Всеки трети българин към децата си: Бягайте завинаги от тази страна

14% от сънародниците ни готови да напуснат родината и да не се върнат никога
Обновена: 4 окт 2012 20:05 | 4 окт 2012 20:05, Красимир Ангелов
850
Всеки трети българин към децата си: Бягайте завинаги от тази страна
Все повече българи гледам към чужбина. Снимка: Булфото

Всеки трети българин признава, че би насърчил децата си да отидат да живеят в чужбина завинаги. Това сочат данни от изследване на НЦИОМ, според което 36% от сънародниците ни са категорични, че биха подкрепили наследниците си да напуснат родината и да заживеят в чужда страна.

За сравнение през 2009 г. делът им е бил с 6 процента по-малко.

Всеки седми (14%) от анкетираните пък заявява, че желае да напусне България още сега и никога да не се върне повече.

Най-много желаещи да емигрират има сред хората на възраст между 30 и 39 години, като всеки четвърти от тях мисли за подобна възможност.

Намерение да работят или учат в чужбина, без да напускат страната завинаги, декларират 28 на сто от участвалите в изследването. Най-голямо желание за това има сред младите хора до 29 години, като 63% от тях изразяват подобно желание.

Според изследването 67 на сто от анкетираните заявяват, че биха насърчили децата си да отидат да учат в чужбина, което е с 3 процента повече в сравнение с 2009 г. 71% пък отговарят, че биха окуражили децата си да отидат да работят в чужбина за определен период от време.

Като цяло родителите в активна възраст са по-склонни да подкрепят емиграционните нагласи на децата си, докато по-възрастните,особено над 60 години, са категорично против, отчитат още социолозите.

НЦИОМ регистрира и по-високо от средното желание за миграция и сред представителите на ромския и турския етноси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


850
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
541
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Трудна работа, деца се раждат само за да гледат родители на старини. На всеки родител пожелавам да има дете което да остане до него без принуда, по обич.
540
3
 
21
 
! Отговори
ivza преди 11 години
Срамувам се да призная, но и аз бих посъветвал децата си да бягат от България.Те са с престижни професии, получават достатъчно, но гадното е, че с техните професии на запад получават от 5 до 10 пъти повече месечно и то в евро.Не са виновни децата, виновни сме ние-техните родители.Защо не зададем въпрос на управляващите и тези, които вече водят предизборна агитация-абе льолювци, кога ще почнете да говорите какво ще направите да живне икономиката, а само празни приказки.Не Ви вярвам.
539
13
 
18
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
Аз пък не мога да разбера такива родители, които карат децата си да ходят в чужбина и се хвалят с това, та дори и те ги издържат! Едното ми дете сега замина, но не мога да си го простя, че не успях да го убедя да си остане тук! Така ли трябва да бъде - да си гоним децата от собствената им родина и дом, а не да гоним некадърните управляващи! Ако трябва всяка година ще има избори, докато научим нашите така наречени политици да работят за държавата и хората, а не за собствените си джобове!
538
2
 
34
 
! Отговори
Маслото преди 11 години
Изнасянето е факт и не можем да виним хората. Никой не иска да оцелява всеки месец. Животът е днес, а не в пространното политическо бъдеще на илюзии и обещания. А днес е гадно, супер гадно и елементарната икономическа логика подсказва, че нещата ще стават още по-зле. Парите не са единствената причина. В България няма спокойствие и сигурност за хората. Човек уж живее, но не помни дните си, защото е изтръпнал от страхове цял живот. Който е бил в чужбина, знае за "онова" спокойствие. Амин!
537
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вие сте прокълнати,едно време изгонихте моите деца (на около 1000 км.),виждам ги на година по веднъж.А вашите са на 8000 км. ще се гледате по скайпове и т.н и ако намерите пари ще се видите на 8 години по веднъж,ако не сте умрели от глад де.
536
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бягайте Големият кораб потъва....
535
4
 
24
 
! Отговори
Павлов преди 11 години
И аз настоявам пред детето си да напусне България за да има достоен живот. Не е глупаво дете и е жалко да похаби таланта и амбициите си за страна , която не му дава шансове - висшист със заплата под 300 лева. Как да се храни, плаща консумативите за дома, пътни до работа. За дрехи, заведения и лични разходи да не говорим. А и мисля за своето бъдеще, което тук е малка заплата, мухлясъл апартамент и тормоз от всички възможни институции.
534
4
 
19
 
! Отговори
от 23 години преди 11 години
живея в чужбина. Махнах се веднага още през 1989г. Децата ми се родиха в чужда страна и не говорят български (разбират само прости команди като "ела тука" или "не пипай"). Чужди граждани са и те и жена ми (аз отказах да си сменям българското гражданство). Парадокса е там, че като навърши сина ми 14 години отидох в бг посолството да си продължа срока на паспорта, а те ме глобиха че сина ми още нямал бг паспорт и бг гражданство. Всяко дете по-закон, ако 1 родител е бг гражданин - било българче.
533
5
 
9
 
! Отговори
1 на ум преди 11 години
е аз искам да а остана--- нали някой трябва да измете помията наречена -управляващи!!!!!
532
5
 
22
 
! Отговори
уъ преди 11 години
Вместо ние да интегрираме ***, те май са интегрирали нас. Като чета се убеждавам как се е променило мисленето в търсене на вечна вина, а тя е в нас. Мислим като едни обикновени катунари. Давай да се изселваме натам на къде ни видят очите. Всеки народ си заслужава управлението. Явно акъла и хъса ни е толкова, че позволяваме да ни гонят от собствените ни земи и да сме вечни роби.
531
3
 
3
 
! Отговори
До Мислещ преди 11 години
Забавляваш ме, искрено ти се смея - хайде сега слез на земата
530
7
 
26
 
! Отговори
Стъни преди 11 години
Нали искахте демокрация ? Ето ви демокрация - демографски срив , страна от третия свят без икономика и роби колонизаторите ! Защо не бягаха през социализма - евтино гориво , евтин ток , безплатен лекар и учител , сигурност , няма мутри , няма проституция и наркотици демографски прираст , евтин природен газ и т.н. Да живее корпоративния капитализъм и юдеизма !
529
5
 
21
 
! Отговори
sti преди 11 години
пак да си кажа, вместо да цъкате минуси, си стегайте багажете...и аз така направих преди години, та да ви кажа, най- евтино е хляб, картоф и газирана вода. купувайте си билети за транспорта, щото глобата е солена и ви хващат винаги, ако те гепат да пикаш в парка, глоба, *** само в кошчето шото пак глоба, езици да знаето също е хубаво белкем разбереш каква ти е задачата за деня, кинти се спестяават щото след работа си като чук, немаш сили да се изакаш. АААи там се работи юреде не се скатава
528
3
 
29
 
! Отговори
Абе преди 11 години
Незнам дали има нормалем човек в тая държава дето не кори планове или да не прави опити да се устрои в чужбина
527
0
 
16
 
! Отговори
това преди 11 години
е крайната им цел на силно демократично-навеждаческото им управление през тези паметни 23г.постепенно да се обезлюди държавата,да не им се пречкаме около луксозните имоти дето си ги настроиха с честно припечелените милиони или пък да ги затрудняваме с овехт. ни коли като ТЕ и най-вече милите и сладки наследници яхат супер луксозни лимузини и мощни джипове от всички марки и колори.да им го фу..а на такава мръснишка демокрация.
526
43
 
11
 
! Отговори
Мислещ преди 11 години
Аз живея в БГ, работя, взимам добра заплата, плащам си всичко и действам, А НЕ МРЪНКАМ!Емигрантите не са наясно как е в България, мислят си че ядем доматите с колците, а реално те са живеят в супер мизерни условия на запад, свили са си душичките и са едни лицемери.
525
6
 
38
 
! Отговори
учуден преди 11 години
Любимата дъвка на" демократи" и либерасти е ,че преди 89-та всички искали да бягат на запад, ама не ги пускали...Може - някои които много искаха, даже избягаха, ама имаше и доста от тях, които се върнаха - въпреки ,че бяха сигурни,че ще лежат в затвора. А сега се чудя и мая, защо бягат тия хора от "демократичния" рай? Два милиона вече духнаха, а още толкоз се канят да подпалят подметките! Дали това има нещо общо с т.н. "демокрация"?
524
23
 
9
 
! Отговори
sti преди 11 години
До Право Куме в очитети какъв си?? гастербайтер, емигрант ли кво си. Акъл даваш гледам, ама отдалеко не ми умувай. стой си там мий чинии и си мисли че си успял. Ама аз ще кажа тъй: който може да успее тука ( а тикива има бол) може да успее навсякъде. Който ще се маха - безплатен транспорт до летището. one way ticket. Там, нямат търпение да се запознаят с вас.
523
30
 
8
 
! Отговори
Мислещ преди 11 години
Всички ВЪН! Всички мрънкачи, малодушковци.България не се нуждае от вас!
522
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Заплатaтa според града" - тази нова идея сподели финансовият министър.Стойте , стойте тука. 3-та коалиция със свещ ще я търсите.

Спонсорирани публикации