Цачева е против да се мести паметникът на Цар Освободител

Тя не е привърженик на подмяна на какъвто и да е паметник
Обновена: 7 сеп 2012 19:45 | 7 сеп 2012 19:45, Елка Василева
318
Цачева е против да се мести паметникът на Цар Освободител
Председателят на Народното събрание Цачева е против идеята за преместване на паметника на Цар Освободител. Снимка: БТА

Председателят на парламента Цецка Цачева се обяви против идеята на депутата от Синята коалиция Лъчезар Тошев за преместване на паметника на Цар Освободител.

Цачева заяви за БТА, че не е привърженик на каквато и да е подмяна на какъвто и да е паметник с оглед на историческия момент, на отдалечеността от конкретни исторически факти.

По думите й обективно паметникът на Цар Освободител има място на централен софийски площад.

Още по темата

След като нашите предци са избрали това място, би било скандално да се поставя въпросът за неговото преместване, допълни Цачева.

Депутатът Лъчезар Тошев предложи на паметникът на Цар Освободител да се премести с нужното уважение на друго централно място в столицата, а точно срещу Народното събрание да се постави паметник на хан Аспарух.

В мотивите на народния представител се казва, че преекспонирането на паметници на видни руски личности в центъра на София е довело до това, че няма къде да се поставят паметници на видни български личности. Това според Тошев създава впечатлението, че ние не уважаваме достатъчно собствените си заслужили държавни дейци, на които дължим създаването на нашата държава, църква и нация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
6
 
3
 
! Отговори
до 239 преди 11 години
Безсмислено е да се занимавам с *** и други подобни, отивам да си върша по-важна работи-Разбрахме те, ще ходиш до ***.
155
2
 
0
 
! Отговори
istorik преди 11 години
до 235Да повторим, ПОПИТАХ ТЕ от къде и какви са "прабългарите"- тюрки, сармати, марсианци или някакви други СПОРЕД ромейските извори. Пък ти ни постваш сведения за Северното причерноморие на Кубрат, отвремето на Ираклий. Това е несериозно, другия вариант е че говориш наизуст!
154
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хилъри и Лавров са подписали спогодба за облекчен визов режим.Мразят ли се,обичат ли се,не знам,но си гледат интереса.
153
1
 
5
 
! Отговори
Разбрахме те, Лъчо преди 11 години
Ама вие не разбирате ли каква е целта на предложението на Лъчо Тошев (не Мозъка) : махаме паметинка на Цар Освободител и на негово място поставяме този на Ваньо Костов; махаме Докторския паметник ( и той е в центъра на София) и на негово място чучва Мартинчо Димитров; махаме Руския паметник и го заменяме с този на Асан Агов и т.н. и т.н, докато стигнем да психиатъра Н.Михайлов и до Лъчо Тошев. Ама Лъчо се срамува да си каже, че и той си иска паметник...
152
1
 
3
 
! Отговори
до 233 преди 11 години
Та какъв е бил Аспарух СПОРЕД ромеите кажи, ако обичаш и цитирай извор!--Какъв е бил Аспарух според ромеите няма особено значение. Генетичните изследвания показват, че прабългарите са от иранската група. Останалото са диви фантазии на неграмотни хора.
151
3
 
2
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
По минусчетата които виждам на моите предложения за българските царе стигам до извода, че тук няма много българи патриоти.Безсмислено е да се занимавам с *** и други подобни, отивам да си върша по-важна работа. Едно е ясно - руското влияние е вредно за България!
150
0
 
9
 
! Отговори
Депутатски срам преди 11 години
Българските депутати се срамуват , че насреща ги гледа паметник на човек , направил нещо за България . А какво са направили те ?
149
1
 
5
 
! Отговори
istorik преди 11 години
Руската империя чисто статистически погледнато отменя 30 години по- късно крепостното право от Османската държава, но уточнението е че дори десетилетия след 1861 г. крепостничеството в Русия реално съществува. Откупването на мужиците от помещиците е била непосилна задача и през 20 век там болшинството са били крепостни. Османците пък се модернизират законодателно под натиска на Европа и по- точно Франция и Англия.
148
1
 
1
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
P.S.: Сещам се в момента само за един булевард в София носещ името на цар: "Цар Борис III".Не смятате ли че би трябвало да има и други булеварди като например бул. "Цар Борис II" или бул. "Цар Симеон I Велики", или бул. "Цар Йоан Асен II"? Някой има ли нещо против???
147
2
 
3
 
! Отговори
Спонги преди 11 години
До Анонимен 219За съжаление си далеч от истината. Турция е на второ място след Китай по икономически растеж. Почти всички автомобилни гиганти имат заводи в Турция. Най-големия производител на зеленчуци (и от оранжерии) на Балканите. Най-голямата оранжерия във Света е в Турция. Най-голямата армия . Ердоган гъделичка самочувствието им и въвежда имперско самочувствие. Бях в малък град там, не разрешават да се пие алкохол и нямаше незабрадена жена. Не видях мъж с къси ръкави или панталони.Ислям
146
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В Църковните протоколи на V Вселенски събор (860/861), също четем за нападението на Аспарух и превземането на Мизия:
145
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Що се касае до додунавският период от живота на кан Аспарух, който е именуван ювиги кан, обикновено се цитират Теофан и Никифор, византийски летописци от 9 век, които не са единствените извори от онова време.
144
1
 
2
 
! Отговори
Аспарух в ромейски преди 11 години
За синът на Кубрат, основал през 680 г. държава на Балканите с име България, след като хазарите анексират по-голямата част стара Велика България (без българските земи на запад от Днепър ) има сведения:1. в Хрониката от Х в. на Теофан2. в Бревиария от Х в. на Никифор3. в Арменската география от V в., приписвана на Анани Ширакаци4. в еврейско-хазарската кореспонденция от Х в. на хазарския цар Йосиф с андалузкия евреин Хасдай ибн Шапрут5. в Църковните протоколи на V Вселенски събор.6. в Именникът на българските канове - като Исперих7. в апокрифната старобългарска книжнина - като Испор
143
4
 
2
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
Какви българи сте вие, които плюете българските ханове и царе?Колко булеварда са кръстени на ханове и царе в София?Всички названия носещи думичката "цар" са малки улички из центъра на София.Ами - вземете картата и вижте, да не кажете че аз си измислям.Обаче имаме булевард "Тотлебен", навремето половината булеварди бяха на руски и съветски генерали.После кажете пак че хем сте българи патриоти хем сте за руските паметници и против българските. Как става така???
142
1
 
1
 
! Отговори
istorik преди 11 години
до 225Добре тогава кажи ми от къде идват и какви са прабългарите? Само не захващай смешната и най- опростенчеста теза, че са сармати. Поради факта, че и самите сармати са такава смесица от племена и култури, че тотално ще се оплетеш:) Та какъв е бил Аспарух СПОРЕД ромеите кажи, ако обичаш и цитирай извор!
141
1
 
7
 
! Отговори
ех преди 11 години
Дайте да съберем пари и сложим паметник на този депутат, та да миряса горкия.
140
2
 
2
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: номер 226Имаш нещо против хан Аспарух???
139
2
 
2
 
! Отговори
до 217 преди 11 години
ромейските извори не описват някакво "идване" от Иран или Сибир.--Пишат, ама няма кой да ги чете. Грамотните хора са малко.
138
3
 
3
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
Аз имам друго предложение: Да се премахне/унищожи паметника на Съветската армия в София, който пак е на видно място - до Орлов мост, и на негово място да се изгради паметник на хан Аспарух, със същите размери като на войника със шмайзера!!!Някой да е против?
137
2
 
5
 
! Отговори
до 216 преди 11 години
Всеки нормален Българин слага на един тезгях и Русия и САЩ и Турция и ги оценява според ползата им за България.Ако е по полезно да сме с Турция, значи трябва да сме с Турция и не ме интересуват никакви русофилистични лигавщини.--Така мислите турските гастарбайтери, ние българите не.