Да прочетеш 289 книги за година - Божидара е на 9 и го може!

Третокласничката предпочита да чете, вместо да стои пред компютъра
11 яну 2013 18:30,
117

Снимка: Булфото

Третокласничка от хасковското училище "Паисий Хилендарски" постави рекорд, като прочете 289 книги за една година. 

9-годишната Божидара Христова е най-активният читател в Детския отдел на регионалната библиотека, за което бе наградена с приз и безплатен абонамент за тази година. Тя започнала да чете още на 5 години, а главен виновник за това бил баща й. 

Първата книжка, която прочела, била "Пипи Дългото чорапче", сподели Божидара. Оттогава до днес не минава ден без любимите книжки. Затова и момичето поне два пъти в седмицата идва в библиотеката. 

Сред любимите й заглавия са "Пинокио" и "Патиланци".

Освен предпочитаните от нея български народни приказки сега тя набляга на поредиците от нашумелите детски автори Бевърли Клиъри и Роалд Дал. За разлика от съучениците си  Божидара не обича да стои пред компютъра, защото не й е забавно. 

Дори понякога се налага да й се карам, когато прекарва дълго време с книга в ръка, каза майка й Красимира Христова. Над 2000 са новозаписалите се читатели в детския отдел на библиотеката. Оттам са регистрирали над 30 000 посещения през миналата година. 

Макар и не с тези постижения като Божидара, има още много деца, които обичат да четат. Най-малкият от тях е само на две годинки.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
1
 
! Отговори
Михаела преди 11 години
Браво на това детеи!
89
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Изумително!!!! Само на 9 г. а е прочела 288 книги повече от Б.Б. ........................
88
0
 
1
 
! Отговори
Браво преди 11 години
Браво на момичето!!! Такива трябва да са децата на България, а не с цигари, бутилки и къси полички по дискотеките. А за тези, които смятат, че това е ненормално мога само да ги предупредя - " Внимание!!! Четенето развива мозъка!" P.S И за тези, които смятат,че едно дете на пет годинки не може да прочете "Пипи Дългото Чорапче" и да я разбере - то те явно са сричали до 3 клас и сега избиват стари комплекси.
87
0
 
1
 
! Отговори
тангента19 преди 11 години
Спряганите от Шимон Дянков 8000 лв трябва да отидат при такива деца , а не при индивиди , които даже не са си пресметнали подаръците през изминалата година
86
0
 
1
 
! Отговори
иван преди 11 години
много се радвам за това дете!Лошото е ,че в страната на прочелите само Винету няма място за тези деца и те си тругват оттук-казвам го от собствен опит,за жалост!
85
0
 
1
 
! Отговори
Kzint преди 11 години
Помните ли кога какво сте прочели? :) => goodreads
84
0
 
1
 
! Отговори
Онанимен преди 11 години
И аз имам свои рекорди по четене на книги:1. за 6 дни поредицата Кръвта на Амбър на Роджър Зелазни.2. за 10 дни поредицата Фондацията на Айзък Азимов.
83
0
 
1
 
! Отговори
Онанимен преди 11 години
Така като го гледате детето, като порасне ще стане една хубавица. След нея ще ходят маса мъже и тя ще направи нов рекорд: ще счупи 289 х*я за една година. :)Ще е прочела в книгите какво и как да го прави и ще се кефи на живота, а вие, неграмотници само ще гледате.
82
0
 
1
 
! Отговори
tishko преди 11 години
на две годинки чете?!?! Айде по-полека...
81
0
 
1
 
! Отговори
123 преди 11 години
Медиите да излъчват повече подобни новини макар да мисля, че това е доста пресилено. Не е възможно дете на 9 да прочете толкова книги. Кога ходи на училище, кога пише домашни, кога играе с приятели, това е 1 книга за ден и 1/2. Аз също обичам да чета и уча на това детето си, но има и други неща децата. Трябва да играят така както и ние играехме.
80
0
 
1
 
! Отговори
Don Claude преди 11 години
Похвално, но на 9 години не е ли малко пресилено...
79
0
 
1
 
! Отговори
Kiril преди 11 години
Bravo na momicheto,no tova e absyrdno ... dete koeto trqbva da se razviva s mirogled sedi i chete samo knigi!Za sajalenie takiva deca s golemi vazmojnosti gi sasipvat ... knigite koito e prochela sa q napravili kyca za drygi neshta v jivota ... bolna rabota!
78
0
 
3
 
! Отговори
bolka преди 11 години
Браво на детето! Все по-малко са децата, които обичат да четат книги, както и семействата, в които книгата е на почит!Само че статията е некадърно написана. В желанието си да изтъкне любознателността на детето, авторът е прекалил, посочвайки бройката прочетени книги, това е много относително понятие. Именно това поражда негативните коментари.Последното изречение е много нереално - излиза, че дете на две годинки може да чете книжки?! Едно е да харесва да му четат, съвсем друго е да чете.
77
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Петя Дубарова не се ли самоуби бай дъ уей?????
76
1
 
1
 
! Отговори
ГЕРБЕР преди 11 години
По времето на Станишев нямаше такива деца - факт!!!! Това дете за да е толкоз умно, значи лично Бойко е намигнал на майка му :))))
75
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз пък знам за едно момиче, научило се да чете на 2,5 год. На 3 г. е за почнала да съчинява кратки стихотворения, а не пет вече е ходила сама до читалището да си взима книги. Казвала се е Петя Дубарова.
74
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Болна сдухла, след 1 година ще е с 5 диоптъра това хлапе :((((
73
0
 
1
 
! Отговори
анонимен1 преди 11 години
глупости едно 2 годишно дете да не казвам и бебе не може да прочете дума пък камоли книга.и няма да я разбере
72
0
 
2
 
! Отговори
имало едно време преди 11 години
И отново от мен: Поздравления за медиите, които публикуваха и направиха достояние тази новина на младите хора. А момиченцето да е здраво и щастливо и никога да не угасва жаждата му знания! Успех!
71
0
 
4
 
! Отговори
имало едно време преди 11 години
БРАВО на детето! Точно на 5 бях прочела и аз и Пипи дългото чорапче и още няколко книги на Астрид Линдгрен. На нейната възраст по същия начин ходех всяка седмица в библиотеката (детския отдел) и взимах по 5-6 книжки, които понякога прочитах за 3-4 дни само. И не бях само аз така. Сега коментирахме по повод тази новина с много приятели, че всички ние четяхме толкова книжки на тази възраст. И играехме, и на училище ходихме. Е, да, нямаше интернет тогава, нямаше толкова ТВ канали и филми

Спонсорирани публикации