Чалгата е грозна, но е част от живота!

Антрополог, художник и журналист коментират субсидията на "Пайнер"
Обновена: 17 яну 2013 11:41 | 17 яну 2013 11:41,
160
Чалгата е грозна, но е част от живота!
Снимка: архив Булфото

Има хора, за които чалгата носи радост и утеха. Те намират пристан и упора в тези тъжни разголени жени с изкуствени силиконови гърди, които подскачат по този гротесков начин. Да , чалгата е грозна, но тя е част от живота”, заяви антропологът Харалан Александров пред bTV.

Александров, журналистът Емил Спахийски и художникът Недко Солаков коментираха скандала с евросубсидията за “Пайнер медия“. Компанията получава 1 918 233 лева безвъзмездна финансова помощ.

Още по темата

Тримата се обединиха около тезата, че скандал няма, защото фирмата е получила финансирането си по програма, която развива конкурентоспособността, а не оценява естетическите качества.

ОП “Конкурентоспособност” инвестира в предприятия, които отговарят на определени критерии, заяви антропологът. По негови думи “Пайнер медия” очевидно са отговорили на изискванията, за да бъдат одобрени.

Подобна теза изрази и Солаков. Той обясни, че една очевидно просперираща компанията е представила бизнес план. Чалгата се развива и има хора, които я слушат, допълни той.

Художникът изрази притеснения по-скоро, че и държавата дава част от средствата по проекта. 287 735 от безвъзмездната помощ идват от национално финансиране. По негови думи Националната художествена галерия е получила миналата година за първи път от повече от 20 години средства за откупки на произведения на изкуството. Според Солаков парите са били два пъти по-малко от тези, които се дават на “Пайнер“.

Художникът предложи държавата да подпомага хора, които имат талант и способности, но не са наясно с процедурните аспекти от самото кандидатстване по европроекти или нямат достатъчно самочувствие. Почти нищо не се дава за култура, отбеляза той.

„Трябва да се възпитава вкус у младите хората”, заключи Харалан Александров.

Антропологът обясни още, че прави проучване на проектите по ОП “Конкурентоспособност“ и има проблем с качествените проекти по програмата. Според него има силен натиск да се усвоят тези пари и всеки, който що-годе отговаря на изискванията, е добре дошъл.

В студиото се чу и тезата, че чалга се слуша само у нас и щом тя не се продава в Европа, явно има някакъв проблем.

Журналистът Емил Спахийски пък припомни, че преди години е имало медии, които са излъчвали само българска музика и тогава попът и рокът са били в подем. По негови думи в момента изпълнителите няма къде да представят песните си.

Спахийски, Солаков и Александров се обединиха и около тезата , че културният ни елит не успява да се обедини и да създаде политика за културата, която да покаже как точно искаме да развиваме изкуството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пуснете който искате световен музикален канал и там ще видите сума ти разголени силиконови певици и танцьорки, но сте се втренчили само в тукашните.
101
0
 
0
 
! Отговори
BG преди 11 години
Човекът направил програма, спечелил и това е. Друг е въпроса дали ако не беше от ГЕРБ ще спечели. А всички дето си чешат устата с проблема да бяха седнали и направили и те план във своята област и да печелят проекти. Не да се оплакват сега !
100
0
 
0
 
! Отговори
Край преди 11 години
Хора проблема не е чалгата, а ОП "конкурентноспособност". Само зачетете за какво става въпрос - Не се смущавайте ако нищо не разбирата - не сте глупави вие - това нещо е написано така че да не го разбирате. Няма нормален човек който да ви отговори какво етова нещо "бизнес ангел". А на това нещо програмата меу дава пари. Какво е това "обществено тяло" и пр. глупости. Самата същност на програмата е налудна - дават се пари нашите фирми да станели конкурентни на техните - а одете да се гръмнете.
99
0
 
0
 
! Отговори
Край преди 11 години
Да бе да - Денис ризов и звезди от ахат и буги барабата и васко кръпката и пр. са красиви - Преслава, малина, глория и емилия са грозни. А одете да се прегледате на очен или на сексолог. Много по-грозно е да свириш и пееш морално остаряла музика от 70 те години като рока. Който тогава си беше ОК ама сега е анахронизъм. И за него тогава се викаше че е низка музика пък някой неща си останаха класика. Като толко ви кефи гледайте Елтън джон а не Азис - макар че разликата не е фундаментална.
98
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Теди Москов първо да каже колко пари на данъкоплатеца потроши преди време в БНТ за семейната му боза "Улицата" ?
97
0
 
0
 
! Отговори
Датата преди 11 години
Стига с това даване! Хората са си написали проект и са им го одобрили...ако не са минали по втория начин ... значи финасирането си е тяхно и толкова!А за тези дето все чакат да им дават...е няма да е вече така! Кандидатстваш и участваш...инак е тука в нета си дажайте мнения :)Никога не съм слушал чалга но нали е навсякъде... така че всички против а нея си я има ;)и друго... а бе тези кълтурните що все чакат да им дадат...що не кандидатстват...а някой сеща ли се за нова песен на Васко кеца?
96
0
 
0
 
! Отговори
Mite преди 11 години
Лей, лей лей, лей, лей и винотоо налееей. Опса
95
0
 
0
 
! Отговори
Реалист преди 11 години
До Ради Ангелов ДА ПРАВ СИ вмвесто да се оттадат на кутурен прием от душеуспокоителни текстове като БРЕМЕННО МОМИЧЕ КАК УХАЕШ НА АБОРТ , и на музика изпълваща целия ти живот - музиката на черно фередже да речем или на няколкото бездарници захапали кокала и монополизирали ефира. Слезнете на земята господа и дами и се върнете в нашта си държава
94
0
 
1
 
! Отговори
Ради Ангелов преди 11 години
Текстовете на чалгата продължават да са ужасни и това не е защото не може да се плати за добри текстове, убеден съм, че голяма част от авторите дори биха си дали текстовете безвъзмездно(егото е силно нещо)-текстовете умишлено са ***. Същото е и с музиката - тя е умишлено осакатена. В крайна сметка се възпитава една елементарна естетика и ценностни категории в младите. А тези повредени млади хора после подхранват цялата тази индустрия на ***. Псевдокултура за масите това е чалгата.
93
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чалгата не е част от живота.Тя е един от множеството инструменти на упадъка, разложението, смъртта и унищожението, геноцида, на който е подложен българския народ.Снимката към статията е много символична.
92
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това , съвсем не означава, че трябва да се примиряваме с нея, защото животът, трябва да бъде хубав !
91
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чалга = простотия
90
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С тея 2 милиона един археологичен обект щеше да се реставрира и да стане атракция за цял регион.Но държавата е много болна , един вид кръчмарско мислене и икономика.Все пак след 100 милиярда за бетони сгради по черноморието и събарянето на заводи скоро и 200 лв ще ни се виждат много.
89
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"В студиото се чу и тезата, че чалга се слуша само у нас и щом тя не се продава в Европа, явно има някакъв проблем."Поредната илюзия.. ако тези хорица си бяха направили труда да проверят колко изкарва пайнер от продажби на песни или лиценз на музика в западна европа и балканите явно ще получат инфаркт. Бил съм в макдоналдс в германия където на телевизора и по колоните върви песен на андреа, а в холандия в кафене пуснаха песен на галена в ангийска версия. Просто хората в БГ не го знаят...
88
0
 
1
 
! Отговори
hnaldzhiyan преди 11 години
Може и да е част от живота, ама от къде на къде ще се дават народни пари за псевдо култура!
87
0
 
2
 
! Отговори
gost преди 11 години
това музика лие.Хората в балгария имат криза на тия им превеждат пари аиде разбирам да е за не6то за което да си струва като вид музика но затова се пита струва ли си има ве4на музика като диското и рока както и бг класика за тях кои се се6та за тия тапи простии 4е един е едикои си си напраил некакав умрял паинер и умрял от глад та и помо6ти да им дават баси срама
86
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Каква врява дигнахте за този псевдо проблем не е истина. Ще кажа само едно - да не би *** иван и андрей да са по-достойни от пайнер да получат пари? А те вече са си прибрали милионите в джоба. Ако са по-достойни нека да няма пари за пайнер, ама май *** са дъното на културата в България, даже под чалгата...
85
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Васко кеца : Само Пайнер се съгласиха да пуснат новата ми песен.В случая не е страшно, че "Пайнер" са спечелили, а че другите не пускат българска музика. Да направят и те проекти и да печелят. Оня ден включих тяхната телевизия, пееше Галена. И снимките на видеоклипа бяха на световно ниво. Странно разсъждава Теди Москов, като иска да организира протести, заради получената субсидия. Нека види причината, поради която се дава. За да се искат пари от еврофондовете, трябва дапроизвеждаш, а не да въртиш на автопилот чужди клипове. "Пайнер" денонощно пускат произведени от тях клипове. Не съм т
84
0
 
0
 
! Отговори
Реалист преди 11 години
До Анонимен Немое да се присвои туй дето вече е присвоено
83
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Някой да ви е опрял в пистолет в главата, че да слушате чалга не нали вие си ги създадохте, а сега плюете. Бегайте да се кланяте на Азис роби.