Възобновяват делото "САПАРД"

Бойко Найденов е внесъл предложение за уволнение на прокурор Ненков
24 дек 2012 16:36,
269
Възобновяват делото "САПАРД"
Марио Николов, един от подсъдимите по делото. Снимка: Bulphoto

Делото за източване на 7,5 млн. евро по програма САПАРД ще бъде внесено отново в началото на следващата година. Това съобщи пред БНР директорът на Националната следствена служба и бивш изпълняващ длъжността главен продурор Бойко Найденов.

Марио Николов, Людмил Стойков и още 5 други лица бяха оправдани на втора инстанция от настоящия член на Висшия съдебен съвет Калин Калпакчиев, който обвини прокуратурата, че е „минирала" обвинителния акт. По-късно стана ясно, че прокурор Стойчо Ненков еднолично е взел решение да оттегли протеста срещу присъдите на Николов и Стойков.

Ненков обясни, че е направил това поради липса на документи, които да уличават двамата в престъпление. Колегите му твърдят, че има подобни доказателства.

Найденов посочи, че в момента тече проверка дали Ненков е имал достатъчно време да се запознае с материалите по делото, преди да оттегли протеста. Той добави, че е внесъл предложение във Висшия съдебен съвет за уволнението на обвинителя.

Разделянето на делото на части е един от аргументите на прокуратурата да поиска възобновяване от досъдебната фаза. Според Галина Тонева, зам.- главен прокурор, обвиненията трябва да бъдат в едно дело. Точно по този начин се води и процесът по аферата в Германия, където двамата подсъдими вече изтърпяха наказанията си.

Другата основна причина прокуратурата да поиска процесът да тръгне отначало е фактът, че съдия Румяна Ченалова, която гледа делото на първа инстанция, е била адвокат на един от обвиняемите заедно с Николов и Стойков. При това положение тя е трябвало да си направи отвод. За този случай преди няколко дни бе сезиран и ВСС.

Третата причина, която Тонева посочи, е оттеглянето на протеста на прокурор Ненков, срещу когото вече е започнало разследване за възпрепятстване на прокуратурата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


269
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
21
 
! Отговори
Анализатор преди 11 години
Ще се осъзнаем, ама късно. Все пак, по-добре късно, отколкото никога. Трябваше да ни притиснат до стената, за да излезем от щраусовата поза. Кражбата си е кражба, винаги е на гърба на народа. Данъкоплатците, а не корумпираните съдии плащат всички европейски глоби, компенсации и обратно отсъждания. Ние нямаме свестни адвокати и съдии. Не можем да намерим поне един що-годе читав. Все има нещо, все се оправдават, изясняват, доказват и накрая подават оствка. А ние плащаме??!!...
7
1
 
37
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
А какво...стана с...делото на Масларова,за милионите присвоени.Изкара един депутатски мандат без ...резултат;сигурно ще...избута,още...един.
6
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От 2007-*** насам никой не се намери да ги осъди освен разкритията на ОЛАФ, защо г-да властимащи?
5
1
 
21
 
! Отговори
МАРИО НИКОЛОВ ... преди 11 години
....ЧОВЕКА , КОЙТО ИМАШЕ ХЛ.КЛЕТКА В БИВШИЯ СОФИЙСКИ МЕСОКОМБИНАТ, КЪДЕТО СЕ СКЛАДИРАХА КОНФИСКУВАНИ МЕСА ОТ ДВСК....И ТОЙ ГИ ПРОДАВАШЕ ,НАНОВО--ВМЕСТО ДА ОТИДАТ НА ЕКАРИСАЖ!Питайте по този въпрос , бившия директор на ДВСК...д-р.Кънчев!Заедно ,бяха комбина с Марио!
4
1
 
30
 
! Отговори
един преди 11 години
Не само този,аи гоце и още доста като тях да търкат наровете по за 15-20год Крадоха крадоха ,че се забравиха
3
3
 
32
 
! Отговори
Samo minavam преди 11 години
Мазни,жалки,смешни души.Как ще осъдите комунист,спонсор на другаря Първанов....,маи,маи мися невъзможна.
2
1
 
46
 
! Отговори
URA преди 11 години
Да се възобнови и делото "милен велчев - външен дълг" !!!Още повече че вече главния прокурор не се казва Велчев.
1
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Докато го завършат това дело внуците ви ще остареят.