Възобновяват делото "САПАРД"

Бойко Найденов е внесъл предложение за уволнение на прокурор Ненков
24 дек 2012 16:36,
269
Възобновяват делото "САПАРД"
Марио Николов, един от подсъдимите по делото. Снимка: Bulphoto

Делото за източване на 7,5 млн. евро по програма САПАРД ще бъде внесено отново в началото на следващата година. Това съобщи пред БНР директорът на Националната следствена служба и бивш изпълняващ длъжността главен продурор Бойко Найденов.

Марио Николов, Людмил Стойков и още 5 други лица бяха оправдани на втора инстанция от настоящия член на Висшия съдебен съвет Калин Калпакчиев, който обвини прокуратурата, че е „минирала" обвинителния акт. По-късно стана ясно, че прокурор Стойчо Ненков еднолично е взел решение да оттегли протеста срещу присъдите на Николов и Стойков.

Ненков обясни, че е направил това поради липса на документи, които да уличават двамата в престъпление. Колегите му твърдят, че има подобни доказателства.

Найденов посочи, че в момента тече проверка дали Ненков е имал достатъчно време да се запознае с материалите по делото, преди да оттегли протеста. Той добави, че е внесъл предложение във Висшия съдебен съвет за уволнението на обвинителя.

Разделянето на делото на части е един от аргументите на прокуратурата да поиска възобновяване от досъдебната фаза. Според Галина Тонева, зам.- главен прокурор, обвиненията трябва да бъдат в едно дело. Точно по този начин се води и процесът по аферата в Германия, където двамата подсъдими вече изтърпяха наказанията си.

Другата основна причина прокуратурата да поиска процесът да тръгне отначало е фактът, че съдия Румяна Ченалова, която гледа делото на първа инстанция, е била адвокат на един от обвиняемите заедно с Николов и Стойков. При това положение тя е трябвало да си направи отвод. За този случай преди няколко дни бе сезиран и ВСС.

Третата причина, която Тонева посочи, е оттеглянето на протеста на прокурор Ненков, срещу когото вече е започнало разследване за възпрепятстване на прокуратурата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


269
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
6
 
9
 
! Отговори
една преди 11 години
Баба ми казваше - ще разбереш един човек какъв е по очите и погледа. И да ви кажа право гледах много внимателно интервюто на ББ при Кеворкян и стигнах до извода, че погледа му не е лукав като на Станишев, не му шарат гузно оченцата като на Станишката.Ама днес като отидох в магазина и си отворих портмонето, пак му се ядосах.
127
0
 
3
 
! Отговори
Дедо Коледа преди 11 години
Айде пич, при следващото наминаване да те заваря в бургаския!...,манастир... хо,хо.хо ...
126
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Излиза, че 20 години се крадеше като за последно. На всички управляващи са им виновни предишните. И никой на никого не смее да потърси отговорност. Жан Виденов ясно си го каза, как Костов е обещал да не пипа червените, за да вземе властта.Гледаме театри повече от 20 г. и това си е.
125
0
 
15
 
! Отговори
до 159 преди 11 години
Умните и образовани хора отиват в чужбина от 20г.защото знаят,че там знанията и уменията им ще бъдат оценени.Да ще са далече от роднини и приятели,но предпочитат по-доброто за себе си.В България никога не е имало работеща икономика,качествените хора никога не са били оценявани защото никога не сме имали бизнес.Огледай се.400 000 безработни а не е затворено нито едно предприятие.Какво са работили тия хора преди 5г.България е страна на продавачки и строителни работници,защото е печелившо.Истина.
124
1
 
6
 
! Отговори
Кирил преди 11 години
37-бай Тъпчо,отново сложи в малкия си джоб всички и с една от неговите си истории каза много повече по въпроса отколкото всички "анализатори" взети заедно ;)
123
1
 
10
 
! Отговори
до 156 преди 11 години
Не тук е мястото да изреждам какво трябва да направи Бойко, но едно ще кажа - за да има държава, трябва да има народ! Умните и образовани българи трябва да са ТУК, а не в чужбина. Каквито и кули-могили да построи ще изглеждаме като македонците с паметниците.*** няма да оценят построеното. България е за българите и Бойко трябва да ги задържи ТУК! Извън София, България е пълна мизерия!Има много какво да му се казва на Бойко, но за съжаление ние обикновените хора нямаме думата.
122
0
 
6
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 11 години
Доколкото става ясно от статията , въпреки че на всички бе ясно от началото инфантилността на делото , дядо Коледа е донесъл ново обвинение въпреки подаръците от Сапардската група , раздадени на подходящите длъжностни лица / *** / !
121
0
 
6
 
! Отговори
до 155 преди 11 години
Според теб какво трябва да направи Бойко.
120
5
 
6
 
! Отговори
до 152 от 140 преди 11 години
Благодаря за отговора, НО Бойко трябва да разбере най-сетне, че гладният трудно ще прогледне, даже става нервен и агресивен. Така че, ако си мисли още 5-6 години да експериментира с човешката физиологична издръжливост, няма да му се получи. Бойко много греши, че спасява и строи държавата, а погубва и прогонва народа.Моето уважение към него, но е така.А за БСП/ДПС казах - НИКОГА!
119
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АНАЛизатор до 146 Докато такива като тоя влизат в затвора, но ги заменят други двама като него - на народа няма да му става по-леко. Както искаш така го разбирай! А докато подхода е "настоящи" и "бивши", тоест "наши" и "ваши" - точно това става. Махат един на негово място идват поне двама, дето смучат още повече! Все едно да си пуснеш лисица в курника че да те пази от невестулки - тя ще пази от невестулки, ама какво става кокошките, а? Пак ги няма!
118
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не разбрахте ли,че крадците в БГ няма да свършат!Само Пиночет!!!
117
1
 
6
 
! Отговори
АНАЛизатор до 146 преди 11 години
За мен и за хората е важно такива като този да влизат в затвора,защото това заслужават,ти го разбирай както искаш и върви на....сещаш се къде.
116
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Излиза, че докато не измрат от старост или от преяждане червените кукловоди - масоните от ДС и БКП/БСП, оправия в тази държава няма да има. Щом 23 години вече проектите им работят безупречно, жална ни майка.
115
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За крадците от САПАРД - дрянов САП и удар със обратен ГАРД!
114
2
 
10
 
! Отговори
АНАЛизатор преди 11 години
Защо имам чувството,че след като на червените прокурори и съдии им свърши мандата,някак си нещата ще си дойдат на мястото и откровени лъжци като този ще гният в затвора.Да е жив и здрав Станишев за да ни напомня никога повече да не правим грешката да му дадем да управлява.
113
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До До 139 Ако това което казваш ТИ беше истина - до сега Масларова щеше да е със "сливенско жителство", Доган щеше да е поне в следствения арест или да е избягал в Турция, Р.Овч. също като доган или щеше да търси милост в Москва. Да ама не....
112
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 140 Към момента Боко така се *** че няма проблем БСП да имат управление под титулярното си име в коалиция с някои. Възможно е ГЕРБ да спечели изборите, но да няма мнозинство, както през 2005та. И ще има сеир. Доган лятото ще докара рейсовете. *** са гладни, ще гласуват и за 10 лв. Качествения "матрял" - съвсем избяга... така че сеира ще е пълен. Боко, Цоко, и още 10-тина баш ГЕРБаджии ще бъдат водачи на листи така че ще си гарантират имунитета :))))))
111
1
 
6
 
! Отговори
ДО 138 преди 11 години
Виждам, че си доста навътре в нещата, защото е така. Само ми е интересно кой ще е следващият проект на когото ще заложат ДС /настоящите масони/, защото е ясно че те дърпат конците. ?
110
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 138 Проектите на БСП които се обръщат срещу тях свършват 2 метра под земята. Като мултигрупенфюрера, Кюлев, плеяда мутри дето мислеха че са станали по-силни от създателите си. За Боко има толкова компромати, че самия факт че не се вадят значи че ББ си върши работата добре - слушка какво му пеят от ДС и изпълнява. В замяна има и някое милионче и за него... Цуцо е човека които държи ББ изкъсо, а пърДянков е тоя дето пази парите да отиват на правилните места (при олигарсите).
109
2
 
8
 
! Отговори
Voux populi преди 11 години
Господ да спаси народа! Да живее народа, долу капиталистическите душмани, народни изедници!