Дянков с нова идея: "Заплата според града"

Преглед на печата на 5 октомври
5 окт 2012 07:16, Петя Славова
662
Дянков с нова идея: "Заплата според града"
Министър Дянков. Снимка: БТА

"Заплатaтa според града" - тази нова идея сподели пред "Стандарт" финансовият министър. Тя ще се обсъжда от правителството с бизнеса и синдикатите на следващия Тристранен съвет. Според Симеон Дянков, минималната заплата в София може да бъде различна от тази в Монтана или Видин. Той смята, че за 310 лева минимална заплата в София, Пловдив или в Бургас не работи почти никой.

"Държавата прехвърли на общините отговорността за застрояването", съобщава "Сега". Депутатите бламираха
намерението на регионалния министър Лиляна Павлова да спре всички нови строежи в общините без общ устройствен план и решиха да запазят сергиите в курортите. Парламентът вчера гласува, че 6 месеца след влизането в сила на Закона за устройство на територията (ЗУТ) общините трябва да започнат да изработват
плановете и да ги приемат до 1 януари 2016 г. У нас 160 от 246-те общини нямат общ устройствен план.

Обяснението им е, че местните власти нямат средства за изготвянето им. Председателят на регионалната комисия Любен Татарски (ГЕРБ) посочи друга причина - без плановете по-лесно се работи на парче и се променя предназначението на земеделска земя или горски територии.

"Заплатите на военните ще бъдат вдигнати с 10 на сто от първи януари догодина", предава думите на министър Аню Ангелов "Труд". "Има много малка група хора,които търсят скандал, монополизират и манипулират правото на правителството да взема решения за бъдещето на армията", каза президентът Росен Плевнелиев, който заедно с военния министър, бе също на полигона "Корен", край Хасково.

Правосъдният министър Диана Ковачева няма да номинира кандидат за главен прокурор, въпреки че законът й дава тази възможност. "Нека изборът бъде професионален, нека ВСС издигне кандидати", каза тя вчера. ВСС ще обсъди и реакциите на изпълнителната власт за оневиняването по САПАРД.

"Дума" съобщава за временното напускане на червени съветници от Комисията по сигурност и обществен ред в СОС в знакна протест. Според тях общинската фирма за охрана "Егида" умишлено е доведена до фалит. Столична община толерира частни охранителни фирми и изцяло е занемарила сектор сигурност в София.

"Опозицията посрещна на нож проекта на ГЕРБ". Ден след като се появи в публичното пространство, проектобюджетът на правителството вече се посреща на нож от опозиционните партии. Макар и с различни аргументи, депутати от всички опозиционни парламентарни групи дадоха своята изцяло негативна оценка за предложения документ. "Това е прощалната пица на ГЕРБ, която този път е несдържано щедра, за да се подмамят хората да гласуват за тях", саркастично отбеляза червеният депутат Петър Димитров. Той посочи, че икономиката изпада във все по-тежко състояние с нарастването на безработицата и спада в икономическата активност. "Не виждам никаква национална инициатива, която да ни изкара от това състояние. Растежът през изминалата година се дължеше изцяло на европейски пари, а единствените два отрасъла, които вървяха нагоре, са селското стопанство и туризмът", допълни той.

"Труд" изрежда трите основни опори в Бюджет 2013: повишено потребление, борба със сивия сектор и рекордни постъпления от дивиденти на държавните фирми. Догодина държавата разчита да събере с 1,8 млрд. лв. повече приходи от тази. "Бюджет 2013 - реален и изпълним", е изводът на анализа на "Труд". Обвързани с икономиката са и данните от специализирано проучване, провеждащо се в 38 държави от Европа, които вестникът цитира - само 1 от 5 туристи отново би дошъл у нас. Чужденците харесват много храната и цените на услугите ни, но дават лоша оценка за пътищата ни. Съотношението "качество-пари" получава от чуждите туристи отличен, подобна е оценката и за показателя "пазаруване-пари". Но достъпът до обществения транспорт, инфраструктурата и възможностите за развлечение - имат лоша оценка. Като отговор на тези оценки е интервюто на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, който прогнозира категорично пред "Труд": "Най- привлекателни ще сме в региона!"

Георги Ангелов, старши икономист в института "Отворено общество", уточнява за "24 часа" как ще се харчи най-големият бюджет, с който някога е разполагала българската държава. "Сметките са пренапрегнати при риск за по-лош сценарий в еврозоната. За първа година не се намалява дефицитът", подчертава икономистът. "Справедливо е да има данък върху лихвите, аз плащам такъв за влоговете си в САЩ", споделя пред "Стандарт" вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков.

"Горивата, а не храните ще надуят инфлацията. Бюджет 2013 е бюджетът на по-високите доходи", уточнява той.

"Атака" цитира думите на лидера на националистите Волен Сидеров, който обяви решението на своята партия - АЕЦ "Белене" да се строи от България и централата да е държавна. Според него предстоящият референдум за строежа на централата трябва да даде кардинален отговор на въпроса дали в България ще има ядрена енергетика.

"24 часа" съобщава, че ще проверяват телефонни разпечатки от разговори за АЕЦ "Белене". Ще бъде огласена и документацията по преговорите, за да се разбере какво точно е притеснило Станишев да не подпише договора за цялостното изграждане на централата.

В същото време резултатите от стрес тестовете на ядрените централи в Европа, поръчани от Брюксел, показват, че всички атомни централи в ЕС имат проблеми със сигурността и трябва да вложат пари за отстраняването им. Френски, шведски и финландски атомни централи се оказват най-опасни. В АЕЦ "Козлодуй" липсват предпазни устройства срещу газови експлозиви.

В интервю за "Дума" Михаил Миков, зам.-председател на ПГКБ, е убеден, че: "Властта се стъписа пред волята на хората. Управляващите няма да се спрат пред нищо, за да провалят референдума за АЕЦ "Белене. Няма по-евтина енергия от ядрената, но за нея няма бъдеще без изграждането на нови мощности", казва левият депутат.

"Капитал Daily" известява: "Познат сценарий". Много от предварителните очаквания за приватизацията на миноритарните държавни дялове в двете дружества на "Енерго-про" се оправдаха. В четвъртък от едноименния чешки мажоритарен собственик съобщиха, че той и свързани с него фирми са придобили по-голяма част от акциите. Така дяловете им в "Енерго-про мрежи" вече са 94.09%, а в "Енерго-про продажби" - 83.66 на сто.

"Новият грип по-смъртоносен от свинския", информира на първа страница "24 часа". На форум в парламента проф. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология, обясни, че единият от трите щама, които чакаме тази година - "Виктория", ще дава повече и по-тежки усложнения. Защита срещу грипа дава новата ваксина за този сезон. За последните 16 години 33 368 души са починали вследствие на грип, като диагнозата им е била пневмония, каза проф. Кожухарова. Темата на вестника днес уточнява, че според новите правила за контрол над алтернативната медицина, биоенерготерапевти, екстрасенси и всички други нетрадиционни лечители ще бъдат лицензирани, ако издаржат специален практически тест, на който покажат, че дистанционно могат да йонизират водата и да променят нейната структура и температура. Въвежда се задължителен психотест и 6-месечен курс по анатомия за терапевти без здравно образование.

"Всеки трети родител тласка децата си към емиграция", публикува резултатите от националното представително проучване на НЦИОМ от края на септември "Сега". Все повече българи виждат емиграцията като единствена перспектива пред децата си. 36% от интервюираните 1000 пълнолетни граждани твърдят, че биха насърчили децата си да заминат да живеят в чужбина завинаги. Техният брой е нараснал с 6% в сравнение с ноември 2009 г. Две трети от настоящите и бъдещи родители биха окуражили наследниците си да учат в чужбина. 71 на сто пък ще се радват, ако децата им отидат да работят в чужбина за определено време. Най-големи мераклии да пратят чедата си в чужда държава са родителите до 49 години, докато по-възрастните над 60 г., които имат нужда от грижи, са категорично против.

"Телеграф" алармира: "3 бона рекет детска градина". В огромна част от случаите рекетът "се замазва" като дарение - т. е. родителите са принуждавани да превеждат "доброволно" сумата. Директори изкарват определени деца хронично болни, за да влязат без класиране. Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че ще направи проверка на постъпилите сигнали.

"Дума" продължава темата с информацията, че отказват да приемат деца с диабет в забавачки. Сигналите са получени в Националната асоциация на децата с диабет (НАДД). Мотивът на ръководствата на детските градини бил: "Кой ще поеме отговорността, ако на детето с диабет нещо му се случи?"

"Труд" оповестява решение на Конституционния съд (КС), което отменя забраната агенти и сътрудници на бившите комунистически тайни служби да бъдат назначавани в ръководството на БТА. С това решение конституционните съдии спазиха практиката си да отменят лустрационни текстове от законите. Според КС забраната е дискриминационна и противоречи на принципите на правовата държава.

Анализът на "Сега" задава реторичен въпрос: "Как му беше името на ЕС?" Как се казва онова, в което България влезе преди пет години? Не е нужно да питате разни Златки в телевизионни шоупрограми, за да се посмеете. Скоро повечето българи ще забравят, че са част от Европейския съюз, както забравиха, че България членува и в Съвета на Европа. С изключение на еврофондовете България изгуби интерес към общата европейска политика. Докато брюкселски мъдреци вихрят фантазията си за изграждане на европейска федерация върху основите на клатушкащата се еврозона, нашите политици полека се усамотяват на границата между Европа и Анадола с единствената надежда да ги оставят спокойно да консумират европейските фондове.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


662
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
539
0
 
1
 
! Отговори
Snejinkov преди 11 години
nai-posle ima chance v Sofia da stane chist grad. izmitame ottam vsichki tzentralni darjavni BG slujbi i gi nastanyavame po ujnata granitza - naprimer v selo Tihomir, selo Mochure, selo Arda, selo Prisadetz, selo Tokachka, selo Kandilka, selo Slivarka, selo Topolka, selo Pelin, selo Chernichevo, selo Kukuryak. ili po severnata granitza - Vidin, Kula, Vrashka chuka. slagame gi v armeiski palatki da rabotyat po mestni trudovi maximalni zaplati. e- post s drugite ot BG,BG post i BG vlak gratis.
538
0
 
1
 
! Отговори
KarayJohny преди 11 години
мият : улици , чинии или *** , българите получават по високо заплащане.Това води до мигриране не само на самите работници , а и на семействата им преселват се завинаги с жените и децата си .Това , за икономистите , значи , че там си получават заплатите, там си плащат : пенсионните и здравните осигуровки , застраховките и данъците , там си харчат и парите, което води до стимулиране на потреблението там - респективно на тамошните икономики .За България остава закриването на училища в по малките населени места , а и обезлюдяването и изчезването на цели села .Потръпвам от ужас при мисълта , че някой нагло е взел , а друг дал пари за подобна консултация , която да се приложи в мижавите за България мащаби . Тя по ефект не се различава от съветските времена , когато , за да се осигури работна ръка за танковите заводи в градовете , се вземаха селяни от провинцията .Ще дам един *** и груб пример как може да се използва ефективно и полезно такъв механизъм : Ако собственик на имот в центъра на София отиде с колата си да работи за по голяма заплата във Видин и през цялата работна седмица стои там , а се върне само за уикенда да спи в София , цялата патардия със стоте лева вповече за синя зона ще заглъхне от само себе си .Обратно : ако високо платени работници живеят в малките градове и села , те ще осигурят платежоспособно търсене и ще стимулират местната инициатива , която да им предлага стоки и услуги , ще плащат високи данъци там , а това между другото ще подобри и инфраструктурата .
537
0
 
1
 
! Отговори
KarayJohny преди 11 години
Някой е казал : Човешко е да се греши , глупаво е да се повтарят грешките . В нашия случай, ако предложението за по високи заплати в по големите градове и обратно , беше изтървано един път, а след това потулено заради гафа , нямаше да взема отношение , но , понеже някой много иска да наложи поредната простотия в България , ще коментирам .Около милион и половина българи са напуснали страната си в търсене на по- добър живот някъде другаде. Това означава , че там , независимо какво ми
536
0
 
0
 
! Отговори
до 597 преди 11 години
това са пълни глупости дето си ги панисал че от голямите градове харесват простотийте на това недъгаво правителство цялато население на тази държава е на един и същи хал
535
0
 
3
 
! Отговори
Listerinov преди 11 години
bravo, minister!!!!!takmo sam vi prigotvil pohodni palatki , pohodni rabotni masi i stolove za rabota na bg parlament i bg pravitelstvo v regiona s nai-niskite bg rabotni zaplati - vreme e da spestim bg levovete na bg narod v bg darjavnata hazna i ot zaplatite na bg slujitelite v bg parlament i bg pravitelstvo! evalla, minister! tova e edna originalna genialna madra Vasha idea!!!!
534
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия от големите градове,доволни от дянков,ще гласуват за герб,а тия от по-малките и селата,които традиционно повечето гласуват за бсп,да го ду-ат.сега разбирате ли тънката милиционерска тактика с привкус на ДС.хИТРИ СА КАТО ПЛЪХОВЕ И ПОЧТИ ТОЛКОВА БЪРЗО УНИЩОЖАВАТ ВСИЧКО ПО ПЪТЯ СИ.
533
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГНУСЕН!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
532
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По последни данни вече сме на последно мяст в света по доходи. Ако се започне броенето обратно първи сме по бедност. А след въвежданенето на ЗАПЛАТА СПОРЕД ГРАДА ? ? ? ГЕРБ ще изморят България.
531
0
 
19
 
! Отговори
лай-лай кучка преди 11 години
Поредни алогични недомислия. Не може да има възнаграждение на географски принцип, а не на професионална дейност. Бедните райони ще станат по-бедни и обезлюдени. Това е антинароден подход и вид дискриминация.
530
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ей бате шефе спри да друсаш тези в министерството, че ние изпушваме вече
529
0
 
19
 
! Отговори
ГЕРБ ФАЛИРА БЪЛГАРИЯ преди 11 години
ТАКА ЩЕ БЪДЕ ТИКВО КАТО В ГЕРБ СТЕ НАРЕДЕНИ *** ДО ***-ДЯНКОВ -РАЗЛИЧНА СТАВКА НА МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА, ЗА БЕДНИТЕ ПО-НИСКА МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА ЗА БОГАТИТЕ ПО-ВИСОКА?.ТОВА Е ДАКАЗАТЕЛСТВО ЧЕ В МС СТЕ *** ДО *** НАЧЕЛО С ТИКВАТА.ЕЖЕДНЕВНО ГО ДОКАЗВАТЕ-ДАНЪК ВЪРХУ ПЕНСИЙТЕ?, ЗЕЛЕНИ И СИНИ ЗОНИ РЕКЕТ ПАРКИРАНЕ НА ЖИВУЩИТЕ ТАМ? АКО ОПИША ВСИЧКИ ПРОСТОТИЙ НА ГЕРБ ЦЯЛ ВЕСТНИК ЩЕ ИЗЛЕЗЕ. ПОСЛЕ НА БОЙКО БОРИСОВ ДРУГИТЕ МУ БИЛИ ВИНОВНИ-ОТГОВОРА Е ФАЛИРАХТЕ БЪЛГАРИЯ. ДРУГ НЯМА! "По тази логика аз веднага бих поискал по-ниска цена на тока, на лекарствата, на хранителните стоки, щом получавам по-малко", коментира Иван Нейков, бивш министър на труда, сега председател на Балканския институт по труда и социалната политика. Той добави, че би трябвало да се диференцират и социалните плащания, пенсиите и т.н. Според Нейков подобно решение ще доведе до още по-голямо обедняване на изоставащите региони и по-активна миграция на работна сила към градове с по-добро заплащане. Това пък ще създаде проблеми на бизнеса за намиране на качествени служители. В същото време бедните райони няма как да привлекат фирми заради липса на кадри и лоша инфраструктура, смята Нейков. Той припомни, че дори специалното постановление "Странджа Сакар" по време на комунизма, което предвиждаше да се плаща допълнително на заселниците в този район, не е дало кой знае какъв резултат. Синдикатите изцяло отричат идеята. Експертът от КТ "Подкрепа" Николай Николов припомни, че България не е създадена от щати и законодателството е едно за всички. "Държавата трябва да определя минималната ставка, а нищо не пречи по региони на браншово ниво чрез колективни договори да се определят различни величини над нея", казва Николов. Същата теза защитават и от КНСБ.
528
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
УСМИРИТЕЛНАТА РИЗА ЗА ТОЯ ГНИЛОЧ СПОРЕД РЪСТА МУ.НИЩОЖЕН!
527
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБ=ГРОБ
526
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цена на тока - според града.Цена на парното - според града.Цена на бензина, дизела... - според града.Цена на лекарствата - според града.Цена на учебниците за децата ни - според града.ДДС - според града.Данъци - според града.Простотията - и тя според града.
525
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
дянков иска да въвежда двойни стандаррти. къде отиде идеята за рравноправие, за равномерно развитие на регионите. герб да си подават оставката. дойдоха на власт с лъжа и никакво намерение нямат да подобрят положението на обикновените хора. дори идея си нямат как могат да го направят
524
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
какъвто човекът -такива са му и идеите,не му се сърдете ,той не е виновен,толкова може
523
0
 
13
 
! Отговори
Марсианец - чукча преди 11 години
Герберастите само ръсят глупости- различни заплати в различни градове, данъци на лихвите. Сигурен съм че 10 дена преди изборите няма да остане жив гербераст в България - всичко ще избяга в чужбина да крие откраднатото.
522
0
 
13
 
! Отговори
по БОТЕВ преди 11 години
Кажи ми, кажи бедний народе, кой те в тази бедност люлее.
521
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
***
520
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не знам защо си мисля, че тоя е прихванал от някой не спин а тиквин, щом ги ръси такива глупости, тези 10 месеца които остават до изборите ще ми се сторят цяла вечност