Почина председателят на БАН Стефан Додунеков

Той получи поста само преди 2 месеца
Обновена: 6 авг 2012 14:42 | 6 авг 2012 10:30,
109
Почина председателят на БАН Стефан Додунеков
Стефан Додунеков. Снимка: Булфото

Председателят на Българската академия на науките акад. Стефан Додунеков е починал след кратко боледуване, съобщиха от БАН.

Додунеков беше избран за поста на 11 юни тази година. В началото на юли той беше представен на заседание на Министерския съвет и декларира, че е готов да работи заедно с правителството въпреки споровете между кабинета и БАН в миналото.

Още по темата

Академик  Стефан Додунеков  е роден през 1945 г. в Килифарево, завършва "Математика" в Софийския университет през 1968 година. От 1986 г. е Доктор на математическите науки, а от 2008 г. - Академик.

Има над 35 години преподавателска дейност в български и в чужди университети. Написал е три книги и 12 учебници, и учебни пособия по математика за средните училища.

Акад. Стефан Додунеков е директор на Института по математика и информатика - БАН от 1999 г. От 2001 г. е председател на Съюза на математиците в България. Президент е на Математически съюз на Югоизточна Европа.

Преподавал е в Софийския университет, Великотърновския университет, Бургаския свободен университет, Югозападния университет в Благоевград и др. Водил е курсове в Линчьопинг, Гьотеборг, Улм, Делфт. Додунеков е член на Обществото на информатиците, Американското математическо общество, Китайското общество по комбинаторика.

На 7 август 2012 г., вторник, от 09:00 часа, във фоайето на БАН ще бъде отворена книга за съболезнования.

Поклонението ще се състои на 8 август 2012 г., сряда, от 10:00 до 12:00 часа, в Големия салон на БАН (ул. „15 ноември” 1).

Погребението ще се състои на 9 август 2012 г. в гр. Килифарево.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още по темата: БАНСтефан Додунеков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
3
 
! Отговори
до 106 преди 11 години
Прав си братле. Има световни критерии, но колко са хората над 55 или 60, които са с титли и отговарят на тях? От тях тръгва...от пуста човешка лакомия да използват служенбото си положение от преди, за да трупат пари и титли. Аз станах доцент на 39 , h-факторът ми е над 5 и имах над 100 цитата в реномирани списания тогава. Сега стават доценти, а имената им въобще ги няма в никакви наукометрични бази с данни. СРАМОТА!
98
0
 
4
 
! Отговори
Йеронимус Бош/105 преди 11 години
А как да се наммерят критерии за истински учени в България при новия закон? Намираш петима приятели и те правят доктор. Посочено от 103. В новия закон няма никакъв критерий за научна значимост! Така ще те направят и доцент и професор- с 5 приятели и 5 които са си плюли на името, или 5 които имат титла, но нямат име и няма дори на какво да плюят... Петима които нямат нищо общо с науката, както са произвели в доктор тази. На къде вървим? Какви слепци ни водят?
97
0
 
3
 
! Отговори
На 103 преди 11 години
Защо на 52 години при високо натрупване, аз съм извън Института, в който работех? Скриха документите ми за аспирантура? Дойде полуграмотен задочник да окраде това, което работих цал живот, пратен от старши сътрудник, за да умре единствен такъв от 18-членна група, посветил живота си дори след пенсията си-никой да не е старши! Един *** щангист, дошъл по-рано възрастово. Пречи се на знаещите, възпитани, честни хора. Не беше член на БКП, ще ви разочаровам.За да си висок, не мачкай другите!
96
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Изказах уважението си към паметта на г-н Додунеков. Въпросът на дискусията е изместен, никой не оспорва качествата на този достоен мъж, учен, българин. Такива са единици на хиляда. Човек може да бъде старец на 30 години, съобразно схващанията му. Още по-страшно е, когато някой мъчи околните, че е учен. Голяма част от "учените" днес са такива. Хора на 50 в подобни институции блестят само с простотия, нахалството, нагаждане и връзки.Посредствените-вън!Науката не е лицемерие и не е за всеки!
95
0
 
5
 
! Отговори
lsn us преди 11 години
Нови, "недеменцирлали "учени" ще заместят "старците" като достойния професор.banker.bg/?Channel=2&Category=5&Article=466662Това е продуктът на "реформите" в българското образование.В САЩ никой не си и мисли да терориризира учени, както в България, да ги нарича деменцирали старци. Те работят докато могат да бъдат полезни и постигат големите си открития именно след голямо интелектуално натрупване на възраст 70-85 години. Вечна памет на проф. Додунеков.
94
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тежък инсулт. То така се получава. Гадове -проклети!
93
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Томас е прав за псевдонауката. Според мен е редно да се направи разследване на смъртта на Додунеков. БАН не прощава на способния. Всички се надявахме на този човек.
92
20
 
6
 
! Отговори
НееБАН преди 11 години
БАН- старчески дом за грохнали деменсирали старци, това е науката ни....сбогом, мир на праха й!
91
1
 
2
 
! Отговори
Мамантос преди 11 години
До ТомасТhома, не очаквах от тебе такива злабнички комментари; имах друга представа за тебе -- като за човек християнин.Честит Праздник, все пак!
90
0
 
7
 
! Отговори
Мамантос преди 11 години
Бог до го присти! Вечна му памет!
89
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БОГ ДА ГО ПРОСТИ ЧОВЕЧЕЦА.
88
4
 
18
 
! Отговори
Маринов преди 11 години
Бог да го прости. Наистина изключително интелигентен и благ човек. Неговото име отдавна е влязло в историята. На такива като т.нар. томас (и аз неслучайно ти пиша името с малка буквичка, мишуенце) няма нужда да им се отделя дори форумно време - те ще си останат цял ден на клавиатурката, т.к. за друго никой не ги търси.
87
4
 
18
 
! Отговори
ДО томас преди 11 години
Жалко ,че си отиде един достоен Българин.Лека му пръст. с Страшно е,че остават все повече такива като теб-злобари и хора нито рак нито щука .
86
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
томчо (нарочно е с малка буква!), не смятай медалите от спортната олимпиада, а брой тези от олимпиадите в науката! Но съдейки от тъпотиите (останалите да ми простят тази дума!) които ръсиш, явно нямаш и отдалечено понятие как се прави наука и особено в базови науки като математиката например. Но то пък не е дадено всекиму да разбира...
85
3
 
6
 
! Отговори
проф. п. славейков преди 11 години
Шефът на Селскостопанска академия жили държавата с 300 бона годишно. С 300 бона годишно бърка в джоба на данъкоплатците една от институциите у нас заради чиновническо решение с будещо съмнения мотиви. Това показва договор за доставка на горива за Селскостопанската академия. Настоящият шеф на академията Петър Славейков, кадруван на поста от управляващите, не е мотивирал какво е наложило предоговаряне на цената на доставката.
84
7
 
7
 
! Отговори
Томас преди 11 години
89Не знам пияница ли си наркоман ли - не знаеш какво съм постигнал и какво не съм - аз нямам нищо общо със софия.
83
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
въпреки това средната продължиделност на живота СЕ УВЕЛИЧАВА.. ОСвен това има хора които живеят мноог над тази граница. Това със средната продължителност е като вица за кюфтета - аз ще изям едно- ти пет, но средно аритметично сем изяли три. Има хора които живеят по сто години и отгоре и почти докрая са с акъла си. не може да казваш старец на 67 годишен човек, когато този човек може даше внуци да няма. на 67 той може да е по-запезен от баща ти на 50.
82
3
 
21
 
! Отговори
М-р Х преди 11 години
сред ръководството на БАН (а и не само) има хора владеещи по пет шест езика. Руски и английски много добре, но също така на по-основно ниво езици като полски, немски, френски и дори японски..... Други пък са специалсти по английски и немски, а владеят още френски и руски не толокова добре.....струва ми се, че подценявате ръководителите на БАН- няма никой сред тях който да не владее чудесно поне два чужди езика (единят западен), за да може да прави проекти и да ходи на конференции.
81
1
 
5
 
! Отговори
Томас преди 11 години
85Няма такова нещо като официална възраст - ако кажеш средна - по някакси може да се вземе за критерии. Данните на ЕВРОСТАТ. В годишното му издание Annuaire d`Eurostat 2011, частта Population, датирана от 19.12.2011 г., се посочва, че през 2008 г. (в изданието няма по-нови данни) средната продължителност на живота на нулагодишните у нас е общо 73,3 г., в т. ч. за мъжете 69,8 и за жените 77,0 г. Като се вземе предвид, че има хора, които умират и по-рано - защото това е средна възраст става ясно, че дори възрастта 69,8 г не е гаранция.
80
16
 
11
 
! Отговори
Томас преди 11 години
83Нямам намерение да постъпвам в БАН - моята работа в псевдонауката свърши. Нито мисля да живеея в софия, нито мисля да се ядосвам повече с комунистическа номенклатура. Умишлено пиша някои имена с малки букви - като софия или сащ - не заслужават да сменям бутоните за малки и големи букви. На 29 години съм.