Бойко Борисов откри новата контролна кула на летище „София“

До 18 месеца ще бъде завършено и метрото до летището, обеща той
5 дек 2012 21:54,
88
Бойко Борисов откри новата контролна кула на летище „София“
Снимка: БТА

С водосвет и прерязване на лента от премиера Бойко Борисов днес бе открита новата контролна кула на летище "София".

Борисов благодари за благопожеланията, отправени от свещениците в навечерието на светлия християнски празник Никулден, и на всички, които работят в Държавно предприятие "Ръководство на въздушното движение" (РВД). "Браво на строителите, че са се вписали в сроковете", похвали ги той.

Премиерът изрази надежда, че "лошият пример от аерогарата, на която няколко пъти й пада покривът", няма да се повтори, както и че "са си платили всичко, за да не се налага да търсим 45 млн. долара да плащаме пистата и други съоръжения".

Той обяви, че до година и половина ще бъде завършено и метрото до летището, с което ще бъде улеснено придвижването на всички, които работят там.

„Както сме обещали, всеки ден откриваме и оставяме нови обекти на обществото“, изтъкна Борисов.

Новата летищна контролна кула на РВД е уникален за страната ни обект, който ще допринесе за развитието не само на предприятието, но и на летище „София“ и цялата българска авиация за десетилетия напред, заяви при откриването на новото съоръжение генералният директор на РВД Дилян Динев.

"Днес ние не откриваме една сграда, а една високотехнологична инфраструктура, която вече е оборудвана и готова за ефективна работа", добави той. Динев подчерта, че обектът се предава два месеца предсрочно и е изцяло построен с пари на предприятието РВД.

"Едно съоръжение, което е било заложено за изпълнение през 2006 г., стартира за реализация миналата година. Извинявам се, че предишното правителство не са си го направили, но ние за пореден път пускаме транспортна, високотехнологична инфраструктура, която може да се види, да се пипне и от утре влиза в експлоатация", коментира Московски.

Той подчерта, че съоръжението има капацитет да покрие евентуална втора писта за излитане и кацане на летище София, което гарантира развитието му през следващите 40 години.

Директорът на "Главболгарстрой" Калин Пешов обяви, че преди два часа е пристигнал от летището на Мюнхен, и кулата, която днес започва да работи на летище София, е по-хубава и от двете кули там. "Прекрасно е, че в България вече се случват подобни проекти от световна величина, с които можем да се гордеем", добави Пашов.

Веднага след като новата летищна контролна кула на летище София заработи, предстои да бъде внедрена Система за управление и контрол на наземното движение /Advanced-Surface Movement Guidance and Control System, A-SMGCS/ с функции за управление и контрол на въздухоплавателните средства по маневрената площ на летището. По този начин ще бъде осигурен безопасен и бърз поток на въздушното движение при всякакви метеорологични условия на летище София.

До края на февруари 2013 г. на новата летищна контролна кула ще бъде инсталирана и една от "сондите", предназначени за събиране на информация за електромагнитната обстановка.

След тържествената церемония Бойко Борисов разгледа новата кула на РВД.

Ден преди официалното откриване на новото съоръжение то бе показано на медиите от Ивайло Василев, директор на дирекция „Управление на въздушното движение“. Цената на новата кула на терминал II е над 15 млн. лв. Тя започва да функционира веднага и ще изземе ръководните функции на своята предшественичка на терминал I.

В кулата има помещение за ръководител полети и още петима негови колеги. Има предвидени и допълнителни места за работници, обслужващи планираната за изграждане писта за излитане и кацане на летището.

Съоръжението ще увеличи и капацитета на летище София и ще подобри ефективността на ръководителите на полети, което ще доведе до подобряване на равнището на сигурността. Ръководителите на полети ще могат да увеличат броя на самолетите, които се обслужват при условия на ниска видимост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
14
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чудя се другаря Борисов кога ще открие че не става за премиер....
56
11
 
10
 
! Отговори
Яко преди 11 години
Кой най-често реже с ножица националния трикольор на България? Българин или Тиква?
55
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Очаквайте скоро "Тиквата откри топлата вода"
54
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 42България в момента е под Икономическо робство !!! Българските инвеститори трябва да са с приоритет пред чуждите знаеш ли защо ??? Просто парите си остават в България, а чуждият инвеститор си ги взима в родината си !Задай си въпроса защо няма едно държавна българска компания, която има в актива си монополно прадприятие в друга държава за разлика от държавната чешка компания ЧЕЗ !
53
7
 
15
 
! Отговори
Иван преди 11 години
Браво!Още една добра новина.
52
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е нали я откриха кулата,когато *** беше в USA,защо пак се открива,а забравих,*** не е рязал лентата.
51
17
 
19
 
! Отговори
ха ха ха преди 11 години
Тоя кога се върна , кога почна да бълва идиотизми? Тъкмо си помислих , че *** Обама го е харесал за шут...Язък !
50
22
 
18
 
! Отговори
Трай бабо за хубост преди 11 години
От 3 години слушам:Станишев каза...еди си какво....Борисов направи...еди си какво.Едно е да го кажеш,друго е да го направиш.Комунистите много се стресират когато им се налага на бялото да кажат черно.
49
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Щом като долните червени *** пак реват от поредната си анална болка - това означава само едно: комунизма си отива от България, тоя път завинаги!
48
21
 
20
 
! Отговори
АнтиГЕРБ преди 11 години
Метрото се строи, но ще спре, защото няма ток от АЕЦ Белене.
47
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До няколко месеца и метрото ще има нужда от основен ремонт.
46
10
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Баси тоя верно като Батман, вчера в САЩ с Обама днеска реже ленти у София
45
7
 
14
 
! Отговори
до 48 преди 11 години
Милиционерите озверяват-това е добре.
44
10
 
6
 
! Отговори
до 47 опушеният преди 11 години
Пич,кой го интересува,какво ти харесва и какво не.Ти си гнида,приеми се като гнида и продължавай да живееш като такава.Светът не се върти околотеб и никой не е длъжен да ти дава лично обяснение.
43
3
 
6
 
! Отговори
филия с мас преди 11 години
до 45Съсела и *** какво са гласували, Гроб можеше да го променят имат мнозинство в парламента. Мен повече ме интересува защо Чехъла направи от Борис Велчев, на Гоце мафиота марионетката, конституционен съдия ???? Кажи бе, ти умния !!!
42
10
 
27
 
! Отговори
Селяк преди 11 години
Току-що си варосах външния ***, кога мога да очаквам Тиквуна да дойде да му резне лентата? Питам щото ми се *** 2 не видя, пък не мога преди Тиквина да го открие
41
3
 
11
 
! Отговори
до 44 преди 11 години
Не си комунист бе,по *** си,защото комунистите знаят че Станишев и Доган преди 4г.приеха закон даващ им имунитет,за политически разследвания.
40
6
 
14
 
! Отговори
филия с мас преди 11 години
Понеже някой герберски ибрекчии пишат, че съм "комунист" искам да им кажа, че не съм, а Тиквата гнусна, най-го мразя за това, че щеше да търси сметка на Съсела за престъпленията на спинозните, вместо това герб даже направиха прокурора на мафията Велчев, конституционен съдия от квотата на президента ??????
39
10
 
14
 
! Отговори
гено преди 11 години
Наскоро ша откриваме тикво ферма у нашто село ..дали големият *** ще дойде да резне лентата?!
38
10
 
17
 
! Отговори
БСП--- ПРОПАГАНДА преди 11 години
Току що Курумбашев обясняваше при Слави как в България не трябвало да има чуждестранни инвестиции,защото били пагубни за държавата и след 2 минути започна да говори за впечатленията си от посещението в Китай,как икономиката им хвърчала,но забрави да подчертае,че това е резултат от чуждестранните инвестиции в Китай.Гледаше екрана и ни лъжеше откровено,както всеки път преди избори.А бе тоя *** за говедари ли ни има?