Тотю Младенов: Догодина ще разкрием 130 000 работни места

Още 50 000 българи в нужда ще получават хранителни помощи
Обновена: 16 дек 2012 20:08 | 16 дек 2012 20:07,
314
Тотю Младенов: Догодина ще разкрием 130 000 работни места
Тотю Младенов при посещението му в общинското социално предприятие. Снимка: Bulphoto

Правителството ще разкрие 130 000 нови работни места и ще увеличи минималната работна заплата през следващата година. Това съобщи министърът на труда и социалните грижи Тотю Младенов при откриването в Бургас на общинското социално предприятие "Морски знаци", предаде Дарик.

Според него ангажирането на толкова много български граждани с работа ще стане възможно чрез оперативни програми за развитие на човешките ресурси, програмите за първа работа, за подкрепа и други подобни.Само по програмата за лични асистенти се планират още допълнителни 4400 свободни позиции, като през следващата година заетите по този начин ще достигнат 17000 души.

Министър Младенов сподели, че след преговори с Министерството на земеделието е било взето решение още 50 000 българи в нужда да получават хранителни помощи. Между тях ще бъдат и военноинвалидите.

От социалното министерство очакват увеличението на минималната работна заплата до 310 лв. да доведе до преговори между синдикатите и работодателите за увеличение и на заплатите в частния сектор.

Проектът за създаването на общинското социално предприятие е финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007 – 2013, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз. Дейността му е свързана с изработка на изделия на традиционните български занаяти и сувенири с морска тематика и логото на Община Бургас. Персоналът е от общо 8 души от две целеви групи: хора с трайни увреждания и самотни или многодетни майки, както и социален работник, хигиенист и счетоводител.

„Чрез ОП „Развитие на човешките ресурси“ се създаде заетост за социално уязвими хора и възможността да осигурят прехрана за себе си и своите семейства, а чрез промените в Кодекса на труда ще се осигури допълнителна заетост за хората с увреждания чрез надомна работа. Общата стойност на този проект е 295 000 лв. Това е едно от общо 35 социални предприятия в страната, в които работят над 530 хора с увреждания“, сподели министър Младенов. Той допълни още, че стремежите са в следващия програмен период тази дейност да бъде разширена.

„Радвам се, че ОП „Развитие на човешките ресурси” даде възможност за създаването на това предприятие. Тук работят социално уязвими и хора с увреждания, които се адаптираха за много кратко време и изработват сувенири с висока художествена стойност и старание. В момента има на работа назначени общо 8 души от целевите групи, които изработват различни сувенири, но скоро чрез възможностите, които дава законодателството и надомната работа ще бъде осигурена заетост за около 50 души“, заяви кметът на Бургас Димитър Николов.

Младенов и Николов откриха и Център за временно настаняване на бездомни в Бургас

„Центърът за временно настаняване на бездомни в Бургас е ремонтиран със средства по проект по програма „Красива България”, който Общината спечели, на стойност 250 000 лв. – 200 000 лева финансиране от Министерството на труда и социалната политика и 50 000 лева от Община Бургас. Чрез Агенцията по социално подпомагане от догодина ще се търси максимална възможност дейността да е делегирана целогодишно от държавата. Това ще даде възможност капацитетът на приюта да бъде разширен. Подобни центрове има в София, Пловдив и Варна, а сега и в Бургас.“, сподели по време на откриването министърът.

„В момента в Центъра са настанени 23 бездомни хора, които имат осигурена топла храна, чисти стаи и медицинско обслужване. За тях се грижат по един медицински и социален работник, психолог и арт терапевт. Идеята ни е догодина да увеличим капацитета на приюта и в него да бъдат настанени 52 души“, допълни кметът Димитър Николов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


314
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
196
3
 
6
 
! Отговори
до умните преди 11 години
Абе гледай какви умни коментари пишете тук. Много добре разбирате как ви манипулират. Но тогава аз не мога да разбера: защо не сте всеки ден пред парламента с плакат. Що аз не съм? Щото вече не съм булгаристанец вече. Но вие живеете там. Вие няма особено какво да губите, освен окови и трохи. Или всеки иска да бъде шеф на протеста? А не може ли без шеф - протест за базова демокрация по всички въпроси? Тогава няма да се страхувате, че някой може да налапа кокала.
195
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А дано,ама надали...
194
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ама за какво трябваше първо да оставите над 1 милион българи без работа та да се налага сега да ми обещавате (ние знаем как спазвате обещания) 130 000 работни места.Има нещо много пошло тука...
193
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Досега губехте по 100 000 работни места годишно. Какво промяна направихте, че така категорично да обърнете тенденцията??? Или важното е да се приказват глупости, то населението е само будали които ви вярват.ЛЪГАХТЕ ДОСЕГА И ПРОДЪЛЖАВАТЕ НАГЛО ДА КРАДЕТЕ И ЛЪЖЕТЕ!!!
192
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
I D I O T
191
1
 
20
 
! Отговори
Ясно преди 11 години
Схванахме ви идеята,макар че е трудно за нормално човешко същество да го проумее,а проумее ли го изпада в потрес.Трябва всички да станем бедни,скитници и клошари,за да могат да ни помагат с помощи за бедни и програми,които те връщат там откъдето си тръгнал.Пак с нашите пари,много ясно.Ако имаш имот,земя,къща вила,апартамент,кола ставаш опасен за властимащите.Може да си позволиш мнение различно от матрицата,даже по лошо може да се почувстваш свободен.Опасно нещо за властта.Трябва всички да се докарат до просешка тояга,после селективно ще ни подхвърлят трохички и работни места,но не на всички ще се дава,само на верните на партията и линията индивиди.
190
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
153. Да , един се е заврял и плюе по всички дето пишат , че никой няма да ни оправи , да ни почеша , ние сме *** , с тези мозъци ще умрем до кофите за *** .... Все чакаме някой !То държавара фалира , какво може да направи индивидуалния човек да си помогне ? Безработицата се увеличава !Кой е този и какво ли работи като цяла нощт пише ??
189
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тати (Тотьо) каза че ще ми купи колело ... ама друг път.
188
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Долу герберастките изчадия, начело с ***!!!
187
1
 
3
 
! Отговори
стари номера преди 11 години
Недеи да плачеш моито момчеце , мама ще ти го купи ,няма няма , мама ще ти купи ,ама УТРЕ !!!
186
1
 
2
 
! Отговори
Тотю преди 11 години
Младенов играе ролята на софийска ВРАЧКА...ПФУ....ЧЕРВЕНИ *** И ХРАНЕНИЦИ НА ЦК на БКП....*** нехранимайковски. ДС е в действие...
185
1
 
9
 
! Отговори
Истината преди 11 години
Спокойно.....столетницата все още управлява у нас! както си е било едно време, така и сега: роднини, шуреи и баджанаци на добри постове и заплати....а тия от другия лагер...ами те да духат бахура! Да не говорим колко кадърни хора избягаха на запад понеже не могат да стоят и да търпят тоя цирк булгаристански.....някой без една мозъ4на гънка да седи и да им казва кой крак да местят! Герб изпари и последните надежди 4е БГ ще се оправи и тия специалисти ще се върнат и заедно да се борим и да градим.
184
1
 
7
 
! Отговори
DUDUK преди 11 години
DA SHE OTKRIYT 130000 RABOTNI MESTA ZA OVCHARI
183
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
da se nadiavame togava!
182
1
 
8
 
! Отговори
Хм... преди 11 години
Избори..., не виждате ли, че от сега се готвят да манипулират изборите. Те предните бяха пълна пародия и сега ни чака същото. Жалкото, е че няма вече хора в тая държава, да се дигнат и да изметат улиците от тези палячовци.Тези първо смачкаха дребният и средният бизнес-гръбанака на всяко едно общество. После места щели да откриват. Къде? В моргата ли. Ако, е така да са за тях!
181
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какви места и за какви пари? Работя в Германия и ми се плаща на час. Получавам достатъчно за квартира и храна и не се чудя дали ще умра от глад. А тоя какви места ще разкрие? За по 350 лв. заплата?! И с тия пари ли ще кара хората да остават в България? Че то наема дори не можеш да си платиш с тия смешни пари, какво остава за храна... Изгонихте хората от България и продължавате да ги гоните - вече никой не ви вярва, че нещата ще се оправят. Мизерници и продажници...
180
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Голем шегаджия бил тоя бе!
179
1
 
15
 
! Отговори
Георги преди 11 години
До ИзбирателАз силно се надявам тия да са аут на другите избори но дори и така да стане трябва да ви е ясно, че с другото правителство което и да е то няма да има промяна защото тоя *** оставя държавата на прага на фалит.
178
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Еее това бъдеще неосъществимо
177
0
 
3
 
! Отговори
гого преди 11 години
Ще!