Столичен бар скара Рашидов и наематели

Клипче показа как сменят бравата на Toba&Co под надзора на министъра
Обновена: 13 фев 2013 15:07 | 13 фев 2013 10:23,
139
Столичен бар скара Рашидов и наематели

Културният министър Вежди Рашидов предизвика недоволство в социалните мрежи, след като в интернет се появи клип, на който той присъства на разбиването на вратата на столичния бар Toba&Co в Националната художествена галерия в центъра на София.

Пред него и полицаи двама работници с лост и чук се опитват да разбият бравата на вратата, за да влязат в помещението. “Да не може да си влезеш в дома, в музея”, казва в клипа Рашидов.

„Въпреки че снимаш, ако извикам медиите, скандалът върху вас ще бъде много голям“, предупреждава още министърът.

След като клипът предизвика вълна от недоволство срещу Рашидов в интернет, той обясни, че договорът на наемателите е изтекъл и са предупредени по законовия ред да освободят помещението. Те обаче са отказали да предоставят ключ, поради което се наложило бравата да се смени.

“Тези хора отдавна са настанени там, още по времето на Абрашев и им е изтекъл договорът. Първо, това е национален музей, а не верига за кръчма. Второ, уведомени са с всички документи и писма от една година насам да освободят Националната галерия. От миналата седмица има заповед на областния управител да бъдат извадени и в момента, в който ми се обадиха, че те категорично отказват да отворят и да предоставят помещението на собственика – Министерството на културата, се наложи да отида“, обясни Рашидов пред bTV.

„Шести месец не са плащали наем и не са плащали тока“, допълни той.

„Това е музей, а не ресторант. Помещенията ще бъдат използвани за музей, имаме проекти, втора година работим върху концепция за цялостно изграждане на музейното дело в България. Вместо кръчми и ресторанти, сега искаме отново да си върнем музеите по един перфектен начин“, отсече културният министър.

От думите му не стана ясно в крайна сметка какъв наем е плащало заведението.

„Наемите още оттогава са сключвани по много странен начин, нещо срещу ремонт, нещо срещу това, какво се е случвало не мога да кажа“, заяви Рашидов.

Той беше категоричен, че не е негова грешка, че лично се е появил на мястото вчера.

„Аз съм принципал, аз отговарям с подписа си за всички музеи, галерии, моят подпис стои върху всяко решение. Няма грешка, изтекъл е договорът, не си плащат наема, помолени са по всички законови начини да освободят, от една година насам е тази сага“, посочи министърът.

„Явно няма да мога да стана любим на всеки, но съм длъжен да опазя имотите на държавата“,  отбеляза той по повод гнева, който се изля върху него в социалните мрежи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
8
 
10
 
! Отговори
анн преди 11 години
Едно от добрите заведения ДА - беше си представително.Но около собствеността и управлението му имаше нещо съмнително - да използваш такова място си е жива далавера.Радвам се, че са им направили такава акция, въпреки че съм коренячка софиянка и обичам културните места.Не се съмнявам, че в дъното на Табако стои някой от ранга на Пилето примерно.Все хора, които си мислят, че ще им се размине наемът към държавата.Плюс това беше прекалено претенциозно, а в Европа не е така на подобни места..
94
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 75 пич с това изказване може спокойно да сложиш край на живота си, в теб няма нищо стойностно!
93
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Брей каква защита на някакъв си бар,който не си е плащал наема. Ако така реагирахте и на истински важните неща в държавата,цена нямаше да имате...
92
4
 
11
 
! Отговори
посетител преди 11 години
какво коментирате, когато никога не сте стъпвали там... това си е загуба за културния облик на града
91
16
 
16
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Беше ме срам, а сега вече ме е гнус, че този турски овен е министър на българската култура!
90
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Някой да е протестирал, когато кина, книжарници се превръщаха в магазини, банки и т.н.? Някой да е питал тогава собствениците, които и да са били, защо отказват да дадат под наем или да преподпишат договори с културни институции?Защо сега се държи сметка на държавата или НХГ какво ще прави с това помещение?Явно за нас кръчмата е станала най-важното нещо! Жалко!
89
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До !!!!!,Ааааааа, ми с това трябваше да започне статията! Сега всичко е ясно!
88
2
 
8
 
! Отговори
!!!!! преди 11 години
В "Тобако" НЕ предлагаха дрога...!
87
3
 
11
 
! Отговори
?/! преди 11 години
С произведения на изкуството ли ще се напълни бившето "Тобако" или ще стане баш пивница на някой "котарак" около рашидов?!!!А питиепродавницата във военният клуб-каква и е съдбата?
86
2
 
4
 
! Отговори
9999 преди 11 години
abe gospoda,kato vi cheta komentarite,si mislq,che na nas Balgaritene moge da ni se ugodi nikoga,po-tochno ne znaem dali ni sarbi ili boli...pri dvata sluchaq vse roptaem,,,vednag kogato nqkoi ne si varshi rabotatai sashto-kogato q varshi,ako vsichki spazvame zakonite givotat v stranata shte e drug,a ne vseki da tarsi vratichka v nego...samo zloba ,zavist i prostotiq pokazvame po megdu si-zashto,nikoi nqma da ni go napravi po-hubav,osven nie samite...
85
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Очаквам да видя новата "ГАЛЕРИЯ" на Рашидов!
84
7
 
18
 
! Отговори
Посетител преди 11 години
В Тобако се говори повече за култура,отколкото в министерството на тоя! Това е едно от малкото заведения в София,в което няма отпадъци около теб!
83
14
 
22
 
! Отговори
почитател преди 11 години
София изгуби едно от култовите си заведения, в което чуждестранните туристи задължително изпиваха по едно мохито, а работещите около ларгото посещаваха след работа. Във всички европейски столици има подобни кафенета/барове, които са символи, пише за тях в гидовете и си струва да посетиш. е София изгуби единственото такова.и сега настана голяма радост за провинциалистите, приходящите софиянци, които не мърдат по-далеч от микрорайона си и цялата маса, която не е усещала духа на тобако
82
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В този случай е напълно прав. Аман от *** кръчмари наематели.
81
2
 
25
 
! Отговори
redordead преди 11 години
ако срокът на договора за наем е изтекъл не виждам какви претенции можеш да имаш след като законият собственик иска да си влезе във владение на имота?
80
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Разбил е кръчмата, защото е надушил пиячката вътре.
79
2
 
30
 
! Отговори
до 91 преди 11 години
Понеже има много вземане даване с наематели, ще ти кажа следното: Няма ЗНАЧЕНИЕ КАКВИ СА ПРЕТЕНЦИИТЕ НА ДРУГАТА СТРАНА! АКО НЕ СА СИ ПЛАЩАЛИ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА, ИЗТЕКЪЛ Е СРОКА НА ДОГОВОРА И НЕ СА ОСВОБОДИЛИ ПОМЕЩЕНИЕТО - ЕДИНСТВЕНИЯТ НАЧИН Е ТОЗИ: ПОЛИЦИЯ, РАЗБИВАНЕ НА БРАВА, ОПИС НА ИМУЩЕСТВО И ПРИНУДИТЕЛНО ОСВОБОЖДАВАНЕ! НЕ Е НОРМАЛНО ДА НЕ МОЖЕ ДА СИ ВЛЕЗЕШ В ИМОТА, СЛЕД КАТО ДРУГАТА СТРАНА Е В НАРУШЕНИЕ ПО ВСИЧКИ ТОЧКИ! НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА ЗА КАКВО ВЪЗМУЩЕНИЕ СТАВА ВЪПРОС!!!!!!
78
5
 
9
 
! Отговори
телеманиачка преди 11 години
Действията за отваряне на помещението са законосъобразни, но министъра няма причини да присъства, не може да е член на комисията, нито е собственик-министерството е само процесуален субституент....
77
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
То *** великия въпрос, че да занимавате цяла България! Една кръчма не си плаща наема и тока, предупредена е по надлежния ред и продава селски тарикатлъци. Че аз ако не и платя наема ще ме изхвърлят на първия месец!
76
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
10 селтака ми цъкнали минус, защото се чудят какво е това "Мохито"