Предлагат за орден всички командири от Балканската война

Отрича се освободителният характер на войната, гневи се Георги Марков
Обновена: 30 окт 2012 10:53 | 30 окт 2012 10:50, Красимир Ангелов
138
Предлагат за орден всички командири от Балканската война
Снимка: БТА

Всички командващи армии и дивизии през Балканската война да бъдат отличени с орден "Стара планина с мечове", поискаха директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров и академик Георги Марков.

"Не само делото на ген. Делов беше отречено от ДПС в Кърджали. Но се отрича и освободителният характер на Балканската война. Това е под външно влияние. Лютви Местан дръзна да обяви Балканската война за спорна и поиска да се пренапише историята. Всяка година кърджалийци заедно са чествали и точно на годишнината се стигна до този скандал“, отбеляза историкът Георги Марков пред БНР.

Според него външно министерство „трябва да реагира на турската политика на неоосманизъм, под чието влияние общински съветници на ДПС в Кърджали отказаха почетно гражданство на освободителя на града ген. Васил Делов“. 

Днешното заседание на националния инициативен комитет за честване на 100-годишнината от Балканската война се провежда по повод предложение за удостояване на ген. Васил Делов с орден "Стара планина". Цвета Караянчева, народен представител от ГЕРБ, заяви, че са събрани над 15 000 подписа в подкрепа на идеята за посмъртно награждаване на генерала – освободител на Кърджали.

Още по темата

"Ние, с академик Марков, съзнавахме, че случаят в Кърджали не е атака срещу делото на ген. Делов, а срещу освободителния характер на Балканската война", посочи Божидар Димитров, цитиран от "Фокус".

Той уточни, че за наградата са предложени 19 военни лица: помощник-главнокомандващ генерал-майор Михаил Савов; началник щаб на Действащата армия генерал-майор Иван Фичев; командващ Първа армия генерал Васил Кутинчев; началник на Първа пехотна Софийска дивизия генерал-майор Стефан Тошев; началник на 10-а пехотна Сборна дивизия генерал-майор Стою Брадистилов; началник на Седма пехотна Рилска дивизия генерал-майор Георги Тодоров; началник на Втора пехотна Тракийска дивизия генерал-майор Стилиян Ковачев; командващ Втора армия генерал Никола Иванов; началник на Трета пехотна Балканска дивизия генерал-майор Иван Сарафов; началник на Осма пехотна Тунджанска дивизия генерал-майор Димитър Кирков; началник на Девета пехотна Плевенска дивизия генерал-майор Радой Сираков; командващ Хасковски отряд генерал Васил Делов; командващ Трета армия генерал-майор Радко Димитриев; началник на Четвърта Преславска дивизия генерал-майор Климент Бояджиев; началник на Пета пехотна Дунавска дивизия генерал-майор Павел Христов; началник на Шеста пехотна Бдинска дивизия генерал-майор Православ Тенев; началник на Македоно-Одринското опълчение генерал-майор Никола Генев; началник на Кавалерийската дивизия генерал-майор Атанас Назлъмов; началник група миноносци капитан втори ранг Димитър Добрев.

Вътрешният министър Цветан Цветанов, който е и председател на инициативния комитет за отбелязване на 100-годишнината от Балканската война, отбеляза, че всички тези предложения нямат политически елемент.

„Ние говорим за събития, които са се случили преди 100 години, когато целият български народ е искал това освобождение“, заяви Цветанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
1
 
3
 
! Отговори
Ехооо, преди 11 години
докато спорите, в Харманли, Хасково и Кържали ремонтират старите казарми. Очакват се хиляди сирийски "бежанци". Това са освободени престъпници, убийци и изнасилвачи, ще ги докарат в Бг да ги обучават да се бият срещу своите.Трябва да се вдигнем всички и турци и българи и роми срещу това решение на Европейския съюз. Смятайте какво ще стане в Бг като плъпнат по улиците тия диваци. Изнасилвания, побои, отвличане на деца, дрога, спин ... Нещо страшно ни очаква!
104
0
 
0
 
! Отговори
До 129 преди 11 години
Това, което пишеш, четеш ли го отнякъде?Онова, което аз написах в коментар 127 го знам от баща си и неговите братя. Те са го чули от дядо си, който е участвал в тази война.
103
0
 
1
 
! Отговори
До Ястреб 119 преди 11 години
Грешиш за две неща. Много от изявите на българите по бойните полета от 1879 г. до 1945 г. са включени в най-популярните военни истории, написани в Западна Европа. Не забравяй, че и твоите деди по онова време са воювали под знамето на България.За да гледаме трезво в бъдещето, трябва да знаем какви сме били в миналото. Нали прочете защо искат да променят името на Чувашия - да стане "Волжка България"? Заради нуждата от стимулиране на историческото самосъзнание на народа там.
102
0
 
1
 
! Отговори
До Ястреб преди 11 години
Една от командите за атака по онова време е била: "Напред, на нож!"На някои турски войници, които знаели български, им се сторило, че офицерите викат "По пет на нож!" Това е историческата истина. Не знам ти на какви коментари реагираш, защото сега влизам в сайта .Падането на Одрин също се дължи на подобно недоразумение. Някои офицери командвали нещо на френски език, но на шопите това им звучало като "Айде, юруш!" Нито турците са очаквали такава атака, нито офицерите са я планирали така.
101
2
 
3
 
! Отговори
българка преди 11 години
ДПС трябва да се закрие със закон.Насаждат етническа вражда.Балканската война е взела хиляди жертви.Почти няма българска фамилия. в която да няма загинал.
100
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нещата не отиват на добре,вчера гледах по ТВ един турчин се заричаше че щяло да стане като в Косово.....лошото е че колкото и да се метнем там те са повече....
99
2
 
6
 
! Отговори
Пурко преди 11 години
Не ги уважавахте приживе ,сега ли се сетихте след 100 години. Пак се оставяте да ви водят патриотарите които ви вкарваха във войни ,няма да стигнете далече с простаци като Волен ,Божидар, Каракачанов и СКАТ
98
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма нищо лошо втова да се споменават и уважават героите от миналото.Народ дето не си уважава миналото не е народ.Идеята е добра.
97
7
 
2
 
! Отговори
Лютви преди 11 години
Местан си е многоооооооо прав ,защото знае че българите от същинска Тракия и Македония не се искали да ги освобождават.Затова няма как тази война да има освободителен характер.
96
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз предлагам по достоен начин да бъдат награждавани и всички участници в международни състезания по естествени науки донесли медали оттам.Ако някой заслужава уважение и привилегии това са те.Нека покажем уважение пред тези които са представили страната ни достойно пред света,защото така ще инвестираме в бъдещето си.
95
2
 
4
 
! Отговори
aga преди 11 години
До българин гладен ,с кои пари ще правиш филми .хахахаха
94
7
 
3
 
! Отговори
До българин преди 11 години
какво си бил освен една чакия да си бил на турчина
93
5
 
6
 
! Отговори
българин преди 11 години
Ей, голям бой сме ги били през Балканската, чак ми е жал за турчака...натикали сме ги в *** г.з!Трябва много филми да се правят за този славен период, да се знае и помни завинаги!
92
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** НАРОД ПРОСТА ДЪРЖАВА,Божидар ДИМИТРОВ-*** НАРОД,ние излязохме ПОБЕДЕНИот тази война,какви заслуги,каква храброст
91
6
 
5
 
! Отговори
aga преди 11 години
До 111 мечтай си .навремето (89-90)ви продадохме всичко на половин цена (идвахте от софия да си купувате ЛАДА ),но сега турците сме най -богатите в КЪРДЖАЛИ
90
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
турция ако не ги подкрепя англия и сащ , в момента да са втори Ирак , и навремето сме си превзели Одрин , и ако не сме почнали война с всички съседи ,днес нямаше да има европейска част на турция , а всичко щеше да е част от България.
89
3
 
8
 
! Отговори
до ага преди 11 години
като спечелиш пенсията на баба ми и прибавиш и какво си открил по кофите и с парите където съм дал на сестра ти и *** за ,,услугата,, и си купи нещо за ядене от Кауфланд или другаде , те и простия *** с турски произход , продай си каруцата с магарето, свий си малко листа от тютюн , и на автостоп с тировете към турция , че в България нямате работа вече , а и няма да имате , нискообразовани и *** на никой не му трябва
88
10
 
3
 
! Отговори
aga преди 11 години
няма такова племе .просто като видя едно стадо да чака самолета 1 час на крак и знам че са за СОФИЯ (сигурно си мислят че ще го изпуснат :))))
87
3
 
12
 
! Отговори
хаха преди 11 години
агата да засмуче кочана на имама ха ха ха
86
1
 
5
 
! Отговори
aga преди 11 години
До до ага марул ,току що спечелих годишната пенсия на баба ти .така че не пи разваляи настроението