Зимата идва. Петковден е

На днешния ден църквата почита Света Параскева Петка Търновска
Обновена: 14 окт 2012 10:52 | 14 окт 2012 09:43, Красимир Ангелов
33
Зимата идва. Петковден е
Снимка: Булфото

На 14 октомври Българската православна църква почита Света Параскева Петка Търновска, а сред народа празникът е познат като Петковден.

Този ден е наричан още Зимен Петковден в българските вярвания и бележи прехода към зимата.
Света Петка се смята за закрилник на дома и семейството.

От Петковден започва сгледите на годежите и сватбите, тъй като в народните разбирания светицата е покровител на раждането и плодовитостта, както при хората, така и при животните.

В някои райони Петковден е женски празник. Правят се питки, намазани с мед и наречени на светицата.

След литургията най-възрастната жена коли петел или кокошка, от които се вари курбан, като това става на високо място или край извор с целебна вода, посочен от светицата. Свещеникът освещава курбана и започва женският празник.

На Петковден се правят курбани и се месят обредни хлябове.

На днешния ден имен ден празнуват Параскева, Петко, Пенчо, Петкан, Пеньо и Пенко.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: църкваПетковден
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
0
 
! Отговори
до ПЕТКО-капитан преди 11 години
Стани Петко капитане, стани от мутри ни оттърви, от мъка, злоба и ярост на българите Петкосърцето им кърви, стани Петко от гроба, че родината ни спаси.Петко, младото ни в чужбиназа друга роди дете роди, тук Петко сал *** се плоди, но това *** нищо не дава, сална нашият гръб се препитава.Жалка картина Петко е твойта държава, политиците й ни имат за дойна крава, крадат, крадат, нищо от тази държава не става, ела Петко, ела.
28
2
 
0
 
! Отговори
сгодяване преди 11 години
тук могат да се сгодят само децата на крадливите ни политици и на мутрите, другите деца нямат шанс, но като напуснат *** ще го имат този шанс и те го напускат този ад, СВИРИХАРМОНИКО СВИРИ, ЗВУЧИ ТИ ПЕСЕН МЛАДА, БЪЛГАРСКАТА УМНА МЛАДЕЖ ЗАВИНАГИ КУФАРИЗА ЧУЖБИНА СТЯГА.
27
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Зная че Божия ден е събота и е описано в стария завет , заедно с 10 божи заповеди. И затова са попитали Исус - ЗАЩО работиш в Събота ?
26
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Каква хубава традиция , След Петковден е привършила работата , виното е направено и младите се сгодяват за женитба !
25
3
 
0
 
! Отговори
do N-23 преди 11 години
До гоподин Н-23.Вижте,ако сте внимавали какво казва сам Господ в Новия завет за "съботата" е ,че това е последния ден преди свършека и всеки ден трябва да се прави добро и в никой зло.Това каза Исус-Светия Дух.Описано е и в заповедите на Господа,така,че не земните дни от седмицата по предпочитание или разбирание,но по повеленията Господни. И не забравяйте,че религиите са от Сатана,докато Истината е от Бога и е описана в Новия завет.Отговорете си само на въпроса;Как толкова много "истини"-религии съществуват при положение,че Господ е един и само една е неговата Истина.Сам Тий е Истината на Отца-Небесния.Относно "истините" на земните "отци",не ги коментирам вече .
24
3
 
0
 
! Отговори
e преди 11 години
До: sinod***abv.bg, bartholomaios***superonline, lev***lev.va, patriarchate***ec-patr.org, contact***eccelsia.gr, ics***mospatr.ruОтносно: до сатанинските сърталища на "Звяра"Дата: Вторник, 2012, Октомври 9 16:47:58 ЕЕЩУчредяване-Пилат Понтийски/грък/. Канонизиране-Константин/византиец/. Така бе въведен "Гръцкия Козел" описан в стария завет.Новия е описал "Гръцкия козел"като "Звяра с двата агнешки рога" и дистрибутор-разпространители в днешно време са Въртоломей,Бенедикт и безбройните земни "отци"
23
2
 
5
 
! Отговори
До 17 преди 11 години
Живея в Америка и чух в една черква "7 дни " как хулят християните , че нетрябвало да се почита неделя ,Божият ден е Събота .Аз им казах , ами времето е относително , Тук е събота , но в Еврора е неделя.И вие проповядвате от 200 год , а от където идвам аз 2000, и ако онези хора не са умирали за християнството , вие тук нямаше да чуете за него. Малко уважение !!!На фона на стремежа за мюсолманизиране, не ми говорете за " религиозен модел" и не претендирайте че знаете " Новия Завет "
22
3
 
2
 
! Отговори
До 13 преди 11 години
Хей гаден , Какво ти пречи на теб ПРАВОСЛАВИЕТО бе безверник ?
21
2
 
11
 
! Отговори
Именяк преди 11 години
НАЗДРАВЕ!
20
2
 
13
 
! Отговори
БРАННИК преди 11 години
Петкооооооооу, жив и здрав да си бре Петко!
19
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От всички мой познати който видях днес само една моя клиентка по националност Украйнка се приближи и ми честити празника за който даже бях забравил!!!
18
2
 
11
 
! Отговори
Мамантос преди 11 години
Светая преподобна Параскево, моли Бога о душахъ нашихъ!
17
4
 
1
 
! Отговори
e преди 11 години
До: webmaster***skat.bgОтносно: Не приемайте "Белега на звяра" от Въртоломей и Бенедикт !!!Дата: Четвъртък, 2012, Септември 27 11:23:32 ЕЕЩЗдравейте телевизия Скат.Моите уважения към вас ,та затова малко препоръки.Може да ви се стори странно,но нека погледнем нещата не през религиозни и етнически призми,но реално.Всяка една "призма" изкривява честотния спектър на видимите "честоти",докато истината разкрива и в невидимия за просто око спектър.Във вчерашното ваше вечерно предаване се обади една зрителка,която казваше как в България бълват много секти и какво влияние оказват те.Добре де,секти и ереси е онова,което не е истина,така е и въобще не е безобидно,защото те представят многообразието от "призми" чрез които се изявяват многото "истини",но каво е "онова",което е дори коституционно обявено и защитено в България като официална религия ? И що е секта и ерес ? Ако Господ Бог е един и името Му е Исус-Синът на Всемогъщия Йехова Отец,как тогава да се разглеждат дори и "призмите " използващи името Му ? Добре е пак да подчертая,че лукавия не е против да се използва Божието име,защото така или без друго не може да го скрие,но е много против да се изявява Истината на Бога,като създаде безбройните религии от всякакъв всякакъв вид и спектър.Както дявола държи и чете Новия завет-Евангелието,то така и религиозните водачи и в случая във България-поповете.Вижте Първа и Втора заповед на Господа ! Още и в Новия завет,там на едно място е казано:"Дечица пазете се от идоли ! Що е то идол ?Идол не е само във видимия формат,но "духовния",било то боготворене на неща,хора и др- изместващи фактори,целещи обезличаване на ПЪЛНОТАТА-Господното Слово,всъщност това са "допълващи и изваждащи елементи" чрез допълване и изваждане -към и от Божието слово изкривявайки ПЪЛНАТА СТОЙНОСТ НА ИСТИНАТА.Казано е и още в "Откр.на Йоана в стих 18 и 19на glava22/последната/ следното:" <бр />18 Аз свидетелствувам на всекиго, който слуша думите на пророчеството в тая книга: Ако някой притури на тях, Бог ще притури върху него язвите, написани в тая книга, 19 и, ако някой отнеме от думите на тая пророческа книга, Бог ще му отнеме дела от дървото на живота и от светия град, които са описани в тая книга. "Хубава телевизия сте,но едно от опасните неща с изкривени представи за "религиозен модел" и "етнически модел' лансиран от вашата медия е повече от опасно !!! И добре е да знаете е ,че няма друго спасение,освен чрез Божия Син-Исус,Онзи Който е описан в Евангелието и Той е Новия завет даден на човечеството за това
16
4
 
0
 
! Отговори
e преди 11 години
До: bartholomaios***superonline, lev***lev.va, patriarchate***ec-patr.org, sinod***abv.bg, contact***ecclesia.gr, ics***mospatr.ruОтносно: do sataninskite slugi Vartolomey i Benedikt i "otcite"Дата: Неделя, 2012, Октомври 7 12:59:16 EESTКак ви се вижда Въртоломее и Бенедикте ? Мислите си,че ако пробуждането зпаочне от медиите,Фацеббоок или някакво масово информационно прояснение ще потъмнее "царството на звяра' ви ? Чийте вие двамата сатанински слуги на лукавия и "звяра'.Как ще спрете благовестието,което е пророкувано още от създаването на света,както и още преди създаването му и как ще спрете Божия Дух,който е благовестието ? Как чрез "визитите" си с Борисов,Цачева или чрез подаръците на Цветанов под формата на 'дарение" ? Там на едно място в Новия завет е описано следното ;" И народите си правеха подаръци,поради това,че тези двама свидетели ги измъчваха..." Знаете ли кои са тези двама свидетели и тези народи ? Тези са които са стария и Новия завет,които са Божието слово и "народите" са тези които са се кланяли и кланят на Сатана и приемат "белега на звяра " А вие двамата мерзавци в какво кръщение посвещавате народите ????? Не е ли да приемат "белега",при все,че Господ каза,че само Той и единствено кръщава !!!!! Това е кръщението на Светия Дух,чието име е Исус и чрез благовестието,преди да дойде краят !!!!!
15
3
 
4
 
! Отговори
Спиро преди 11 години
Петканковците да почерпят !!
14
4
 
4
 
! Отговори
bolka преди 11 години
Като видях на снимката свещите, та се сетих - и те са вече менте. Не зная от какво ги правят напоследък, но със сигурност не са само от восък, защото са бледо жълти на цвят. При запалване се огъват от топлината, освен това им намалиха дебелината за цената, на която ги продават. Явно на нашите църковни служители им се вижда малка печалбата от тях.
13
10
 
1
 
! Отговори
e преди 11 години
Относно: ще оцхумите в ехото на забраватаДата: Неделя, 2012, Октомври 14 12:23:39 ЕЕЩЗнаете ли вие от тв Скат,че каузата ви няма да успее ? Защото никой, които е издигнал такава не е успял.А каузата на вашия спонсор е подновяване на сатанизама наречен "ПРАВОСЛАВИЕ' чрез нови политически доктрини.Хайде сега, скачайте всички заедно и в един глас викайте към чудотворните си идоли на мерзавците наречени отци.Ами, вашето родолюбие и кауза-насоченост не ви позволява да запитате "отците" относно Първа и Втора заповед.Така,както и пословичната арменска същност на хитростта на "православието" &lt;бр /&gt; &lt;бр /&gt; &lt;бр /&gt; &lt;бр /&gt;
12
4
 
5
 
! Отговори
Сид Миризливеца преди 11 години
Идва зиматааа - ше се мреееее
11
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До номер 8 - как се убеди лично бе зевзек? Да не я срещна св. Петка на пазара?
10
11
 
0
 
! Отговори
shto e to "666& преди 11 години
Не приемайте "белега на звяра" на дясната ръка и челото,описано в Новия завет,чрез така нареченото "кръстене" с дясната ръка към челото". Защо 'отците" не ги попитате за Първа и Втора заповед на Господа ?

Спонсорирани публикации