Еколозите закъсняха - безумните строежи са вече факт

Караджова: През последните години има малко разрешителни за строеж в курорти
Обновена: 16 яну 2013 10:52 | 16 яну 2013 10:52,
30
Еколозите закъсняха - безумните строежи са вече факт
Снимка: БТА

Протестите срещу презастрояването в курортите са много закъснели, коментира в студиото на БНТ министърът на околната среда и водите Нона Караджова. Тя обясни, че „огромното, безумно строителство, когато се построиха 10-етажните комплекси на пясъка“, е било извършено преди години.

През последните години има издадени много малко разрешителни за строеж в подобни региони, обясни още Караджова. Обявени са и много забрани за строителство в региони като Камчийски пясъци, например - 10-километрова непокътната плажна ивица, която е била урбанизирана и извадена от защитените зони.

Тя коментира още, че по време на днешното правителствено заседание ще бъде разгледано искането на кмета на Банско Георги Икономов за промяна в плана за устройство на парк „Пирин“. Нона Караджова уточни, че не са внесени конкретни предложения за промени, тъй като в момента няма разрешение за промени в статута на зоната.

Ако входираното предложение получи одобрение, тогава ще могат да бъдат разработени и конкретни инвестиционни намерения, допълни още екоминистърът. Предложението ще бъде разгледано от Висшия експертен съвет към МОСВ.

Ако община Банско иска нов лифт или разширяване на пистите и има одобрение на предложението за промяна на статута в зоната, ще бъдат спазени всички процедури – екологични оценки дали ще вреди на парка, обществени обсъждания и други предвидени по закон действия. „Процесът ще бъде много дълъг и не зависи от мнението на министъра, а от докладите на експертите“, допълни още Караджова.  

Още новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
Ценител преди 11 години
У нас като има неизчерпаеми финансови средства за мощно строителство, защо същите инвеститори не се насочат към Гърция-там има в пъти повече пясъчни брегове за застрояване?
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дюните край Несебър ги разораха преди броени дни, Караджова. Вие къде бяхте? Защо не го спряхте това варварство? Нали за това ви плащаме? Ако си въобразявате, че предназначението на вашето министерство е да замазва далавери, много се лъжите.
24
0
 
0
 
! Отговори
ВВВ преди 11 години
Когато си получавате заплатите и пенсиите, когато не/получавате детски надбавки, когато си доплащате здравеопазването, спомнете си за Нончето. Не трудно да намерите голяма част от парите си, зарити в пясъците и надлежно бетонирани. Който може, да си ги хапне на закуска.
23
0
 
0
 
! Отговори
Кой преди 11 години
Ноно,на кой е работа и кой *** пари от данъците ни,та да защитава природата? Ти и другите *** от министерството или еколозите? Защо не бутате със задна дата,както бутахте в Несебър незаконните комини на хората?
22
0
 
0
 
! Отговори
КГБ преди 11 години
УРААААААААААА !!! ПРОДЪЛЖАВА СЕ С ВЕЛИКИТЕ ИЗКАЗВАНИЯ И ТО ПО НАЙ-НЕПРЕТЕНЦИОЗНИЯ НАЧИН !!! Г-ЖА КАРАДЖОВА, ОЩЕ КАТО ДОЙДОХТЕ НА ВЛАСТ, ЗАЩО ТОГАВА НЕ ВИДЯХТЕ СТРОЕЖИТЕ? СЕГА СЕ ИСКА САМО ЕДИН ЛИФТ НА БАНСКО, А ВИЕ СЕ ТЪРКОЛИТЕ ПО ПЪТЯ С НЕБИВАЛИ ИЗКАЗВАНИЯ !!! ПОДКРЕПЕТЕ ТУРИСТИТЕ, КОИТО ПО ЦЯЛ ДЕН СЕ БЛЪСКАТ НА ЛИФТА !!! ИСКАТ УЛЕСНЕНИЕ !!!
21
0
 
0
 
! Отговори
Registriran преди 11 години
До Анонимен Жалко завашите познати.
20
0
 
2
 
! Отговори
ЕКОАТАКА преди 11 години
Цялата плажна ивица трябва да стане 100% държавна собственост,както е в съседна Турция например...
19
0
 
1
 
! Отговори
Честна игра преди 11 години
Нона : Екология 1:0
18
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А ако някой от останалите ми познати се е излъгал по някаква причина да отиде на планина, то това е било за да ходи да похапне горе на чист въздъх, като разбира се няма да си мориш краката за да отидеш до горе, я - отиваш или с автомобил, или с лифт.Това е положението - в цяла България има 4-5 хил човека, които наистина обичат и пазят природата. Останалите просто само говорят колко много я обичат, но всъщност не влагат и грам чувства в това, което изговарят.
17
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Съжалявам, че съм толкова краен, но... Не мисля, че има каквато и да било надежда за природата в България. Ние, българите, много обичаме природата си, много я тачим, през цялото време плямпаме колко красива е България. Но...Замислете се, имате ли близки или приятели, които да обичат да бъдат сред природата, хора, които ще сложат раница на гърба и ще отидат за 2-3 дни да се разходят из планината. Лично аз имам само 4-5 такива приятели. А ако някой от останалите ми познати се е излъгал по някаква причина да отиде на планина, то това е било за да ходи да похапне горе на чист въздъх, като разб
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
г-жо Нона КараджоваСпрете ограбването на Българската природа!
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мистър Просър рече: - Вижте какво, имахте възможност да направите всякакви предложения иливъзражения в законния срок. - В законния срок? - избухна Артър. - В законния срок ли? Че аз запръв път чух за тая работа от оня майстор, който пристигна в къщата мивчера сутринта. Питам го аз прозорците ли е дошъл да почисти, той ми викане, дошъл съм да съборя къщата. Но, разбира се, не ми го каза веднага. О,не! Първо избърса няколко прозореца, за което ми взе една петачка. И чактогава ми го съобщи. - Но, мистър Дент, проектите бяха на разположение
14
1
 
0
 
! Отговори
Яница преди 11 години
Не ми е ясно защо министрите на това правителство са толкова непостоянни. Може би гледат от шефа си, който днес казва едно, утре друго. Вчера Делян Добрев подкрепи проекта за Банско, днес Нонка дрънка други глупости. Явно ги е страх от платените зелени нехранимайковци, които като няма друго какво да правят и висят по улиците. Защо не протестираха през есента миналата година или лятото за Иракли? Сигурно, защото тогава никой не им беше платил. На Банско трябва да има втори лифт.
13
0
 
2
 
! Отговори
observer преди 11 години
Моля някой да ми припомни къде работеше госпожа министърката преди да стане министър в кабинета на ГЕРБ, че нещо се обърках. Не ги ли даваше разрешенията да се строи в Натура или в екологичните зони пак тя?
12
3
 
0
 
! Отговори
1 преди 11 години
Интересно къде бяхте бе екотарикатчета, като управляваше царо и тройната коалиция.Тогава се развихри голямата далавера на строителството по море и планини. То не бяха заменки, то не бяха откровенни грабежи-а вие мълчахте като бити гъзини.Дали пък не са верни твърденията ,че българските зелени са си отвътре червени, а всичките ви изяви са организирани и платени от пиар агенциите на курумбашев и моника станишева.Впрочем няма ли някой да протестира за милионните им далавери с австрийски лобисти?
11
0
 
2
 
! Отговори
Наздраве Караджова! преди 11 години
За Банско предлагам да се обръсне цялата планина и да се бетонира или асфалтира. Всеки хотел да има собствен лифт, за да не се бави качването на хилядите туристи!На пистите да се продава предимно бира, за да пикаят здраво туристите и така ще има вода за Банско! А и да живее Цеко - нашият бащица и благодетел!!!
10
0
 
1
 
! Отговори
Чочо преди 11 години
Тая с едва ли не ограничените възможности да вземе да се задейства за пречиствателна станция в "Златни пясъци". Че л*ната и на два километра в морето да ги вкарат , пак ще се върнат на плажа. И да се си мие ръцете със собствениците на хотели, които били длъжни да си я построят. Банско без хотели ли е! Ама държавата даде 90 млн. безлихвен заем за водата.
9
2
 
0
 
! Отговори
Патилан преди 11 години
Кви еколози бе!?!Намерили са ниша да правят парички и да изнудват фирмите.Първо ходят при шефовете и си поставят паричните изисквания и ако не получат пари(мнооого пари)те съсипват използвайки 20-30 тинейджъра,които им се връзват на акъла и след всеки протест получават по един купон с много алкохол за награда.Хубаво нещо е "Зеленото движение",но само като идея,а всъщност се използва за извиване на ръце и правене на пари.
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
СЪСИПАХМЕ СИ ----КУРОРТИТЕ ,ОТ БЕЗНАКАЗАНОСТ И СЪЗНАНИЕ!
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Kaраджова!"Има малко разрешителни за строежи по курортите"...!?!?---Защото места вече ...НЯМА !

Спонсорирани публикации