Дядо Гавриил: ЕС е хубаво нещо, но има опасност малък народ да се обезличи

"Църквата е една от гаранциите България да запази своята национална самобитност"
Обновена: 31 дек 2012 14:06 | 31 дек 2012 10:37, Веселина Йорданова
278
Дядо Гавриил: ЕС е хубаво нещо, но има опасност малък народ да се обезличи
Снимка: БТА

Църквата е един от стълбовете на държавността. Затова подкрепя този, който по е нужен на държавата за нейната сила, независимост, духовно развитие на хората. Това каза в интервю за БТА Ловчанският митрополит Гавриил.

И в наше време църквата е една от гаранциите България да запази своята национална самобитност, да не се претопи сред многото народи в света, каза Ловчанският митрополит Гавриил. Европейският съюз е хубаво нещо, но има опасност даден малък народ да загуби своята национална самобитност, което е все едно един човек да се обезличи. Тук църквата е един от стожерите за запазване на българщината, на християнството, на нашата православна духовност, заяви духовникът.

Според него в религиозно отношение българинът не е достатъчно образован, но това се дължи на неща, случили се в историята ни. Митрополит Гавриил отбеляза, че освен духовниците, но и интелигентните и умни хора са тези, които могат да просвещават народа и да го насочват към вярата. Всеки човек има нужда от вяра, за да преодолява трудностите и да постига това, което иска, казва Ловчанският митрополит.

След като България е била покръстена, огромна роля е имала църквата за просвещението, за това да се въведе българският език, за да станем независими първо в религиозния живот, а след това и в културния, отбеляза митрополитът.

Възраждането започва със Свети Паисий Хилендарски. Патриарх Евтимий е този стълб, вглеждайки се в когото българите столетия са вярвали, че Господ ще им даде отново свобода. Мнозина велики църковни дейци са направили много за България, за нейното могъщество и независимост, за нейния духовен просперитет, каза митрополит Гавриил.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още по темата: митрополит Гавриил
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
4
 
6
 
! Отговори
ВАСКО преди 11 години
зАВИСИ ОТ НАРОДА,ДЯДО ГАВРИИЛЕ!
6
4
 
19
 
! Отговори
Жо преди 11 години
ДУХОВНИЦИ, КОИТО СЕ БРОЯТ на пръсти са били радетели за християнската вяра през вековете на турското робство. Не знам, къде се е крила 475 години /до 1871г./ Българската православна църква, но съм свидетел какво правеше през комунистическото робство. НИЩО НЕ ПРАВЕШЕ срещу диктатурата на Москва! А, митрополитите /включ. и този, на снимката/ бяха сътрудници на ДС. Днес те изпълняват мероприятия, наложени от КГБ- Плюене по Европейския съюз, който замести Съветския съюз. Така е, ДРУГАРИ попове!
5
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
спешно излизане от ЕС и НАТО това е спасението на БГ
4
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ловчанският митрополит на снимката е доста свестен, за съжаление едва ли ще се пребори с акулите с ролексите.
3
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Прав е отчето на 100 %. Cамо, че не той е открил топлата вода, да се отегли някъде (ако има грам достойнство) и да даде път на неопетнени хора ,които ще привлекат последователи другото е от Лукавия
2
3
 
29
 
! Отговори
ЯСЕН преди 11 години
ТОВА Е БЪДЕЩИЯТ ПАТРИАРХ!!!!
1
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На България и трябват попове с кръст в едната ръка и пищов другата да ходят из *** махали и в помашките села