Без Бойко можем, без цигари - не!

Ресторантьори на протест срещу забраната за тютюнопушене
Обновена: 14 ное 2012 20:18 | 14 ное 2012 15:43,
457
Без Бойко можем, без цигари - не!
Протест против закона за тююнопушенето в Ловеч през юли. Снимка: Архив Булфото

На 22-ри ноември собствениците на заведения и пушачите, които смятат, че правата им са нарушени, ще се съберат пред Народното събрание.

Това обявиха от Сдружението на собствениците на заведения, които са нарекли своята инициатива „Протестът на масите”. Целта на митинга е да отпадне забраната за тютюнопушене на открити и закрити обществени места и да се върнат предишните законодателни разпоредби преди първи юни.

Вносителите на предложенията за промени – независимите депутати Кирил Гумнеров и Стоян Иванов, се оплакаха пред журналистите, че няма движение по предложението им за промени в Закона за здравето.

Кирил Гумнеров призова народните представители да разгледат проекта им за законодателни промени и да направят крачка в правилната посока - да отменят тази вредна за бизнеса забрана. „Идват избори, а нали знаете какво е мотото на хората в мрежата: Без Бойко можем, без цигари - не!”, предупреди депутатът.

„Тук е мястото да припомним на здравните фашисти и на екоталибаните в парламента, че промяната в манталитета на хората може да стане само с дългосрочни превенции”, коментира още независимият Кирил Гумнеров.

Още по темата
Вносителите на предложенията за промени твърдят, че докато хората продължават да пушат, един цял бранш ще бъде изкуствено фалиран. „Не можа заради ината на здравното министерство и парламента, които са се запънали като магаре на мост, да бъдат силово фалирали собствениците на заведения”, обясни Гумнеров.

От името на Сдружението на собствениците на заведения в България Пейо Филипов изчете декларация. Търговците припомнят, че в заведенията си са монтирали скъпоструващи вентилационни инсталации.

„С влизането на забраната в сила вложените инвестиции, в размер на над 50 млн. евро се оказаха неприложими и невъзстановими. Според данни на НСИ към третото тримесечие заетите лица в сектор „Ресторантьорство и хотелиерство” намаляват с 10,7 хиляди души, което в процентно изражение е 10,3 %”, обявиха още собствениците на заведения.

Според тях икономическите ефекти от забраната ще бъдат над 228 млн. лв. по-малко приходи в бюджета. Ако отпадне забраната за пушене, собствениците на заведенията предлагат даже данъчни бонуси за обектите, които забранят пушенето на територията си. Както и да се осигурят образователни кампании за вредата от тютюнопушенето.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


457
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
386
0
 
0
 
! Отговори
Асен преди 11 години
БЕЗ ПУШАЧИ МОЖЕМ,СЪС ДИМИЛНИК - НЕ!
385
2
 
0
 
! Отговори
anjela преди 11 години
не желаем да се съобразяваме с капризите на непушачите затова ето добра идея за частните клубове.даже предлагам ние пушачите да създадем едно затворено общество от такива като нас със съответните правила,членски карти за достъп до клубовете със съответния устав и условия за приемане в обществото.така ще можем да си общуваме свободно и непринудено да си прекарваме свободното време.условията могат да се направят и да се учреди едно такова общество с единствено условие непушачи да не се допускат под никакъв предлог в нашите бъдещи клубове.веднъж пуснат ли ги пак ще ревнат че им нарушаваме правата.на тях закона достатъчно права им даде така че да нямат повече претенции.в крайна сметка и ние сме хора а не улични кучета имаме право на свобода да избираме с кого да общуваме.ако можем това да го осъществим си решаваме проблемите завинаги и поставяме една твърда граница между нас и тези които не пушат.няма повече да имаме пресечни точки с тях и да им слушаме упреците.ще бъде необходима и помощ от депутатите юристи на цигареното лоби в парламента вярвам че ще получим подръжка от тях за да се узакони едно такова общество на пушачите.
384
0
 
0
 
! Отговори
velko преди 11 години
с този *** закон на половината от населението на България е отнето правото да посещава ресторанти.що за дискриминация едни да се ширят във всичките ресторанти а други да ги изхвърлят на тротоара като улични кучета и на това отгоре да бъдат постоянно обиждани от непушачите с какви ли не определения.форумите са пълни с такива бисери дори и закани за саморазправа.откакто са въвели закона какви ли не ни нарекоха вече.само че и нашето търпение не е безгранично имайте го предвид.какво още злобеете не мога да разбера нали вече не ни виждате около вас заведенията са ваши.ако нищо не се промени ще ходим на заведения само през летните месеци,а през зимата ще си спестим униженията да плащаме по 100лв.за бутилка уиски и да ни изхвърлят да пушим навън.отдавна съм минал тази възраст в която се криех за да пуша.пък бутилката ще си я пием вкъщи с подходяща компания и на половин цена.може и на вилата празниците със сигурност ще прекараме там.оставихме ресторантите на непушачите да си пият фрешовете и сокчетата с марулки за мезе и да правят по 10лв. оборот.хайде наздраве фрешчета пийнете си сокчето и се радвайте.
383
1
 
0
 
! Отговори
RCI преди 11 години
Освен всички глупости които се изговориха и насътвориха ок.`проблема`тютюнопушене(в кавички го слагам защото не може да се нарича проблем нещо в обръщение стотици години,сред милиони хора и по всички земи!)имаме и друг.Нашият МП иска ВСИЧКИ да го обичат!И понеже това за политик е невъзможно,следват ходове `в движение`;в зависимост от момента.Още изненади ще видим.
382
1
 
5
 
! Отговори
11111 преди 11 години
Пуша!От влизането на забраната я спазвам стриктно демек не съм стъпил в заведение няма и да го направя.Отначало се ядосвах, но после видях, че започва да се развива друг бизнес, а именно селските вили за почивка.Сега постоянно ходим по такива-и за коледа и за нова година ще ходим, резервирали сме вече.Може би е по-добре да се пренасочат парите и към други хора,а не само към кръчмарите.Хайде непушачи- кръчмите са ваши, ходете и правете оборот.
381
1
 
2
 
! Отговори
Пушател преди 11 години
Трябва и да се намалят цените на цигарите за да се спре контрабандата!Тиквата и *** отдавна се хранят от фаршиви цигари затова и вдигнаха цените за да може всеки ром гласоподавател на ГЕРБ да продава безпрепятственно цигари!Големият склад който разкриха е конкуренция от Дубай на тиквата цигарките се свиват по гаражи и в мазета и не стават за пушене на закрито!
380
5
 
3
 
! Отговори
ФОРРЕАЛ преди 11 години
СУПЕР Е ТАКА, БРАВО НА БОЙКО И ПРАВИТЕЛСТВОТО!!! кои са тези заведения дето фалираха? НЕКА НИКОГА ПОВЕЧЕ НЕ СЕ ПУШЕ ПО ЗАВЕДЕНИЯТА!!!!!!не е нужно да си еко за да не пушиш, сорри не ме кефи да пуша и да ми пушат на главата.
379
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо непушачите не се оплачат от гадната и скъпа храна в заведенията,както и от пуснатата до дупка музика?Това не ги ли трови повече от цигарения дим?Като ще живеят "еко" ,поне да озверяват не само срещу пушачите,ами и срещу много по-отвратителните неща,които ги заобикалят.Та прахът от *** по улиците и замърсеният въздух,не само от пушеците на колите, това не е ли отрова?
378
2
 
6
 
! Отговори
! преди 11 години
Понеже ни оправиха всичко се загрижиха и за цигарите! Като има закон да спрат да ни продават и цигари, а от всичкото нагоре и акциз им плащаме! Защо не оставят всеки сам да решава за себе си, умно го бяха измислили със залите, ама ето на май не му отърваше на някой всичко да е легално и измислиха ново... пари от рушвети да прибират
377
4
 
11
 
! Отговори
э преди 11 години
Аман от лицемери! "Храните" са много по-отровни. И никой не кара непушачите да ходят в заведения за пушачи. А такива заведения трябва да има. Нали божем - свободна воля и т.н. Омръзна ми да чета как непушачите били тровени и т.н.Като че ли насила са ги заврели в заведения за пушачи.
376
6
 
4
 
! Отговори
мак преди 11 години
Законът е добър, но трудно приложим в заведение, което не може да се раздели на част за пушачи и за непушачи.Подкрепям пълна забрана за пушене на закрито, защо всички трябва да са толерантни към пушачите и да се съобразяват с тях, а към непушачите - не? Забраната не трябва в никакъв случай да се отменя, но ми се струва, че правителството ще клекне под натиска на собствениците на заведения. А това ще е голям резил. PS.Пушач съм.
375
2
 
5
 
! Отговори
RCI преди 11 години
Поля,Бойко като малък сигурно не е контактувал с момичета,иначе щеше да е чувал израза"мъжки теляк в женска баня не влиза".Така казваха момичетата,когато искаха да си споделят някакви техни си `тайнствени момичешки работи`.Има мъжка и женска баня,както ти казваш;още повече за непушачите НЯМА забрана да влизат в другата `баня`!Въпросът е решим с това разделение,което забележете не е с визи и паспорти,ако желаеш при другите-заповядай!Свързано е с някаква търпимост,но то без търпимости не може!
374
1
 
3
 
! Отговори
polia преди 11 години
otkazwame se ot derb zaradi zabranata za pu6ene w zawedenie.boiko sasipa ni biznesa taka. ostawi pu6acite da se trowat w zalata za pu6aci az stoa w zalata za nepu6aci.i wsicki 6e sme dowolni.
373
0
 
6
 
! Отговори
Тарикат преди 11 години
Пуши народе възродени!Нека тази неправда се премахне! Така повечето пушачи няма да доживеят пенсионна възраст. Така ще има повече пари за нас пенсионерите непушачи. Така нашите деца намаляващи с всяка изминала година може и да успеят да съберат пари за пенсиите ни.Пушете и не му мислете много! Има кой да миси вместо вас.
372
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До юйъНе ни щете отровите, но на акциза, който плащаме не отказвате. Айде малко толерантност и скромност и от ваша страна.
371
0
 
8
 
! Отговори
Луд преди 11 години
И Без Бойко можем, и без цигари...
370
0
 
4
 
! Отговори
До реалист преди 11 години
Абе шмекер що не си стоя там където си бил та се върна тук. Ние тук всички пушачи миришим на ***.Що дириш в ***.Там където си бил да не би дрехите да са миришели на виолетки.
369
1
 
0
 
! Отговори
:( преди 11 години
В широко известната публикация в списание Nature от 2001 г. през 21 век от заболявания, свързани с пушенето, ще умрат над 1 милиард души.
368
1
 
9
 
! Отговори
толерантен преди 11 години
Не на забраната! Да се оставят нещата на естествения подбор - пушачите всъщност вредят най много на собственото си поколение. Ако това не е достатъчна причина да се откажат от тъпия си навик, нищо не може да ги откаже.
367
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С какво се занимавате само... защо не протестирате срещу безработицата, смешните заплати, дето ни ги бавят с месеци, за високите данъци, за новите данъци тази година... Това е един добър закон, който да осигурява на всички добра среда за срещи в заведенията.Не вярвате, че цигарите са зле? Братовчед на баща ми цял живот е бил пушач... е сега точно преди да направи 60 развива рак на дробовете и след две операции бере душа и цялото семейство не може да си намери място! Ето това ви чака и вас!