Без Бойко можем, без цигари - не!

Ресторантьори на протест срещу забраната за тютюнопушене
Обновена: 14 ное 2012 20:18 | 14 ное 2012 15:43,
457
Без Бойко можем, без цигари - не!
Протест против закона за тююнопушенето в Ловеч през юли. Снимка: Архив Булфото

На 22-ри ноември собствениците на заведения и пушачите, които смятат, че правата им са нарушени, ще се съберат пред Народното събрание.

Това обявиха от Сдружението на собствениците на заведения, които са нарекли своята инициатива „Протестът на масите”. Целта на митинга е да отпадне забраната за тютюнопушене на открити и закрити обществени места и да се върнат предишните законодателни разпоредби преди първи юни.

Вносителите на предложенията за промени – независимите депутати Кирил Гумнеров и Стоян Иванов, се оплакаха пред журналистите, че няма движение по предложението им за промени в Закона за здравето.

Кирил Гумнеров призова народните представители да разгледат проекта им за законодателни промени и да направят крачка в правилната посока - да отменят тази вредна за бизнеса забрана. „Идват избори, а нали знаете какво е мотото на хората в мрежата: Без Бойко можем, без цигари - не!”, предупреди депутатът.

„Тук е мястото да припомним на здравните фашисти и на екоталибаните в парламента, че промяната в манталитета на хората може да стане само с дългосрочни превенции”, коментира още независимият Кирил Гумнеров.

Още по темата
Вносителите на предложенията за промени твърдят, че докато хората продължават да пушат, един цял бранш ще бъде изкуствено фалиран. „Не можа заради ината на здравното министерство и парламента, които са се запънали като магаре на мост, да бъдат силово фалирали собствениците на заведения”, обясни Гумнеров.

От името на Сдружението на собствениците на заведения в България Пейо Филипов изчете декларация. Търговците припомнят, че в заведенията си са монтирали скъпоструващи вентилационни инсталации.

„С влизането на забраната в сила вложените инвестиции, в размер на над 50 млн. евро се оказаха неприложими и невъзстановими. Според данни на НСИ към третото тримесечие заетите лица в сектор „Ресторантьорство и хотелиерство” намаляват с 10,7 хиляди души, което в процентно изражение е 10,3 %”, обявиха още собствениците на заведения.

Според тях икономическите ефекти от забраната ще бъдат над 228 млн. лв. по-малко приходи в бюджета. Ако отпадне забраната за пушене, собствениците на заведенията предлагат даже данъчни бонуси за обектите, които забранят пушенето на територията си. Както и да се осигурят образователни кампании за вредата от тютюнопушенето.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


457
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
15
 
71
 
! Отговори
Оп-са преди 11 години
Бе вие нормални ли сте, бе, търгаши?? Пушач съм, но откакто не се пуши на закрито ми е екстра. В ресторанта или пицарията е приятно, без кълба дим, а когато ми се допуи излизам навън. Няма никакъв проблем. И така пуша значително по-малко!!! В дискотеката също няма проблем. В София съм и тук пицариите, ресторантите и дискотеките са си пълни точно, колкото и преди този закон! Отидете и вижте! И всичко си е наред! Айде стига вече с тая простотия за някакви умрели цигари, има по-важни неща!
5
55
 
53
 
! Отговори
ФАКТ преди 11 години
Пушачите са ИЗКЛЮЧИТЕЛНО прости хора. ФАКТ.
4
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И без Бойко можем, и без заведения
3
5
 
77
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тцтц...печалбарите не ги е срам да ползват и деца... отврат.
2
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя Кирил Гумнеров е изключитлно гнусен мазник. Инетресно колко или какво са му платили ресторантьорите за да дрънка простотии по медиите.
1
3
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Без Бойко можем, без цигари - не!"-взаимствано от :БЕЗ ДЕПУТАТИ МОЖЕМ-БЕЗ РАКИЯ НЕ!