинообразен скок нито на хляба, нито на останалите хранителни продукти“, увери Найденов. 

„Утре с премиера имаме среща с млекопроизводители, за да се гарантира, че няма да има лавинообразно поскъпване на другите храни и тази добра тенденция на ниски стойности ще се запази”, каза в заключение земеделският министър.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


297
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
2
 
9
 
! Отговори
pekar преди 11 години
купувате си машинка за хляб и ще ви излиза по 0.30 лв. за брой...За вкуса и качеството, няма какво да коментирам - веднъж опитали няма да се сетитите за хляб от магазина, Да не говорим че издържа два пъти повече и не се разваля лесно (без подобрители)
136
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
народа е смачкан отвсякъде
135
1
 
11
 
! Отговори
Смърт преди 11 години
Шшш до кога ще търпим... не сме народ, а ***! Смърт за тея гадни ***!
134
1
 
9
 
! Отговори
:) преди 11 години
Една проста сметка показва - в момента един хляб от 700 гр. е 1.10лв., което прави 1 кг хляб 1.57 то до 2 лв. не е мн. Накрая 700 гр. ще стане 1.20-1.30 и ще кажете ето не е кой знае какво, обаче не е точно така. Всичко поскъва с доста големи %, а накрая инфлацията е 2-3% как става този номер?
133
1
 
9
 
! Отговори
да си знаете преди 11 години
Правителството обяви, че, с оглед на политическата си позиция, ще промени емблемата си с нова: презерватив. Презервативът ограничава производството, унищожава следващото поколение и Ви дава усещане за сигурност, докато всъщност Ви прекарват.
132
9
 
3
 
! Отговори
Dan преди 11 години
Интересно какво общо има герб, че цените нараснали. То хляба не се произвежда с компютъра, бачкане трябва , а не само препродажба в магазинчето с климатика.
131
1
 
10
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 11 години
Тоя Найденов много лъже,снесе още едно щастливо яйце ,не знам какво ще каже когато наистина хляба стане 2 лева.
130
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
хахах и ние трябва да вярваме ли?само част от обещанията: 1. Тока ще скочи максимум 2 - 3 % 2. Ще падне цената на парното отопление следствие на договорките за по ники цени на газта. и много други
129
1
 
19
 
! Отговори
SS преди 11 години
Тоя пак си говори дежурните глупости - пак било най-евтино от цяла Европа - а заплатите що не коментираш ,че и те са най-ниски ?
128
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А колко ще стане Мирославе ,като на пристанище Варна се товарят в несвяст кораби с жито.Товари се и скрап от нарязването на Кремиковци.Това произвежда нашата икономика.Друго не се товари
127
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
чудя се този министър Найденов откакто е министър каква работа свърши
126
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма как хляба да не стане 2 лева, и повече ще стане като всичко останало. Не може никой да не работи на село, а да се бъка в панелката и да обикаля по пазара и да чака за евтино. Свърши се тая, балами няма да продават евтино.
125
1
 
12
 
! Отговори
тъпак преди 11 години
Мечтата на българското правителство:В едно прекрасно утро да изчезне народа, а да остане само бюджета.
124
1
 
6
 
! Отговори
Селянина преди 11 години
Хлябът ще стане 5 лв , вервайте на мене , а не на министарот :)
123
1
 
7
 
! Отговори
до 150 преди 11 години
ахаххааххахахахахахахахаххахахахахахахаххахахаххаа ти си дело на скъсан презерватив бе бате хахахахаххахахахаххахахахах лелеллелеле по глупаво нещо не бях чувал ахахаххахахахахахахахаххахахахахахахахахаххаахахаххахахахах
122
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Миро ,Мироо и ти си живееш на някоя друга планета.Че той сега е толкова бе тутманик,само ,че го продават половин кг за левче.Но това по гербаджийската математика ,не означава 2лв/кг ,а нещо друго
121
3
 
7
 
! Отговори
До 148 преди 11 години
***. Хляба е необходима съставка за човешкия организъм.
120
3
 
10
 
! Отговори
finansist преди 11 години
това изказване на замеделския министър е чиста проба популизъм все още никои неможе да каже с колко ще скока на хляба но с този ръст на цената на зърното на борсите се очаква скока да е между 25 и 45 процента като тук влизат и новите разходи за ток газ и горива
119
7
 
4
 
! Отговори
БГ тикви преди 11 години
Не яжте хляб и без това масово гледам сте станали дебели и неугледни...маята и брашното са вредни !!! живейте здравословно Бг мутанти с големи дирници !!!
118
0
 
9
 
! Отговори
Ако тъй, ако иначе преди 11 години
Ако баба ми беше мъжка?????Спокоен съм щом министъра го казва. Той " ЗНАЕ " що говори.Тъй като не го гледах искам да попитам: 1лв. филията ли ще бъде?