Посещавалите по-дълго детска градина по-грамотни в училище

Това показват резултати от изследване за четвъртокласниците
Обновена: 7 дек 2012 07:37 | 7 дек 2012 07:36,
49
Посещавалите по-дълго детска градина по-грамотни в училище
Снимка: архив, Булфото

Четвъртокласниците, посещавали по-дълго детска градина, имат по-високи резултати в международното изследване "Пърлс" - за определяне на грамотността при четене с разбиране, заяви за БТА заместник-министърът на образованието, младежта и науката Милена Дамянова.

Международното изследване "Пърлс" измерва грамотността на децата на 10-11-годишна възраст или на четвъртокласниците. България е участвала в него през 2001 г., през 2006 г. и през 2011 г., като резултатите от последното проучване се очаква да излязат до края на 2012 г.

При международното изследване "Пърлс" учениците трябва да покажат своите умения в разгадаването на значението в текстовете, а не да решават тестове на принципа на тотото. В изследването през годините участват различен брой страни от цял свят, но техният брой е около 50.

От докладите на изследването "Пърлс" от 2001 г. и 2006 г. може да се установи, че българчетата, които са посещавали детска градина две-три или повече години, имат много по-голям брой точки в четвърти клас, отколкото децата, били в детска градина една година или за по-кратко, посочи Дамянова.

Тя уточни, че през 2001 г. 18 точки е била разликата между българските четвъртокласници, посещавали за по-дълго детска градина като деца и между техните връстници. При изследването "Пърлс" от 2006 г. тази разлика нараства двойно - до 35 точки - между четвъртокласниците, посещавали детска градина за по-дълъг период в сравнение с останалите им връстници.

Тези резултати от международното изследване се подкрепят и от направените от МОМН анализи на външните оценявания и предполагам, че в последното изследване "Пърлс" разликата между постиженията на учениците в четвърти клас, посещавали по-дълго детска градина, и между техните съученици, които за по-кратко са били в нея като деца, ще е още по-голяма, коментира заместник-министърът.

Това показва, че детската градина става все по-важна - не само за социализацията на децата, но и за тяхната бъдеща грамотност в училище, коментира Милена Дамянова. По думите й затова е важно да се въведе и задължителната детска градина за четиригодишните деца, като в законопроекта за
предучилищното и училищното образование се предвижда това да стане от 2016-2017 година.

Заместник-министър Дамянова каза, че за съжаление в последното десетилетие постиженията на българските четвъртокласници "падат" и това е тенденция във всички направени до този момент анализи от МОМН, макар и с уговорката, че типът задачи е различен. Тя посочи, че мерките за подобряване се въведоха едва от 2010 г. и те са свързани с задължителната детска градина за петгодишните деца и с целодневната организацияв училище.

Преди националната програма "С грижа за всеки ученик" обхващаше само пети, шести и седми клас, а сега с нея се осигуряват средства за работа с ученици със слаби резултати, както и за невладеещите добре българския език. Актуализират се и учебните програми, които също са една от причините за понижаващите се резултати на учениците, коментира Милена Дамянова.

Сега децата на четири години в детските градини у нас са около 80 процента, но задължението на държавата е към останалите 20 процента от децата, посочи Милена Дамянова. Тя добави, че то е свързано с осигуряването на допълнителни средства, като единният разходен стандарт за издръжка е по-висок с 224 лева.

Когато има задължителна детска градина, се осигурява и транспорт на децата, които трябва да пътуват от едно населено място в друго. Осигуряват се също безплатните учебници и помагала, както и поевтиняването на храненето. Това са ангажиментите на държавата и на общините, коментира
заместник-министърът.

Милена Дамянова отбеляза, че за последните три години за петгодишните деца в детските градини
допълнително бяха осигурени от държавата 83 милиона лева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
2
 
! Отговори
П.Петров преди 11 години
До Анонимен 48, Така е много зависи от учителите. За всяка една работа е така, човек трябва да има съзнанието, че за да заслужи заплатата си, трябва да е отдаден изцяло на работата си през работно време, да се старае да я свърши качествено и да се стреми съм усъвършенстване. От друга страна работодателят, в случая държавата трябва да се грижи да повишава квалификацията на служителите си и това се отнася за всички сфери.
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не е лошо държавата ни да се замисли за единни стандарти в дет. градини.Детето ми посещаваше дет. градина в София.Нивото - ниско.Когато помолих на края на г. да ми предоставят уч. помагала за да видя какво е учил, отказаха да ми ги дадат.След упорство от моя страна, ми ги дадоха и почти нищо не беше попълнено.В съседната група всеки ден изнасяха направеното от децата.При нас за 4 г., 2 тържества и нито едно стихче.Не може да се разчита на желанието на у-ките.Децата бездействат и гледат ТВ.
45
1
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 11 години
Както вече писах не съм ходил на детска градина, а после в у-ще в общия случай ходилите на детска градина бяха по-зле от нас неходилите. После моите деца се наложи да ходят на детска ясла и после на детска градина. Резултатът - примерно още преди да се научат да говорят започнаха да псуват - научено от "възпитателките" там. Оказа се, че има различни детски ясли и градини, в едни ходеха с удоволствие, а в други с право не искаха, като не само лелките бяха причината,а и децата, на военни например
44
0
 
3
 
! Отговори
statkov.nikolay преди 11 години
ОТ МАЛКИ ЩЕ СТАВАТ ПОСЛУШНИ НА ПРОГРАМАТА
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЛУПОСТИ!
42
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
43,съгласна съм с теб,но има една малка подробност-в Германия общините,където работите и плащате данъци на тази база раздават купони,които стигат за по няколко часа дневно,а останалото родителите си го плащат,като храната се носи сутрин,приготвена от мама и се съхранява в хладилник,спят на земята разтягайки постелки,заниманията и престоя е до 16 часа.Тук таксите са символични,децата спят на легла и се хранят по рецептурник,престоя е от 7-19 часа,близнаци не плащат такса,второ дете с половин такс
41
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Онзи ден по едно радио, някаква г-жа професор педагог от МОМН спореше с майки в студиото.Не можа горката да даде един смислен отговор, какво означава"социализация" на 2 годишно дете сред 30-35 подобни на него!Такъв бил норматива за групите!За мъничкия човек му трябва по-мъничък "социум", общество де!Първо са мама и татко,после братовчеди, роднини, съседи и т.н.В Германия групите са по 7-8 деца и то от2 до 5 годинки и 2 възпитателки!Като в семейство!Домашна обстановка, забавни игри, без натягане
40
0
 
5
 
! Отговори
до 41 преди 11 години
То всичко върви ръка за ръка. Като няма добро заплащане, няма желаещи да учат тази специалност или я учат хора, които просто не са успяли да завършат друго. Следователно 80% са хората, които просто не са могли нещо друго да запишат - демек не се взимат най-добрите ученици, а най-лошите. А за децата и едно време бяхме по 20 деца в детската градина, ама аз лично с удоволствие ходех и до ден днешен виждам учителката си и си говорим - просто жената обичаше деца и се отдаваше докраа на професията си.
39
3
 
4
 
! Отговори
Разочарован преди 11 години
Как една лелка ще обърне внимание на 20 деца. На 40 деца се пада един "педагог". Първо да оправят базата, да наемат обучени хора които могат да работят с ДЕЦА, а не някакви *** които не могат да си напишат имената правилно. На какво ги учат в детска градина, как да псуват, как да завиждат един на друг, как да крадат еди от друг. Когато оправят тези неща няма да има смисал да карат хора на сила, те сами ще искат.
38
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тая глупост дори по Комунистическо време я нямаше. 1-8 клас задължително, и полсе в завода (задължително)
37
2
 
3
 
! Отговори
пак от ава преди 11 години
И просто една часто от учителките гледат да не се занимават с тях и да претупат. Принципно в чужбина спането следобед не е задължително на деца след 3 години - имат стая,в която ако някой иска да спи, спи, но иначе не ги карат насила. А тук насила спят по 3 часа и после до полунощ не можеш да ги накараш да легнат.
36
3
 
3
 
! Отговори
ава преди 11 години
Определено детската градина дава повече социални контакти на децата, отделно рядко един родител се занимава вкъщи толкова с детете както в детската градина. Би трябвало там да имат доста образователни програми, песнички, научават букви, цифри, интересни факти под формата на игра и т.н. Принципно детската градина е за мен доста полезна за децата. Лошото е, че в България нещата са порочни. Г-жите, за да не се занимават им пускат филм и не излизат навън с тях и ги слагат да спят от 13 до 16 часа.
35
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма по - гадно място и от училището. Там се отнемат основни права на учениците, учи се куп безполезна информация, ученикът няма никакво право на избор. Да се закрива.
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Милена Дамянова е една доста ограничена умствено жена, за да ни дава акъл как да растат, обучават и възпитават нашите деца и внуци!
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АнонименМомичето с 6'та сигурно не ходило на детска градина :)
32
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма по-гадно място от детската градина. За нещастие мое в детството ми ходих на седмична детска градина.В понеделник ме водеха и в събота следобяд ме прибираха. Родителите ми работеха на смени, скапваха се от работа,градяха светлото бъдеще....това бе най-нещастния пероид от живота ми!Затова направих всичко възможно детето ми да не стъпи в детска градина и се радвам, че успях., защото имам свободна професия. Няма нужда децата ни да растат по калъп.
31
1
 
15
 
! Отговори
няма пари за майките преди 11 години
До до 19явно добре са те подготвили в детската градина, щом пишеш "имунитеД". Тва не може да е неволна печатна грешка от съседни клавиши например!Тц-тц! Как е ставал номерът с детските болести и имунитеТа, когато пък изобщо не е имало детска градина, а?А имунитеТ за перманентниет вирусни инфекции, ангините и бронхитите, които половин година държат детските градини полу празни - просто НЯМА! Целта е зорлем да ти вкарат детето в "калъпа" и да връткат едни пари за предучилищно обучение!Е това е!
30
0
 
2
 
! Отговори
до 28 преди 11 години
това са тотални глупости, изсмукани от пръстите ти, надявам се, че ти плащат за тия простотии, иначе .. не знам
29
0
 
2
 
! Отговори
Shark преди 11 години
Глупости!!!
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Видяхме колко са грамотни. По-грамотни не означава, че са грамотни. Справка - резултатите от НВО и зрелостни изпити. Тази година се радвахме като на бяла лястовица на едно единствено момиче, което изкара пълно 6.