Столичен бар скара Рашидов и наематели

Клипче показа как сменят бравата на Toba&Co под надзора на министъра
Обновена: 13 фев 2013 15:07 | 13 фев 2013 10:23,
139
Столичен бар скара Рашидов и наематели

Културният министър Вежди Рашидов предизвика недоволство в социалните мрежи, след като в интернет се появи клип, на който той присъства на разбиването на вратата на столичния бар Toba&Co в Националната художествена галерия в центъра на София.

Пред него и полицаи двама работници с лост и чук се опитват да разбият бравата на вратата, за да влязат в помещението. “Да не може да си влезеш в дома, в музея”, казва в клипа Рашидов.

„Въпреки че снимаш, ако извикам медиите, скандалът върху вас ще бъде много голям“, предупреждава още министърът.

След като клипът предизвика вълна от недоволство срещу Рашидов в интернет, той обясни, че договорът на наемателите е изтекъл и са предупредени по законовия ред да освободят помещението. Те обаче са отказали да предоставят ключ, поради което се наложило бравата да се смени.

“Тези хора отдавна са настанени там, още по времето на Абрашев и им е изтекъл договорът. Първо, това е национален музей, а не верига за кръчма. Второ, уведомени са с всички документи и писма от една година насам да освободят Националната галерия. От миналата седмица има заповед на областния управител да бъдат извадени и в момента, в който ми се обадиха, че те категорично отказват да отворят и да предоставят помещението на собственика – Министерството на културата, се наложи да отида“, обясни Рашидов пред bTV.

„Шести месец не са плащали наем и не са плащали тока“, допълни той.

„Това е музей, а не ресторант. Помещенията ще бъдат използвани за музей, имаме проекти, втора година работим върху концепция за цялостно изграждане на музейното дело в България. Вместо кръчми и ресторанти, сега искаме отново да си върнем музеите по един перфектен начин“, отсече културният министър.

От думите му не стана ясно в крайна сметка какъв наем е плащало заведението.

„Наемите още оттогава са сключвани по много странен начин, нещо срещу ремонт, нещо срещу това, какво се е случвало не мога да кажа“, заяви Рашидов.

Той беше категоричен, че не е негова грешка, че лично се е появил на мястото вчера.

„Аз съм принципал, аз отговарям с подписа си за всички музеи, галерии, моят подпис стои върху всяко решение. Няма грешка, изтекъл е договорът, не си плащат наема, помолени са по всички законови начини да освободят, от една година насам е тази сага“, посочи министърът.

„Явно няма да мога да стана любим на всеки, но съм длъжен да опазя имотите на държавата“,  отбеляза той по повод гнева, който се изля върху него в социалните мрежи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
0
 
! Отговори
gqg преди 11 години
qegq
74
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Статията е тенденциозна и не информира за претенциите на другата страна в спора!За да се проточва цялата работа повече от година, значи и наемателите имат своите основания!
73
7
 
8
 
! Отговори
Go преди 11 години
Тук ми намирисва на проектче и кой знае колко ще се източат от него за да имаме "галерия" или "музей" хахахахахаха:) И едно от най-свестните заведения в София ще го отнесе заради някоя дебела гуша!!!
72
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всички, които наричат този бар долнопробна чалготека, дали са го посещавали нявга?Едно от най-приятните места за среща с приятели и през деня, и вечер!
71
3
 
3
 
! Отговори
БИЗНЕСА ДА СЕ ВКЛЮЧИ преди 11 години
ВРЕМЕ Е И БИЗНЕСА ДА ПОДКРЕПИ НАРОДА - ГОСПОДА, ТОВА ВИ КАСАЕ И ПРЯКО И КОСВЕНО - ПРОДУКЦИЯТА ВИ ЩЕ СТАНЕ НЕПРОДАВАЕМА И ЩЕ ФАЛИРАТЕ - ВИЕ И БЕЗ ТОВА ФАЛИРАТЕ ОТ КИТАЙСКИ И ТУРСКИ СТОКИ И ДЪРЖАВЕН РЕКЕТ - СЕГА И ТОВА КОЕТО ПРОИЗВЕЖДАТЕ - ДАЛИ ЩЕ Е ДЮНЕРИ ИЛИ ЛАМБИНИ ШИШЕТА ЩЕ СТАНЕ НЕПРОДАВАЕМОПОДКРЕПЕТЕ НАРОДА СИ - СВАЛЕТЕ РЕЖИМА И НАЦИОНАЛИЗИРАЙТЕ ДРУЖЕСТВАТА ЗА ДА ИМАТЕ ЕВТИН ТОК И ДА ВИ ИЗЛИЗА ИСАПАЗАЩОТО УТРЕ ЩЕ СТЕ ФАЛИРАЛИ БЕЗРАБОТНИ НА СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ,КОИТО НЕ МОГАТ ДА СИ ПЛАТЯТ ТОКА
70
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
75. Прочетохте ли каква уникална тъпотия и простотия се шири в съвременна България , изразена от 75.
69
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тука нещо не е много ясно. Не са плащали ток -изключват им го. Не са плащали наем - съдебна процедура. Договора ако е изтекъл си има законни начини да бъдат извадени наемателите. Ако има заповед на областния управител да бъдат извадени ,то си има законов ред и за това.Може би е прав Вежди Рашидов ,но като министър трябва най- строго да спазва законите ,а това разбиване малко на вандалщина ми прилича.
68
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
еми да са си плащали наема...кой им е виновен че не са бутали кинти на който трябва вече..
67
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
То това от комунизма си е останало,че като е държавно значи е безплатно може да не плащаш наем да го разсипем и унищожим. Безплатен обяд обаче няма не е мало и никога няма да има!!
66
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Веждито да свали ръце от хубавото заведение и да отива да затваря Син Сити!Там може да направи екстра музей!
65
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Еййй, простаци!Един много хубав бар, където правеха най-хубавото Мохито!
64
6
 
4
 
! Отговори
9999 преди 11 години
..Pravilno,mnogo dobra postaoka na ministar Rashidov,stiga stez barcheta,na pat i pod pat..i sled kato e v zakona,zashto da ne go napravi,nqkoi se mislqt za ne dosegaemi...pogelavam i drugite da si varshat taka rabotata ...
63
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И ТИ ЛИ, РАШИДОВ?!!!С каквито се събереш такъв ставаш/
62
7
 
21
 
! Отговори
Не харесвам Рашидов преди 11 години
Но в случая е абсолютно прав. Хората на държавна служба трябва да пазят държавното, независимо от коя партия са
61
2
 
5
 
! Отговори
Tochka преди 11 години
До SamuilovСлед 2-3 месеца пак ще си говорим. Не познавам и не знам кой е собственика, но съм сигурен, че новите наематели ще разочароват и тогава ще хулят всички Веждито, а новия министър на културата пак ще "спасява музея". Факт е, че има заведения колкото си щеш, но кой ги пълни, ей тука борците за култура, ходете си в Студенстски град да ви трепят... Ами парковете наситени с бири, презервативи, борете се за тях... А не за заведение където не е имало проблеми от такова естество.Всичко хубаво
60
2
 
8
 
! Отговори
В преди 11 години
Във САЩ. и в книжарниците , които са като галерии .. С картинни изложби - има кафетерия със шоколадови закуски,сокове , кафета ... масички и столчета , където сядаш и си четеш , може да не купиш книга , но може да се запознаеш с много неща. В България има ли такова нещо ?
59
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е аман от тарикати, ни наем ни ток. Не да го разбичт а да изнесат инвентара и да го запалат. " единственото нормално заведение в София" абе убавец. Кое му е нормалното - че са само позьори ли там. Заведения в София с лопата да ги ринеш. Кръчмарската култура винаги е била и ще бъде в разцвета си. Дрее ми дали ще е галерия там и без тва не съм стъпвал. Тарикатите да мрът обаче.
58
4
 
17
 
! Отговори
Jerome David преди 11 години
Хубаво заведение, ама чак пък 15те му поситителя да претендират за синя кръв?Като не плащат и са без договор нямат място там. Ако наемателите толкова държат на неповторимия дух на стара София и радеят за националните паметници на културата и музеи - да извадят пари и да сключат договор за наем срещу реставрация на някоя от многото забравени къщи музей в столицата. А не на готово на най-хубавото място.
57
2
 
4
 
! Отговори
IY преди 11 години
Aide nedovolnite da ostavite nematal na vasha sobstvenost 6 meseca bez da plashtat, s iztekul dogovor i da ne vi vdigat telefona. Togava mi pishete gluposti che choveka ne e prav.A dali spored vas e hubavo zavedenieto, nikoi ne go interesuva v sluchaq.Aide.....
56
11
 
6
 
! Отговори
АМАН преди 11 години
Ейй големи застъпници за културното наследство... Така излезте с призив и за "Музея" до Президенството, за кафенето в Национално-историческия музей горе до Околовръстното, въобще ужас как 50 кв. м. от 1000 са използвани и е потъпкано правото ни за музей и култура. Музей на какво ще е, проект за 4.5 млн. евро... за едни 50 кв. м., на кои е проекта, от 2 г. е правен, чудесно чакаме Музея на Виното и Разгула под патронажа на Дионисии, Вежди курвара и алкохолик. Нека има музей, но не по този начин