Тотю Младенов: Догодина ще разкрием 130 000 работни места

Още 50 000 българи в нужда ще получават хранителни помощи
Обновена: 16 дек 2012 20:08 | 16 дек 2012 20:07,
314
Тотю Младенов: Догодина ще разкрием 130 000 работни места
Тотю Младенов при посещението му в общинското социално предприятие. Снимка: Bulphoto

Правителството ще разкрие 130 000 нови работни места и ще увеличи минималната работна заплата през следващата година. Това съобщи министърът на труда и социалните грижи Тотю Младенов при откриването в Бургас на общинското социално предприятие "Морски знаци", предаде Дарик.

Според него ангажирането на толкова много български граждани с работа ще стане възможно чрез оперативни програми за развитие на човешките ресурси, програмите за първа работа, за подкрепа и други подобни.Само по програмата за лични асистенти се планират още допълнителни 4400 свободни позиции, като през следващата година заетите по този начин ще достигнат 17000 души.

Министър Младенов сподели, че след преговори с Министерството на земеделието е било взето решение още 50 000 българи в нужда да получават хранителни помощи. Между тях ще бъдат и военноинвалидите.

От социалното министерство очакват увеличението на минималната работна заплата до 310 лв. да доведе до преговори между синдикатите и работодателите за увеличение и на заплатите в частния сектор.

Проектът за създаването на общинското социално предприятие е финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007 – 2013, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз. Дейността му е свързана с изработка на изделия на традиционните български занаяти и сувенири с морска тематика и логото на Община Бургас. Персоналът е от общо 8 души от две целеви групи: хора с трайни увреждания и самотни или многодетни майки, както и социален работник, хигиенист и счетоводител.

„Чрез ОП „Развитие на човешките ресурси“ се създаде заетост за социално уязвими хора и възможността да осигурят прехрана за себе си и своите семейства, а чрез промените в Кодекса на труда ще се осигури допълнителна заетост за хората с увреждания чрез надомна работа. Общата стойност на този проект е 295 000 лв. Това е едно от общо 35 социални предприятия в страната, в които работят над 530 хора с увреждания“, сподели министър Младенов. Той допълни още, че стремежите са в следващия програмен период тази дейност да бъде разширена.

„Радвам се, че ОП „Развитие на човешките ресурси” даде възможност за създаването на това предприятие. Тук работят социално уязвими и хора с увреждания, които се адаптираха за много кратко време и изработват сувенири с висока художествена стойност и старание. В момента има на работа назначени общо 8 души от целевите групи, които изработват различни сувенири, но скоро чрез възможностите, които дава законодателството и надомната работа ще бъде осигурена заетост за около 50 души“, заяви кметът на Бургас Димитър Николов.

Младенов и Николов откриха и Център за временно настаняване на бездомни в Бургас

„Центърът за временно настаняване на бездомни в Бургас е ремонтиран със средства по проект по програма „Красива България”, който Общината спечели, на стойност 250 000 лв. – 200 000 лева финансиране от Министерството на труда и социалната политика и 50 000 лева от Община Бургас. Чрез Агенцията по социално подпомагане от догодина ще се търси максимална възможност дейността да е делегирана целогодишно от държавата. Това ще даде възможност капацитетът на приюта да бъде разширен. Подобни центрове има в София, Пловдив и Варна, а сега и в Бургас.“, сподели по време на откриването министърът.

„В момента в Центъра са настанени 23 бездомни хора, които имат осигурена топла храна, чисти стаи и медицинско обслужване. За тях се грижат по един медицински и социален работник, психолог и арт терапевт. Идеята ни е догодина да увеличим капацитета на приюта и в него да бъдат настанени 52 души“, допълни кметът Димитър Николов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


314
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
236
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЗА РАЗЛИКА ОТ ВАС ГОСПОДА МИНИСТРИ АЗ НЕ СЪМ *Л, А ИКОНОМИСТ И ЗНАЯ, ЧЕ НЯМАТЕ ЛОСТОВЕ, С КОИТО ДА СЪЗДАДЕТЕ ДОРИ ЕДНО РАБОТНО МЯСТО, ТАКА ЧЕ ОСТАВЕТЕ БЕЗУМНИТЕ СИ БРЪТВЕЖИ ЗА ПРЕД МАЛОУМНИЯ ВИ ЛИДЕР.
235
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поредното мероприятие - с чужда пита помен. Ако не бяха Европейските социалисти и "кошмара на Борисов" - Станишев, да се борят за програмата за стинулиране на младежката заетост и за борба с младежката безработица - Тотю ще се хвали с поизостаналия червив боб, дето го раздава на малоимотните нуждаещи се ***.
234
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тези програми целят харчене на пари и не плащане на данъци. Всичко е измама. Кого заблуждава Тотю не мога да разбера и чул ли се е с С. Дянков, който иска само съкращения? В едно се убедих, програмата на ГЕРБ се изпълнява 100%: ние ще лъжем, а който ни повярва добре дошло. Да, забравих, Тотю сигурно има в предвид американските военни които се канят да се настанят в България. Даже и Брежнев не си позволи това което *** А. Ангелов си позволява. Но какво искате от див кашик...
233
1
 
20
 
! Отговори
Стефанов преди 11 години
Драйфа ми се от безкрайните опашати лъжи на този ***.
232
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тотю да ти се*ем на името знаеш ли колко ме вълнува какво ще отваряш *** хора излезте на улицата покажете кой сте, турци българи *** помаци арменци, всички да си изкажат недоволството си като пикаят и *** пред народното събрание
231
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
поздравявам цялата пасмина на ГЕРБ с песента на АЗИС - Вие за мен сте само секс.. =)
230
3
 
16
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
Българите си мислим че като БГ няма, и така бачках години наред за 450 лева. Но от 2 години бачкам в чужбина, махайте се хора, България не е света, настройват хората така че да останете да им плащате данъци и т.н. и ви манипулират че като България нямало. хахахахах ужас сега взимам 1800 евро и ми е кеф като си дойда, хора бягайте честно
229
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
това е лъжа , но какво като открият 130 000, след като ще закрият 390 000 :) Тоя *** на снимката, беше кмет на моя роден град Враца, и съсипа града, ако има 1 който го одобрява мек му кажи
228
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
откъде бе Тотю.ама вие май няма да сте на власт догодина
227
2
 
12
 
! Отговори
arhar преди 11 години
За пенсионерите може и да няма пари, но важното е да има пари за пицата и неговата Иринка, за да отидат отново на екзотична екскурзия до Сингапур ! Няма да е много, но ще бъде от сърце ! Все пак това не е екзотична екскурзия до Луната или до Сириус ...
226
2
 
20
 
! Отговори
ГЛАС НАРОДЕН преди 11 години
ТОТЮЮЮЮЮЮЮЮЮЮЮТЕЗИ ДАННИ ОТ СТАТИСТИКАТА (СТЪКМИСТИКАТА) ЛИ ГИ ВЗЕ ???
225
3
 
7
 
! Отговори
Круз преди 11 години
Трябва да си мазохист да работиш за 500 лева, но явно Българите в БГ мислят че е по добре в БГ с по малко пари хахахахахаххаха така ли се утешавате бе? Леле ужас
224
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
преди изборите всички са Аладин от вълшебната лампа.. само че Духът е мит и илюзия, махайте се от БГ бе .. колко може да си *** да седиш и да вярваш че ще се оправи нещо.. в България хората наистина са много зле, щом още седят там пред комп и мислят че с коментари ще промият нечий мозък.. не народ а ***
223
1
 
13
 
! Отговори
arhar преди 11 години
Пенсионерите с 145 лв пенсия ще преживеят и тази Коледа без Коледни добавки и ще бъдат живи и здрави и без нищото ви, но от сърце !Но, ако има хора, които желаят БГ да се стопи до 5 млн души , дали те ще спят спокойно, защото пенсионерите ще преживеят и тази зима без техните ' Коледни добавки ' ?
222
1
 
15
 
! Отговори
... преди 11 години
Като преди това закриете 260 000?Не в откриване на работни места изкуствено и из администрациите е решението, а във възможностите да се развива бизнес у нас, не само едър и монополен, който убива реалния човешки такъв.
221
2
 
11
 
! Отговори
arhar преди 11 години
Те всички в тази партия трупат рейтинг, вкл. и пицата , само дето на следващите избори няма да са първа политическа сила ...Б.Б. каза , че щял да направи отново пицата ковчежник .Пицата официално се срещна два пъти с Трактора, за да обсъждат финансови въпроси . Дали и въпросът за 10 - те % данък върху лихвите по депозити не е бил обсъждан с Трактора ?Плевнелиев назначи бивш съветник на Гоце в КС ...Има ли още нещо за чудене ?Менят си обичаите, но не и нравите ...
220
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
hahaha dnes da nee 1 april..................
219
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тате каза че ще ми купи колело ама друг път
218
1
 
18
 
! Отговори
велински преди 11 години
Статията въобще не я чета,защото знам от заглавието че това е абсолютна ПРЕДИЗБОРНА НА ГЕРБ ЛЪЖА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! НИКОГА ПОВЕЧЕ БОЙКОВИЗЪМ, СТАНИШАВИЗЪВ и КОСТОВИЗЪМ !!!!!!!!!!!!!!!!!
217
3
 
26
 
! Отговори
много ангро бе преди 11 години
Кога догодина,бе Тотьо,? След изборите,когато няма да си на власт ли? То така много лесно се обещава