Очертава се нов скандал около Конституционния съд

Председателят му е с изтекъл мандат, но ръководи полагането на клетва
Обновена: 18 ное 2012 20:15 | 18 ное 2012 20:15,
162
Очертава се нов скандал около Конституционния съд
Момент от церемонията по заклеванетона новите членове на Конституционния съд. Снимка: БТА

Председателят на Конституционния съд Евгени Танчев ръководи заседанието, на което новите членове положиха клетва, а той е с изтекъл мандат. Това заяви бившият конституционен съдия Димитър Гочев бе гост в предаването „Всяка неделя” по Нова телевизия.

Това навежда на неприятни последици, смята Гочев. "Другите трима съдии, на които сега изтече мандатът, ги нямаше там”, подчерта той

По думите му „възторжената храброст на Плевнелиев е малко театрална". „Президентът не е адресат на клетвата. Ако той отсъства, клетва пак може да бъде положена. Той присъства само за да свидетелства, че това се е случило”, обясни конституционалистът.

В следващото си изявление обаче той допуска противоречие със собствените си думи. „С напускането си Плевнелиев прави невъзможно изпълнението на едно конституционно действие и тогава може да има неприятни правни последици. Той нарушава Конституцията. Може да доведе до импийчмънт”, коментира Димитър Гочев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
0
 
4
 
! Отговори
ЕКСКУРЗОВОД преди 11 години
До 666! СУПЕР...МОЖЕ И В АЛЯСКА - ПО ИЗБОР !!!!!!!!!!
121
0
 
2
 
! Отговори
МАЙ НЕ преди 11 години
ИМА ЛИ НЕЩО КОЕТО ГЕРБ ДА ЗНАЯТ?
120
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Абе допикало му се е на човека ! А може и по голяма работа да му се е до ходило!Все пак в държавата ни протакането на всичко - разследвания, процеси, присъди и изобщо всички действия на държавата спрямо хората е узаконено със законите. ТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРОМЕНЯТ И ВСИЧКО ДА СТАНЕ ЯСНО И КОНКРЕТНО. А не да питат съдиите да обясняват какво да е дадено действие или решение. ТЪПО !!!
119
1
 
6
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
...НА ТАЯ СНИМКА МИ АРЕСА ПАРКЕТО...!
118
1
 
4
 
! Отговори
до Тодор преди 11 години
Дори и извънземни да си докараме пак ще сме на същия хал Относно политиците и псевдобизнесмените ни - некадърни циници и дребни тарикати . Активно гражданско общество ни трябва , изградено от мен теб и всеки един български гражданин . Докато ние нехаем за морал законност и за бъдещето ни. НИКОЙ НЕ НИ Е ВИНОВЕН
117
1
 
8
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
скандал около Конституционния съд...ЦЕЛИО СЪД У СИБИР...!
116
0
 
5
 
! Отговори
Тодор преди 11 години
Е какво излиза, че всички , които ни управляват или наказват са некомпетентни. Ами да си вкараме германци или англичани да ни управляват, тогава България може да стане добро, привлекателно и спокойно място за живеене.
115
2
 
16
 
! Отговори
Shark преди 11 години
Скандал около конституционния съд, скандал около църквата заради намеса на държавата, изобщо ГЕРБ се *** тотално. Според мен опозицията няма нужда да прави предизборна кампания, те ГЕРБ им я направиха.
114
4
 
6
 
! Отговори
Факт преди 11 години
Защо трябваше президента да наруши грубо Конституцията и законите, за да се види, че закона за Конституционния съд е в противоречие с Конституцията? Най-нормалното Решение на проблема сега е Конституционния съд /КС/ да обяви за противоконституционни текстовете в този закон, според който новоизбрания вече член на КС, трябва да полага клетва, за да встъпел в длъжност. Според Конституцията няма такова нещо - още с Решението на парламента избраният става член на КС, а Конституцията е над този Закон.
113
2
 
16
 
! Отговори
лоялен преди 11 години
До "Конституционалистът": Много си прав. Срамно е. И всички се надлъгват. А обективната истина е, че заклелите се конституционни съдии са нелегитимни. И тримата! Защото Законът за конституционния съд е категоричен - седем дневен срок, в присъствието на точно определени хора. Просто процедурата е нарушена и според практиката на всеки нормален съд делота не се гледа по същество. Лъжат от лоялност...Има ли истина въобще в тази държава...
112
0
 
15
 
! Отговори
Най-новото:УЧУДЕН преди 11 години
Разговарят Бор. и Рос.Рос: - Не ми харесва, че спиш с жена ми!Бор: - А бе вие какво семейство сте? Единия вика ХУБАВО ми е, другия НЕ МИ Е ХУБАВО?
111
1
 
15
 
! Отговори
Ами да се научат преди 11 години
Гаф след гаф.Незнаели как се прави?Ами да се махат и да дадат право на тези които знаят.
110
0
 
14
 
! Отговори
конституционалистът преди 11 години
Смрад! Ами че конституционните съдии и държавните личности като не знаят как да спазват Конституцията, за какво говорим? Пълно падение. Всеки си тълкува Конституцията както му е изгодно .
109
0
 
27
 
! Отговори
никой преди 11 години
Как бих искал да се смея на цялата ни държавна пародия ... но ме е стегнало гърлото и ми се вие от болка , срам от безсилие . НА 43 съм и помня каква бе България , помня и народа ни ...ГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИ КАК ПРЕГЛЪЩАТЕ ЗАЛЪКА СИ ? КАК СПИТЕ , КАК ДИШАТЕ ВЪОБЩЕ ? НАРОДЕ , КАКВО ВИ ТРЯБВА ОЩЕ ЗА ДА СИ ВЪРНЕТЕ ДОСТОЙНСТВОТО ???
108
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 136.Млъкни бе дурак.Юридически си некомпетентен,тръгнал си да даваш юридически съвети.
107
18
 
21
 
! Отговори
юрист преди 11 години
Много е забавно да гледаш как комунисти-социалисти се притесняват , че законите уж са нарушени. Те , които 60 години доведоха съдиите до изпълнители на партийните решения на почти всяко дело. Те , които избиваха хора без съд и присъда изведнъж станаха демократи. Истината е че вече им се изплъзва контрола над съд. система. Мъка..а..а
106
6
 
6
 
! Отговори
без коментар преди 11 години
От интервюто на Красимир Велчев, шеф на депутатите от ГЕРБ в парламента, в. Труд. Вярно е, че в политиката грам лоялност се равнява на килограм интелект..
105
5
 
22
 
! Отговори
юрист преди 11 години
Всички юристи в БГ помежду си признаваме , че това не е държава, няма законност и няма и да има. Разминаваме се само с мнението за вината.Според мен се дължи на това, че БГ народа на първите демократични избори гласува за БКП. От там се закрепиха всички ченгета, цялата прослойка на компартията взе и икономическата власт в ръцете си. Създаде борческите групировки,легализира си парите, завладя медиите, създаде сателитни партии и "независими" сдружения с нестопанска цел. Няма спасение, бягайте....
104
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-силният аргумент,че няма разлика между едните е другите е фактът,че президентът предложи за КС Борис Велчев. А предложеният от ГЕРБ Анастасов,завършил школата в Симеоново????За какво говорим????
103
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До IQ146Защото по презумпция обичат леко да си покрадват !