Възобновяват делото "САПАРД"

Бойко Найденов е внесъл предложение за уволнение на прокурор Ненков
24 дек 2012 16:36,
269
Възобновяват делото "САПАРД"
Марио Николов, един от подсъдимите по делото. Снимка: Bulphoto

Делото за източване на 7,5 млн. евро по програма САПАРД ще бъде внесено отново в началото на следващата година. Това съобщи пред БНР директорът на Националната следствена служба и бивш изпълняващ длъжността главен продурор Бойко Найденов.

Марио Николов, Людмил Стойков и още 5 други лица бяха оправдани на втора инстанция от настоящия член на Висшия съдебен съвет Калин Калпакчиев, който обвини прокуратурата, че е „минирала" обвинителния акт. По-късно стана ясно, че прокурор Стойчо Ненков еднолично е взел решение да оттегли протеста срещу присъдите на Николов и Стойков.

Ненков обясни, че е направил това поради липса на документи, които да уличават двамата в престъпление. Колегите му твърдят, че има подобни доказателства.

Найденов посочи, че в момента тече проверка дали Ненков е имал достатъчно време да се запознае с материалите по делото, преди да оттегли протеста. Той добави, че е внесъл предложение във Висшия съдебен съвет за уволнението на обвинителя.

Разделянето на делото на части е един от аргументите на прокуратурата да поиска възобновяване от досъдебната фаза. Според Галина Тонева, зам.- главен прокурор, обвиненията трябва да бъдат в едно дело. Точно по този начин се води и процесът по аферата в Германия, където двамата подсъдими вече изтърпяха наказанията си.

Другата основна причина прокуратурата да поиска процесът да тръгне отначало е фактът, че съдия Румяна Ченалова, която гледа делото на първа инстанция, е била адвокат на един от обвиняемите заедно с Николов и Стойков. При това положение тя е трябвало да си направи отвод. За този случай преди няколко дни бе сезиран и ВСС.

Третата причина, която Тонева посочи, е оттеглянето на протеста на прокурор Ненков, срещу когото вече е започнало разследване за възпрепятстване на прокуратурата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


269
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
0
 
8
 
! Отговори
OSAMA OBAMA преди 11 години
V GERMANIQ ,,KOMBINATA,, IM SI IZLEJALA NAKAZANIETO !!!!! BOJE , PAZI NI OT NAS SAMITE ....
147
1
 
8
 
! Отговори
Властелинът преди 11 години
До 188Думам, новоизбраният главен прокурор да започне от главата, а след това да удари калпака в земята ( виж пост 187). Иначе той няма да е главен прокурор и ще си остане един обикновен собственик на овощна градина, при това купена от жена му, която пък не е платила данъците... Ако продължим, ще се окаже, че и той е за в кауша.
146
5
 
17
 
! Отговори
До 182 преди 11 години
Прав си за САПАРД. А представяш ли си какво би се случило с Меркел, ако Съдът в Страсбург я обвини в убийство ? Или ако в цяла Германия знаят, че тя е била контрабандист, наркотрафикант и перач на мръсни пари ? Да не говорим за това, какво би се случило с вътрешният министър на Германия, ако той е собственик на шест апартамента и не може да докаже произхода на парите с които ги е купил. Или се оправдае с това, че тъща му е била най работната и най спестовната жена в Германия ? Мъката е голяма.
145
2
 
15
 
! Отговори
тошко преди 11 години
Стойков, Николов и ГОЦЕ трябва да отговарят пред закона по делото САПАРД!
144
0
 
11
 
! Отговори
Ал Пачино преди 11 години
Попитали Учителя: -Дълго ли ще чакаме промяната?-Ако я чакате,ще е дълго,отговорил той! Поздравявам Калин Калпакчиев,Румяна Ченалова и Стойчо Ненков със Ботевото "Патриоти"
143
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кеворкян директно каза на ББ, че той е единственият премиер, който издържа семейството на предшественика си. Като цитира Моника.Остава да се питаме ЗАЩО?
142
3
 
11
 
! Отговори
До предходния преди 11 години
Ти какво очакваш от другаря Боко тиквата и другаря Цецо Мецо!Тея двамцата всъшност са главните спонсори на БСП и то с държавни пари възлизащи на милиони долари давани на сатанишевата Моника Йосифова!
141
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По делото Сапард има осъдени германски граждани с ефективни присъди и Германия пита защо в България бандитите и организаторите на тази престъпна схема са оправдани от съда , освободени и не са лежали нито един ден в затвора?
140
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Германия пита - ние ги осъдихме и вкарахме в затвора, а вие ги пуснахте на свобода - не става така работатата! Като сте в европейския същз този с големите уши на снимката трябва да е затворник - защо не е? Някой съдия е взел пари за него? Ами тогава двойка за България на следващия доклад и червен картон!
139
1
 
15
 
! Отговори
ще има справедливост преди 11 години
Тоя *** Европа го осъди за една седмица,и няма да мирясат до като не го видят зад решетките,защото се опита да ги краде.За тези които още не знаят прокурорите по делото и съдията Калпакчиев,услужливо бяха назначени от БСП в името на народа.
138
1
 
18
 
! Отговори
Адвокат на ангела преди 11 години
Съдии,прокурори ,адвокати са навързани като свински черва ,жална и майка на България! Най- посредствената държава в Европа,едно малцинство безобразно окраде и продължава да краде останалите българи, а Темида е сляпа и глуха!
137
4
 
6
 
! Отговори
до 174 преди 11 години
Какъв грях да имам бе човек.Какво наследство ни оставиха сегашните пенсионери.Построиха заводите и предприятията със собствените си ръце и позволиха да ги предадат за вторични суровини пред очите им.Цял месец дават по новините за ВМЗ-Сопот,за едно единствено предприятие,хората са на улицата защото ги е грижа.Това предприятие е единственото препитание в на тия хора в региона.Така се защитават интересите на поколението след тях.Да ама преди 10-20г.никой не го е..еше за бъдещето,сега е реалност.
136
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Краде се , защото за да кандидатстваш по тези програми трябва да си най-малко юрист и пак не се знае дали ще се справиш с бумащината и бюрокрацията. Имат си и нелегални свои хора, към които насочват хората, за да им изготвят документите. Има си и тарифи.Яко плащаш, за да получиш - това е положението.
135
0
 
13
 
! Отговори
до 173 преди 11 години
Много се е крало и много ще се краде.В Европа ако някой разбере че друг краде,ще се оплаче на 100 места и ще извоюва правото си.В България всеки се натъква на всякакви шмекери,но си казва...той прецаква държавата и не му пука,но в същото време иска държавата да го направи европеец.Искаме да имаме това което хората са градили тухла по тухла със столетия,а ние искаме да го постигнем за няколко години.Колкото и да ни се иска няма да сме живи за да се видим истински европейци.
134
7
 
7
 
! Отговори
до 172 преди 11 години
Голям грях имаш ако обвиняваш обикновените хора, имали орисията да изживеят тези ужасни времена. Ти може да си млад и да не помниш, но аз помня. Дано никога повече не се повтаря това, как се приватизираше, уволняваше, заплати не се плащаха, за осигуровки не смееха и да питат - ужас, ти казвам. Ако има Господ Костов и червения елит в комбина с него, добро няма да видят!
133
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Що пари са източени по тоя САПАРД, бедна ви е фантазията. Имам няколко познати, работили за тази агенция, при това на сравнително ниски позиции, които излязоха от там червиви от кинти и имоти. А на книга получаваха по 800-1000 лв. заплата. Представете си какво е ставало по високите етажи. Защото основната част от комисионите тече натам.Всичко е шменти капели. Или крадеш, шмекеруваш, лижеш *** и шикалкаваиш....или цял живот си бачкащ като луд за стотинки аутсайдер.
132
2
 
11
 
! Отговори
до 171 преди 11 години
Прав си да възразяваш.Жаля само родителите си,защото са ми родители,но и те са виновни за сегашното ни положение.Сегашните пенсионери къде бяха преди 20,преди 15, преди 10 години,когато се ликвидираха и нарязваха заводите,защо не бяха на улицата да спрат този грабеж.Нима не са виждали какво се случва.Къде бяха когато им източваха пенсионните фондове,защо не бяха на улицата?Тогава трябваше да защитават работните места на нас младите от които сега искат да им плащаме пенсиите.Какво ни завещаха?
131
1
 
5
 
! Отговори
до 169 преди 11 години
Ти имаш ли родители, познати пенсионери, или си мислиш, че никога няма да остарееш?Тия хора никой не ги е питал как и дали да ги осигуряват. Ти имаш ли си представа какво нещо е да не взимаш заплата няколко месеца, и а посмя да мърмориш, а те изхвърлиха като псе.Мизерували са и докато са работили, мизеруват и сега! Ама аз ги жаля, защото са жертви на дивия червен капитализъм в България.
130
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
169, така е, ама това последното "Да се сърдят на себе си.Не ги жаля." да вземеш да го махнеш, защото се излагаш.
129
6
 
2
 
! Отговори
до 161 преди 11 години
Защо нямаме работеща икономика бе пич?Защото т.н. фирмаджии откровено си крадяха на гърба на държавата и тя си затваряше очите.Колко хора,работеха без трудови договори...половината,колко често ви даваха касова бележка...рядко.Бизнеса вместо да се конкурира с европейците,печелеше на гърба на държавата,а тя си затваряше очите,за да имало работа за хората.Е тия същите хора сега са пенсионери и понеже не са се осигурявали или ако са е на минимума взимат стотинки.Да се сърдят на себе си.Не ги жаля.