Тотю Младенов: Догодина ще разкрием 130 000 работни места

Още 50 000 българи в нужда ще получават хранителни помощи
Обновена: 16 дек 2012 20:08 | 16 дек 2012 20:07,
314
Тотю Младенов: Догодина ще разкрием 130 000 работни места
Тотю Младенов при посещението му в общинското социално предприятие. Снимка: Bulphoto

Правителството ще разкрие 130 000 нови работни места и ще увеличи минималната работна заплата през следващата година. Това съобщи министърът на труда и социалните грижи Тотю Младенов при откриването в Бургас на общинското социално предприятие "Морски знаци", предаде Дарик.

Според него ангажирането на толкова много български граждани с работа ще стане възможно чрез оперативни програми за развитие на човешките ресурси, програмите за първа работа, за подкрепа и други подобни.Само по програмата за лични асистенти се планират още допълнителни 4400 свободни позиции, като през следващата година заетите по този начин ще достигнат 17000 души.

Министър Младенов сподели, че след преговори с Министерството на земеделието е било взето решение още 50 000 българи в нужда да получават хранителни помощи. Между тях ще бъдат и военноинвалидите.

От социалното министерство очакват увеличението на минималната работна заплата до 310 лв. да доведе до преговори между синдикатите и работодателите за увеличение и на заплатите в частния сектор.

Проектът за създаването на общинското социално предприятие е финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007 – 2013, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз. Дейността му е свързана с изработка на изделия на традиционните български занаяти и сувенири с морска тематика и логото на Община Бургас. Персоналът е от общо 8 души от две целеви групи: хора с трайни увреждания и самотни или многодетни майки, както и социален работник, хигиенист и счетоводител.

„Чрез ОП „Развитие на човешките ресурси“ се създаде заетост за социално уязвими хора и възможността да осигурят прехрана за себе си и своите семейства, а чрез промените в Кодекса на труда ще се осигури допълнителна заетост за хората с увреждания чрез надомна работа. Общата стойност на този проект е 295 000 лв. Това е едно от общо 35 социални предприятия в страната, в които работят над 530 хора с увреждания“, сподели министър Младенов. Той допълни още, че стремежите са в следващия програмен период тази дейност да бъде разширена.

„Радвам се, че ОП „Развитие на човешките ресурси” даде възможност за създаването на това предприятие. Тук работят социално уязвими и хора с увреждания, които се адаптираха за много кратко време и изработват сувенири с висока художествена стойност и старание. В момента има на работа назначени общо 8 души от целевите групи, които изработват различни сувенири, но скоро чрез възможностите, които дава законодателството и надомната работа ще бъде осигурена заетост за около 50 души“, заяви кметът на Бургас Димитър Николов.

Младенов и Николов откриха и Център за временно настаняване на бездомни в Бургас

„Центърът за временно настаняване на бездомни в Бургас е ремонтиран със средства по проект по програма „Красива България”, който Общината спечели, на стойност 250 000 лв. – 200 000 лева финансиране от Министерството на труда и социалната политика и 50 000 лева от Община Бургас. Чрез Агенцията по социално подпомагане от догодина ще се търси максимална възможност дейността да е делегирана целогодишно от държавата. Това ще даде възможност капацитетът на приюта да бъде разширен. Подобни центрове има в София, Пловдив и Варна, а сега и в Бургас.“, сподели по време на откриването министърът.

„В момента в Центъра са настанени 23 бездомни хора, които имат осигурена топла храна, чисти стаи и медицинско обслужване. За тях се грижат по един медицински и социален работник, психолог и арт терапевт. Идеята ни е догодина да увеличим капацитета на приюта и в него да бъдат настанени 52 души“, допълни кметът Димитър Николов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


314
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
256
1
 
5
 
! Отговори
доко преди 11 години
Преливане от празно в пусто.
255
1
 
16
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
"***"..." ...Правителството ще разкрие 130 000 нови работни места..."АБЕ, ТОТЬО...,- С КОЙ СВОЙ ОРГАН ПРАВИТЕЛСТВОТО ЩЕ РАЗКРИЕ "РАБОТНИ МЕСТА"...- ИЛИ ЩЕ УВЕЛИЧИТЕ С 130 000 ДЪРЖАВНИТЕ ЧИНОВНИЦИ...
254
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тотю Младенов: Догодина ще разкатаем майките на 7 000 000 !!!!
253
1
 
22
 
! Отговори
Очевидец преди 11 години
"Тотю Младенов: Догодина ще разкрием 130 000 работни места" Така обещавахте и в началото на мандата, и началото на 2012 г. вместо това : 200000 нови безработни. Повече не ви вярваме. Вън от властта! Ако имате още един мандат, след него България няма да съществува. Вече сме 6 милиона - барабар с ***. А пред 1989 г. наближавахме 9 милиона.
252
1
 
21
 
! Отговори
Smart преди 11 години
Тотю е врачанския еквивалент на ББ - *** селска физиономия, нагъл поглед и мутренско поведение. И това ми било социален министър. Все едно Митьо Пищова да е министър на културата... то, не че сегашния е много различен...А, и лъже също толкова цинично, като тиквата - 130хил., ама по оперативна програма - т.е. има няма 13 000, ама с мин. заплата. Вероятно *** ще го играят, че чистят улиците - тоя филм сме го гледали, Тотю! И колко ще ни струва това на нас - данъкоплатците?!
251
1
 
7
 
! Отговори
смешници преди 11 години
и на всички нови работни места ще купите колело, ама друг път
250
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нали беше забранена думичката ЩЕ??? Ама явно без нея тиквите няма какво да приказват!
249
0
 
1
 
! Отговори
Castor преди 11 години
Как точно ще стане това? Поредните глупости!
248
0
 
4
 
! Отговори
цъъъсс преди 11 години
за метачи ли на градинки и улици / че то и сега има / ха ха ха ха уби рибата
247
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И къде ще ги разкриете тези работни места, че не ни е много ясно?Повервахме, да знаеш:))))
246
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха!!!! :)))))))))))))))Ще разкриете раб. места за чистачки, а ще закриете 2 пъти повече! Не-ка-дър-ни-ци!!!!
245
2
 
9
 
! Отговори
ГЛАДНИЯТ. преди 11 години
ТОТЬО,ТОТЬО, КОЙ ТИ ВЯРВА? ДОСЕГА НИЩО ,ЧЕ ОТСЕГА НАТАТЪК?. И КАКВО ЩЕ РАБОТЯТ-ОСВЕН НЯКЪДЕ ЧИНОВНИЦИ САМО. И ТО ДА СА ВСИЧКИ ВАШИ ВЪРЛИ ФЕНОВЕ. НО ДАЛИ ИМА ВЕЧЕ ТОЛКОВА ХОРА, КОИТО ДА ПОВЯРВАТ НА ТОВА- НЕ МИ СЕ ВЯРВА.ПОНЕ МИСЛЕТЕ ДАЛИ Е ВЪЗМОЖНО ТОВА. ТОВА Е КАТО ПРИ ЛИПСА НА ХЛЯБ ДА СИ НАМАЖЕШ "ФИЛИЙКА С МЕД И МАСЛО"- А БАЛКАНСКИ ДА ВИ ВЗЕМЕ В ЦИРКА ,ЧЕ ПОНЕ САМО ДА ВИ СЕ СМЕЯТ. ТО И СЕГА ВИ СЕ СМЕЯТ НО,НЕ ИМ Е ДО СМЯХ, ЧЕ ВИ И БЛАГОСЛАВЯТ И РОДНИНИТЕ. ЧЕ ТОВА Е . НЕ СЕ ИЗЛАГАЙТЕ НАКРАЯ ПОНЕ.
244
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Лъжата - най ефикасния инструмент за управление на нашия заспал народ!
243
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тотююю, догодина няма да ви има, бе ***.
242
1
 
9
 
! Отговори
БоСимеонов преди 11 години
Тотю пак излъга
241
1
 
6
 
! Отговори
Тутю преди 11 години
Тотю Младенов: Догодина ще разкрием 130 000 работни места , но по време на изборите и това , ще е за един ден, че и по 50,00лв надник ще ви дадем
240
1
 
2
 
! Отговори
Идат избори преди 11 години
Правителството ще разкрие 130 000 нови работни места и ще увеличи минималната работна заплата през следващата година.......................................................................През следващите 20 години бай Тотю ще разкрие 130 нови работни места!
239
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не знам кой е по-голям лъжец,Тутю или Дянко?
238
1
 
14
 
! Отговори
dmm преди 11 години
Този измислен министър не разбра за 4 години какво работи ! Ще се създадат работни места по програми (насочени основно към почистване и малцинствата ) и това не решава проблема.Държавата ни отдавна няма икономически лостове да създава нови работни места!Освен това работни места за хора с образование и ценз тотално липсват(изключвам администрацията на държавата и общините , но там се назначават протежета на упр.партия най- вече)!Така че господине спрете с ПОПУЛИЗМА си!!!
237
1
 
19
 
! Отговори
ани преди 11 години
Ехей......., ***!!!!!!!!!!!Кажи защо не ги създадохте тези работни места до сега бе? На кого ги дрънкаш тези врели , некипели.Да не мислиш ,че някой ти вярва.Отврът такъв.Не се появявай ,че не мога да те гледам.Та то от теб нищо не става.Да ходиш да пасеш овцете на село.п Там ти е мястото.