Застраховката "Достойни старини" като още един данък "труд"

Идеята на кабинета няма да подобри състоянието на пенсионната система
Обновена: 7 авг 2012 14:50 | 7 авг 2012 13:30, Миглена Иванова
191
Застраховката "Достойни старини" като още един данък "труд"
Снимка: БТА

Вместо да реформира из основи пенсионната система и да се премине към лични пенсионноосигурителни сметки, правителството предлага постепенно да бъде въведена доброволна и задължителна застраховка, наречена "Достойни старини".

Идеята е залегнала в концепцията за насърчаване на активния живот на възрастните хора (2012 – 2030), но в документа не се съдържат повече подробности за размера на застраховката, както и какво точно тя ще покрива.

Предложението за застраховката „старост“ всъщност не е ново. Още през 2010 г., когато се водеха най-разгорещените дискусии за пенсионната реформа, социалният министър Тотю Младенов предложи от 2012 г. да плащаме допълнителна вноска за старост. Вноските трябваше да се натрупват в целеви фонд към Националния осигурителен институт (НОИ), като се предвиждаше средствата да се използват в подкрепа на пенсионерите и строителство на старчески домове.

Освен бягството от отговорност изцяло да се реформира пенсионната система, предложеното „нововъведение“ илюстрира и опит да се натовари българинът с още един данък върху труда му в тежки икономически времена с мотива, че властта иска да въведе модел за финансиране на дългосрочните грижи за възрастните хора в страната.

Застраховката „старост“ като нов данък „труд“

Според икономиста Петър Ганев от предложената застраховка няма особен смисъл, тъй като и сега всеки е възможно да „се застрахова“ и да си осигури старините – от една страна чрез задължителната осигуровка за пенсия, от друга – чрез доброволното осигуряване, и от трета – като спестява сам.

По думите на икономиста понеже думата „осигуровка“ е натоварена с напрежение около дебатите за пенсионната реформа, е въведена по-модерната дума „застраховка“.

Ганев смята, че правителството не предлага нещо качествено ново, а се възползва от новата формулировка, за да „замаже очите“, че се прави някаква промяна.

Той допълни, че предложението е опит да се увеличи солидарната осигурителна вноска за пенсия, което обаче не е удачно във време на тежка криза и период на възстановяване на икономиката.

Работодателите също не приемат да им се вменяват допълнителни разходи във време на криза. Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев коментира, че работодателските организации няма как да влияят върху приемането на подобни идеи, ако предложението предвижда доброволно сключване на такава застраховка, но определи задължителното й въвеждане като неразумно.

По думите му пътят за реформиране на пенсионната система не минава през увеличаването на пенсионно-осигурителната тежест, а през вдигането на възрастта за пенсиониране и осигуряването върху реалните доходи.

Още четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още по темата: социално осигуряване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
1
 
41
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
Навремето се молехме да работим там, където ни осигуряват, сега се моля на шефа да не ме осигурява! Нямам този късмет да работя при такъв работодател, който да се възползва от това и да пестим и двамата от излишните осигуровки! Ако човек може да се уговори парите за осигуровките да му ги дават на ръка, внасяйте си в собствени сметки и хич да не ви пука! При тази неразбория, при тази некомпетеност, алчност и некадърност по-добре влагайте в самите вас и самите вие си мислете за достойни старини!
91
1
 
18
 
! Отговори
Иларион Макариополск преди 11 години
Мамка му човек името си не може да напише тука, ей админисРатори, дайте поне още една буква съм името бре. Колкото до "Достойните Старини" колкото и данъци да измисляте за българина няма да има достойни старини, по добре разрешете ветаназията, така *** такива ще плащате още по малко пенсии, аз лично когато му дойде времето да се пенсионирам бих се възползвал от евтаназия, понеже това е един достоен начин да завършиш живота си, а не с мизерната пенсия която давате.
90
1
 
63
 
! Отговори
Оп-са преди 11 години
Хайде да сметнем точно и конкретно:Аз и жена ми получаваме общо 30000 лева годишно бруто, на пълни осигуровки:30% (10000 лева) са преки данъци (ДОД, здравно, пенсионно и т.н.)!Данъците на колата и жилището са около 2%(500 лева)1500 лева за гориво, тук акциза и ДДС е над 65% от стойността, т.е. 1000лвОстаналите 18500 харчим, защото не може да спестим нищо, т.е. от тях има още 3700 лева ДДС!Като теглим чертата излиза, че плащаме над 50% реално данъци! Е? Добре ли е?И стига са казвали, че тук са най-ниски данъците, защото на запад на основните храни, лекарства, книги, услуги ДДС-то е много по-ниско от тук!*** пропагандата, *** измамата!
89
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От как са ГЕРБ на власт ако не се занимаваш със "застрахователен" бизнес или да имаш монополна нефтена компания - не вървиш.
88
1
 
43
 
! Отговори
Не им вярвам! преди 11 години
Татко си беше направил застраховка "Живот" още през соца /преди 1960 г./ и беше изплатил дължимите суми, отделяйки ги от семейния бюджет. Става въпрос за 5 000 лв, които по онова време са били много пари - една гарсониера е струвала 10 000 лв. Когато той почина преди няколко години, 41 дена след смъртта му ние с мама отидохме да изтеглим тези пари. И знаете ли какво ни казаха? Сумата, която ни се полага, била ПЕТ СТОТИНКИ !!! Заради разните обмени, инфлации и т.н.И сега са замислили измама!
87
1
 
34
 
! Отговори
ошушкан преди 11 години
От бивши застрахователи това очаквайте - доживотен рекет! Пардон - "застраховка"!
86
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
направете си застраховка живот , така ще внасяте всеки месец определена сума и след 10 или повече години , когато решите , ще си я получите с лихва
85
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ISKAME DOSTOEN JIVOT!!!!!!!ISKAME DOSTOEN JIVOT!!!!!!!!ISKAME DOSTOEN JIVOT!!!!!
84
1
 
21
 
! Отговори
на 79 преди 11 години
Не можеш да излезеш от осигурителната система. Има закон. Той не се спазва от сивата икономика, която принадлежи на всички управляващи и за това тя никога няма да изчезне , няма да влизат реални постъпления в НОИ, няма да има нормални пенсии.Всичко е измислено така от управляващите в България, подплатено със закони, че ограбеният е потърпевш и нищо не го защитава. "Бизнесмените"-разбойници са покровителствани и нямат никаква отговорност.
83
1
 
0
 
! Отговори
до 81 преди 11 години
:))))тъкмо се бях засилил да те питам кво пък толкоз му е на 67 :)))))))))
82
1
 
20
 
! Отговори
Бургазлия преди 11 години
Обедняваме Бавно..Обедняваме..бавно..Неусетно..почти:)
81
1
 
1
 
! Отговори
Стоянов преди 11 години
Долният коментар е за 63.
80
1
 
5
 
! Отговори
do 75 преди 11 години
ха пусни го това поне още 15-тина пъти че да ти олекне, нищо че е партиен лозунг, ама и ти си човек, сигурно си на норма
79
0
 
9
 
! Отговори
Стоянов преди 11 години
До: 67Ти си изключително, сляпо и тъпо парче !Кой, къде и как ще събира тези пари?Отговор: Ще отидат в джоба на идолите който подкрепяш, и ти пак ще си с пръст в уста ***.
78
2
 
17
 
! Отговори
на 57-ми преди 11 години
Когато аз се пенсионирах, от доброволния фонд, в който влагах лични пари, "изчезнаха" приблизително 2000 лева. Управител на пенсионния фонд "Доверие" е Мими Виткова. Не си ли я спомняте. Все пак, когато човек е учил за лекар, знаел е къде отива и защо, но...напразен труд! В пирамидата е по-удобно!И по-доходно!Хиляди условия, за да изтеглиш собствените си пари-също като лихвоточките.
77
1
 
9
 
! Отговори
vse edno преди 11 години
ако това стане /без да коментираме този евфемизъм/ то на много от хората, внасящи в момента максимални или близки до тях осигуровки накрая ще им писне и ще излезнат от осигурителната система. това в повечето случаи са умни хора, които знаят как да го направят. според мен - страшна грешка. и аман от "турски" данъци от типа "преминаване по мост". аз лично ще се замисля сериозно по въпроса, ако това се случи
76
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И след като се прочетат повечето мнения тук че всичко в пенсионен план е безнадеждно какъв е извода? Не трябва да се плаща нито лев на тази държава! Всякакъв начин трябва да се търси да се смени тази корумпирана система. И да не ме обвините в политически пристрастия - имам предвид ЦЯЛАТА политическа система, всички тези които са с професия "политик" и "аз съм с кмета". Да се прекъсне възможността да се избират негодни, нагаждачи, бюрократични *** които не стават за нищо.
75
1
 
5
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
До 75 - Я вземи смени репертоара, че на тази страница само има поне пет твои мнения! Поне ни кажи колко от нашите пари на коментар отиват за тези хвалебствия, поне да знаем заслушава ли си глупостите, които пишеш?
74
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По трудов договор 35.5 % за ДОО и 29.3 % от вънаграждението ДОО за работодател! Ужасно много пари! Къде са, като се има в предвит, че при Т.Ж. пенсионните осигуровки бяха 8 и по-късно 10%. Осигуряването ни е право, те го превърнаха в задължение, но не могат да управляват парите ни! А искат още пари да ни "управляват"? Разни Емил Мирославовци - старец искукуригал, наглеци като Тотю двигателя - инжинера, Боко шланга... аман!
73
20
 
1
 
! Отговори
балгари-юнаци преди 11 години
Добра дългосрочна идея, да се спестяват средства за да има за пенсии, тези средства да се инвестират, дори и в ДЦК ще е добре. Така самите средства ще се трупат с времето и ще растат, за да има един ден пари за изплащането на едни достойни пенсии у нас.