Това е молитва, а не обвинения в заблуда!

Мюфтийство се извини за Абдуллах, но смени само заглавието на публикацията
4 дек 2012 20:38,
126
Това е молитва, а не обвинения в заблуда!
Атанас Михайлов избра да бъде Абдуллах. Снимка: Главно мюфтийство

Главното мюфтийство се извини за публикацията на сайта за бившия свещеник Атанас Михайлов, който решил да приеме исляма и станал Абдуллах.

Мюфтийството признава, че заглавието на публикацията „Свещеник прие исляма“ от 28 ноември 2012 г. е неточно и го коригира на „Бивш свещеник прие исляма“.

Последното изречение от статията обаче, което разгневи Видинската митрополия, остава непроменено. Заради него вчера митрополията отказа да участва в празнуването на мюсюлманския ден Ашура.

Последното изречение - „Молим Всевишния да ни напътва по правия път и да не ни оставя да бъдем от заблудените!“, не конкретизира определена религия, категорични са от Главното мюфтийство.

Видинската света митрополия определи вчера тези думи като оскърбителни и призовава всеки един православен християнин да не участва в предстоящия празник Ашура като свидетелство и позиция, че религиозните права и чувства по никакъв начин не трябва да бъдат накърнявани.

Още по темата
„Молитвата, отправяна към Всевишния „да ни предпази от заблудата“, обхваща не само религиозното убеждение и вярата, а и  житейски ситуации, свързани с всяка една личност, независимо от неговата религиозна принадлежност. Това е ежедневна молитва, която се отправя от мюсюлманите към Всевишния, целяща напътствието на самия молещ се, а не обвинения на някой в заблуда“, обясняват обаче от Главното мюфтийство. 

Главното мюфтийство винаги е подкрепяло и съблюдавало активния диалог между религиите и открито заявява, че чрез публикуваната новина не е имало за цел да накърни нечии религиозни убеждения, нито пък да се конфронтира с християнската или друга общност в страната, се посочва още в съобщението. 

Ръководството на Главното мюфтийство единодушно е решило да не дава други изявления по темата „с оглед предотвратяването на спекулации, както и избягването на доктринални спорове за това коя религия е правилна“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
4
 
! Отговори
ДО43 преди 11 години
МОЕМ ЛИ ДА СИ ИЗБРИШЕМ ГАЗО С ТЕХ ..
34
3
 
8
 
! Отговори
Стефания преди 11 години
Не се учудвайте на нищо. Винаго е имало, има и ще има Кириак Стефчовци. За дребни облаги са готови на всякакво човешко падение. Бог да пази България!
33
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Господ бог, един създател на всичко и всички, е дал на арабското/ислямско семе единствено сух пясък и солена вода и горещо слънце. Кои са те за да идват в нашите земи и да ни казват и насилват какво да слушаме, говорим, ядем, как да се обличаме и какво да правим и на кои да се молим? Това е религия на беднотията, на око за око, това е култура на лошото, там където няма нищо и се избиват за последната клечка. Ние сме благословенни със богата земя, гори и красота, и трябва да я защитаваме!
32
3
 
3
 
! Отговори
до 37 преди 11 години
По твоята логика където има ислям има и нефт.На път е цяла Европа да стане износител на нефт в близките 20г...ха..ха
31
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Tова е един несретник, един нереализирал се свещеник, един неуспял дори в личния си живот човек. Постъпката му ни най-малко не бива да заслужава гордост замюфтийството, и да парадират с това.
30
7
 
6
 
! Отговори
МАНГО ФАКУЛТЕТСКИ преди 11 години
ИСТИНАТА е, че в световен мащаб последователите на Исляма се увеличават непрекъснато, докато последователите на Християнството намаляват. Оправданието, че това се дължи на по-голямата раждаемост при мюсюлманите е несъстоятелно. Значителна част от новите мюсюлмани са от новоприелити тази религия хора от Африка, Азия, Северна и Южна Америка и Европа. През миналата година , например, в САЩ над 27 000 души са приели Исляма, бивайки преди туй членове на различни християнски вероизповедания.
29
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Трябва ли да припомням че където има ислям има и война, тлеене и пушек...особено когато Саудитска Арабия излива милярди долари за да разпространява тая религия, а САЩ са и закрилник и им продават оръжие за милярди. Ако хората са толерантни към исляма, то мюсюлманите ще ги провокират по всякъкъв начин на бой. На тия господ е дал единствено солена вода, сух пясък и горещо слънце, културата им е киселинна и където капнат, пуши. Трябва много мъдрост и законово върховенство превъзмогване провокациите
28
1
 
3
 
! Отговори
До35 преди 11 години
Гова е във въображаемата ВИ *** ГЛАВА СРАМ..
27
5
 
4
 
! Отговори
до 34 преди 11 години
За ходжи не се е чул този резил, а за попове е пълен нета с такива любовни попски историики
26
4
 
11
 
! Отговори
обратен преди 11 години
Тоз Абдуллах съм сигурен ,че обича турските карабини ,и за това е приел вярата им!!!
25
2
 
3
 
! Отговори
ОТ КОМИКСИТЕ преди 11 години
Имаш много поздрави от Спайдърмен.
24
1
 
1
 
! Отговори
ОТ БИБЛИЯТА преди 11 години
Имаш много поздрави
23
6
 
13
 
! Отговори
пешо преди 11 години
Този вероотстъпник ще гори в aдa .Между другото тои вече е тaм, нямa другa тaкaвa човеконенaвистнa религия кaто исляма. Които не вярва дa се консултирa с y tub.
22
2
 
3
 
! Отговори
До 25 преди 11 години
Човече, потърси специализирана помощ.
21
10
 
3
 
! Отговори
Пазарна икономика преди 11 години
Много е прав бившия папаз.Християнството взема и не дава.Исляма дава.Мутрополитите поощтряват бедния просяк дарил 37 000лв на църквата за да си купи мутрата в расо лимозина защото така е благоугодно.А Исляма дава безплатно обучение и на всеки вярващ по 200 евра.Исляма настъпвал.....ами той дава и не вярва ,че с пет риби и един хляб ще се нахрани народа.Фантазии.
20
2
 
12
 
! Отговори
Кейн преди 11 години
Абе по принцип всеки е от религията на родителите си,мюсюлманите какво толкова са се осъзнали,родил се Исмаил,казали му,че е мюсюлманин,навярно даже и не знае нищо за останалите вероизповедания,този,човек Атанас-Абдула приемам,че е направил някакво духовно търсене,макар че може би да има и други мотиви,не съм запознат,но не бива от един личностен акт,какъвто е смяната на религията да се правят медийни сензации,че и грамота му дават някаква май
19
0
 
0
 
! Отговори
До 21 преди 11 години
особено ВЛЪХВИТЕ ,КАКВО СА ОТРЕДИЛИ
18
6
 
7
 
! Отговори
22 преди 11 години
Аз съм вярващ.Защото така трябва да бъде. Христос наистина е превъплъщение на Господ-Бог.(Вижте трудовете на Емануел Сведенборг, на Петър Дънов ). Но, за съжаление, църковните служители от него насам, са изкривили учението му до неузнаваемост.А мюсюлманството е трагедия. Христос казва: Църквата,тоест любовта към Господ-Бог, е навсякъде. Сведенборг допълва: Много от върховните първосвещенници(дори папи) са в АДА, заради лицемерието си.Бъдете искрени в любовта си към нашият създател.Това е.
17
0
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
не знам кой какъв е..но като им гледам физиономиите..и 2 мата ми приличат на амуджи..на единия май че само името му е било българско..евтина реклама на мюфтийството ще знаете казвам аз..и вече не е нито новина ..нито пък ни е интересно -;)))
16
3
 
10
 
! Отговори
Монти Бърнс преди 11 години
От трън, та на глог. Сменил е едно суеверие с друго.