Всеки трети българин към децата си: Бягайте завинаги от тази страна

14% от сънародниците ни готови да напуснат родината и да не се върнат никога
Обновена: 4 окт 2012 20:05 | 4 окт 2012 20:05, Красимир Ангелов
850
Всеки трети българин към децата си: Бягайте завинаги от тази страна
Все повече българи гледам към чужбина. Снимка: Булфото

Всеки трети българин признава, че би насърчил децата си да отидат да живеят в чужбина завинаги. Това сочат данни от изследване на НЦИОМ, според което 36% от сънародниците ни са категорични, че биха подкрепили наследниците си да напуснат родината и да заживеят в чужда страна.

За сравнение през 2009 г. делът им е бил с 6 процента по-малко.

Всеки седми (14%) от анкетираните пък заявява, че желае да напусне България още сега и никога да не се върне повече.

Най-много желаещи да емигрират има сред хората на възраст между 30 и 39 години, като всеки четвърти от тях мисли за подобна възможност.

Намерение да работят или учат в чужбина, без да напускат страната завинаги, декларират 28 на сто от участвалите в изследването. Най-голямо желание за това има сред младите хора до 29 години, като 63% от тях изразяват подобно желание.

Според изследването 67 на сто от анкетираните заявяват, че биха насърчили децата си да отидат да учат в чужбина, което е с 3 процента повече в сравнение с 2009 г. 71% пък отговарят, че биха окуражили децата си да отидат да работят в чужбина за определен период от време.

Като цяло родителите в активна възраст са по-склонни да подкрепят емиграционните нагласи на децата си, докато по-възрастните,особено над 60 години, са категорично против, отчитат още социолозите.

НЦИОМ регистрира и по-високо от средното желание за миграция и сред представителите на ромския и турския етноси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


850
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
521
1
 
26
 
! Отговори
четящ преди 11 години
До Анонимен 562 Как да се издължи младежа за безплатното образование????? Като работи 20г за 300евро ли. Или да работи навън И да праща на родителите си 300евро???? А пък и то едно образование... Питаш ли ме с две деца как давам ДВЕ минимлни заплати на месец за частни уроци????? Преди да пишеш глупости ПОМИСЛИ.
520
3
 
18
 
! Отговори
Bai-Hui преди 11 години
До МислещЕ то няма никой да остане тук тогава...освен братята ***.
519
21
 
8
 
! Отговори
Мислещ преди 11 години
България ще се оправи, като всички мрънкачи си тръгнат!
518
6
 
37
 
! Отговори
Право Куме в очите преди 11 години
Или си намирате нов господар или сте обречени на изчезване.Истината е,че изключая отделни романтични идеалисти , като цяло сте народ със робска психология.Това е формирано през вековете и се доказа по време на демокрацията . Без стопани сте една голяма "О".Цялата страна има население колкото един средно голям европейски град и не може да се организирате. Живеете в миналото... там и ще си останете.На три морета,трудолюбиви и прочеее приказки.
517
36
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 649всеки има право да отиде където си поиска .... САМО АКО НЯМА ДЪЛГОВЕ. Всеки младеж ДЪЛЖИ безплатното си образование и здравеопазване и до като не се издължи не би трябвало държавата толкова лесно да го пуска. В края на краищата и аз като данъкоплатец съм им плащал разходите и си искам парите обратно щом ще се махат!
516
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Има просто решение. Пенсиите да зависят колкото от вноските на пенсионера толкова и от вноските на децата му. Който не е отгледал деца или те са било избягали в чужбина, било крадци или наркомани и не работят - да му мисли!Който няма или има само 1 дете е можел да спести повече до като е работил! А сега пенсиите се плащат от това което работещите заработват в момента!
515
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
всеки има право да отиде където си поиска и сам за себе си да прецени къде му е гьола. отделен е въпроса, че държавата отдавна е абдикирала а още по-отделен е въпроса за бай ***, който и на Луната да отиде ще си е все същия...
514
0
 
11
 
! Отговори
Bai-Hui преди 11 години
До до 642 от 92наборЕ ти пък как разбра кой набор съм , че и моето поколение да е виновно за чалгата???Относно омразата -къде я видя???Напротив давам ти съвет ,ако наистина искаш да промениш нещо в България ,започни с образованието си .Лошото е ,че като се пообразова малко човек, особено пък навън и му стават ясни някои неща и не мисли за връщане.Лек ден ти желая и мерси за поздрава :)
513
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво да се борим, когато бяха протестите заради Катуница аз от Казанлък отидох в София и там заварих едва 100 човека от милионен град. За каква борба говорим... Предпочитам да чистя *** за 800-1000 евро, отколкото да работия тук за 250-300 евро, а магазините в Берлин да продават по евтини от храни от магазините в Каспичан.
512
2
 
26
 
! Отговори
БГ-2023 преди 11 години
Българите в ЕвропаТурците в Турция****2023*******Азиз Президент , Софка Мин. на КултуратаХимн : Чае Шукарие Ромбулгаре Столица: ФакултетоВалута : Ромдолар
511
0
 
2
 
! Отговори
до 642 от 92набор преди 11 години
прекрасен пример си... от всичко се хвана за един символ - случва се. за чалгата дръж отговорност на твоя набор. от мен поздрав с Dio - Holy Diver! злобата, особено срещу сънародници не е хубаво нещо.
510
2
 
7
 
! Отговори
Bai-Hui преди 11 години
До 92 наборНа тебе наистина ти трябва образование (дали тук или навън няма значение).Пише се идеИ , а не идеЙ. Пешлигар чалгарски.
509
8
 
4
 
! Отговори
92 набор преди 11 години
истината е в модела на възрожденците ни - емиграция -> образование -> нови идей(?) -> замогване... и обратно. в България демокрация - няма! има плутокрация! от години сме нео-колония и васална държава. отидете, замогнете, изучете - пък се върнете и поведете! народа ще последва... при 1ва възможност ще го направя и аз.
508
16
 
10
 
! Отговори
Ап. преди 11 години
нещастен български народ !!!! винаги избира по-лесният вариант да се махне ! защо просто хората не са единни и да се борят за правота ??? държава с 1300 години история сега ще се затрие за 20-30 год- и какво като отидат в чужбина - половината са прости гастарбайтери дето чистят *** - страхотно бъдеще имат - няма що . Мисля, че ако хората си седят тук , и са единни и се борят - а не като сега само да говорят на маса - ще се променят много неща ...
507
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
еврейските изчадия се посраха тази българска нация... Убиват ни с бедност!!
506
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Значи са питали само тези, дето имат деца. А тези дето нямаме..нямаме, защото смятаме първо да емигрираме. Манипулативно са намалени процентите..
505
1
 
4
 
! Отговори
,,PIPO,, преди 11 години
OT MEN NE SA VZEMALI INTERVY ! ZA = ; NE - .
504
8
 
4
 
! Отговори
ами преди 11 години
родителите в българия , децата в чужбина, ами кои ще работи за старите
503
1
 
17
 
! Отговори
Някой друг преди 11 години
За какво общество говорите, тука няма такова... само пасмина. Няколко птички "арабска пролет" не правят, те само могат да отлетят на Запад в противен случай биват оскубани и изядени от турско-***-комунистическата човекомелачка.
502
1
 
3
 
! Отговори
до 616 преди 11 години
Аман от ***......... Защото Германия има проблем с ГДР, затова си избра и Канцлер и Президент от ГДР. А в Източна Германия, където съм работил 2 години, работеха не по-малко съвестно, но сега изпитват носталгия към социализма. Само не ми разправяй за витрини на запада и изтока, народа си е такъв.

Спонсорирани публикации