По-лесна програма по български език за началните класове

Въвеждат предмет „Гражданско образование” в 11-и и 12-и клас
Обновена: 19 дек 2012 22:18 | 19 дек 2012 20:07,
56
По-лесна програма по български език за началните класове
Снимка: архив, Булфото

По предмета „Български език и литература” се готви олекотяване на учебната програма, като просто и сложно изречение вече вместо в начален, ще се учат в прогимназиален етап. Това заяви зам.-министърът на образованието Милена Дамянова. 

Учениците в начален етап не могат да осъзнаят все още същината на простото и сложното изречение и за мен лично няма логика да въвеждаме такава сложна терминология и такъв сложен синтаксис в началните класове, за да може да се обясни пунктуацията, коментира тя.

Според нея пунктуацията може да се обясни с практически задачи на учениците от началните класове.
Затова се обсъжда простото и сложното изречение да "отидат" в прогимназиалния етап - да се "качат" в пети и в шести клас, за да могат учениците да осъзнаят техния смисъл.

„Това, че запетая се пише пред "че" и пред "защото", учениците ще могат да го научат чрез  практическите задачи и ще могат да го прилагат“, посочи Дамянова.

Сега всички тестове и изпити от външното оценяване показвали, че учениците продължават да не знаят къде точно се поставят запетаите, както и как се формулира сложното изречение. Предвиждат се обаче  и повече часове за упражнения по „Български език и литература”. 

Законопроектът за предучилищното и училищното образование предвижда до десети клас гражданското образование да бъде интегрирано в останалите учебни предмети, а в 11-и и 12-и клас то да бъде отделен и задължителен предмет.

Попитана какви теми ще се включат в гражданското образование до десети клас, заместник-министър Дамянова посочи темата за правата на децата, която ще присъства в учебната програма по "Човекът и обществото" за началния етап. Други теми за началните класове ще са за запознаването на учениците с различните институции у нас и в ЕС.Програмата за 11-и и 12-и клас все още се подготвя.

Новият Закон за предучилищното и училищното образование се очаква след Нова година да влезе за второ четене в парламента.

От този закон зависят новите учебни програми, след които ще последват и новите учебници, за които толкова много се говори, коментира Милена Дамянова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
1
 
! Отговори
Rabik преди 11 години
Това хубаво, но какво ще правим с онези, които не се научават въобще да четат и пишат, а са стигнали да 5 клас??????????
49
0
 
1
 
! Отговори
муспи преди 11 години
Българско училище ще има когато България стане българска. На партизанска война с ***!
48
0
 
3
 
! Отговори
Е не не не... преди 11 години
Тия все повече къртят.... Айде сега да си го кажем - не трябва децата да знаят и да разбират нещата. Не трябва да мислят. Нека наизустят правилото без да го разбират.... Това ли е концепцията на образователнаа ни система?
47
0
 
4
 
! Отговори
кой комитич преди 11 години
Работата не е в лесно- трудно, а в адекватно предаван на децата материал с възможност да се упражняват и научават още в училище. И то такъв материал, който им е житейски необходим. У нас образованието е суха и най- често- напълно излишна теория, сложна терминология, излишни подробности, които децата трябва за наизустят, при това със загърбване на необходимите знания и умения.
46
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
всичко е за ***..те едно изречение на български не знаят ..колкото и просто да е.стига с ***!
45
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Между другото, на запад има гражданско образование... а в САЩ дори задължително се учи конституцията (и те изпитват върху нея).
44
0
 
11
 
! Отговори
. преди 11 години
Доала,съгласна съм за учебниците от 50-те,ама мислиш ли,че тия дето правят сегашните са чували за проф.Андрейчин?Не само материала за просто и сложно изречение,ами и за корен,представка,наставка,сродни думи-това е толкова отвлечено за 60%от учениците/щото са от ромски произход и хал хабер от нищо си нямат/.Български език /в начална степен/да се учи като преди 30 год-само четене,преписи за краснопис и диктовки.Аз от едно време помня,че до трети клас думата диктовка стоеше неизменно на дъската.
43
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като за начало да махнат 10 букви от азбуката, а други да заменят с цифри. О6те претенций?
42
0
 
10
 
! Отговори
Дон Кольо преди 11 години
Егаси промените, ще кажеш, че учениците са твърде натоварени или пък грамотни.
41
0
 
3
 
! Отговори
tajno.. преди 11 години
I posle ot takiva "oprostiavania na uchebnia material" horata rasiat gluposti ot sorta na "vodata se izpariava pri minusovi temperaturi" (za spravka, edna druga dneshna statia). Tova naselenie savsem ste go zakasa do dve-tri godini, samo prosti i glupavi hora se proizvejdat. :(
40
1
 
8
 
! Отговори
съвременен Мингал преди 11 години
Важнуй кифтаци и пари да има на всеки 4етири години,за ***.Щот гладни жината и той.
39
0
 
9
 
! Отговори
киро преди 11 години
от лоша по лоша ще става образователната система и тоя министър прави пи ар върху недообнислена промяна, защото в класовете преди гимназията се учат най-важните и също най-много неща. докато в гимназията особено в последните класове доста пресилено казано се "учи" :) така, че преместването на правилото в 11, 12 клас не помага нито на учениците нито на образователната система, която плаче за реформи от както се помня :)
38
1
 
4
 
! Отговори
tajno.. преди 11 години
mi stava kato cheta podobni ***.Az ne jiveia v BG ot dete no pomnia che v osnovnoto uchiliste uchehme dosta slojni nesta:fizika,himia,biologia,iadrenite reakzii,gledahme nesta pod mikroskop.Mai takiva raboti izobsto niama veche,stom dori balgarski oprostiavat.Dezata opredleno ne sa tapi a se "zatapiavat" ot sistemata,narochno,bavno i sigurno.Radvam se che sam se mahnala i opredeleno niama da se varna i da ostavia moite deza da oglupeiat v tezi fabriki za poluidioti,koito narichat "uchiliste".
37
0
 
2
 
! Отговори
go60 преди 11 години
Deligiranite budget osven obrazovanieto sasipaxa I zdraveopazvaneto.Programite sa za che6ane na ezika.6toto zadarganeto na u4enici se e prevarnala v samocel.
36
0
 
18
 
! Отговори
Даола преди 11 години
Българските ученици от 5 до 12 клас разчитат на частни уроци по какво ли не - най-вече математика, български и чужд език. Аз научих навремето руски и немски със супер произношение в обикновено средно училище, без частни уроци, но имах прекрасни учители и по двата езика. Не се давам за пример, аз имам лингвистичен талант и зная 6 езика основно, които мога и да преподавам, но наблюдавам как се преподава в училищата: там учителките не могат да се справят с дисципината,а избират и лоши учебници.
35
1
 
26
 
! Отговори
Даола преди 11 години
Всички учебници по български са лоши - трябва да се напишат на достъпен за децата език и граматиката да се обяснява просто, защото тогава всеки я разбира и запомня още в час. Сега има едни дълбокомислени фрази, които издават пълната несъстоятелност на авторите, които са преписвали и нагласяли всичко така, че да стряскат някого с високото си " ниво". Имам учебници по бългаски за педагогическите инстиути от преди 50 одини от академик Андрейчин и колектив, които обясняват всичко лаконично и точно.
34
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
България през 80теима повече дял отсветовната икономикаот сегашният дял наФинландия отсветовна икономика.
33
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Да се обеси НЕ, да се освободи!"- написал царят. Ама някоя *** гъска като преписвала документа, написала: "да се обеси, НЕ да се освободи!"Едната запетайка , поставена на погрешно място, обесила подсъдимия. Дали запетайката е виновна? Или просто ако махнем и пълния член, и запетайките, животът на простака ще стане още по-богат...
32
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Имахме един преподавател по български , който ни казваше , запетаята е много важен знак .С нея разделяш 2 действия . Иначе ако си в съда може да убиеш човек и ни даваше изречението:Наредено е : Да се убие не да се остави . Значението се променя от мястото на запетаята .
31
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е как чак в пети клас ще се учи сложно изречение , защото незнаят къде да слагат запетая?Могат да говорят , а е трудно в училище да ги научат да слагат запетаи .Или програмите са занижени , защото чиганчетата незнаят български ?Какво е трудното в 4 ти клас да напишат едно сложни изречение , например:Затворих прозореца , защото започна да вали .Трябва да има програми , за тези които тепърва учат бюлгарски , някои сигурно никога няма да го научат сложното изречение на български ??