Това е молитва, а не обвинения в заблуда!

Мюфтийство се извини за Абдуллах, но смени само заглавието на публикацията
4 дек 2012 20:38,
126
Това е молитва, а не обвинения в заблуда!
Атанас Михайлов избра да бъде Абдуллах. Снимка: Главно мюфтийство

Главното мюфтийство се извини за публикацията на сайта за бившия свещеник Атанас Михайлов, който решил да приеме исляма и станал Абдуллах.

Мюфтийството признава, че заглавието на публикацията „Свещеник прие исляма“ от 28 ноември 2012 г. е неточно и го коригира на „Бивш свещеник прие исляма“.

Последното изречение от статията обаче, което разгневи Видинската митрополия, остава непроменено. Заради него вчера митрополията отказа да участва в празнуването на мюсюлманския ден Ашура.

Последното изречение - „Молим Всевишния да ни напътва по правия път и да не ни оставя да бъдем от заблудените!“, не конкретизира определена религия, категорични са от Главното мюфтийство.

Видинската света митрополия определи вчера тези думи като оскърбителни и призовава всеки един православен християнин да не участва в предстоящия празник Ашура като свидетелство и позиция, че религиозните права и чувства по никакъв начин не трябва да бъдат накърнявани.

Още по темата
„Молитвата, отправяна към Всевишния „да ни предпази от заблудата“, обхваща не само религиозното убеждение и вярата, а и  житейски ситуации, свързани с всяка една личност, независимо от неговата религиозна принадлежност. Това е ежедневна молитва, която се отправя от мюсюлманите към Всевишния, целяща напътствието на самия молещ се, а не обвинения на някой в заблуда“, обясняват обаче от Главното мюфтийство. 

Главното мюфтийство винаги е подкрепяло и съблюдавало активния диалог между религиите и открито заявява, че чрез публикуваната новина не е имало за цел да накърни нечии религиозни убеждения, нито пък да се конфронтира с християнската или друга общност в страната, се посочва още в съобщението. 

Ръководството на Главното мюфтийство единодушно е решило да не дава други изявления по темата „с оглед предотвратяването на спекулации, както и избягването на доктринални спорове за това коя религия е правилна“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От кръстоносните походи ... та чак до днес милиони са избити заради различия във вярата. Атеизма, добър или лош, поне никого не беси, гори на клади, самовзривява и други религиозни начини за себедоказване пред Всевишния (Господ, буда, аллах или, както ви харесва)
74
5
 
13
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
Религията не е наш избор а избор на родителите ни техните предрасъдаци!Никой не се ражда християнин но се кръщава като такъв!Никой не става мюсюлманин доброволно обрязват ги насила като невръстни деца!Някога са ни рязали главите да станем християни после са ни рязали главите да приемеме исляма!Религията е един безкраен страх и рязане на глави е има и малко ролекси и лимузини и агентурно минало!
73
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
4. А Иисус им отговори и рече: пазете се да ви не прелъсти някой;5. защото мнозина ще дойдат в Мое име, говорейки: аз съм Христос; и ще прелъстят мнозина.6. Ще чувате боеве и вести за войни. Внимавайте, не се смущавайте, понеже всичко това трябва да стане; ала туй не е още краят.7. Защото ще въстане народ против народ, и царство против царство; и на места ще има глад, мор и трусове;8. а всичко това е начало на болки.9. Тогава ще ви предадат на мъки и ще ви убият; и ще бъдете мразени от всички народи, заради Моето име.10. Тогава мнозина ще се съблазнят; и един други ще се предадат, и един други ще се намразят;11. много лъжепророци ще се подигнат и ще прелъстят мнозина;
72
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
youtube/watch?v=2bosouX_d8Y
71
3
 
8
 
! Отговори
аз преди 11 години
Пешо, недей бърка свобода със свободия!Това че Господ ти е дал свобода на избор не значи че ти е дал свободия да трепеш и ма4каш наред без да търпиш последствията.Единствено християнството ни учи да сме добри с враговете си, защото "неведоми са пътищата господни", но ще има съд, и то строг съд един ден!Да допълня - не съм християнин, просто изучавам религиите
70
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Атеизъмът другари като партийна религия 45 години ,и още 20 пост-атеистични годинки за трупане на капитал ... ни докараха до това дередже !
69
1
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
Не бъркайте Бог със съдник и не мислете за отмъщение Бог не е страх а разбиране!
68
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
да е живо и здраво мом4ето.нека намери щастие и покой
67
2
 
12
 
! Отговори
сандо преди 11 години
то като го видиш си личи че е душевно болен
66
3
 
3
 
! Отговори
аз преди 11 години
Невярващият, езичникът счита за свой дълг да отплати двукратно за стореното му зло и се услажда от отмъщението си. Юдеинът преди Христа е отмъщавал според нанесената му обида. А християнинът, истинският християнин, не само че не отмъщава, а отвръща с добро на злото, не се услажда с нечиста радост, когато врагът му търпи бедствие, а скърби за него и му се притичва на помощ. Апостол Павел ни е заповядал: Не отмъщавайте за себе си, възлюбени, а дайте място на Божия гняв
65
1
 
9
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
Няма правилна религия!Понятието правилно е ситуация в даден момент преценено от конкретна гледна точка!
64
1
 
7
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
Факта че едни хора се обединяват и застават зад нещо означава че те застават и срещу нещо!
63
5
 
16
 
! Отговори
lokster преди 11 години
Като атеист ми е направо забавно да гледам от страни как представители на различни религии се нападат едни други, опитвайки се да определят чия религия е по-правилната... :DХристияни, Мюсюлмани... Свидетели на Йехова - все тая. Все някакви "свещеници", налагащи някакви норми, които самите те не спазват.От една страна е забавно, а от друга - тревожно. Дай достатъчно власт на който и да е, от която и да е религия и гледай веднага как започват религиозни преследвания и дискриминация по религия.Така както има ислямски фундаменталисти, така има и християнски фундаменталисти, и така има и еврейски фундаменталисти (и какви ли не други).За това - по-добре никаква религия, и човешко отношение с всички - без значение от религия, пол или раса.Няма нужда от бог за да има морал и ценностна система.
62
5
 
1
 
! Отговори
ДО69 преди 11 години
оБАДИ МИ СЕ МОЖЕШ ДА ИСКАРАЩ ПАРИ ,НО 95%ЗА МЕН ще ти дам инфо...
61
1
 
3
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
Господ бог, един създател на всичко и всички дали е така не знам защото още не съм разбрал истината,за мен е по важно опитвайки се да припозная Бог да не загубя пътя към истината!
60
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
toq pendel trqva dase sadi
59
3
 
7
 
! Отговори
Алберто Томба преди 11 години
Нема кво да се обяснявате. Слагайте жилетките с тортила и пироните, и с "Алах Акбар" пред народното събрание. Покажете там как правата вяра ви дава път към рая чрез джихад. За 72-те Девственици зад портите на Рая, богатства и вино очакващи мъчениците не съм толкова сигурен. Но блаженни са вярващите от всяка религия.Най-много да стреснете 240-те разбойника, та да почнат да вършат някаква работа.
58
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Господ бог, един създател на всичко и всички, е дал на арабското/ислямскосеме единствено сух пясък и солена вода и горещо слънце. Кои са те за да идват в нашитеземи и да ни казват и насилват какво да слушаме, говорим, ядем, как да се обличаме и какво даправим и на кои да се молим? Това е религия на беднотията, на око за око, това е култура на лошото, там където няма нищо и се избиват за последната клечка. Ние сме благословенни със богата земя, гори и красота, и трябва да я защитаваме!
57
4
 
16
 
! Отговори
физик преди 11 години
абе ние сте много болни хора в тоя форум -религия религия и пак религия-хората показват новини от марс търсят ресурси за да оцелеем а вие сте хванали мойсей за жезъла и предъвквате едни и същи думи от 2000 години -не ви ли е срам-и *** а и ние християни-а стига -спрете се малко-не обръщайте внимание гледайте да се развиваме и настигаме развитите а не да дърпаме ходжите за брадите -оставете ги -пуснете им интернет и те сами ще хвърлят ***-
56
4
 
7
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
Ако не ми вярвате кажете има ли тук някой християнин който да е празнувал Байрам с мюсюлманини освен мен?На мен ми се случи веднъж и домакина отнесе остри критики от цялата му рода!