"Положението в здравеопазването е драматично"

Бившият зам.-министър Емил Райнов пред Dnes.bg
23 фев 2013 17:00,
161
"Положението в здравеопазването е драматично"
Емил Райнов. Снимка: Булфото

Положението в здравеопазването е драматично и ще се наложат драстични промени в цялата система, алармира Емил Райнов пред Dnes.bg.

Експертът на БСП, който е бивш зам.-министър на здравеопазването и ексшеф на управителния съвет на Здравната каса, бе категоричен, че вина за хаоса в болниците, които заплашват със стачки заради свършване на парите, носи не само шефът на Здравната каса Пламен Цеков, но и цялото нейно ръководство, в което има и двама зам.-министри.

Те всички вкупом съгрешиха, но сега не е време да се ронят крокодилски сълзи, както правят управляващите, уточни Райнов.

Според него проблемите са се натрупвали в последните три години заради лошото управление на ГЕРБ, но медиците са били притиснати до стената и не са имали сили да реагират на случващото се.

Показните саморазправи с лекарите в Горна Оряховица, които бяха набедени за убийци не бебе или колегите им в Благоевград, които бяха незаслужено арестувани за фалшиви болнични, нагнетиха напрежение в гилдията, смята бившият зам.-министър.

Обикновените лекари са прави да протестират, защото въпреки че парите за здраве в бюджета се увеличават всяка година, до тях не стига нищо, докато определени болници получават с пъти по-голям бюджет и не могат да го разходват, категоричен бе той.

За липсата на адекватна финансова политика доктор Райнов даде за пример и публикувана днес статистика, според която сърдечно болните у нас продължават да са огромен брой, въпреки налетите милиони в сектора. Според него цените на лекарствата също остават несъразмерно високи, въпреки обещанията на управляващите за тяхното сваляне.

От дни големите болници в страната алармират, че може да се наложи да спрат приема на пациенти по определи клинични пътеки, защото са изчерпали лимитите си. Положението е особено тежко в ”Пирогов”.

Вчера ръководството на болницата обясни, че ако спазва правилата на НЗОК трябва да спре приема на пациенти за следващите три месеца. В отворено писмо служителите на болницата заявиха, че налагането на въпросните лимити противоречи на Конституцията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
TRAGI4N0 ?AMI HTOM HE CE CPRAVI S HOBATA BOLECT-GERB.
95
4
 
26
 
! Отговори
БПФ преди 11 години
Защо дянков, който открадна над милиард от Здравната каса, не е изправен пред съд, въпреки че Конституционният съд обяви деянието му за противозаконно?Защо неосигурените *** продължават да пълнят болниците на цели тумби и да източват здравната система?Докога ще плащаме осигуровки, а насреща няма да получаваме нищо или почти нищо?
94
2
 
2
 
! Отговори
питащ преди 11 години
знаещ,*** ги плямпащите по форумите.Дай да си поговориме професинално, защо и ние сме много.Ъ на мен един ми поиска по 50 кинта за сеанс , ама каза , че ще ми блокира болката, А на теб за какво ти поискаха, за блокаж или за изекуване.С поздрав.
93
0
 
16
 
! Отговори
lвъзмутен преди 11 години
То само здравеопазването да беше?!?!Има ли сфера ,в която да сме добре?
92
3
 
6
 
! Отговори
ЩЕ СЕ РАЗЛАГАТЕ преди 11 години
по миризливите улици- нещастници! Вие сте крадци, убийци- вие сте *** ! ПРИЗИВ : всички лекари да преустановят всякаква дейност и по най- бързия начин да напускат тази смрадлива българска *** ! Западът ви чака с отворени обятия !!!
91
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тотална реформа в здравеопазването ! Докторската камора е една от най- страшните ! Източват от държавата,източват и от нас и пак не ни лекуват.
90
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
100, още си знам цената на труда и си я поставям, не изнудвам никого, просто му казвам, ако искаш да те лекувам, ще ти струва толкова, разбира се не е в държавна болница, там е за тия с претенциите дето си "плащат осигуровките" е там получаваш толкова, за колкото си си платил
89
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
100, ми и аз съм си го платил и най-обичам някой да ми твърди, че съм му дължал пари
88
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
BOLNI PO ASFALTA.TEKCT I MYZIKA MYTPATA.IZPALNIAVA HAPODA
87
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо толкова години не се допуска ревизия в НЗОК? Защо ГЕРБ бъркат в касата? Незабавно закриване на тази каса! Незабавно създаване /възстановяване/ на Държавно Аптечно Предприятие, което да отговаря за цените на лекарствата. Здрав контрол му е майката.
86
2
 
5
 
! Отговори
85 преди 11 години
Аз съм си платил всяка стотинка от образованието. Работя това, което искам и не изнудвам хората за пари заради болката им.
85
5
 
17
 
! Отговори
Цонева преди 11 години
За да крадат от НЗОК ми отрязаха щитовидната жлеза,уж че имам тумор,а съм нямала нищо и ме превърнаха в инвалид в Русе-докторите на Министърката и заместника й,които с държавни пари си направиха частна болница в държавната и първо през нея минаваш,плащаш си всички изследвания,а после те си ги теглят от НЗОК,като че ли те са ги правили!Друг пък-Димитров без да съм ходила на преглед при него ме е подписал и си е изтеглил пак от НЗОК пари за това! Всичко това се знае от прокуратурата, но и тя мълчи
84
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
95, дай си сметката да ти платя бе, ама като тегля чертата да не се окаже, че имаш да ми даваш, а дали ще е в частна или в държавна, се тая не мислиш, едва ли ти не можеш да мислиш, после да те светна, частните клиники много повече ги проверяват и подтискат от държавните
83
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
88, здравеопазването е опоскано от политическите партии, ама нали "данъкоплатците" не виждат по-далече от носа си
82
0
 
2
 
! Отговори
ПЕШКО преди 11 години
ПРЕДСТАВИТЕЛ НА МАФИЯТА В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО.
81
3
 
9
 
! Отговори
да преди 11 години
От 85 Които се смятат за големи специалисти да си създадат частни клиники и да мамят клиенти както си искат. Или да заминават в чужбина, след като бъдат заставени да заплатят образованието и специализацията си в пълен размер. ....БРАВО! ТОЧНО ТАКА! Да се потят денонощно в частни клиники или щом бягат навън да платят разноските по 6 години обучение.
80
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
GP /"Гепи-тата"/ имат гарантирани доходи без да си мръднат ***. Станаха "Рецептописци". Държавата им гарантира сигурни месечни доходи на тях - това го няма никъде в света. Там изчезват парите. Нека всеки да получава, колкото изкара - брой прегледи - пари от Касата! Това е да искаме от държавата месечно на всеки да гарантира по 1000-2000 лева пък колко работа свършим - без значение. Вижте колко са болни хората. Тея взимат пари да пробутват лекарства а не да лекуват.
79
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Сърдечно болните у нас продължават да са огромен брой, въпреки налетите милиони в сектора". И милиарди да наливат, положението все ще е същото. Питам се - защо ли? Просто системата - не да е здрав човека, а да е жив, поне до пенсионната възраст.
78
4
 
6
 
! Отговори
пука ни преди 11 години
Д-р Райнов,Не сте доволни , вземете си чантиччките и марш в чужбина, Там за "лекари",сестри и санитари места-бол.А аз и без това съм минал на гледачки и знахари.ХЕМ по малко взимат и улучват дори 5о:50%
77
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
81, какво пише в тая прослувата клетва