Без Бойко можем, без цигари - не!

Ресторантьори на протест срещу забраната за тютюнопушене
Обновена: 14 ное 2012 20:18 | 14 ное 2012 15:43,
457
Без Бойко можем, без цигари - не!
Протест против закона за тююнопушенето в Ловеч през юли. Снимка: Архив Булфото

На 22-ри ноември собствениците на заведения и пушачите, които смятат, че правата им са нарушени, ще се съберат пред Народното събрание.

Това обявиха от Сдружението на собствениците на заведения, които са нарекли своята инициатива „Протестът на масите”. Целта на митинга е да отпадне забраната за тютюнопушене на открити и закрити обществени места и да се върнат предишните законодателни разпоредби преди първи юни.

Вносителите на предложенията за промени – независимите депутати Кирил Гумнеров и Стоян Иванов, се оплакаха пред журналистите, че няма движение по предложението им за промени в Закона за здравето.

Кирил Гумнеров призова народните представители да разгледат проекта им за законодателни промени и да направят крачка в правилната посока - да отменят тази вредна за бизнеса забрана. „Идват избори, а нали знаете какво е мотото на хората в мрежата: Без Бойко можем, без цигари - не!”, предупреди депутатът.

„Тук е мястото да припомним на здравните фашисти и на екоталибаните в парламента, че промяната в манталитета на хората може да стане само с дългосрочни превенции”, коментира още независимият Кирил Гумнеров.

Още по темата
Вносителите на предложенията за промени твърдят, че докато хората продължават да пушат, един цял бранш ще бъде изкуствено фалиран. „Не можа заради ината на здравното министерство и парламента, които са се запънали като магаре на мост, да бъдат силово фалирали собствениците на заведения”, обясни Гумнеров.

От името на Сдружението на собствениците на заведения в България Пейо Филипов изчете декларация. Търговците припомнят, че в заведенията си са монтирали скъпоструващи вентилационни инсталации.

„С влизането на забраната в сила вложените инвестиции, в размер на над 50 млн. евро се оказаха неприложими и невъзстановими. Според данни на НСИ към третото тримесечие заетите лица в сектор „Ресторантьорство и хотелиерство” намаляват с 10,7 хиляди души, което в процентно изражение е 10,3 %”, обявиха още собствениците на заведения.

Според тях икономическите ефекти от забраната ще бъдат над 228 млн. лв. по-малко приходи в бюджета. Ако отпадне забраната за пушене, собствениците на заведенията предлагат даже данъчни бонуси за обектите, които забранят пушенето на територията си. Както и да се осигурят образователни кампании за вредата от тютюнопушенето.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


457
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
326
3
 
8
 
! Отговори
Revenge преди 11 години
Естония-От 2007 г. насам пушенето в естонските барове, ресторанти и кафенета е разрешено единствено в обособени за целта помещения. Финландия- В баровете и влаковете все още е разрешено да се пуши в специални помещения, където сервирането на напитки и храна е забранено.Италия-От 2005 г. пушенето в офиси, спирки и заведения е забранено. Този закон обаче не е толкова строг колкото повечето подобни. Той позволява изграждането на отделни зали за пушачи, в които могат да се сервират храни и напитки
325
3
 
10
 
! Отговори
do 367 преди 11 години
Revenge не знам на луната ли си , на марс ли си !?! Обаче в Австрия се пафка мощно навсякаде, в някой заведения - не , но където се сетиш яко димът ....(непушач съм и затова ми е направило впечатление)
324
2
 
7
 
! Отговори
Revenge преди 11 години
Четете необразовани и проверете в Нета:Австрия-Пушенето в затворени публични помещения е забранено с изключение на дискотеки, барове, ресторанти и т.н.Белгия-На хората се позволява да пушат в специално обособени помещения, в които не се сервира нито храна, нито питиета.Дания-Що се отнася до баровете, клубовете и ресторантите, забраната е частична.В барове и кафенета, по-малки от 40 кв. м., пушенето е разрешено при положение, че в тях не се сервира храна.
323
1
 
1
 
! Отговори
VV MOD преди 11 години
дреме ми на виви-то
322
2
 
11
 
! Отговори
Nina преди 11 години
Наредбата е дискриминационна, а освен това и доста подличко бе прокарана след като накараха ресторантьорите да вложат сума пари в инсталации и преграждане на заведения. Да, и в Европа има забрана за цигарите, но докато бях във Виена преди година и половина ми направи впечатление, че някои от клиентите бяха в ресторантите с кучетата си. да го въведат и у нас, щом се равняваме по Европата, на непушачите сигурно би им харесало.
321
11
 
7
 
! Отговори
охлюв преди 11 години
Аз ги спрях преди месец и нещо......който издържи 3 дни без цигара е готов :)
320
0
 
9
 
! Отговори
RCI преди 11 години
Кучето ,нещата са доведени до абсурд.Забранява се пушенето в градинки.Едно бебе се обгрижва 24часа,значи майката не може да пуши в градинката,тогава ще пуши в саята-при бебето.Ама "няма да пуши"-първо това си е неина работа,а може и зависима да е!Не е противозаконно да пушиш.Значи да зареже бебето за до отида да пуши в мазето?!Такъв закон от пушачи трябва да се прави,непушачите не знаят за какво въпрос става.
319
7
 
19
 
! Отговори
ku4eto преди 11 години
не разбирам,защо в заведенията забраняват цигарите,а на открито не......аз съм непушач и като не искам цигарен дим няма да вляза в заведение в което се пуши ..а сега като тръгна на разходка около мен само димят...........ами нека си димят в част от заведенията а не на улицата
318
6
 
26
 
! Отговори
непушач преди 11 години
Защо да нямаме право на избор? Така както всеки избира дали да влезе в сладкарница и яде пасти, или да отиде в пиано-бар за удоволствие, нека така да имаме правото да решаваме да влезем ли в заведение за пушачи със своите приятели-пушачи, или да е за непушачи.Никой никого не кара насила да диша цигарен дим. Има паркове с чист въздух. Нека да има и заведения за непушачи и заведения за пушачи.
317
0
 
0
 
! Отговори
83380 преди 11 години
До vaper marzeli ste vie
316
3
 
17
 
! Отговори
Африкански преди 11 години
Б.Борисов ще ви научи ,как и без храна може да минете,ако досега не ви е научил.Я вижте как се е кротнал уважамият български народ-нито за пртести,нито за митинги е е способен-ням силици за това,за разлика от охранените и багоденстващи западняри,които барабар с съседите от Гърция само за протести и митинги мислят.Как не се яви и там някой Бойко Борисовза да им надене усмирителната качулка.
315
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Пабло до 351виж кво приятел...аз и сам мога да реша за какво да си давам парите,които съм изкарал сам.а относно детето ми:на 12 год. е в момента.но повярвай ми има пари да те купи теб,и родата ти....и спорта ти ;-)...така че,не мисли и за негоа,между другото:от както е в сила забраната в заведенията на закрто има само по няколко 200кг.мутанта,които хапват пастички...ОГЛЕДАИ СЕ!!!!!
314
1
 
11
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....ПРЕДЛАГАМЕ ЦИГАРИ С БАНДЕРОЛ МИН ДЯН ... ЦИГАРИТЕ БОРИСОФ СА С ФИЛТЪР ОТ АКТИВЕН ВЪГЛЕН ЦВ ЦВ... И КИБРИТ ЦАЧКА ...!...ХАВАНСКИ ПУРИ ФИДОСКЯ И ПУРЕТИ МАРКОФСКА...!
313
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Разделяй и владей - това е положението.Не само по партийна и по религиозна принадлежност, но и на пушачи и непушачи.Някои решиха да ни лишат и от малкото удоволствие, което ни беше останало - да изпием кафето си с приятели.Вече е ясно, че много заведения ще фалират, че още стотици хора ще останат без работа.Ние ще си пием кафето в къщи, а ГЕРБ си сложиха един голям МИНУС с това глупаво решение.
312
4
 
7
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....БЕЗ БАЦЕ ЖИВОТ НЕМА...!...ДРУГО СИ Е ДА ГЛЕДАШ ТИКВАТА КАК СЕ РАДВА НА ЖИВОТА ПО ТВИТАТА И ДА СЕ ГОРДЕЕШ ЧЕ ЖИВЕЕШ У НЕГОВИЯ ЗЛАТЕН ВЕК...!
311
9
 
4
 
! Отговори
Пабло до 351 преди 11 години
Не баце,давам ги за спорт,за здравето си,а ти си Н-а-р-к-о-м-а-н.
310
0
 
6
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
БАШАР АСАД Е НИЩО В СРАВНЕНИЕ С БОРИСОВ"....... БАЦЕ БАШАРОФ АСАЦКИ Е МАРШАЛ НА ТРАМВАИНИТЕ ВОИСКИ И ШЕИХ БУЛДОЗЕР НА МАГИСТРАЛНИТЕ РЕВУЛОЦИОНИ ГВАРДЕИЦИ...!
309
1
 
13
 
! Отговори
мат"рял преди 11 години
еххххбоко-боко......ех мутро ПРОСТАне ти достига "интелект" за да ОСЪЗНАЕШ колко си ***......до къде доведе Българите с твоята ПРОСТОТИЯ...........еххх-тикво-тиквоооо.....идат ИЗБОРИ....след които ще гледаш ТЪПО-по МУТРЕНСКИ.....и с "магистрала" от 3.6км. ще се гордееш.....да ама БЪЛГАРИТЕ асфалт не ядат....требва си пари....но ТИ б.б. СИ ДООСТА *** ЗА ДА ГО ОСЪЗНАЕШ........
308
9
 
9
 
! Отговори
vaper преди 11 години
Ами те хората по света са го измислили. Пушите електронни цигари и си решавате проблема. А тези,от Булгартабак ,дето поръчват негативни статии против ел. цигарките......направо стават смешни.
307
0
 
13
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....АСФАЛТА УБИВА...!