Плоският данък - прогресивен в ущърб на бедните

Данъчното облагане за бедните на практика клони към безкрайност
17 окт 2012 15:43, Бойчо Попов
212
Плоският данък - прогресивен в ущърб на бедните
Снимка: sxc.hu

Плоският данък е форма на геноцид срещу 95% от населението на България и форма за забогатяване на 5-те процента, в които е съсредоточено 80% от богатството на страната, пише блогърът Biznesat.

Повече от задължително е да бъде върнат прогресивният данък, защото сега на практика данъчното облагане за бедните е безкрайно (тъй като дължат данък върху приходите си, дори когато не могат да покрият разходите си с тях) и само 10% за богатите, смята той.

Нека разгледаме прост пример. Младо семейство с две деца изкарва от заплати 30 000 лв. на година. Разходите за лихви по ипотеката са 12 000 лв., разходите за храна, дрехи, ток, вода, парно и т.н. са още 18 000 лв. и общо достигат 30 000 лв.

Това младо семейство ще плати 3 000 лв. данък общо доход и ще е „на загуба“ от 3 000 лв.

Едно богато младо семейство има доходи от лихви, наеми, собствен бизнес и т.н. и изкарва 1 млн. лв. на година. То също може да оцелее с разходи за 30 000 лв., но да приемем, че тъй като е богато, харчи 3,3 пъти повече, или 100 000 лв. То ще плати и 100 000 лв. данък, но ще бъде на печалба от 800 000 лв.

Следващата година тези 800 000 лв. ще му носят нов доход, докато средностатистическото семейство с 30 000 лв. доход, ще е на минус 3 000 лв., които ще трябва да покрива с доходите си от следващата година. Големият проблем е, че държавата не признава разходите на хората, включително бедни и богати. Богатите обаче им излиза сметката да поддържат фирма (разходът за нея е до 3 000 лв. на година), през която могат да прекарват всички разходи – за ток, за вода, за нов лаптоп, за екскурзия в чужбина, която минава за тиймбилдинг, и т.н.

Всичко е ясно. Средностатистическото семейство ще агонизира, няма да има пари за частни уроци, за повече свободно време. Напротив родителите ще трябва да работят и на второ място или да приемат работа на смени или далеч от дома, което разбира се разбива семействата.

Богатото семейство просто ще продължи да богатее без да работи, използвайки само капитала си. То е достигнало етап парите да работят за него и може спокойно да си почива на море по 150 дни в годината.

Кога обаче средностатистическото семейство ще достигне момента парите да работят за него, а не то за пари? Точно никога.
Описаната ситуация може да се нарече „Капан на бедността“.

Резултатът е само един. Увеличаване на крайно бедните, липса на средна класа. Разбира се, ще имаме разпад на обществото, какъвто имаме и сега. Под разпад на обществото се разбира силното разслоение, с липсваща голяма средна класа. Проблемът е налице дори в страни като Германия и Дания, където има прогресивен данък.

При нас обаче проблемът е невероятно силно изразен. Още не мога да повярвам, че т. нар. либерални икономисти убедиха правителството да въведе плоския данък. Примерите по-горе показаха, че той е прогресивен за бедните (защото не им признава разходите) и е плосък само на пръв поглед.

Единствено прогресивен данък ще има ефекта на плосък данък.

Да не забравяме и какво е казал американският президент Рузвелт, по повод въвеждането на прогресивен данък. Когато го обвинили, че така ще съсипе капитализма, той отвърнал: „Не, ще го спася“.

Сега в България се твърди, че прогресивния данък ще унищожи конкурентоспособността ни. Това е пълна измислица. Как младо семейство, чийто бюджет е на тотален минус, ще си позволи качествено образование за децата си и как ще има възможност за квалификация и преквалификация на родителите?

Как аз, авторът на тази статия, щях да получа висше образование и няколко скъпоструващи операции, ако не бяха държавата и данъците? Как дъщеря ми щеше да бъде оперирана, ако държавата не беше обучила хирурзите?

Именно аз съм конкурентоспособността на тази икономика и аз съм създаден с пари. Ако богатите искат да имат качествени служители като мен, нека направят данъка ИСТИНСКИ плосък, тоест прогресивен, или да се признават разходите на физическите лица.

Не мога да повярвам, че сегашният "плосък данък" е наистина плосък. Той е прогресивен в ущърб на бедните.
 
За или против плоския данък сте? Очакваме позицията ви на info@investor.bg

Още новини за икономическата политика на България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
4
 
2
 
! Отговори
аман от лузъри преди 11 години
единственото смислено нещо, засегнато в статията е, че в крайна сметка ако едно общество успее да повдигне стандарта 9оттам образованието, от там квалификацията) на средостатистическите си членове, това ще носи полза на всички, включително и най-богатите. Но теорията как е морално и икономически целесъобразно да се върне прогресивното облагане (да не говорим за глупостите как богатите си осчетоводявали личните разходи на фирмите (вкл. сметката колко струвало да имаш фирма?!?) е безумна!!!!
126
1
 
1
 
! Отговори
Цюрих преди 11 години
За информация на неграмотните злобари и завистници. В Швейцария данък общ доход е изключително нисък, но държавата им процъфтява. 10 % е окей. Богатите плащат още данъци към тия 10%, но бедняците не го знаят.
125
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най добре да премахнем ***, така парите за техните помощи ще се пренасочат към увеличаване на пенсиите :)
124
3
 
4
 
! Отговори
аман от лузъри преди 11 години
не мога да повярвам, че медия с претенции като тази публикува крайно необоснованите от икономическа и изключително едностранчиво обоснованите от морална гледна точка халтурки на някакъв си човечец...това е абсолютно несериозно. Ако ще продължава така - един читател по-малко:):)
123
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 137Абсолютно съм съгласен. Хората които са на социални помощи (с изключение на инвалидите), следва да са длъжни да работят поне 4 часа дневно за държавата, за да си заслужат парите.Има улици за чистене, пътища за строене и т.н.И тогава да видим дали ще са толкова много социолно слабите.
122
5
 
4
 
! Отговори
отговор преди 11 години
Пълни глупости, няма спор, че сме най-бедни в Европа, но за това не е виновен плоския данък. Виновни са корупцията, мафията, неработещата съдебна система и от там икономиката.--Бъркаш, виновна е БКП и социализмът, които съсипаха икономиката ни. Преди 1944 г. България беше по-добре от Гърция. В богатите страни има още по-голяма корупция и мафия.
121
3
 
1
 
! Отговори
Всичко е ясно преди 11 години
136 в кой век живееш? Сега е 21 век и 75% от дейностите в индустриалното производство се извършват от машини, роботи. Ако не се притесняваха от социялни бунтове процентът щеше да е 100.
120
0
 
1
 
! Отговори
Петер преди 11 години
123 Браво !! Никой не мисли за кривата на лафер...
119
1
 
3
 
! Отговори
Карл Маркс преди 11 години
Ами като всички коментиращи сте толкова умни, защо не сте богати?!
118
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоест пасивен доход може да има само малка част от населението.И в общия случай за да стигнеш до това състояние, си трябва много работа и малко талант.Въпросът е тези които не сме стигнали до това състояние да живеем достатъчно добре.
117
4
 
9
 
! Отговори
предложение преди 11 години
Бедните също трябва да плащат данъци. Тъй като не изкарват почти никакви пари, трябва да ги задължават да работят безплатно за държавата определен брой дни годишно.Само така ще има справедливост. Иначе бедните са като ***, които смучат парите на работещите.
116
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И още нещо по въпроса с това "парите да работят за теб".Няма и не може да има вариант всички да достигнат ситуация при която "парите работят за вас" или "пасивен доход". Замислете се :Ако приемем, че в един момент това се случи, никой няма да работи, следователно нищо няма да се произвежда. Това ще доведе до дефицит и инфлация, която ще продължи докато се обезценят пасивните доходи на достатъчно голяма част от хората и те почнат да произвеждат.
115
11
 
6
 
! Отговори
30% данъци в БГ преди 11 години
Повечето от хората с високи доходи плащат и 20% ДДС, така че данъкът е 30%.Разбирам, че бедните са озлобени и искат и те да изкарват много пари, но тъй като нямат нужния интелектуален потенциал не могат или ги мързи, те искат да вземат парите на кадърните.
114
0
 
1
 
! Отговори
За 122 преди 11 години
Предприемач, точно тогава си загубил мача. Ако има равни възможности българските бизнесмени губят тотално. Дори да дадеш по-добри условия на заплащане и труд, не можеш да промениш останалите условия в държавата. Единственият фактор да остана, може да бъде капката местен патриотизъм, ако и той не е дал фира.
113
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Прогресивен данък за суми над 2000 лв., това е истината.
112
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 125Сега то твоите доходи може да са се увеличили двойно, на някой сигурно и троино, но като цяло облагаемите доходи в страната са намляли, т.е. за да се осигурят сходни постъпления в бюджета ще трябва да запазят скалата в този и вид ........Прогресивното облагане е в полза само за хората с минимални работни заплати, защото там има необлагаем минимум, във всички останали случай ще си набутан
111
1
 
4
 
! Отговори
Инспектор преди 11 години
До до 126 ако увеличението беше заради вида на дънъка, щеше да е скокообразно!!!!
110
4
 
9
 
! Отговори
! преди 11 години
Пълни глупости, няма спор, че сме най-бедни в Европа, но за това не е виновен плоския данък. Виновни са корупцията, мафията, неработещата съдебна система и от там икономиката. Отделно доходи под прага на бедността не би трябвало да се облагат с данък, примерно данъци на заплати до 700 лева не трябва да има.
109
2
 
4
 
! Отговори
до 126 преди 11 години
ами то по-доброто събиране е неразривно свързано с вида на скалата. Нали това ти се обяснява и в "Лафер,....." ама чукча писател, не читател.
108
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе тоя блогър що не предложи направо да върнем КомунизЪма, какви са тея ще ми изкарват пари!Много къса памет има тоя народ, а тоя макак борисов миналата седмица се фукаше с 10-те процента плосък данък, днес тройката виновни, че го въвели.И кое е това семейство, което изкарва 1м лв от заплати или автора на статията не прави разлика между лични данъци и корпоративни?