"Положението в здравеопазването е драматично"

Бившият зам.-министър Емил Райнов пред Dnes.bg
23 фев 2013 17:00,
161
"Положението в здравеопазването е драматично"
Емил Райнов. Снимка: Булфото

Положението в здравеопазването е драматично и ще се наложат драстични промени в цялата система, алармира Емил Райнов пред Dnes.bg.

Експертът на БСП, който е бивш зам.-министър на здравеопазването и ексшеф на управителния съвет на Здравната каса, бе категоричен, че вина за хаоса в болниците, които заплашват със стачки заради свършване на парите, носи не само шефът на Здравната каса Пламен Цеков, но и цялото нейно ръководство, в което има и двама зам.-министри.

Те всички вкупом съгрешиха, но сега не е време да се ронят крокодилски сълзи, както правят управляващите, уточни Райнов.

Според него проблемите са се натрупвали в последните три години заради лошото управление на ГЕРБ, но медиците са били притиснати до стената и не са имали сили да реагират на случващото се.

Показните саморазправи с лекарите в Горна Оряховица, които бяха набедени за убийци не бебе или колегите им в Благоевград, които бяха незаслужено арестувани за фалшиви болнични, нагнетиха напрежение в гилдията, смята бившият зам.-министър.

Обикновените лекари са прави да протестират, защото въпреки че парите за здраве в бюджета се увеличават всяка година, до тях не стига нищо, докато определени болници получават с пъти по-голям бюджет и не могат да го разходват, категоричен бе той.

За липсата на адекватна финансова политика доктор Райнов даде за пример и публикувана днес статистика, според която сърдечно болните у нас продължават да са огромен брой, въпреки налетите милиони в сектора. Според него цените на лекарствата също остават несъразмерно високи, въпреки обещанията на управляващите за тяхното сваляне.

От дни големите болници в страната алармират, че може да се наложи да спрат приема на пациенти по определи клинични пътеки, защото са изчерпали лимитите си. Положението е особено тежко в ”Пирогов”.

Вчера ръководството на болницата обясни, че ако спазва правилата на НЗОК трябва да спре приема на пациенти за следващите три месеца. В отворено писмо служителите на болницата заявиха, че налагането на въпросните лимити противоречи на Конституцията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
3
 
13
 
! Отговори
до 132 и 134 преди 11 години
Пешко е прав, не може да си седиш по 4 часа на ден на ***, да вдигаш само телефона, да пишеш направления, да не носиш никаква отговорност и да вземаш 2000-5000лв накрая на месеца+екскурзийки и кеш от фармацевтите , а във същото време шеф на отделение, който на ден прави няколко операции, от който поне една животоспасяваща да взема 600-800лв заплата и да чака с притеснение от здравна каша да не орежат парите от операции заради някоя запетяйка, от който пари ще вземе още 200-300 лева.НЕ МОЖЕ!
115
0
 
4
 
! Отговори
Гнида преди 11 години
Заравната министърка е за разстрел !!!
114
0
 
1
 
! Отговори
мъдрец преди 11 години
ДО 132 ПЕШКО АМИ КВИ ДОХОДИ БЕ,Я НАПРАВО 3 ЧЛЕНКА ОТ ПРОТЕСТИРАЩИ И БЕЗ РАБОТА ЩЕ МЕТАТ УЛИЦИТЕ.И КАТО СИ БИВШ РАБОТНИК НЕ ИЗКАЗВАЙ МНЕНИЯ СТИЛ КОРЕИСКИ КОМУНИСТ,ЩОТО НЕ Е ИСТИНА ТОВА КОЕТО ПИШЕШ.АКО ПОЧНАТА ДА ТИ ДАВАТ ПОДОБНИ МНЕНИЯ ДОКТОРИТЕ ЩО Е ТОВА ЕНЖИНЕР И РАБФАК.
113
3
 
0
 
! Отговори
страшния_съд преди 11 години
агенти на държавна сигурност:========================1.георги първанов2.Сергей Станишев3.ахмед доган4.бойко борисов5.цветан цветанов6.иван костов7.яне янев8.меглена кунева9.лютви местан===============без АТАКА няма победа===================
112
3
 
10
 
! Отговори
peter nikolov преди 11 години
20 пъти намаляване на доходите на джипитата,като най-некадърната част от лекарската гилдия.нищо не разбирам от медицина-електроинженер съм бивш работник от кремиковци.парите зазраве не са много,но вътре има и неправилно разпределение.примерно лекарите от болниците получават по-малко от джипитата,вътре в болниците също стават далавери,най-слабото звено е бърза помощ.
111
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
да обърем сериозно внимание на бялата мафия
110
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЧЕЗ е нищо пред здравеопазването там пък какво чудо е бедна ти е фантазията
109
0
 
1
 
! Отговори
Стар вестник преди 11 години
Че това не е новина
108
0
 
6
 
! Отговори
оптимист преди 11 години
направете си сметка дали парите са малко или много като средно в европа се дават 8%от БВП.в франция германия 12%,в румъния 7%и БЪЛГАРИЯ--3.9%.Да много пари,но тук говорим за проценти от Брутния ВП а не за цени. В Страните от 3 свят 1-4%.А май бяхме в европа.от октомври ще можете да се лекувате в всяка болница в европа и НЗОК ще трябва да плаща.Дали ще стигнат 2лв на дянкофф???това е пак повече , преди даваха 0.50 лв.Цените на консумативите са едни и същи в Европа ,различаваме се само по труда???
107
2
 
9
 
! Отговори
оптимист преди 11 години
ха много разбирате ,лекарите виновни ,но си дайте сметка че един безработен плаща 16.80 лв на месец за здравни осигуровки ,а държавата за пенсионерите ,децата военните,студентите,съкратените по..2 лева на месец и тия пари не отиват в НЗОК,а в резерва на касата ,който дянкоф го прибра и изхарчи.-2млд лева.как да стига като тази група ползва 70%от услугите а практически всичко се плаща от работещите..АЗ плащам 56 лв,а дянкоф дава 2лв за пенсионер???После обявява че дава рекордно мн пари за здраве
106
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Този д-р Райнов не трябваше ли да е в затвора.Дойде му силата след оставката на Борисов и запя в един глас със Станишев.Беше се изпокрил досега като мишок. И има нахалството да дава съвети.
105
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 105Аз съм си плещал здравните и други осигуровки 30 г. на максимално допустимите за това прагове! За това мога да имам претенции.Мога да имам претенции и за това,че от моите и на много други хора данъци сме изучили такива като тебе ! Като възсановиш парите за обучението,тогава ще ми казваш,къде и как да се лекувам и дали да имам претенции!
104
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
защо ни е такова здравеопазването ,защото много крадете и тези частни болници ,който никнат като гъби от каде тези пари от нас народа ,в Чехия има само държавни и лечението безплатно и лекарствата се плащат само 20 процента от цената .По малко крадете,защото бялата мафия унищожи здравеопазването
103
0
 
0
 
! Отговори
Xaxa преди 11 години
Коментара ми да се чете първо 120 после 121.
102
1
 
6
 
! Отговори
Xaxa преди 11 години
а не в чужбина където 50% от вас работят като санитари.п.п в днешния свят има едно основно правило. ПЪРВО СЕ ПОВИШАВА КАЧЕСТВОТО НА СТОКАТА/УСЛУГАТА И ТОГАВА СЕ ИСКАТ ПОВЕЧЕ ПАРИ
101
1
 
5
 
! Отговори
Xaxa преди 11 години
По принцип лякаря отдолу (117) е прав, ама дефакто не е.През 2000 година за услугите който предлагам взимах 10лв квадратен метър.Сега взимам 6лв.Преди да изтъкне, че е учил и специализирал ще кажа ... и аз имам висше образование по специалностаспециализирал съм 12години в Германия и Швеция.Факт е че, колкото и качествена услуга да продаваш хората нямат пари.При лекарската професия обаче, колкото и некачествена да е услугата винаги ще има търсене.Така че, като искате 3000 долара за преглед, станете частници докажете се като спяциалисти и си работете в родинатаа не в чужбина където
100
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ама чак ся ли са сети да ълърмиръш *** ? Баш гат ти е удобно някак си ти излизат алармите. Преди 1 месец в никъф случай не моеше да са алармира.
99
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
няма по-алчни безсрамници от тия. да се дигат и право в америка, да видят как се изкарват хиляди долари. *** сбъркани! тука са се качили на главите на всички, ама у америка ще им приседне с тоя ганювски манталитет. Полша е с безплатно здравеопазване. Що не и ние?
98
12
 
6
 
! Отговори
лекар преди 11 години
нямам време да чета какво сте писали, но само ще споделя че през 2000 година нзок плащаше за ехография 9лв.сега тази цена е калкулирана на 12 лв и някакви стотинкиможете да смятяте 3лв разлика! а живота колко е поскъпнал за 13 години! а аз все вземам 30 процента от тези парипосле не се чудете защо лекарите бягат в чужбинаскоро преглеждах пациент който платил в сащ 3000 долара за същото!лека ви нощ
97
0
 
3
 
! Отговори
знаещ преди 11 години
До питащ Аз лекувам, а не имитирам лечение!