В Кърджали започна подписка - искат орден "Стара планина" за ген. Делов

Инициативен комитет събира подписи, дава ги в МС и президентството
Обновена: 22 окт 2012 14:47 | 22 окт 2012 14:42, Красимир Ангелов
256
В Кърджали започна подписка - искат орден "Стара планина" за ген. Делов
Кърджали посрещна празника си със скандал. Снимка: БТА

Национална подписка за удостояване на ген. Васил Делов с орден "Стара планина" - първа степен с мечове, започва от днес в Кърджали.

Акцията е дело на инициативен комитет, сформиран след отказа на Общинския съвет на Кърджали да удостои със званието "почетен гражданин" освободителя на Кърджали ген. Делов, навръх 100-годишнината от Освобождението на града.

Председател на инициативния комитет е народният представител от ГЕРБ Цвета Караянчева, а сред членовете са областният управител Иванка Таушанова, общественикът Георги Акабалиев и художникът Джемал Емурлов.

"Това е инициатива, която всички кърджалийци дължим да направим за изчистване името на ген. Делов", аргументира се Караянчева.

Тя уточни, че подписката има подкрепата на председателя на Националния инициативен комитет за честванията по случай 100-годишнината от Балканската война Цветан Цветанов, както и на градовете, които честват 100 години от началото на войната.

Сред тях са Хасково, Стара Загора, Сливен, Пловдив, Смолян, Благоевград, Велико Търново и родното място на ген. Делов – Котел.

"Инициативата е гражданска и подписката не е на ГЕРБ. Това го правим ние – гражданите на град Кърджали", подчерта Караянчева.

Събирането на подписи ще продължи до 30 октомври, след което ще бъде внесена в Националния комитет, а оттам-  в Министерския съвет и в президентството, заяви още депутатът от ГЕРБ.

"Хората бяха много обидени. За тях това беше безпрецедентен акт. Кърджали има над 22 почетни граждани и не виждам причина ген. Делов да не е един от тях", заяви още народният представител.

Още по темата

Самата подписка вече се разпространява и в социалната мрежа Facebook и дава възможност и на жителите на други населени места да я подкрепят.

Dnes.bg припомня, че скандал се разрази на тържествената сесия на Общинския съвет в Кърджали, след като освободителят на града - генерал Васил Делов, не беше обявен за почетен гражданин.

16 съветници от БСП и ГЕРБ гласуваха "за", но 22 съветници от ДПС гласуваха с "въздържал се" и така генералът не получи званието.

Номинацията на генерал Делов беше издигната от инициативен комитет, в който участват политици, местни журналисти и общественици.

Първоначално ДПС подкрепи идеята, но в последния момент представи подписка с имената на 320 души, които твърдят, че има незараснали рани от Балканската война, и не са съгласни ген. Делов да бъде почетен гражданин на града им.

ДПС предложи тази година да няма почетни граждани, за да бъде празникът обединяващ за всички жители на Кърджали.

От ГЕРБ и БСП отговориха с бойкот на тържествата по повод 100-годишнината от Освобождението на Кърджали заради пропадналото решение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
0
 
2
 
! Отговори
Атака преди 11 години
Нещата са независими едно от друго!1) Народ без история е като дърво без корени! Не може да не си почиташ героите и починалите за да осигурят това сега да ни има!2) За да има морал, то трябва да има герои.3) Трябва да се анонсира, че там хората са българи и тачат своите герои, за да няма никой никога каквито и да било претенции.4) Политиците след като са едни и същи, просто изберете други.5) Протестирайте за по-добър живот, не чакайте - Левски, Ботев и др. дори са се жертвали;
187
2
 
4
 
! Отговори
Кърджалиец преди 11 години
Сега аз да ви кажа ЗАЩО стана и КАКВО ще стане.А вие след това нанизвай по 5 на нож , цъкайте минуси , сменяйте имена на градове,разливайте се на 3 морета и т.н и т.н.Та по същество:След 4 месеца .След изборите.Ще се оглеждате ала кой ми *** в гащите защото ще сте избрали същите тези политици които ви спретнаха това театро.Икономика ?, Социална среда ? , Заплати?, Бъдеще ? ....кой го вълнува.За какво и за кого да се гласува , че на кой му пука .Ооообаче има проблем. Автобуси няма.Уседнолост има. Интереса слаб.И ооооо чудеса Гражданина .ПОЧЕТНИЯ гражданин Живи и здрави да са че 100 години не са се сетили.ХайдееееБългарите - против турците щото видите ли тооооолкова са нагли ,че....тука списъка е дълъг изберете си от менията долуТурците против българите щото видители поради горните причини пак ще....дрън, дрън *** - кой даде повече кебапчета.Генарала с орден по смъртно.А вие т.е. ние ,народа все така гладни.Ама си запишете някъде горенаписаното.Да не се чудите защо пак си избрахме същите политици.Защо няма да се оправим.Защо не сме народ а ***.
186
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да им спретнем едно референдумче за името на Кърджали. От нас си зависи. Като питат някой турчин къде живее, да вика в Генерал Делово.
185
0
 
4
 
! Отговори
до АБЕ ТЪПАНАРИ преди 11 години
*** си ти,че си наследил простотията,защото си заченат от две *** животни. Да става Косово бе какво от това,с това ли ще плашиш бе плашило ? И с кого трябва да се обединяваме бе ? Ако мислиш, че християнин може да се обедини с мюсли,значи доказваш произходът си който съм ти го напомнил. Ей такива лайняри като тебе и Бисеров продават не само себе си,но и целите си родове в които може би някога са съществували и свестни люде.
184
2
 
0
 
! Отговори
!!!!! преди 11 години
По-добре да съберат подписка за да сменят името на града/ген.Делов/ !!!
183
1
 
7
 
! Отговори
рани преди 11 години
много рани имаме незарастнали българите от турското 482 години, да ни се извини Турция и да плати на Тракийските наследници, та чак тогава да правим комшулук.Хак му е на Цвета-нов,че и на партийното им мероприятие цъфна в Анкара.до 232: ние българите сме европе-йци, а не азиатци.Ние сме народ с култура, с постижения, с финес, с модерност, създали сме азбука, компютъра, затварящия се колесник на самолета, еле.часовник и др. и др.
182
0
 
0
 
! Отговори
до вои преди 11 години
перушинчо, пак си се оляло
181
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Право на президента ли беше да преименува градове?Деловград или Делово- супер!
180
8
 
4
 
! Отговори
ВОИ преди 11 години
Нормално е да се образоваш ако не си някой чюкелек като повечето в тези форуми окрилени от идеята,че най-умното същество в галактиката е булгурина ....!!!а чюкелека с мераци за мадрето ми искам да кажа първо да избърше *** на баба си и на цялата си рода от женски род ,че сигурно още мирише на турско
179
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
господа дпс-ари с вас или без вас ние ще направим това което сме решили ,стари *** сме ще го наградим с орден стара планина ,тоя де ви клал.
178
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Преди години е нямало толкова умни политици да го направят почетен гражданин на К-ли. Сегашните са умни и стана проблем голем, след 100 години е пораснал и проблема то подписки то истерии и др. занимавки за лумпенизирания българин .
177
1
 
1
 
! Отговори
сашо преди 11 години
Да бъде!
176
3
 
14
 
! Отговори
Сливен преди 11 години
Подкрепям подписката!
175
2
 
2
 
! Отговори
BAY PANDEL преди 11 години
До Вои- DA DOKLATIM ,,MADRETO,, TI
174
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Burn it ! Burn it all !
173
1
 
9
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
След като дори и ДОБРОВОЛНО ИЗСЕЛИЛИТЕ СЕ БЪЛГАРИ-МЮСУЛМАНИ, като се поогледаха зад границата разбраха, че в България няма тюрки, защото държавата Тюркия е създадена през 1923 година И БЪЛГАРИЯ НИКОГА НЕ Е ПРИСВОЯВАЛА ТЕРИТОРИИ И НАСЕЛЕНИЕ ОТ ТАЗИ ДЪРЖАВА време е да го признаят и Вия Г-н Президевт, да изпратите една приятелска декларация до братската тюркска нация...:На съвместното заседание на Парламента и МС, прочетете декларация- Случайно имам и текста иДекларация:" - Дами и Господа,Като две от петдесет и едната държави, живели заедно в Османската империя и съюзници от Първата световна, ние Ви подкрепяме и разбираме... желанието Ви да станете нормална държава Ще ви помогнем, но за целта, ние искаме Тюркия само...:- Да стане Демократична...- Да зачита човешките права...- Да спазва законите... Все лесни работи...!!!1. В Тюркия се правят избори..., добре може би има дори и демокрация...2. Човешките права ли..., още по-лесно е...:- Признайте правата на Кюрдската партия за права и свободи... и правото на кюрдите на държавност..., както и Вие е Ние признахме Косово Сега е ред на Кюрдистан!!!- Извинете се на Армения за геноцида и подпишете договор, като Ангорския, с който плащате "кръвнината" на арменците...- Незабавно се изтеглете от Кипър..., подписвате договор, като Ангорския, плащайки 10 милиарда на Кипърската държава за терора и жертвите...3. За спазването на законите...- Международните действащи договори са Закони за подписалите ги...!!!- Плащат на България задължението си от 20 милиарда по Ангорския договор...- Меджалиса се извинява писменно за геноцида срещу Българския, Арменския, Гръцкия и другите клани народи от Азия и Европа и..., можете да ни помолите, да се съгласим да влезете в ЕС..., а ние Ще видим!!!Все лесни работи...Колко му е...16-та икономика в Света... Какво са 20-30 милиарда между приятели, живели заедно в Османския бейлик
172
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Първоначално ДПС подкрепи идеята, но в последния момент представи подписка с имената на 320 души, които са от изселническата организация в ... Одрин. Значи, тия докато не завладеят цялата страна, няма да престанат с тяхните рани от Балканската война и възродителния процес.Щото аз нямам рана, от това че 500г. османската държава е потискала българите и че имотите ми останали в Беломорска Тракия, а от 5-членното семейството са оцеляли 2-***! Никакви подписки! По почина на ген. Делов да се постави ДПС извън закона, а градът да се преименува в негова чест Деловград!
171
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ВоиДобре са те образовали в България,турска *** долна
170
18
 
4
 
! Отговори
Вои преди 11 години
Ей пайтак булгурски първо се научи да пишеш ЮЮЮЮрдания чюкелек ***
169
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
има, Али, желаещи. Доган усилено работи по въпроса, ако не го пенсионират неговите без време де. хай наздраве, вампир, по икиндия!