Дядо Гавриил: ЕС е хубаво нещо, но има опасност малък народ да се обезличи

"Църквата е една от гаранциите България да запази своята национална самобитност"
Обновена: 31 дек 2012 14:06 | 31 дек 2012 10:37, Веселина Йорданова
278
Дядо Гавриил: ЕС е хубаво нещо, но има опасност малък народ да се обезличи
Снимка: БТА

Църквата е един от стълбовете на държавността. Затова подкрепя този, който по е нужен на държавата за нейната сила, независимост, духовно развитие на хората. Това каза в интервю за БТА Ловчанският митрополит Гавриил.

И в наше време църквата е една от гаранциите България да запази своята национална самобитност, да не се претопи сред многото народи в света, каза Ловчанският митрополит Гавриил. Европейският съюз е хубаво нещо, но има опасност даден малък народ да загуби своята национална самобитност, което е все едно един човек да се обезличи. Тук църквата е един от стожерите за запазване на българщината, на християнството, на нашата православна духовност, заяви духовникът.

Според него в религиозно отношение българинът не е достатъчно образован, но това се дължи на неща, случили се в историята ни. Митрополит Гавриил отбеляза, че освен духовниците, но и интелигентните и умни хора са тези, които могат да просвещават народа и да го насочват към вярата. Всеки човек има нужда от вяра, за да преодолява трудностите и да постига това, което иска, казва Ловчанският митрополит.

След като България е била покръстена, огромна роля е имала църквата за просвещението, за това да се въведе българският език, за да станем независими първо в религиозния живот, а след това и в културния, отбеляза митрополитът.

Възраждането започва със Свети Паисий Хилендарски. Патриарх Евтимий е този стълб, вглеждайки се в когото българите столетия са вярвали, че Господ ще им даде отново свобода. Мнозина велики църковни дейци са направили много за България, за нейното могъщество и независимост, за нейния духовен просперитет, каза митрополит Гавриил.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още по темата: митрополит Гавриил
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
1
 
7
 
! Отговори
Т преди 11 години
Нация без Бог - тълпа, обединена от порока. Или сляпа или ***, или още по страшно - Жестока! Йеромонах Роман. Братя и Сестри пазете най - ценното, с което ни е Благословил Господ Света Троица - Светото Кръщение в Православната Вяра и Божият Закон! Амин.
126
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
140. Съседните ни държави , не са ни мислили доброто . И ако смятате , че България е започвала първа , си го вярвайте . А що се отнася до българския съд и. " демократичните протести " , не ми сеобсъжда . То и за това нещата не вървят . Ако сега изправите крадците на високо ниво пред съда , каквито и точки да изредите , няма да бъдат осъдени !
125
1
 
6
 
! Отговори
TOP SECRET преди 11 години
Смяната на властта в България е била организирана от Москва и под личното командване на Михаил Горбачов. Това заяви днес по повод 23 години от падането на комунизма у нас последния началник на Управление Безопасност и Охрана генерал Георги Милушев.Времето поиска да направим промяна. България беше изпаднала в тежка международна изолация и въпреки че усещах нещо нередно, реших да не преча на естественото развитие на събитията завършва генерал Георги Милушев.
124
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НЕ ЕС, А ИСЛЯМА ЩЕ НИ ЗАТРИЕ НАС БЪЛГАРИТЕ.ДОКАТО НАШИТЕ ВИСШИ ДУХОВНИЦИ СЕ КАРАТ И ДЕЛЯТ, БРАДАТИТЕ ФЕСОВЕТЕ НАСТЪПВАТ ЯКО.
123
6
 
5
 
! Отговори
Ролята на църквата преди 11 години
Ролята е да държи народа в страх( от бога) и подчинение.Кой е създал-богатите.Турците защо запазили църквата -защото като има ковача клещи не си гори ръцете.Църквата винаги е била в услуга на власта.
122
9
 
3
 
! Отговори
Фру преди 11 години
Така си е! Австрия, Белгия, Унгария треперят от обезличаване...
121
7
 
2
 
! Отговори
дедо преди 11 години
Верно,то малко на алкохолик мяза това попче на снимката.И за дядо Мраз не става,да беше се поуправил малко.
120
3
 
5
 
! Отговори
Toronto преди 11 години
Balgarite to4no za tova obi4at Todor Jivkov , zaradi Vazroditelen Proces , ama nikoi ne si priznava 6toto si e GENOCID
119
4
 
7
 
! Отговори
ТОДОР ЖИВКОВ преди 11 години
ХАХАХХАХА.....А ВИ ОБЕЩАХА СВЕТЛО БЪДЕЩЕ....ВЕРВАЙТЕ ИМ ОЩЕ!ХАХАХХАХАХА...
118
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хахаха ***, за да се обезличиш трябва да имаш лице ти имаш ли такова дедо попе. Я виж сега един католически свещеник избръснат изкъпан спретнат ти си излязъл с тая въшлива брада останала от памтивека, няма грам еволюция.
117
3
 
6
 
! Отговори
Жо до № 130 преди 11 години
ДРУГАРЮ, като ви беше хубаво при Тато, защо го махнахте на ВАШИЯ пленум???Защо обвиняваш за това Желю, Ф.Д. и Костов, а забравяш руската *** Луканов???ЗАЩО вашите другари за една нощ се превърнаха от "На крак о`парии презрени, на крак о`роби на труда" в капиталисти-масони???ЗАЩО вашата БКП се отказа от принципите си на партия на "народните маси", които принципи ни ги втълпяваше 45 години и стана партията на милионерите???ЗАЩО още вярваш, че химерата, наречена "комунизъм" има бъдеще???
116
5
 
4
 
! Отговори
.. преди 11 години
135:Тодор Живков и БКП предадоха България на руснаците за да се задържат на власт. Защо изобретиха "македонците" в Пирин,защо предадоха костите на Гоце Делчев на БЮРМ,защо 3 пъти фалира България в мирно време,и защо до ден днешен плащаме външния дълг натрупан от НРБ, защо гниеха хора в лагера Белене без съд и присъда? Защо човек не можеше да напусне страната си, и да каже това което МИСЛИ? Човек ли е това или животно, затворено зад решетки, което само яде и се размножава? Обикновени предатели.
115
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
sled taa statia dolu za Todor Jivkov ima li smiisal da komentirame po natatak
114
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** от Сащ! В Турция 25 годин имаше ком. партия, която се считаше за бг, а след това се оказа, че е спонсорирана от твоите прехвалени щати.Да не мислиш, че са приятели на Бг или на Турция? Не се се заблуждавай! Разделяй и владей е девизът им, още от Цезар!
113
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** комунист си бе попе. НАРОД СЕ ЗАТРИВА КОГАТО СЕ ЗАТРИЕ ИМЕТО МУ ,НЕ ВЯРАТА. БЪЛГАРИ СА И КАТОЛИЦИТЕ,И НЕ ВЯРВАЩИТЕ И СЪМНЯВАЩИТЕ СЕ И МОХАМЕДАНИТЕ СЪЩО СА БЪЛГАРИ НЕ ЗАРАДИ ВАС А ЗАЩОТО ТЕ ТАКА СА СЕ САМООПРЕДЕЛИЛИ . НАРОД И ДЪРЖАВА НЕ Е ЕДНО И СЪЩО НО ТИ ОТ КАК ДА ГО ЗНАЕШ КАТО ЗА ВАС НИКОГА НЕ Е ИМАЛО БЪЛГАРСКИ НАРОД А ПАРТИЯ СРАСНАТА СЪС ДЪРЖАВАТА .МАЛЪК НАРОД СМЕ БИЛЕ .ДАЛИ
112
1
 
4
 
! Отговори
do:USA преди 11 години
Арестуван е на 18 януари 1990 г. и е обвинен в редица престъпления. През юли 1990 г. мярката му за неотклонение "задържане под стража" е заменена с домашен арест.Главната прокуратура започва срещу него 5 дела.През 1990 г. е образувано дело за насилствената смяна на имената на българските турци и принудителното им изселване от 1984 г. до 1989 г. В периода до 1998 г. Върховният съд връща делото 4 пъти за доразследване във Военната прокуратура.На 25 февруари 1991 г. започва процес за незаконно раздаване на апартаменти, коли и представителни пари от УБО. На 4 септември 1992 г. Върховният съд го признава за виновен и го осъжда на 7 год. лишаване от свобода и да върне на държавата 7 млн. лева. През януари 1994 г. присъдата е потвърдена. На 9 февруари 1996 г. общото събрание на наказателните колегии отменя присъдата му.На 8 юни 1993 г. е образувано делото за т.нар. лагери на смъртта.Привлечен е като обвиняем и по делото за отпускане на несъбираеми кредити и помощи на развиващи се държави и комунистически партии, с което е ощетен държавният бюджет.Обвинен е и по т.нар. дело Фонд Москва (Дело 2) за подпомагане на международното комунистическо движение.
111
4
 
2
 
! Отговори
Атеис преди 11 години
Ако е нямаше църковната мафия щеше да живеем по-добре.Зомбират хората, не плащат данъци, въртят фирми, въртят имотни сделки с църковните имоти.За какво ми са тия попове само за погребение.Никой не е останал незаровен.
110
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До млад родолюбец 134Не вярвам да има БЪЛГАРИН, който да не знае за ВЕЛИКИЯ ХРИСТО БОТЕВ И НЕГОВИТЕ СТИХОВЕ.Дано да се шегуваш, млади родолюбецо, иначе жална ни майка.
109
2
 
5
 
! Отговори
do: usa преди 11 години
tva nadali e verno , pove4e prili4a na laja , tova na balgarski e Dezinformacia
108
3
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 11 години
"Изгубим ли България, изгубили сме всичко"Н. ХайтовФакт е, че Тодор Живков запази България Българска, но за новите ни политици това не е приоритет.За няколко долара в повече биха продали не само родината ни и родът си, генът си биха продали демократчетата мръсни.