Заплатите на учителите не са като на чистачките!

Дамянова: Средната заплата е 730 лв., някои получават и 1000 лв.
Обновена: 30 авг 2012 15:04 | 30 авг 2012 13:46,
539
Заплатите на учителите не са като на чистачките!
Снимка: архив, Булфото

Средната заплата на учителите в страната е около 730 лева, което означава, че има училища, в които учителите получават дори 1000 лева, заяви заместник-министърът на образованието, младежта и науката Милена Дамянова.

Според нея увеличението на учителските заплати зависи от доброто изпълнение на държавния бюджет.

Синдикатите настояват от първи септември учителските заплати да скочат с 30 лева.

Много са различни заплатите на учителите в училищата в страната, но не можем да кажем, че са като на чистачките, коментира заместник-министърът по повод информация в медиите, че средното месечно възнаграждение за хигиенистите било около 450 лв., а срещу същата сума се разписвали още възпитатели и учители.

Дамянова каза, че 450 лева е минималната заплата за младшите учители. Средните заплати на учителите зависят от делегираните бюджети на училищата, които се формират от броя на учениците, обясни заместник-министърът на образованието.

Още по темата
„В момента "върви" бюджетната процедура за следващата година, обсъжда се бюджетът, водят се различни преговори и дали ще има повече пари за образование, всичко зависи от бюджета за 2013 година и от възможностите на държавата“, коментира още Дамянова.

"В период на криза правителството направи много важни инвестиции в образованието, като се започне с безплатните занимални за децата, като за новата учебна година ще ги финансираме и в трети клас", заяви още
заместник-министърът.

Тя добави, че за следващата учебна година безплатните занимални, по желание на родителите, вече ще ги има в първи, втори, в трети и в четвърти клас. 69 милиона лева са средствата за целодневната организация на учебния процес за 2012 година, съобщи Милена Дамянова, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


539
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
429
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всъщност в работата ми имам досег с учители и деца и доста наблюдения. Та, мила госпожо Кристиана, според моите скромни наблюдения именно сред учителите от селските училища все още се срещат такива, които се отнасят с обич и внимание към децата и съответно се радват на тяхното уважение и доверие, а не сред тия от "елитните" училища.
428
7
 
3
 
! Отговори
БЯГАЙТЕ преди 11 години
Нека учителите и другите умни хора в българия да се оправят както си искат ! Не блъскайте по строежите по 10-12 часа за да искарате и вашата заплата и тази на бютджетните служители / учители ,администрация и пр./ ! Докато не разберат кой им вади заплатите ,няма да има оправия в българия !
427
0
 
4
 
! Отговори
Куч преди 11 години
До ГУРБЕТЧИЯТе бюджетните служители си стоят в къщи и не ходят на работа, просто ей така си взимат заплата.
426
2
 
3
 
! Отговори
Аман от тесногръди преди 11 години
До КристианаГоспожо, явно и вие сте от тези, котио мислят, че София е България. Тук става дума за учителите изобщо, къде прочетохте, че се говори само за учителите от София? Ако си извадите главата от пясъка, ще видите, че чалгарчета има навсякъде, на село, в градовете, у Софе-то, навсякъде. Култовият лаф "дошли от село" сте го чули от тв май, а? Ако някой дойде от село и стане даскал в прехвалената ви София, ще си умре от глад, тъй да знаете.
425
1
 
8
 
! Отговори
Куч преди 11 години
До 482То озлобление има от самото начало към учителите като чета форума, като че ли те не обучават децата ни и не се грижат за тях, когато ние сме заети в своите си служебни дела. Помислете как се учат и отглеждат 20 деца на по 7г., после говорете за заплати, заслуги, интелект, умения......
424
3
 
4
 
! Отговори
до Кристиана преди 11 години
От цялото ти пространно изявление разбрах само, че си софианка от три поколения.. Хвала!
423
3
 
6
 
! Отговори
Куч преди 11 години
До 466Учителите работят с живи хора, а не с машини ( като програмистите). На теб кой ти махна играчката от ръката и ти сложи химикалката, хайде малко уважение поне.
422
7
 
5
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 11 години
ХОРА ,ако уважавате себе си ,бягайте от тази държава ! Нека да останат само учители ,лекари ит.н. ,т.е. само умните ! Вие не разбрахте ли още ,че в Бг. не е ценен трудът на онези ,които вадят заплатите на бютджетните служители !?
421
1
 
0
 
! Отговори
до Куч преди 11 години
Тц, не го разбрахме.. сарказма. Усетихме само озлобление.
420
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако детето ми реши да стане учител, ще го спра. Всички в тази държава искат от тях да им работят за без пари, както каза госпожата, да са жертвоготовни, да живеят с проблемите на учениците, да ги консултират безплатно, не само да преподават и обясняват, а , ако може да минават по къщите да учат с учениците уроците /естествено благотворително/! Добрите резултати са налице само когато ВКЪЩИ се УЧИ преподаденото и и не се злослови за учителите пред децата, което е практика за *** от бг!
419
2
 
7
 
! Отговори
Куч преди 11 години
До АнонименЯвно е, че не разбирате нищо от тази професия. Не се декламира урока, а се преподава и то така , че да влезе нещо в хубавите и умни главици на милите ни дечица, които са извънредно кротки и се отнасят с уважение към своя учител. Надявам се разбрахте сарказма.
418
4
 
3
 
! Отговори
Кристиана преди 11 години
12 часов работен ден) а не за онези случайно дошли от село и понеже не намерили друга работа, станали учители. Така че, не смесвайте понятията, дами и господа! Вижте как ви лъже ТОПЛОФИКАЦИЯ с ТЕХЕМ, БРУНАТА и други в продължение на 12 години и не се занимавайте с образованието. ЧАЛГАРЧЕТА ги правите вие, нямам сведения от дъщеря си, че някой я нарича така. Общо взето *** превзехте София.
417
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ЕЛЕНААми не може да се вреди човек от натегачи като вас!!!
416
2
 
7
 
! Отговори
Кристиана преди 11 години
До пфу!Като софиянка от три поколения назад и като наблюдател на процесите в българското образование и българското училище ще ви кажа на онези, които абсолютно не сте наясно с работата, която извършва един учител, (говоря за учител, който както някои преподаватели на моята дъщеря, винаги са подготвили много стриктно урока си, техниката - лаптоп и т.н, справили са се с огромната документация, която на запад учителят не я върши, подготвили са купх доклади и работят по доста сложни проекти и имат
415
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
бях всеотдайна идеалистка, работеща за "без пари", докато синовете ми не станаха ученици и не разбрах, че за да изуча собствените си деца - "Фарос",компютърни школи, спорт и т.н. са нужни пари. с 20г. стаж и 2.пкс чисто получавам 560лв. Много или малко са - няма да коментирам, но заработих точно за толкова :) и без никакво самарянство, само това, което ми е в длъжностната х-ка. Аз плащам на детето си за частни уроци, които плащам с парите от тези, които самата давам.сиренето е с пари, хора.
414
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Виж, вече учител по ски може да взима и по 100 лв на час...
413
2
 
9
 
! Отговори
учител преди 11 години
Айде стига глупости преподавател във ВУЗ с докторска степен взима 700, професор може да стигне до 1000. Обикновен учител изобщо не взима толкова!
412
5
 
1
 
! Отговори
анабела преди 11 години
До по-малко трябва Най-малко трябва да взимат ниско квалифицираните индивиди в тази държава, а те са много. Учители няма да има в близко бъдеще, защото никой не иска да обучава простите деца на простолюдието. А колко да получава един учител - всеки според заслугите, както е сега, след въвеждане на системата за диференцирано заплащане.
411
8
 
3
 
! Отговори
пфу! преди 11 години
Отвратителни сте, отвратителни! Как може с такава омраза да говорите за децата - "чалгарчета", "идиотчета" и пр. Заплати ли, уважение ли?! Заслужавате единствено презрение - това и получавате.
410
10
 
4
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 11 години
Абе вие учителите не ги мислете ,те намират начини как да изкарат допълнителни средства дори и повече от заплатите си ! Като умишлено пишат ниски оценки и принуждават учениците да им плащат за частни уроци ! Най-зле в Бг. са обикновените хора ,които работят в производството ! Направете така ,че в Бг. да останат само учители ,лекари, инженери ,полицаи и т.н. ! Тези ,които работите в производството ,елате в Европа ,ще сте мнооого по-добре и трудът ви ще е уважаван !

Спонсорирани публикации