Дядо Гавриил: ЕС е хубаво нещо, но има опасност малък народ да се обезличи

"Църквата е една от гаранциите България да запази своята национална самобитност"
Обновена: 31 дек 2012 14:06 | 31 дек 2012 10:37, Веселина Йорданова
278
Дядо Гавриил: ЕС е хубаво нещо, но има опасност малък народ да се обезличи
Снимка: БТА

Църквата е един от стълбовете на държавността. Затова подкрепя този, който по е нужен на държавата за нейната сила, независимост, духовно развитие на хората. Това каза в интервю за БТА Ловчанският митрополит Гавриил.

И в наше време църквата е една от гаранциите България да запази своята национална самобитност, да не се претопи сред многото народи в света, каза Ловчанският митрополит Гавриил. Европейският съюз е хубаво нещо, но има опасност даден малък народ да загуби своята национална самобитност, което е все едно един човек да се обезличи. Тук църквата е един от стожерите за запазване на българщината, на християнството, на нашата православна духовност, заяви духовникът.

Според него в религиозно отношение българинът не е достатъчно образован, но това се дължи на неща, случили се в историята ни. Митрополит Гавриил отбеляза, че освен духовниците, но и интелигентните и умни хора са тези, които могат да просвещават народа и да го насочват към вярата. Всеки човек има нужда от вяра, за да преодолява трудностите и да постига това, което иска, казва Ловчанският митрополит.

След като България е била покръстена, огромна роля е имала църквата за просвещението, за това да се въведе българският език, за да станем независими първо в религиозния живот, а след това и в културния, отбеляза митрополитът.

Възраждането започва със Свети Паисий Хилендарски. Патриарх Евтимий е този стълб, вглеждайки се в когото българите столетия са вярвали, че Господ ще им даде отново свобода. Мнозина велики църковни дейци са направили много за България, за нейното могъщество и независимост, за нейния духовен просперитет, каза митрополит Гавриил.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още по темата: митрополит Гавриил
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
161. То има и две Америки !
146
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АМА КАКВО СА ВИНОВНИ ПОПОВЕТЕ, ЧЕ 45 ГОДИНИ ИМ СЕ НАЛАГАШЕ ДА СЛУЖАТ НА БОГА, А БОГ НЯМАШЕ СПОРЕД КОМУНИСТИТЕ?!НАКРАЯ СОЦА СИ ОТИДЕ, А НИЕ ВСИЧКИ БЯХМЕ СТАНАЛИ ВЕЧЕ ОБЪРКАНИ НЕВЕРНИЦИ.
145
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
и поповете ли почнаха да дават акъл
144
6
 
10
 
! Отговори
Атеист преди 11 години
Религията е средство за контрол над масите.
143
4
 
6
 
! Отговори
минаващ преди 11 години
ааааа не се коси отче няма да се обезличим просто тука ще останат предимно *** а тях освен по хъхренето и по миризмата ще ги познаят в еу отличителен белег на следкомунистическа бг изхождайки от забавеното им умствено развитие ще имате доволно тъпкачи на попските ви ***, между другото как ти е агентурния псевдоним
142
3
 
5
 
! Отговори
DO 175 преди 11 години
ZA PARVI PAT BAI TODOR PRODAVA ZA STOTINKI NA MOSKVA ZLATNIA REZERV PREZ 1963 . ZASTOTO BALGARIA E FALIRALA I NIKOI NE I DAVA ZAEM . A TI SI PROSTO POREDNIA POMIAR NEGRAMOTEN KOMUNIST .
141
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
POPOVE I DARJAVNOST ? TE PRODADOHA BOGA I NARODA ,SEGA GOVORIAT ZA VIARA .....
140
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
по търговски...!"Не ме гледай какво правя ,....а гледай какво ти говоря "!Това важи и за всички Бг-политици и *** ---КРАДЦИ НА ПРЕХОДА ---И дядо ти Гавриил ,....едно говори ,друго върши!
139
8
 
3
 
! Отговори
Висшист преди 11 години
Тоя чичко много говори ама нищо не казва да живее Лейди Гага сапунките и чалгата другото не ме интересува тая вечер съм си запазил маса в елитен чалга клуб където куп звезди ще има, тръгнал тоя да ми приказва .
138
3
 
5
 
! Отговори
До М21 преди 11 години
Колко си ... И колко много се изнесе от България - станаха милионери за 24 часа .И това започна след събитията в Полша. И нови и нови милионери ...И бедните " демократи и те станахамилионери . А теб да те лъжат , или ти лъжеш другите , че са в Посткомунизъм !
137
1
 
7
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 11 години
безбожника е плявата в човешкият род , черковните "канони" са за мнимите вярващи , те парадират с "присъствието си" на религиозните празници било то на християни , мюсюлмани или други религии . вече 68 години властват антихристите - КОМУНИСТИ облечени във властта на политическите партии - сини , червени , жълти , бенбени и такива като медю доган , ваньо костов (***), сергей станишев та и бойко борисов !
136
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В ДЕТСКАТА ГРАДИНА ТРЯБВА ДА ИМА ВЕРОУЧЕНИЕ ПО НАЙ-ЕЛЕМЕНТАРНИЯ, ДОСТЪПЕН ЗА ДЕЦАТА НАЧИН.
135
3
 
9
 
! Отговори
ДО 164 ПЕШО преди 11 години
Ти какво точно искаш да направи църквата за теб? Да дойдат вкъщата ти, да ти позвънят и да ти предложат нещо ли? Връзката Бог- човек е ЛИЧНА и ти трябва да го потърсиш и да отидеш при него- ако искаш! Християнството е мирна религия, която не ходи от врата на врата като сектантите. имаш право на избор! А Дядо Гавраил е съвсем прав! Подкрепям го! Между другото вероятно сте разбрали, че вчера в Нигерия ислямисти убиха християни!
134
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Та той е обезличен, дедовото! Почита повече католическите празници, отколкото православните! Кръщава децата си също с имена чуждоземни! Предпочита чуждата култура, кючек играе...а после турското робство пак виновно!? Крайно глупав народ, отче...И терзанията ти за него са напразни...
133
6
 
4
 
! Отговори
муньо преди 11 години
До Анонимен 163ако цар Борис беше избрал католицизма никога нямаше да сме под турско робство и щяхме да сме от основателите на ЕС.. така преценил, така направил. между другото - няма бог, вярващите са лунатици, а църквата трябва да започне да плаща данъци като всеки друг комерсиален субект.
132
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ОСОБЕННО С НАРОД КАТО БЪЛГАРСКИЯ, КОЙТО КОПИРА ВСЯКАКВИ ЗАПАДНИ ГЛУПОСТИ!!!!!!!!!
131
3
 
3
 
! Отговори
пипс преди 11 години
обезличаването, предложено от организираната религия е по-страшно от това дето ЕС евентуално може да прични - всички изпълняват едни и същи глупости, написани в книга от неизвестен автор и датираща от времена, когато хората са били нечистоплътни *** (не, че българите на 21 не са такива но..). как един от вас не заговори за вяра, всеки дрънка за религия. религията е дело на човека, вярата (неорганизирана, лична) е истинската връзка на човека със света и суперсвета..
130
4
 
7
 
! Отговори
ПЕШО преди 11 години
КАКВО ПРАВИ ЦЪРКВАТА ЗА ЗАЗПАВАНЕТО НА НАЦИОНАЛНАТА НИ ЕДНТИЧНОСТ.КАРТ СЕ ЗА КОКАЛА.
129
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Наистина са били построени две Българии една за Живков, семейството му и комунистическата номенклатура и друга за "трудещите се маси?Да, Живков наистина е построил "комунизма, но само за най-тесния кръг от върхушката. След смъртта на Людмила Живкова, например, Секретариатът на ЦК на БКП взима решение 177 от 26 февруари 1982 за безвъзмездно отпускане по 30 000 лева на Евгения Живкова и Тодор Славков. По онова време месечната заплата на един висшист е била около 150 лева.Отделно това, което тогавашният началник на УБО ген. Милушев разказва за валутата, която Владимир Живков, Евгения и Тодор Славков теглят от управлението:"Редът беше такъв: идват при валутният касиер, казват му колко пари искат и той бръква в касата и им ги отброява. Понякога даже не си правеха труда да отиват при него. Позвъняваше някоя от лелките или управителката на вилата и нареждаше: "На Тошко да се донесат толкова и толкова долара. Генерали и полковници изпълняваха заповеди на камериерките... А децата харчеха нашироко. Почти всичко се купуваше с валута, малко от това, което употребяваха, беше българско. Подменяше се обзавеждане, вещите бързо им омръзваха захвърляха ги и се сдобиваха с нови. На Евгения сметките не минаваха през мен, но от извършената ревизия се установи, че за времето от 1985 до 1989 включително тя беше направила покупки за около 70 000 лева в магазин "Рила, значителна част от които бяха във валута.И същевременно пропагандата всекидневно насажда у хората представата, че Живков води страната все към по-добър и по-добър живот. Няма по-голяма лъжа от илюзията, че по времето на Живков се е живеело добре. Цената на тази илюзия е 11 млрд. долара външен дълг и 26 млрд. лева вътрешен дълг, която ние, българите, и днес плащаме и която ще плащат и децата ни.Затова управлението на Живков може да се обобщи в три думи насилие, дефицит и лошо качество.
128
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До М21СЕГА НЕ ЖИВЕЕМ ЗЛЕ, ЗАЩОТО НЕ МОЖЕМ ДА СЕ ОПРАВИМ ОТ СОЦА,А ЗАЩОТО ОТ СОЦА НИЩО НЕ ОСТАНА - ВСИЧКО БЕШЕ РАЗГРАБЕНО, ИЗНЕСЕНО И СЪСИПАНО.