Заплатите на учителите не са като на чистачките!

Дамянова: Средната заплата е 730 лв., някои получават и 1000 лв.
Обновена: 30 авг 2012 15:04 | 30 авг 2012 13:46,
539
Заплатите на учителите не са като на чистачките!
Снимка: архив, Булфото

Средната заплата на учителите в страната е около 730 лева, което означава, че има училища, в които учителите получават дори 1000 лева, заяви заместник-министърът на образованието, младежта и науката Милена Дамянова.

Според нея увеличението на учителските заплати зависи от доброто изпълнение на държавния бюджет.

Синдикатите настояват от първи септември учителските заплати да скочат с 30 лева.

Много са различни заплатите на учителите в училищата в страната, но не можем да кажем, че са като на чистачките, коментира заместник-министърът по повод информация в медиите, че средното месечно възнаграждение за хигиенистите било около 450 лв., а срещу същата сума се разписвали още възпитатели и учители.

Дамянова каза, че 450 лева е минималната заплата за младшите учители. Средните заплати на учителите зависят от делегираните бюджети на училищата, които се формират от броя на учениците, обясни заместник-министърът на образованието.

Още по темата
„В момента "върви" бюджетната процедура за следващата година, обсъжда се бюджетът, водят се различни преговори и дали ще има повече пари за образование, всичко зависи от бюджета за 2013 година и от възможностите на държавата“, коментира още Дамянова.

"В период на криза правителството направи много важни инвестиции в образованието, като се започне с безплатните занимални за децата, като за новата учебна година ще ги финансираме и в трети клас", заяви още
заместник-министърът.

Тя добави, че за следващата учебна година безплатните занимални, по желание на родителите, вече ще ги има в първи, втори, в трети и в четвърти клас. 69 милиона лева са средствата за целодневната организация на учебния процес за 2012 година, съобщи Милена Дамянова, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


539
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
409
0
 
3
 
! Отговори
aa ne преди 11 години
Да но те са с 36 години стаж! Я ми кажете стартовата заплата близките 5 години колко е?
408
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 466, щом си така интилигентно надарена, наизустявай си урока и го преподавай! Нищо сложно и 760 лв. в джобчето!
407
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До овцатаСкъпа госпожо, що се отнася до размера на минималната работна заплата в България, смятам, че става въпрос за мафиотско ограбване на населението. Във всеки момент съм готова да изляза в защита на хората на минимална заплата и да искам увеличаването й. Уверявам Ви, че не учителите и не директорите са причината за ниското възнаграждение на чистачките. Що се отнася до работата им, които Вие намирате за сложна, тежка и несправедливо товарена с несвойствени задължения, може да поспорим.
406
11
 
5
 
! Отговори
466 преди 11 години
"А не искаш ли да нося камъни вместо теб.."? Опитай се ако искаш ,токава може би ще разбереш,че на учителите им плащат дори и много ! Както казах ,наизустява урока и днес 6 часа само това преподава ,"голямото усилие ,големият труд" ! Като си много умен /умна/ и искаш висока заплата ,върви стани лекар ,напрягай си мозъка как да излекуваш даден пациент,стани програмист ,напрягай си мозъка и пиши разни компютърни програми !Ти кво искаш ,наизустил си "клетъчната теория на Дарвин" и само това дрънкаш
405
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До по-малко трябва А не искаш ли да нося камъни вместо тебе ?
404
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До БЗА за качеството ва малките чалгарчета , които искат да си останат такива до края на живота си ? За качеството на техните родители и семейства ?
403
4
 
7
 
! Отговори
овцата преди 11 години
Заплатата на чистачките е минималната, след удръжките жениците получават до 200лв. Но работят и за 200лв защото едва сасе "уредили" на тази работа. В същото време изпълняват възпитателни охранителни функции, обикалят поща, банки и изпълняват всяка прищявка на учители и директори да им извършат услуги. Лятото дежурят до 10часа вечерта докато се затвори училищет, заради програми с роми или ремонти. Пренасят тежки мебели и тонове хартия /учбници/. И всичко това между хигиенните им задължения.
402
12
 
7
 
! Отговори
ттт преди 11 години
Чистачките вършат повече работа!
401
9
 
8
 
! Отговори
БЗ преди 11 години
Чета коментарите на учителите и се чудя защо не се коментира за качеството на работата им ? Или то се вижда (В ПАРЛАМЕНТА)пълно е с добре изучени.......Затова сме в това положение.
400
16
 
6
 
! Отговори
по-малко трябва преди 11 години
да получават ! Трудът на учителите е най-лесен ,наизустили са си уроците и ги преподават ,"голямото усилие" на учителите ,бре бре ! Щом искат високи заплати да работят нещо ,което изисква много труд и напрягане на мозъка ,като инженери ,програмисти ,лекари и пр. !
399
8
 
6
 
! Отговори
свидетел преди 11 години
Абе, незнам какви точно са им заплатите, и за какво реват на фона на тая мизерия в държавата ама съм видяла как ги възпитават .Учителката с по къса пола от ученичката ,и пушат заедно цигари до училището.На това му викам аз пример и възпитание.
398
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
640 лв.брутна заплата за учителка с 36 години стаж,чисто-508 лв...за какво говорим,къде са елитните заплати?!Ние бабите вместо да си почиваме работим с по 35 деца,нищо,че норматива е 22.....а нервната ни система е в пълен срив.....
397
5
 
23
 
! Отговори
5q преди 11 години
30 години съм учителка в малък град и получавам заплатата на една чистачка в столицата..дори и по-малко..нямам друг избор..ако имах бих се махнала на минутата..
396
2
 
20
 
! Отговори
pipi преди 11 години
не само на тях ана 90% от населението са такива заплатите
395
2
 
25
 
! Отговори
боби преди 11 години
595 брутна заплата,с 16 год стаж,какво коментираме
394
1
 
6
 
! Отговори
боби преди 11 години
модерно значи гучи и армини ли?смешки си написал
393
10
 
14
 
! Отговори
30лв. преди 11 години
Нужна е промяна в системата на заплащане, а не в заплатите. Не може учител с 1г. стаж и с 9г. стаж да получават 450лв. Някои учители ги взимат тези 730лв. чисто. Познавам учител с такава заплата. Главен учител с 30г. стаж и ПКС. Живее на 300м от училище. Отива в 8.00 часа и си тръгва в 12.00. Докато преподава урок децата скачат през прозореца, а той ги кълне и вика, че ще ги разчекне.Нормално ли е това? Той е поставен да обучава не само ученици, но и младите учители. Тежко ни!
392
19
 
10
 
! Отговори
Казах преди 11 години
Зелен кон и разумен даскал няма.
391
1
 
13
 
! Отговори
valya.doncheva.5 преди 11 години
До Анонимен 443По закон всяка длъжност в държавата си има длъжностна характеристика. Длъжностната характеристика на учителя не влючва пране и къпане на учениците. Дори и това да се налага.Потърсете в НКПД длъжности като теляк, баняджия, перачка или нещо подобно.
390
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ати, Елено, учител ли си?