Спасиха от измръзване жена и три деца, минали нелегално границата

Друга жена обаче починала заради студа
Обновена: 21 дек 2012 20:22 | 21 дек 2012 20:07,
41
Спасиха от измръзване жена и три деца, минали нелегално границата
Снимка: архив, БТА

Служители на ГД „Гранична полиция“ спасиха група чужденци, преминали нелегално границата ни, съобщиха от МВР.

Хеликоптер на „Гранична полиция“ извършвал рутинен полет, когато служителите в него забелязали на около 700 метра  от линията на българо-турската граница  петима души, сред които и деца. Пилотът веднага се спуснал до възможната за това височина и след извършен въздушен десант единият от служителите на ГПУ-Болярово успял да слезе при групата – жена и три деца били премръзнали, близо до тях лежало безжизненото тяло на друга жена.

За случая били уведомени надземните патрули на граничното управление, които с помощта на високопроходимите автомобили успели да стигнат близо до мястото – трудно проходима местност.

На ръце граничните полицаи пренесли оцелялата жена и децата и ги откарали в с. Крайново, където им е оказана адекватна медицинска помощ.

Последвало допълнително облитане на хеликоптера и в местност между селата  Крайново Голямо Шарково били забелязани други седмина – петима мъже и две жени, които на различно разстояние и трудно се придвижвали през преспите.  След подаден сигнал на място пристигнали гранични екипи.

Единият от мъжете на развален български обяснил, че е сириец и че починалата е негова съпруга, всички те били без документи за самоличност. Задържани са в ГПУ-Елхово, по случая е образувано досъдебно производство, работата по изясняването му продължава.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
та при такова преминаване в частни ръце..нямаше как да се запази цикъла на редовното снабдяване на магазините с продукти..а някой частници и не мислеха да продължат тази дейност..защото имаха други икономически планове.тогава беше бум от нови кафенца..кафето вървеше само..а и хората нямаха пари..и изобщо настана един хаус в цялата държава..та нямаше как да не се променят нещата..много има какво да се каже по темата на младите.но какво от това дори и да узнаят истината?
31
1
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
така беше Валенце..децата не помнят..нямаше как..но ние помним..НО ЗАЩО БЕШЕ ТАКА? защото всичко в тази държава абдекира..спря и да работи и се ослушваше за утрешния несигурен ден..започна всичко да преминава в частни ръце.правоимащите заграбиха и приватизираха на часа до каквото се докопаха.изгониха хората на улицата..а тази синя партийка ..излъга и унищожи икономически цял един народ..с някакви приказки за "нова демокрация" е..видяхме я тази нова демокрация..и ама хич не ни хареса УВИ
30
3
 
0
 
! Отговори
Валя до 36 преди 11 години
После изчезнаха и супермаркетите. Междувременно правителството въведе купони върху основни хранителни продукти, чакаше се на опашки за тях, пред мен на опашка е падал и умирал човек. Масово работехме за по 5-10-15 долара месечно. Спуснаха савака по границите, за да не се спасяваме в самозабравилата се от преяждане чужбина. Това не важеше за парите ни, националното богатство изтичаше от страната, а хората бяха подложени на този геноцид. И ставаха нещастни случаи, когато се спасяваха през граница.
29
2
 
0
 
! Отговори
Валя до 36 преди 11 години
Ако сте на 20, 25, 30 и даже на 30+, Вие няма как да си спомняте, защото едно дете не се интересува от такива неща. Навярно може да се намерят данни post factum в мрежата, но други документални справки трябва да търсите в старите вестници, защото тогава интернет не беше развит, пък и не ни беше до него. Всъщност е достатъчно да попитате по-възрастни хора какво е било. Храните в магазините изчезнаха, по празните лавици на супермаркетите сиротееше някоя кутийка чай или бутилка оцет.
28
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до Валя Нещо нямам такива спомени? Я дай малко фактология? Всеки пресякъл границата нарушител е криминален тип. Има си ред и закони. Неканените гости са неканени. Поел си риска, плащаш цената.
27
1
 
4
 
! Отговори
За 29 преди 11 години
Извинете за изпуснатата дума. Където пише "десетки" в Ирак, да се чете "десетки ХИЛЯДИ в Ирак". Броят на сирийските бежанци в различни държави е около половин милион. По официални данни в Турция са към 150 000.
26
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Горките хора!
25
3
 
10
 
! Отговори
Николов, Русе преди 11 години
До 23Абе щом сирийските *** не остават в братският им Анадолски ***, а дават зор дори с риск да им измръзнат задниците да минат границата и да дойдат в България, значи ситуацията там не е толкова захаросана, колкото много тукашни *** се опитват да представят. На някакъв измислен икономически ръст и ислямски рай. Манафът Ердоган и неговите Мюсюлмански братя бяха причина за войната в Сирия, пък негативите сега ще са за нас. Не те, ами ние ще трябва да храним ***!
24
5
 
10
 
! Отговори
Валя преди 11 години
Спомням си за българи, измръзнали в опит да пресекат границата през жестоките зими след оттеглянето на Живков. Имаше и задушени в тайниците на камиони. Никой не е застрахован, никой не бяга от хубаво. Сирийците нямат и вярна представа какво са нашите зими. Това са нещастни жертви на войната и подмолната световна политика, нямат никаква вина за обедняването в България. Дано имат по-добра съдба.
23
1
 
7
 
! Отговори
До 24 преди 11 години
Турция е единствената граничеща със Сирия страна, която не е обхваната от "Арабската пролет". Но сирийците бягат във всички посоки, за да си спасят живота, в Ливан и Йордания са повече отколкото в Турция, има десетки и в Ирак, даже в Северна Африка. Но е право, че Турция има достатъчно възможности да поеме бежанци. Право е, че и богатите арабски държави би следвало да им предложат помощ, поне материална, не знам дали го правят, не съм ровила в новини на други езици. Но са длъжни поне с пари.
22
7
 
4
 
! Отговори
читател до АНОНИМЕН преди 11 години
Тук има мечтатели за тошковото време, когато на границата най-вече разстрелваха наши бежанци, никой не искаше тук да влезе. И на никой не даваха да излезе.Стотици са жертвите край граничната полоса, извергите убийци още са живи и се гордеят с "подвизите си". Верни на партията...Границата с Турция е съоръжена с всичко необходимо за контрол , по цялата и дължина, но Турция нехае за тезикоито бягат от там - тя е "добър" съсед.
21
2
 
12
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 11 години
номер 3 сега ли разбра че сме разграден двор? и куцо и сакато,черно и бяло що е човек може да си дойде при нас? защо едно време когато граничарчетата с кучетата пазеха..и птичка не можеше да прехвръкне по Тошово време? това е" демокрацията сега" разграден двор..някаква гранична полиция..която ту я има..ту я няма ..която няма как да покрие цялата ни граница ...икономии братче..това е положението..а и с новите ценности на ЕС ..да се чудим пазят ли ни или не
20
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 123Сирия не граничи със Саудитска Арабия, нито с Дубай. Бежанците не са екскурзианти, нямат свободен избор, движат се, където могат да отидат по пътищата на войната. Не знам защо не остават в Турция, тя е силна икономически и голяма по размер, би могла да ги приеме.
19
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 123Има сирийци-християни.
18
1
 
23
 
! Отговори
Валя преди 11 години
Голяма похвала заслужават граничарите, които са действали в трудни условия.
17
1
 
8
 
! Отговори
rom преди 11 години
za6o ne osanat v tursia tursia nali e velika strana
16
4
 
31
 
! Отговори
Валя преди 11 години
Потресена съм. Горките хора не са тръгнали от хубаво през преспите в това вълче време.
15
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Лека й пръст на женицата , а на останалите - дано Бог се смили над тях и ги пази , както и нас. Много мъчни времена са ,когато има войни.
14
3
 
22
 
! Отговори
4ovek преди 11 години
Ami zasto ne se postavim za moment samo na miastoto na preminavastite bezantsi? Kak bihme iskali da se otnesat s nas i nasite deza ako v stranata ni izbuhne voina kato v syria i se prinudim da biagame prez 4uzdi granizi???!!! Togava ste vi presahnat psuvnite i balkanskata prostotia! 4uvali li ste niakoga za OON, 4oveski prava 1948? Niama granizi, niama razli4ia - vsi4ki sme ednakvi! Edni po-4ovezi, drugi po- prostazi...Vav vsi4ki religii vazi sastoto:ako ne mozes da napravis dobro, ne pravi zlo!
13
15
 
11
 
! Отговори
anonimen ot germaniy преди 11 години
abe tapanari,kvo se pravite na golema rabota,gladni ste kato va6ki,da va svetna tezi hora idvan na zapad ,prosto teritorialnoto razpolojenie e takovo,4e tryabva da preminat ot tam.tapanari takiva.