"Положението в здравеопазването е драматично"

Бившият зам.-министър Емил Райнов пред Dnes.bg
23 фев 2013 17:00,
161
"Положението в здравеопазването е драматично"
Емил Райнов. Снимка: Булфото

Положението в здравеопазването е драматично и ще се наложат драстични промени в цялата система, алармира Емил Райнов пред Dnes.bg.

Експертът на БСП, който е бивш зам.-министър на здравеопазването и ексшеф на управителния съвет на Здравната каса, бе категоричен, че вина за хаоса в болниците, които заплашват със стачки заради свършване на парите, носи не само шефът на Здравната каса Пламен Цеков, но и цялото нейно ръководство, в което има и двама зам.-министри.

Те всички вкупом съгрешиха, но сега не е време да се ронят крокодилски сълзи, както правят управляващите, уточни Райнов.

Според него проблемите са се натрупвали в последните три години заради лошото управление на ГЕРБ, но медиците са били притиснати до стената и не са имали сили да реагират на случващото се.

Показните саморазправи с лекарите в Горна Оряховица, които бяха набедени за убийци не бебе или колегите им в Благоевград, които бяха незаслужено арестувани за фалшиви болнични, нагнетиха напрежение в гилдията, смята бившият зам.-министър.

Обикновените лекари са прави да протестират, защото въпреки че парите за здраве в бюджета се увеличават всяка година, до тях не стига нищо, докато определени болници получават с пъти по-голям бюджет и не могат да го разходват, категоричен бе той.

За липсата на адекватна финансова политика доктор Райнов даде за пример и публикувана днес статистика, според която сърдечно болните у нас продължават да са огромен брой, въпреки налетите милиони в сектора. Според него цените на лекарствата също остават несъразмерно високи, въпреки обещанията на управляващите за тяхното сваляне.

От дни големите болници в страната алармират, че може да се наложи да спрат приема на пациенти по определи клинични пътеки, защото са изчерпали лимитите си. Положението е особено тежко в ”Пирогов”.

Вчера ръководството на болницата обясни, че ако спазва правилата на НЗОК трябва да спре приема на пациенти за следващите три месеца. В отворено писмо служителите на болницата заявиха, че налагането на въпросните лимити противоречи на Конституцията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ало ***, не очаквах, че сте толкова ***, абе в касата няма пари за лечение бе ***, докторите по един или друг начин, ще си докарат парите, ама *** *** разберете, няма пари за вашето лечение, ако ще питате къде са пари, веднага ви казвам в магистрали, земеделци и за предизборни кампании.Ама нали булгаристанеца е ***, доктора му е виновен.
75
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
85, а защо и ти не си се изучил "за сметка на държавата"
74
5
 
10
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 11 години
Защо е критично положението в здравеопазването? Защото го опоскахте господа/другари доктори. Големи нагледци сте всичките! Как не ви е срам да искате пари. Погледнете че единствено на вас се увеличиха цените с 30-40% върху изследванията и цените за ОПЛ -тата. Такова увеличение на цените и от там на докторските доходи е като ..."пир по време на чума". Хората нямат работа и доходи, а вие и последните пари в хадзната искате да приберете. То бива наглос ... пък вие граници нямате.
73
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Лекари Българите не ви искат ходете си в чужбина!
72
5
 
13
 
! Отговори
Гайдарски преди 11 години
Я им изнесете заплатите на показ, за да видим защо плачат.
71
5
 
16
 
! Отговори
Нагли типове преди 11 години
Задължително трябва да има осигурено безплатно държавно здравеопазване и дентална медицина. С докторски заплати от 2000 лева и сестрински от 1000 лева. Които се смятат за големи специалисти да си създадат частни клиники и да мамят клиенти както си искат. Или да заминават в чужбина, след като бъдат заставени да заплатят образованието и специализацията си в пълен размер. Наглеци безподобни - държавата ги изучила, нищо не влагат в болниците, които използват като свои, а и скубят народа варварски.
70
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
след оставката как започнаха да изпълзяват забравени физиономии
69
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Споко - има "тежка артилерия"!!!
68
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Лекарите кога ще изискват по-вече от собственото си съсловие да спазват клетвата и морала на лекаря ! Нямам нерви вече да ги слушам 20 години да се жалват и в същото време получават несравнимо големи захплати от обикновените българи и по цял ден да си пият кафето по кабинетите вместо да продължават да изучават лекарските практики и методи на лечение и да не гледат на хората като на улични кучмета !
67
3
 
6
 
! Отговори
KARTOFF преди 11 години
този райнов колеше и бесеше когато управляваха БСП, един от най-неприятните лобисти
66
8
 
2
 
! Отговори
гражданин преди 11 години
Хора, има вариант протестите да са инсценирани от ЦРУ или просто те да са ги яхнали!? И аз искам справедливост, но не се поддавайте на провокации. Не трябва да изключваме възможността някой да иска да пренесе "революциите" от арабските страни и в Европа. Гражданската война е най-лошото нещо! Наистина изгубихме 2 милиона население в последните 23 години, но реално 1,5 милиона са емигрирали, а при война се дават реални човешки жертви! Разпространявайте съобщението по форумите!
65
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Положението в здравеопазването е драматично обаче за пациентите а не за лекарите дето получават хиляди левове и пачки под масата а за пациентите не дай боже да се разболееш. Който е ходил по болници само той знае ,че като влезеш вътре те карат да плащаш консумативи по стотици левове и те гледат с такова пренебрежение ,че се чудиш как да мечеш за да ти обърнат внимание нашите български лекари.
64
2
 
4
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Сигурно е истина ,но.. " Как да отида на лекар ,като знам какъв инженер съм"
63
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГРОБ- ГЕНОЦИД
62
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 59Частната болница е пълен крах без договори със здравната каса, умнико, а цените им са недостъпни за честно печелещите хора. Често нямат достатъчен капацитет, защото са малки, което е опасно. Ползват ПРЕхождащи/ прелитащи от други болници специалисти, а това прави пациента детайл на конвейр. А всяко държавно предприятие може да е печелившо, ако има добър мениджмънт и контрол. И конкуренция при формирането на приходите и на работната заплата. Ти защо търсиш държавната болница, а?
61
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако не знаят как да се направи здравната реформа, нека една делегация да отиде в Турция и да проучи тяхната. Ако някой се поинтересува ще остане изненадан от тяхната система положително.
60
0
 
19
 
! Отговори
знаещ преди 11 години
...дископатия -5 дни 500лв, исхемичен инсулт - 5 дни 600 лв ,бронхопневмония 5 дни 500лв!!!Хайде кажете ми как в тези съкратени срокове могат да бъдат излекувани тези заболявания - ами не могат!Една сестра е със заплата 400 лв а те са само 28 000 хил в цяла България и продължават да намаляват.Сега се вдигат ръце от малките селища а едно време те имаха и линейки и фелдшери сестра! Сегашното положение е една подигравка и унижение с народа!!!
59
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Здравната каса е най-голямата бездънна пирамида. В нея се наливат много пари от народа с така наречените здравни вноски, но когато отидеш недай си боже на лекар си плащаш като поп. Защото здравната каса плаща определена сума, но в болницата ти казават че трябва да доплатиш. а доплащането е само по два начина:1. Избор на екип. 2. Дарение. и не лекарите да ми се правят на луди, че не искат допълнително пари от пациенните.
58
1
 
4
 
! Отговори
като яде.. преди 11 години
....кифтета не рева,а сега ревеш.След дъжд качулка.
57
4
 
6
 
! Отговори
лекар преди 11 години
Всички университети да обявят троен прием на студенти, защото не останаха лекари, а повечето са пенсионери!