Предлагат за орден всички командири от Балканската война

Отрича се освободителният характер на войната, гневи се Георги Марков
Обновена: 30 окт 2012 10:53 | 30 окт 2012 10:50, Красимир Ангелов
138
Предлагат за орден всички командири от Балканската война
Снимка: БТА

Всички командващи армии и дивизии през Балканската война да бъдат отличени с орден "Стара планина с мечове", поискаха директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров и академик Георги Марков.

"Не само делото на ген. Делов беше отречено от ДПС в Кърджали. Но се отрича и освободителният характер на Балканската война. Това е под външно влияние. Лютви Местан дръзна да обяви Балканската война за спорна и поиска да се пренапише историята. Всяка година кърджалийци заедно са чествали и точно на годишнината се стигна до този скандал“, отбеляза историкът Георги Марков пред БНР.

Според него външно министерство „трябва да реагира на турската политика на неоосманизъм, под чието влияние общински съветници на ДПС в Кърджали отказаха почетно гражданство на освободителя на града ген. Васил Делов“. 

Днешното заседание на националния инициативен комитет за честване на 100-годишнината от Балканската война се провежда по повод предложение за удостояване на ген. Васил Делов с орден "Стара планина". Цвета Караянчева, народен представител от ГЕРБ, заяви, че са събрани над 15 000 подписа в подкрепа на идеята за посмъртно награждаване на генерала – освободител на Кърджали.

Още по темата

"Ние, с академик Марков, съзнавахме, че случаят в Кърджали не е атака срещу делото на ген. Делов, а срещу освободителния характер на Балканската война", посочи Божидар Димитров, цитиран от "Фокус".

Той уточни, че за наградата са предложени 19 военни лица: помощник-главнокомандващ генерал-майор Михаил Савов; началник щаб на Действащата армия генерал-майор Иван Фичев; командващ Първа армия генерал Васил Кутинчев; началник на Първа пехотна Софийска дивизия генерал-майор Стефан Тошев; началник на 10-а пехотна Сборна дивизия генерал-майор Стою Брадистилов; началник на Седма пехотна Рилска дивизия генерал-майор Георги Тодоров; началник на Втора пехотна Тракийска дивизия генерал-майор Стилиян Ковачев; командващ Втора армия генерал Никола Иванов; началник на Трета пехотна Балканска дивизия генерал-майор Иван Сарафов; началник на Осма пехотна Тунджанска дивизия генерал-майор Димитър Кирков; началник на Девета пехотна Плевенска дивизия генерал-майор Радой Сираков; командващ Хасковски отряд генерал Васил Делов; командващ Трета армия генерал-майор Радко Димитриев; началник на Четвърта Преславска дивизия генерал-майор Климент Бояджиев; началник на Пета пехотна Дунавска дивизия генерал-майор Павел Христов; началник на Шеста пехотна Бдинска дивизия генерал-майор Православ Тенев; началник на Македоно-Одринското опълчение генерал-майор Никола Генев; началник на Кавалерийската дивизия генерал-майор Атанас Назлъмов; началник група миноносци капитан втори ранг Димитър Добрев.

Вътрешният министър Цветан Цветанов, който е и председател на инициативния комитет за отбелязване на 100-годишнината от Балканската война, отбеляза, че всички тези предложения нямат политически елемент.

„Ние говорим за събития, които са се случили преди 100 години, когато целият български народ е искал това освобождение“, заяви Цветанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
3
 
2
 
! Отговори
до 75 преди 11 години
а какви са българските мохамедани???те не обичат ДПС защото ги излъгаха, и ако ако не живееха в малки села където всички се познават, ситуацията щеше да е доста различна
64
3
 
11
 
! Отговори
... преди 11 години
Турците не могат да приемат че са загубили войната, срещу новата, крехка държава на Балканите. Не само че са я загубили, но с тази война България се доказва като водеща военна сила в региона. Многофронтовия облик на войната не се харесва не само на Турция, но и на Румъния, Сърбия и Македония. Последните също се опитват да пренапишат историята си в наш ущърб.
63
1
 
4
 
! Отговори
до 71 преди 11 години
в Родопите те не са българи,а са си помаци който нямат нищо общо с вас те няма да тръгнат с вас дори до тоалетната разбери момче
62
0
 
1
 
! Отговори
до 69 преди 11 години
не се притеснявай ще ви дадем тоя шанс има време,но ако се скрите от мишите дупки ще ви извадим за това ПИ*АЙТЕ МИРУВАЙТЕ И НЕ СЕ МЕСЕТЕ ТАМ ДЕТО НЕ Е ВАША РАБОТА
61
2
 
4
 
! Отговори
aga преди 11 години
До До 68 КЪРДЖИ АЛИ е достоен турчин на когото е кръстен града
60
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
нека на следващите избори всички хора от родопите сямоопределящи се като българи накажат партията която загърби техните интереси в името на партийното облагене и ги пратят в историята. ДПС се доказа че е партия която обслужва чужди интереси а не тези на малцинствата.
59
0
 
4
 
! Отговори
до 65 преди 11 години
абе ти европеец ли си бе бай *** от Западна Европа до България знаеш ли какво препятствие има,тия хора нямат нищо общо с вас!От къде изкара българите с такова голямп население та по него време цялата Османска империя била малко повечко:)
58
3
 
5
 
! Отговори
До 68 преди 11 години
Ти се постарай да бъде жив духът на Ататюрк, ако мислиш доброто на своя етнос.А Кърджи Али кой е, аз дори не знам. От западната част на България съм.
57
7
 
4
 
! Отговори
aga преди 11 години
духът на КЪРДЖИ АЛИ е жив
56
1
 
4
 
! Отговори
До 59 преди 11 години
Ако е истина това, което пишеш, то не може да бъде одобрено от никой съвременен честен човек. Аз не одобрявам такива жестокости, макар че след превземането на Търново повече от 100 български големци са били убити именно в църква, където са били подмамени с хитрост. За епохата на Средновековието това може да е било нормално действие, но в наше време трябва да отречем тези неща и да се научим да се търпим един друг, да се уважаваме и да живеем цивилизовано.
55
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво трябва да се направи още че да я забранят тази, и без това незаконна партия ДПС?
54
6
 
5
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Аз не чета пропагандната история написана от ченгета кумоняги като Б. Димитров и Г. Марков.Тия са партиици до последната капка комунистическа кръв.Умело прикриват някой срамни неща и най вече на любимата Русия...
53
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Предлагам всеки българин да бъде награден с медал (ако не бъде да си открадне),че да има какво да продава.Идва зима и трябват пари за буркани и капачки.
52
3
 
9
 
! Отговори
велински преди 11 години
До гуша ми дойде в България да се играе на властимащи и обикновенни ! Дядо ми е участвал в балканската война като обикновен войник и там е загинал,но това не го прави по малък по геройство от генерала му,защо обикновения няма да бъде награден по смъртно а само командирите им ще се венчаят в геройство,ДОКОГА ТОВА ЯВЛЕНИЕ ЩЕ Е НАМОДА В ТАЗИ ДЪРЖАВА "НАШИ И ВАШИ" ?????????????????????????????????
51
4
 
7
 
! Отговори
God преди 11 години
Ако не беше тази война, Кърджали както и цяла Тракия сега щяха да са в пределите на Турция. Може би ДПС цели именно това? Крайно време е да се сезира пак Конституционният съд дали ДПС не е противоконституционна партия, обслужваща външни политически интереси (както е и БСП между другото). Ясно е, че е етническа, но "върховните ни съдии" тогава си продадоха душите за турски алтъни (БСП знае най-добре как стана това!). Крайно време еничарският корпус в българската политика и съд да бъде заличен!
50
7
 
5
 
! Отговори
до 39 преди 11 години
Все се намира някой глупав турски кърджалия,той името не може да си напише но ще се подпише.Ако знае в Балканската война как дядо му отивал на преден план в битка,ако знае как насила са ги карали да воюват под предлог че ще избият цялото му семейство!Знаете ли колко хиляди етнически турци са избити в Балканската война,водили ги в джамиите и ги палили а вие ми говорите тука врели некипели.Естествено че Историята трябва да се напише каквато е в действителност
49
3
 
16
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
НАЙ-ДОБРАТА НАГРАДА ЗА ГЕНЕРАЛА Е "Кърджали да бъде преименуван на Деловград!"
48
2
 
2
 
! Отговори
До aga преди 11 години
Сигурен ли си?И не една,някои не носят бельо под шалварите.
47
6
 
13
 
! Отговори
ВОЙВОДА преди 11 години
Абе българи,от кога наричаме мерака на тия *** да превземат България етническо напрежение?Щом са турци да си ходят в Анадола,с бой или без бой.Да ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!
46
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
След като гоце даде стара планина на ахмед духан тоя орден е тотално обезценен.